Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes, hoe kon ik dit recept nou nog niet op mijn blog hebben? Misschien ook maar goed, want jongens, deze koekjes zijn lekker!!! Je kunt er bijna niet vanaf blijven. Een krokant randje en een goede, iets taaie binnenkant. Precies zoals een echt havermoutkoekje moet zijn.

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van een volger, Christina, via Facebook of ik het recept had voor mueslikoeken zoals die van de bakker. Met cranberry en nootjes. Die vond ze zo lekker en wilde ze graag zelf maken. Ik kreeg een foto toegestuurd en een uitgebreide beschrijving. Leuk dacht ik, daar ga ik mee aan de slag.

Vergelijkend warenonderzoek met koekjes

Maar… je kunt eigenlijk niet van start gaan als je de koekjes niet zelf hebt kunnen proeven. In het kader van vergelijkend warenonderzoek, zullen we maar zeggen, kocht ik de koekjes. Bij de bakker op de markt. Hij noemde ze havermoutkoekjes en verkocht ze in verschillende smaken. Naturel (dus zonder cranberry en nootjes) en een versie met chocolade. Uiteraard koos ik voor degene met cranberry en nootjes. Vriendlief ging voor die met chocolade en Lotte kreeg een soepstengel πŸ˜‰ . Na 1 hap snapte ik het verzoek van Christina. Wat een fan-tas-tisch lekkere koek!

Havermoutkoekjes met cranberry en noten

Havermoutkoekjes met cranberry

Een paar dagen later na heel, heel veel recepten gelezen te hebben dook ik de keuken in om de koekjes uit te gaan proberen. Ik werkte een idee uit en begon voorzichtig met kleine hoeveelheden. Al toen ik ze uit de oven haalde was ik aangenaam verrast. Wat een heerlijke geur! Na 1 hap was ik weer verkocht, dit waren ze. Precies die lekkere koeken zoals bij de bakker. Ik noem ze havermoutkoeken net als bij mijn bakker, maar mueslikoeken kan natuurlijk ook. Vandaag dit recept voor Christina en natuurlijk ook voor jou, want deze koeken wil je maken! Mocht je nou zelf een verzoekje hebben voor een bepaald recept, laat het me gerust weten. Ik ga er graag mee aan de slag, vind ik leuk πŸ˜€ .

Koekjes met havermout

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Heerlijke krokante havermoutkoekjes met cranberry en pecannoten.
4.62 van 31 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 24 stuks

Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):

  • 200 gram havermout
  • 200 gram roomboter ((kamertemperatuur))
  • 200 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram pecannoten ((grof gehakt))
  • 50 gram cranberry ((gedroogd))
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout en een snuf bakingsoda

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng de boter, suiker en de basterdsuiker met een handmixer in enkele minuten luchtig.
  • Voeg het ei samen met het vanille extract toe en mix dit even kort mee.
  • Voeg dan de bloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en het zout toe en mix dit ook even kort door elkaar.
  • Tot slot mix je nog even kort de havermout erdoor en daarna schep je de cranberry en pecannoten erdoor.
  • Maak balletjes te grote van een walnoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk iets aan.Laat voldoende ruimte tussen de koekjes.
  • Bak de havermoutkoekjes in ca. 13-15 minuten goudbruin.
  • Even laten afkoelen en eet smakelijk!Bak de koekjes eventueel in delen als ze niet allemaal tegelijk in de oven passen.

handig om te weten:

Tip: je kunt deze havermoutkoekjes ca. 3-5 dagen bewaren mits goed afgesloten in een koektrommel of bakje.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

CalorieΓ«n: 146kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 1g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Havermoutkoekjes met cranberry en noten

Havermoutkoekjes Pinterest Collage

32 thoughts on “Havermoutkoekjes

  • Martina de Groot says:

    Jeminee Eef ik heb de havermout koekjes vandaag gemaakt. Wat een lekker koekje en bij 1-tje kan ik het niet bij laten.

  • Martina de Groot says:

    Jeminee Eef ik heb de havermout koekjes vandaag gemaakt. Wat een lekker koekje en bij 1-tje kan ik het niet bij laten.

  • Hallo Eef, Ik wil deze havermoutkoeken heel graag uitproberen. Heb jij wellicht een alternatief voor de suiker? Ik zou er graag een “verantwoord” koekje van willen maken. Groetjes Claudia

    • Hi Claudia, in dit recept niet omdat ik er bewust voor heb gekozen suiker te gebruiken om het krokant te krijgen (dat krijg je simpelweg niet zonder suiker te gebruiken).

  • Vantwembeke Greta says:

    Hallo, je kan suiker vervangen door “Zusto suiker” te gebruiken, deze is heel goed om zowel in koude of warme gerechten te gebruiken en geeft maar de helft zoveel calorieΓ«n, zeker proberen. Je kunt deze suiker in verschillende winkels vinden ,o.a. in aveve. Veel succes. Greta

  • Echt SUPER lekker deze koekjes. Het beslag verviervoudigde wel in volume tijdens het bakken dus ik hield met de helft van het recept een soort grote plaatkoek over, maar desondanks waren ze echt heerlijk en ga ik ze zeker vaker maken!

  • 5 sterren
    Hoi Eef wat een heerlijke koeken.
    Ik vind van die bakker van de markt de haverkoeken chocolade zo heerlijk. Dus heb het recept iets aangepast.
    Ipv de noten chocolade.
    En ipv van kaneel 2 eetlepel geraspte kokos.
    Hier zijn ze een dikke hit!
    Bedankt voor het recept!

  • 5 sterren
    De havermoutkoekjes zijn geweldig en ik maak ze in vele varianten.
    Met gehakte paaseitjes, kokos, geroosterde hazelnootstukjrs, wat rasp van sinaasappelschil.
    En met de helft vh beslag en ze iets kleiner maken volstaat prima in ons gezinnetje?

  • Hermien Mulder says:

    5 sterren
    Heerlijke koekjes. Gebakken voor het wijkcentrum, waar iedereen vol lof was over de koekjes. Ze waren moeilijk te sparen uit de monden van mijn zoon en man. Gelukkig toch een aantal kunnen bewaren voor de bezoekers.

  • 5 sterren
    Super recept!! Ik heb ze al een paar keer gemaakt en iedereen is er dol op. Ook variaties gemaakt met walnoten en krenten.
    Een voetnoot: het is niet echt een recept voor 24 stuks… met 200 gr boter en 150 gr bloem haal ik er echt véél meer uit.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dankjewel Noor! Leuk die variaties, klinkt heerlijk! De hoeveelheid koekje is een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt, maar hoe meer hoe beter toch!

  • Hermien says:

    Echt super lekker! En die geur bij het bakken…vanochtend om half 8 al de koekjes gebakken. Er zijn er niet verl meer over πŸ˜‰

  • Anja bressers says:

    Ze zijn heerlijk heb plaats van vanille citroen gebruikt, heb je misschien een tip om de suiker te vervangen, of kan ik erzo wat minder suiker doen, of klopt het dan niet meer ?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Lekker! We hebben het zelf niet getest met minder suiker/suikervervangers, maar je kunt het natuurlijk proberen! πŸ™‚

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept