Cranberrysaus, oftewel een saus van cranberries. Bekend uit Amerikaanse films waar het veelal wordt geserveerd tijdens thanksgiving. Maar deze heerlijke saus doet het ook fantastisch tijdens het kerstdiner!
Ik ben dol op cranberries en inmiddels staan er al flink wat recepten met cranberries op mijn blog. Met gedroogde cranberries, maar ook met verse. Heerlijk in zoete baksels zoals kerst fudge, een cranberry yoghurt cake of havermoutkoekjes, cranberry compote, maar ook in hartige gerechten doet de zoete cranberry het goed zoals in dit bijgerecht met spruitjes.
Cranberrysaus
Cranberrysaus is een gladde saus welke je over zoete gerechten of bijvoorbeeld vlees kunt gieten (traditioneel geserveerd bij kalkoen). Het recept voor cranberry compote staat ook op mijn blog en dat is een saus waarbij je de cranberries heel laat. Qua bereiding hebben ze (behalve het pureren) veel overeenkomsten. Qua smaakmakers kun je helemaal los gaan. Ik ga dit keer voor sinaasappelsap en kaneel. Maar je kunt ook andere kruiden toevoegen zoals kardemom, steranijs en zelfs peper. Probeer het uit en gebruik dit lekkere basisrecept voor cranberrysaus om het helemaal naar je eigen smaak te maken.
Cranberries of veenbessen
Wist je trouwens dat cranberries in het Nederlands gewoon Veenbessen heten en dat ze in het ‘wild’ groeien op Terschelling? Ooit na een schipbreuk aangespoeld en inmiddels niet meer weg te denken. Dus hoewel we vaak bij cranberries denken aan Amerika kun je ze dus ook vinden in ons koude kikkerlandje 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram cranberries (vers of diepvries)
- 400 ml sinaasappelsap
- 3 stokjes kaneel
- 200 gram suiker
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje met dikke bodem.
- Breng het geheel aan de kook en je hoort de cranberries vanzelf open 'poppen'. Roer de saus af en toe even door.
- Zodra vrijwel alle cranberries open zijn verwijder je de stokjes kaneel uit de saus.
- Pureer met een staafmixer het geheel tot een gladde saus en kook, indien nodig, de saus in tot de gewenste dikte. Giet in een glazen pot en laat het volledig afkoelen.
marthy says:
wat is een behoorlijke tijd vwb bewaren in de koelkaast? dank alvast. Het was erg lekker!
Eef says:
Ik weet het niet precies hoe lang je de saus kunt bewaren omdat ik het niet bewaar tot het moment dat het niet goed meer is en daarnaast is dat ook afhankelijk van hoe je het bewaart en hoe schoon je werkt dus dat is lastig om vooraf precies te zeggen. Kijk, proef, ruik en je weet of de saus nog goed is 🙂
Sylvia says:
Ik wil cranberry saus bij varkens rollade serveren. Maar verwarm ik dan de saus of serveer ik het koud erbij?
Eef says:
Kan beide, net wat je het lekkerste vindt 🙂