Cranberry cake met yoghurt

Cranberry yoghurt cake

Cranberry yoghurt cake. Een heerlijke, frisse cake met zacht-zoete cranberry’s. Deze cake is niet alleen een feestje om te zien maar zeker ook een feestje om te proeven. Lekker voor bij de koffie tijdens de feestdagen als je visite krijgt, als lekker zoet baksel tijdens het kerstontbijt of ‘s avonds nog stiekem een heel klein stukje van te nemen… deze cake is op voor je het weet!

Cranberry’s worden vaak geassocieerd met Amerika en Amerikaanse recepten. Niet zo gek want het besje groeit voornamelijk in het noorden van Amerika. Maar wist je dat dit besje ook in Nederland voorkomt?  De cranberry, ook wel Veenbes, groeit namelijk op Terschelling. Het verhaal gaat dat er ooit een vat met bessen op Terschelling is aangespoeld. Een jutter zag het vat en dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Hij bracht het vat achter de eerste duinenrij om hem te openen.Toen hij het vat open had gemaakt en de inhoud bekeek besloot hij het vat achter te laten. Een vat vol bessen, daar zat deze jutter niet op te wachten. Gelukkig voor ons want hierdoor kon het besje uitzaaien over Terschelling en zien we de cranberry tot op de dag van vandaag nog steeds op dit waddeneiland .

Verse cranberry’s

Verse cranberry’s zijn vaak alleen rondom de feestdagen goed verkrijgbaar in Nederland. Mocht je de cake op een ander moment willen maken dan kun je eventueel ook bevroren cranberry’s gebruiken.

Wist je trouwens dat rauwe, verse cranberry’s helemaal niet lekker zijn? Proef ze maar eens als je deze cake gaat maken… Het is echt een wereld van verschil met hoe ze uiteindelijk smaken in deze cranberry yoghurt cake. In het beslag doe je de cranberry’s rauw. Door de suiker in het beslag en door ze te bakken in de cake worden ze heerlijk zacht en door de suiker ook iets zoetig.

Ingredienten cake met yoghurt en cranberry

Cranberry cake met yoghurt

In deze cake gebruiken we geen boter maar zonnebloemolie en yoghurt. Hierdoor krijg je een lekkere, smeuïge cake met een klein frisje. Ik gebruik de volle yoghurt van Vecozuivel. Zoals je misschien weet heb ik een tijdje geleden een kijkje mogen nemen achter de schermen bij het biologische zuivelbedrijf Vecozuivel. Vecozuivel is echt familiebedrijf met een passie voor het product maar ook voor de dieren en mensen met wie ze werken. Ze maken ook nog eens heerlijke biologische volle yoghurt. Deze yoghurt is heerlijk om zo, uit een kommetje te eten en maakt deze cranberry cake met yoghurt extra smaakvol. Vecozuivel vind je o.a. bij Boni, Dekamarkt, Dirk en Hoogvliet.

Cranberry yoghurt cake


Het recept voor cranberry yoghurt cake:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 1 cake – ca. 10 plakken

Wat heb je nodig voor een cranberry yoghurt cake (ingrediënten):

  • 150 gram bloem (+ ½ eetlepel)
  • 150 gram suiker (+ ½ eetlepel)
  • 100 gram volle yoghurt van Vecozuivel
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 gram verse cranberry’s
  • 2 eieren (middel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • zout

Overig: cakevorm van 17 centimeter

Hoe maak je een cranberry yoghurt cake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de volle yoghurt, zonnebloemolie, eieren en het vanille extract goed door elkaar.
  3. Voeg dan de droge ingredienten toe (bloem, suiker, bakpoeder, en een snuf zout) en meng dit tot een glad beslag.
  4. Spoel de cranberry’s af onder de kraan, dep ze droog en meng de ½ eetlepel bloem en de ½ eetlepel suiker erdoor. Schep ze voorzichtig door het beslag.
    Hierdoor zakken de cranberry’s niet naar de bodem tijdens het bakken van de cake.
  5. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet hem in met een beetje boter.
  6. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 45 minuten gaar.
  7. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt is je cake gaar.
  8. Laat de cake iets afkoelen, snijd in plakken en eet smakelijk!

Cranberry yoghurt cake met Vecozuivel yoghurt

 

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

42 reacties op “Cranberry yoghurt cake”

  1. Weer iets van jouw recepten gemaakt. Ik denk dat ik een volgende keer een wat grotere versie maakt……..deze cake was veel te snel op. Ik had alleen geen verse cranberry’s in huis maar wel de gedroogde versie. Was ook heerlijk, maar met verse zal het nog beter smaken. Ik wens je een mooie kerst.

  2. Weer iets van jouw recepten gemaakt. Ik denk dat ik een volgende keer een wat grotere versie maakt……..deze cake was veel te snel op. Ik had alleen geen verse cranberry’s in huis maar wel de gedroogde versie. Was ook heerlijk, maar met verse zal het nog beter smaken. Ik wens je een mooie kerst.

        1. Ja dat kan. Vecozuivel zelf heeft volle of magere yoghurt, magere zou je overigens ook prima kunnen proberen (lekker! 🙂 )

  3. Hoi Eef,

    Vraagje, ik ben nu de cake aan het maken en kon niet het precieze moment vinden dat de cranberries in de cake moeten en hoe. Moet ik ze door het beslag mixen of erover heen strooien?

    Groeten,
    Simon

    1. Hopelijk ben ik snel genoeg 😉 ik heb het inderdaad niet duidelijk vermeldt in het recept en nu direct even aangepast (zie stap 4) bak ze!

      1. Top! Thanks voor de snelle reactie. Hij zit nu in de oven! Had een te kleine schaal dus moest nog overhevelen naar een andere, dus nu zijn ze mooi gemengd. Ben erg benieuwd!

        1. De cake was een groot succes, mijn vriendin vond ‘m goddelijk. Thanks voor je leuke recepten, ik dit is niet de enige die ik heb geprobeerd 🙂

  4. Hoi Eef,

    Vraagje, ik ben nu de cake aan het maken en kon niet het precieze moment vinden dat de cranberries in de cake moeten en hoe. Moet ik ze door het beslag mixen of erover heen strooien?

    Groeten,
    Simon

      1. Top! Thanks voor de snelle reactie. Hij zit nu in de oven! Had een te kleine schaal dus moest nog overhevelen naar een andere, dus nu zijn ze mooi gemengd. Ben erg benieuwd!

  5. Net deze cake gemaakt. Hij ruikt en smaakt heerlijk maar kwam niet zo mooi uit de vorm.
    Was niet nat maar toch bleef de onderkant in de vorm achter. Volgende keer toch maar bakpapier gebruiken ipv bakspray.

    1. Dat is vaak wel even makkelijker bij cake inderdaad. Tip die ik ooit van Jamie Oliver heb geleerd: bakpapiervel nemen en die opvouwen tot een prop, even nat maken onder de kraan, overtollig water eraf schudden. Dan nog een beetje opvouwen tot een prop en je bakpapier is nu veel makkelijker in een bakvorm te doen 🙂

  6. Net deze cake gemaakt. Hij ruikt en smaakt heerlijk maar kwam niet zo mooi uit de vorm.
    Was niet nat maar toch bleef de onderkant in de vorm achter. Volgende keer toch maar bakpapier gebruiken ipv bakspray.

    1. Eef

      Ik doe zelf met cake meestal beide, over de bodem een velletje bakpapier wat ik over de zijkanten laat handen en de rest spray ik in. Dan kun je hem er makkelijk(er) uithalen 🙂

  7. Hoi Eef,

    Dezewil ik graag maken tijdens de kerstperiode .
    Kan je ze ook maken met gedroogde cranberry’s ?

    Alvast bedankt
    Dominiek

      1. Eef

        Ik zou dan overigens wel de suiker achterwege laten welke je om de verse cranberries schept. Gedroogde zijn natuurlijk al wat zoeter qua smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top