Volg mij:
(Zoete) Baksels

Cranberry yoghurt cake

Cranberry cake met yoghurt

Cranberry yoghurt cake. Een heerlijke, frisse cake met zacht-zoete cranberry’s. Deze cake is niet alleen een feestje om te zien maar zeker ook een feestje om te proeven. Lekker voor bij de koffie tijdens de feestdagen als je visite krijgt, als lekker zoet baksel tijdens het kerstontbijt of ‘s avonds nog stiekem een heel klein stukje van te nemen… deze cake is op voor je het weet!

Cranberry’s worden vaak geassocieerd met Amerika en Amerikaanse recepten. Niet zo gek want het besje groeit voornamelijk in het noorden van Amerika. Maar wist je dat dit besje ook in Nederland voorkomt?  De cranberry, ook wel Veenbes, groeit namelijk op Terschelling. Het verhaal gaat dat er ooit een vat met bessen op Terschelling is aangespoeld. Een jutter zag het vat en dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Hij bracht het vat achter de eerste duinenrij om hem te openen.Toen hij het vat open had gemaakt en de inhoud bekeek besloot hij het vat achter te laten. Een vat vol bessen, daar zat deze jutter niet op te wachten. Gelukkig voor ons want hierdoor kon het besje uitzaaien over Terschelling en zien we de cranberry tot op de dag van vandaag nog steeds op dit waddeneiland .

Verse cranberry’s

Verse cranberry’s zijn vaak alleen rondom de feestdagen goed verkrijgbaar in Nederland. Mocht je de cake op een ander moment willen maken dan kun je eventueel ook bevroren cranberry’s gebruiken.

Wist je trouwens dat rauwe, verse cranberry’s helemaal niet lekker zijn? Proef ze maar eens als je deze cake gaat maken… Het is echt een wereld van verschil met hoe ze uiteindelijk smaken in deze cranberry yoghurt cake. In het beslag doe je de cranberry’s rauw. Door de suiker in het beslag en door ze te bakken in de cake worden ze heerlijk zacht en door de suiker ook iets zoetig.

Ingredienten cake met yoghurt en cranberry

Cranberry cake met yoghurt

In deze cake gebruiken we geen boter maar zonnebloemolie en yoghurt. Hierdoor krijg je een lekkere, smeuïge cake met een klein frisje. Ik gebruik de volle yoghurt van Vecozuivel. Zoals je misschien weet heb ik een tijdje geleden een kijkje mogen nemen achter de schermen bij het biologische zuivelbedrijf Vecozuivel. Vecozuivel is echt familiebedrijf met een passie voor het product maar ook voor de dieren en mensen met wie ze werken. Ze maken ook nog eens heerlijke biologische volle yoghurt. Deze yoghurt is heerlijk om zo, uit een kommetje te eten en maakt deze cranberry cake met yoghurt extra smaakvol. Vecozuivel vind je o.a. bij Boni, Dekamarkt, Dirk en Hoogvliet.

Cranberry yoghurt cake


Het recept voor cranberry yoghurt cake:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 1 cake – ca. 10 plakken

Wat heb je nodig voor een cranberry yoghurt cake (ingrediënten):

  • 150 gram bloem (+ ½ eetlepel)
  • 150 gram suiker (+ ½ eetlepel)
  • 100 gram volle yoghurt van Vecozuivel
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 gram verse cranberry’s
  • 2 eieren (middel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • zout

Overig: cakevorm van 17 centimeter

Hoe maak je een cranberry yoghurt cake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de volle yoghurt, zonnebloemolie, eieren en het vanille extract goed door elkaar.
  3. Voeg dan de droge ingredienten toe (bloem, suiker, bakpoeder, en een snuf zout) en meng dit tot een glad beslag.
  4. Spoel de cranberry’s af onder de kraan, dep ze droog en meng de ½ eetlepel bloem en de ½ eetlepel suiker erdoor. Schep ze voorzichtig door het beslag.
    Hierdoor zakken de cranberry’s niet naar de bodem tijdens het bakken van de cake.
  5. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet hem in met een beetje boter.
  6. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 45 minuten gaar.
  7. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt is je cake gaar.
  8. Laat de cake iets afkoelen, snijd in plakken en eet smakelijk!

Cranberry yoghurt cake met Vecozuivel yoghurt

 

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

15 Reacties

  • Beantwoorden Ella

    Hallo,waar is Veco zuivel te koop,ik ken dit merk niet!

    17 december 2017 at 16:47
    • Beantwoorden Eef

      Vecozuivel is o.a. te koop bij Dekamarkt, Boni, Dirk & Hoogvliet 🙂

      18 december 2017 at 21:10
  • Beantwoorden Sandra

    Ziet er heerlijk uit Eef, lekker kerstig!

    17 december 2017 at 22:34
  • Beantwoorden Judy

    Weer iets van jouw recepten gemaakt. Ik denk dat ik een volgende keer een wat grotere versie maakt……..deze cake was veel te snel op. Ik had alleen geen verse cranberry’s in huis maar wel de gedroogde versie. Was ook heerlijk, maar met verse zal het nog beter smaken. Ik wens je een mooie kerst.

    24 december 2017 at 13:13
    • Beantwoorden Eef

      Haha dat doe je goed. Een grotere cake is nooit verkeerd 😉 Wat ontzettend leuk om te lezen.

      31 december 2017 at 00:29
  • Beantwoorden lisa

    het is geen kerst meer… maar deze ga ik zeker maken!

    9 januari 2018 at 20:48
    • Beantwoorden Eef

      Zeker doen! Ook buiten de kerst een heerlijke cake 😀

      14 januari 2018 at 15:19
      • Beantwoorden Lisa

        Kan de cake misschien ook met halfvolle yoghurt?

        21 januari 2018 at 16:14
        • Beantwoorden Eef

          Ja dat kan. Vecozuivel zelf heeft volle of magere yoghurt, magere zou je overigens ook prima kunnen proberen (lekker! 🙂 )

          22 januari 2018 at 17:07
  • Beantwoorden Simon

    Hoi Eef,

    Vraagje, ik ben nu de cake aan het maken en kon niet het precieze moment vinden dat de cranberries in de cake moeten en hoe. Moet ik ze door het beslag mixen of erover heen strooien?

    Groeten,
    Simon

    4 maart 2018 at 14:13
    • Beantwoorden Eef

      Hopelijk ben ik snel genoeg 😉 ik heb het inderdaad niet duidelijk vermeldt in het recept en nu direct even aangepast (zie stap 4) bak ze!

      4 maart 2018 at 14:24
      • Beantwoorden Simon

        Top! Thanks voor de snelle reactie. Hij zit nu in de oven! Had een te kleine schaal dus moest nog overhevelen naar een andere, dus nu zijn ze mooi gemengd. Ben erg benieuwd!

        4 maart 2018 at 14:33
        • Beantwoorden Simon

          De cake was een groot succes, mijn vriendin vond ‘m goddelijk. Thanks voor je leuke recepten, ik dit is niet de enige die ik heb geprobeerd 🙂

          4 maart 2018 at 20:22
          • Eef

            Wat super leuk om te lezen Simon, dank voor je reactie 😀

            11 maart 2018 at 22:00

    Laat een reactie achter