Cranberry yoghurt cake. Een heerlijke, frisse cake met zacht-zoete cranberry’s. Deze cake is niet alleen een feestje om te zien, maar zeker ook een feestje om te proeven. Lekker voor bij de koffie tijdens de feestdagen als je visite krijgt, als lekker zoet baksel tijdens het kerstontbijt of ‘s avonds nog stiekem een heel klein stukje van te nemen… deze cake is op voor je het weet!
Cranberry’s worden vaak geassocieerd met Amerika en Amerikaanse recepten. Niet zo gek want het besje groeit voornamelijk in het noorden van Amerika. Maar wist je dat dit besje ook in Nederland voorkomt? De cranberry, ook wel Veenbes, groeit namelijk op Terschelling.
Het verhaal gaat dat er ooit een vat met bessen op Terschelling is aangespoeld. Een jutter zag het vat en dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Hij bracht het vat achter de eerste duinenrij om hem te openen.Toen hij het vat open had gemaakt en de inhoud bekeek besloot hij het vat achter te laten. Een vat vol bessen, daar zat deze jutter niet op te wachten. Gelukkig voor ons, want hierdoor kon het besje uitzaaien over Terschelling en zien we de cranberry tot op de dag van vandaag nog steeds op dit waddeneiland .
Verse cranberry’s
Verse cranberry’s zijn vaak alleen rondom de feestdagen goed verkrijgbaar in Nederland. Mocht je de cake op een ander moment willen maken dan kun je eventueel ook bevroren cranberry’s gebruiken.
Wist je trouwens dat rauwe, verse cranberry’s helemaal niet lekker zijn? Proef ze maar eens als je deze cake gaat maken… Het is echt een wereld van verschil met hoe ze uiteindelijk smaken in deze cranberry yoghurt cake. In het beslag doe je de cranberry’s rauw. Door de suiker in het beslag en door ze te bakken in de cake worden ze heerlijk zacht en door de suiker ook iets zoetig.
Cranberry cake met yoghurt
In deze cake gebruiken we geen boter maar zonnebloemolie en yoghurt. Hierdoor krijg je een lekkere, smeuïge cake met een klein frisje. Ik gebruik de volle yoghurt van Vecozuivel. Zoals je misschien weet heb ik een tijdje geleden een kijkje mogen nemen achter de schermen bij het biologische zuivelbedrijf Vecozuivel. Vecozuivel is echt familiebedrijf met een passie voor het product, maar ook voor de dieren en mensen met wie ze werken. Ze maken ook nog eens heerlijke biologische volle yoghurt. Deze yoghurt is heerlijk om zo uit een kommetje te eten en maakt deze cranberry cake met yoghurt extra smaakvol. Vecozuivel vind je o.a. bij Boni, Dekamarkt, Dirk en Hoogvliet.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram bloem (+ ½ eetlepel)
- 150 gram suiker (+ ½ eetlepel)
- 100 gram volle yoghurt (Vecozuivel)
- 75 ml zonnebloemolie
- 75 gram cranberry's (vers)
- 2 eieren (middel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de volle yoghurt, zonnebloemolie, eieren en het vanille extract goed door elkaar.
- Voeg dan de droge ingredienten toe (bloem, suiker, bakpoeder, en een snuf zout) en meng dit tot een glad beslag.
- Spoel de cranberry's af onder de kraan, dep ze droog en meng de ½ eetlepel bloem en de ½ eetlepel suiker erdoor. Schep ze voorzichtig door het beslag (hierdoor zakken de cranberry's niet naar de bodem tijdens het bakken van de cake).
- Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet hem in met een beetje boter.
- Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 45 minuten gaar.
- Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt is je cake gaar.
- Laat de cake iets afkoelen, snijd in plakken en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ella says:
Hallo,waar is Veco zuivel te koop,ik ken dit merk niet!
Eef says:
Vecozuivel is o.a. te koop bij Dekamarkt, Boni, Dirk & Hoogvliet 🙂
Maaike says:
Ha !
Zou magere of halfvolle yoghurt ook kunnen ?
Eef says:
Halfvolle zou je kunnen proberen 🙂
Monique Epping says:
Hallo, kan deze cake ook met volle Griekse yoghurt (10%) gemaakt worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan! 🙂
Ella says:
Hallo,waar is Veco zuivel te koop,ik ken dit merk niet!
Sandra says:
Ziet er heerlijk uit Eef, lekker kerstig!
Eef says:
Dank je wel 🙂
Sandra says:
Ziet er heerlijk uit Eef, lekker kerstig!
Eef says:
Vecozuivel is o.a. te koop bij Dekamarkt, Boni, Dirk & Hoogvliet 🙂
Eef says:
Dank je wel 🙂
Judy says:
Weer iets van jouw recepten gemaakt. Ik denk dat ik een volgende keer een wat grotere versie maakt……..deze cake was veel te snel op. Ik had alleen geen verse cranberry’s in huis maar wel de gedroogde versie. Was ook heerlijk, maar met verse zal het nog beter smaken. Ik wens je een mooie kerst.
Eef says:
Haha dat doe je goed. Een grotere cake is nooit verkeerd 😉 Wat ontzettend leuk om te lezen.
Judy says:
Weer iets van jouw recepten gemaakt. Ik denk dat ik een volgende keer een wat grotere versie maakt……..deze cake was veel te snel op. Ik had alleen geen verse cranberry’s in huis maar wel de gedroogde versie. Was ook heerlijk, maar met verse zal het nog beter smaken. Ik wens je een mooie kerst.
lisa says:
het is geen kerst meer… maar deze ga ik zeker maken!
Eef says:
Zeker doen! Ook buiten de kerst een heerlijke cake 😀
Lisa says:
Kan de cake misschien ook met halfvolle yoghurt?
Eef says:
Ja dat kan. Vecozuivel zelf heeft volle of magere yoghurt, magere zou je overigens ook prima kunnen proberen (lekker! 🙂 )
lisa says:
het is geen kerst meer… maar deze ga ik zeker maken!
Lisa says:
Kan de cake misschien ook met halfvolle yoghurt?
Eef says:
Ja dat kan. Vecozuivel zelf heeft volle of magere yoghurt, magere zou je overigens ook prima kunnen proberen (lekker! 🙂 )
Simon says:
Hoi Eef,
Vraagje, ik ben nu de cake aan het maken en kon niet het precieze moment vinden dat de cranberries in de cake moeten en hoe. Moet ik ze door het beslag mixen of erover heen strooien?
Groeten,
Simon
Eef says:
Hopelijk ben ik snel genoeg 😉 ik heb het inderdaad niet duidelijk vermeldt in het recept en nu direct even aangepast (zie stap 4) bak ze!
Simon says:
Top! Thanks voor de snelle reactie. Hij zit nu in de oven! Had een te kleine schaal dus moest nog overhevelen naar een andere, dus nu zijn ze mooi gemengd. Ben erg benieuwd!
Simon says:
De cake was een groot succes, mijn vriendin vond ‘m goddelijk. Thanks voor je leuke recepten, ik dit is niet de enige die ik heb geprobeerd 🙂
Eef says:
Wat super leuk om te lezen Simon, dank voor je reactie 😀
Simon says:
Hoi Eef,
Vraagje, ik ben nu de cake aan het maken en kon niet het precieze moment vinden dat de cranberries in de cake moeten en hoe. Moet ik ze door het beslag mixen of erover heen strooien?
Groeten,
Simon
Eef says:
Hopelijk ben ik snel genoeg 😉 ik heb het inderdaad niet duidelijk vermeldt in het recept en nu direct even aangepast (zie stap 4) bak ze!
Simon says:
Top! Thanks voor de snelle reactie. Hij zit nu in de oven! Had een te kleine schaal dus moest nog overhevelen naar een andere, dus nu zijn ze mooi gemengd. Ben erg benieuwd!
Eef says:
Wat super leuk om te lezen Simon, dank voor je reactie 😀
Judith says:
Net deze cake gemaakt. Hij ruikt en smaakt heerlijk maar kwam niet zo mooi uit de vorm.
Was niet nat maar toch bleef de onderkant in de vorm achter. Volgende keer toch maar bakpapier gebruiken ipv bakspray.
Eef says:
Dat is vaak wel even makkelijker bij cake inderdaad. Tip die ik ooit van Jamie Oliver heb geleerd: bakpapiervel nemen en die opvouwen tot een prop, even nat maken onder de kraan, overtollig water eraf schudden. Dan nog een beetje opvouwen tot een prop en je bakpapier is nu veel makkelijker in een bakvorm te doen 🙂
Ladydi_123 says:
Dat is een handige tip, bedankt! Ik ga deze cake zeker een keer maken. Wat een toprecepten heb jij steeds
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Judith says:
Net deze cake gemaakt. Hij ruikt en smaakt heerlijk maar kwam niet zo mooi uit de vorm.
Was niet nat maar toch bleef de onderkant in de vorm achter. Volgende keer toch maar bakpapier gebruiken ipv bakspray.
Eef says:
Ik doe zelf met cake meestal beide, over de bodem een velletje bakpapier wat ik over de zijkanten laat handen en de rest spray ik in. Dan kun je hem er makkelijk(er) uithalen 🙂
Eef says:
Dat is vaak wel even makkelijker bij cake inderdaad. Tip die ik ooit van Jamie Oliver heb geleerd: bakpapiervel nemen en die opvouwen tot een prop, even nat maken onder de kraan, overtollig water eraf schudden. Dan nog een beetje opvouwen tot een prop en je bakpapier is nu veel makkelijker in een bakvorm te doen 🙂
Dominiek Goris says:
Hoi Eef,
Dezewil ik graag maken tijdens de kerstperiode .
Kan je ze ook maken met gedroogde cranberry’s ?
Alvast bedankt
Dominiek
Eef says:
Ja dat kan prima, ook lekker 🙂
Eef says:
Ik zou dan overigens wel de suiker achterwege laten welke je om de verse cranberries schept. Gedroogde zijn natuurlijk al wat zoeter qua smaak.
David says:
Super recept
Ik maakte het met Griekse yoghurt!
Ingrid Bressers says:
Vandaag gemaakt met aardbeienyoghurt (moest op!!) en in cupcakes gebakken. Daardoor kon iedereen nog een extra meenemen voor de lunch tijdens het werk😉.
De cranberry 5 in totaal per cup als garnering bovenop geduwd. Zag er mooi uit en smaakte als geheel goed.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, bedankt voor het delen 🙂