Cranberrysaus

Cranberry compote

Cranberry compote is niet alleen maar lekker bij de gehaktballetjes van IKEA. Het is dé ideale compote om te maken voor de feestdagen. Cranberry compote past namelijk bij heel veel gerechten. Vleesgerechten zoals varkensvlees, kip of rund maar wat dacht je van bij wild zoals eend?

Veelzijdige compote

Maar ook bij een kaasplankje met oude pittige kazen of een klein beetje cranberry compote tijdens het kerstontbijt om lekker op je croissantje te smeren? Juist, met deze heerlijke cranberry compote kun jij alle kanten op! Kleine bonus: bewaren kun je ‘m ook nog eens goed. Goed afgesloten en in een schone (luchtdichte) pot blijft deze compote behoorlijk lang goed in de koelkast.

Hollandse cranberry’s

Mocht je denken dat de cranberry alleen in Amerika groeit, dan heb ik nieuws voor je. De cranberry groeit namelijk ook in Nederland, op de waddeneilanden Terschelling & Vlieland om precies te zijn. Er is trouwens een verhaal, noem het een mythe of niet, dat er een vat cranberry’s aangespoeld zou zijn uit Amerika op Terschelling en er nu hierdoor grote veenbessen beter bekend als cranberry’s groeien.

Het overgrote deel van de cranberry’s die wij in de supermarkt vinden komt overigens wel uit Amerika en niet van eigen grond. Ga je goed op zoek dan kun je de Hollandse cranberry’s vast wel vinden.

Diepvries cranberry’s

Zelf gebruik ik voor dit recept een doosje diepvries cranberry’s. Je kunt natuurlijk ook verse cranberry’s gebruiken voor dit recept, maar geen gedroogde cranberry’s. Ingevroren vind ik persoonlijk prima werken en wist je dat veel fruit direct nadat deze rijp geoogst is ingevroren wordt? Hierdoor zijn er deskundigen die menen dat ingevroren soms zelfs gezonder is dan vers uit de supermarkt.

Dit omdat de ‘verse’ vruchten vaak geoogst worden als ze nog niet rijp zijn en rijpen tijdens de lange rit naar Nederland & in het opslagcentrum. Zelf ben ik geen expert hierin dus ik kan je niet zeggen of dit waar is of niet, maar wat ik je wel kan vertellen is dat deze compote heerlijk is!

Voor de sinaasappelsap gebruik ik wel versgeperste, dat dan weer wel 😉 . Bijkomend voordeel als je zo’n netje in huis hebt is natuurlijk dat je de volgende ochtend nog lekker wat versgeperste sap hebt voor het ontbijt. Goed genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke cranberry compote.

Cranberrysaus

Cranberry compote

De lekkerste cranberry compote kun je makkelijk zelf maken. Met slechts 5 (!) ingrediënten zet je deze heerlijke cranberry compote op tafel.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 1 pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 ml water
  • 150 gram suiker
  • 250 gram cranberry's (diepvries)
  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst)
  • 1 flink kaneelstokje
  • optioneel: citroensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe het water in een steelpannetje en voeg de suiker toe. Breng dit aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Voeg dan de cranberry's & de sinaasappelsap toe en breng dit weer aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het geheel een minuut of 10 – 15 rustig pruttelen. Je zult zien dat de cranberry's barsten en er een compote ontstaat.
  • Zet het vuur hierna uit en voeg een kaneelstokje toe. Laat de compote nu langzaam afkoelen buiten de koelkast. Pas als de compote volledig afgekoeld is, verwijder je het kaneelstokje, roer je de compote door en kun je het bewaren in de koelkast. Je zult zien dat de compote door het afkoelen een stuk dikker is geworden.
  • Proef de compote en breng de cranberry compote eventueel op smaak met nog een klein beetje extra suiker of een paar druppeltjes citroensap om 'm een iets zuurder tintje te geven.
  • Bewaar de compote in een schone afgesloten pot in de koelkast.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 740kcal | Koolhydraten: 190g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Cranberrysaus

3 reacties op “Cranberry compote

  • Dat cranberry’s gewoon hetzelfde zijn als veenbessen… Wist ik helemaal niet!
    Je zou ze – bij wijze van spreken – dus gewoon zelf kunnen gaan plukken op Terschelling en Vlieland?
    Alleszins vind ik cranberrysaus (of, misschien noem ik dat nu liever ‘veenbessensaus’) erg lekker. En zoals je weet, houd ik niet zo van kant-en-klaar vanwege de bewaarmiddelen en andere chemicaliën, dus ik ben heel blij met jouw recept!

    • Nog nooit zelf geplukt dus ik durf je niet te zeggen of het in theorie ook zou kunnen maar wellicht wel! Lijkt me overigens een erg leuk uitje maar dat terzijde 😉

  • Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo says:

    […] malse varkensfiletrollade is waanzinnig lekker. Serveer de varkensfiletrollade met wat zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept