Carpaccio

Carpaccio recept

Carpaccio. Een geliefd voorgerecht bij velen. Heerlijk in zijn eenvoud. Ik ben er dol op, maar kwam er achter dat ik nog helemaal geen klassiek carpaccio recept op mijn blog had staan. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen, want met de feestdagen willen we deze heerlijke carpaccio wel op tafel zetten! Ik geef je direct een paar tips om je eigen verrassende draai eraan te geven.

Wat is carpaccio eigenlijk precies? Het is een klassiek Italiaans voorgerecht van dungesneden rauwe runderlende. Het rauwe, dungesneden maakt het een carpaccio. Alles wat erbij komt, varieert nogal. Zo heb je tegenwoordig ook carpaccio van rauwe tonijn, bietjes of zalm. Maar de klassieke carpaccio is ontstaan in 1950 in Venetië en wordt gegarneerd met een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. 

Alle kanten op met carpaccio

Veel mensen denken bij een carpaccio toch gelijk aan het rauwe vlees, vandaar dat je op mijn blog ook carpaccio bonbons of deze carpaccio wraps vindt. De bonbons zijn, net als dit carpaccio recept, ook superleuk als voorgerecht en heel makkelijk om te maken. De wraps zijn trouwens ook heel geschikt als borrelhapje of als lekkere lunch. Je kunt eigenlijk alle kanten op met carpaccio! Iedereen heeft weer zijn eigen favoriete bereidingswijze en het is ook leuk om zo af en toe eens te variëren. 

Klassieke carpaccio

Klassieke carpaccio

Dit carpaccio recept heb ik redelijk klassiek gehouden. Als in, de carpaccio ligt netjes op een bordje, met daaroverheen wat garnituur en een lekkere dressing. Uiteraard heb ik er wel mijn eigen versie van gemaakt, hoe ik mijn klassieke carpaccio het lekkerst vind. Wat daarbij sowieso heel belangrijk is, is de kwaliteit van het vlees. Je hebt voor carpaccio niet heel veel ingrediënten nodig, dus de kwaliteit van die ingrediënten maken het verschil. Ik gebruik zelf graag dungesneden ossenhaas en maak mijn dressing zelf. Lekker fris en een klein tikje zuur.

Italiaanse carpaccio

Carpaccio variaties

Wil je wat variatie aanbrengen, ik heb een paar lekkere tips voor je:

  • Gebruik een lekkere oude kaas in plaats van Parmezaanse kaas
  • Maak mooie kaaskoekjes door geraspte kaas in de vorm van een koekje te bakken in de oven, serveer die bij de carpaccio
  • Vervang de dressing in dit recept voor een sausje op basis van truffelmayonaise
  • Voeg in plaats van kappertjes wat kleine stukjes verse en/of zongedroogde tomaatjes toe
  • Vervang de dressing in dit recept of vul hem juist aan met (extra) zelfgemaakte groene pesto

Ben je op zoek naar meer lekkere voorgerechten? Hier vind je meer voorgerechten kerst

Carpaccio recept

Carpaccio

Klassieke carpaccio

Klassiek carpaccio recept. Mijn versie op de klassieke carpaccio met een heerlijke dressing en garnituur. Makkelijk kerst voorgerecht!
4 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram runder carpaccio (dungesneden ossenhaas - op kamertemperatuur)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 handjes rucola
  • ½ eetlepel kappertjes
  • Parmezaanse kaas
Dressing:
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1 eetlepel azijn (honingazijn of wijnazijn)
  • ½ eetlepel honing
  • 1 eetlepel pesto
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen, breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de carpaccio over twee borden.
  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.
  • Verdeel de pijnboompitten, rucola, kappertjes en geschaafde Parmezaanse kaas over de borden.
  • Garneer met de dressing, eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 27g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 2g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Carpaccio

Carpaccio Pinterest Collage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept