Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Beenham met sinaasappel en rozemarijn. Een heerlijke smaakcombinatie die veel mensen erg lekker vinden. Niet zo vreemd want het frisse, zoetige van sinaasappel combineer je met de uitgesproken, herkenbare smaak van rozemarijn. Verder nog een beetje knoflook, een vleugje pit en een zoetige basis van honing en je beenhammetje kan niet meer stuk!

Beenham uit de oven met honing mosterd is een van mijn meest populaire recepten. Toevallig ook een kerstrecept van inmiddels alweer 2 jaar, maar eigenlijk kan een beenham uit de oven wat mij betreft het hele jaar door. Toch kies ik dit jaar weer voor zo’n heerlijke beenham als onderdeel van mijn kerst recepten. Waarom? Omdat het heerlijk is!

Makkelijk recept voor kerst

Hij is niet alleen heerlijk, een beenham uit de oven is een makkelijk recept voor kerst. Even de voordelen op een rij:

Makkelijk om te maken: geen ingewikkelde bereidingswijze
Weinig werk: insmeren met het sausje, elke 15 minuten een nieuw laagje erover en smullen maar!
✓ Relatief korte bereidingstijd: met een klein uurtje in de oven ben je er meestal wel (even afhankelijk van hoe groot je beenham is natuurlijk 😉 )

Bereidingswijze beenham

Bijgerechten met kerst

Bij deze beenham met sinaasappel en rozemarijn passen allerlei lekkere bijgerechten. Je kunt de groenten die je in de braadslee hebt gedaan erbij serveren bijvoorbeeld. Zoals je kunt zien op de foto heb ik wat aardappel, ui, knoflook, sinaasappel, rozemarijn, knoflook en cherrytomaten in de braadslee gedaan bij de beenham. In het recept benoem ik dit verder niet omdat het geen onderdeel is van het recept. Dit mag, maar hoeft niet.

Wat erg lekker is om erbij te serveren is bijvoorbeeld is aardappelgratin met kaas en ui, haricots verts in spek, zoete aardappelfrietjes uit de oven of stoofpeertjes met bessensap.

Sausje van rozemarijn, sinaasappel en honing

Sausje van sinaasappel, rozemarijn en honing

Dit sausje is wat ervoor zorgt dat deze beenham verrukkelijk wordt! Het sausje is zoet door de honing, fris door de sinaasappel, kruidig door de rozemarijn en knoflook en heeft een klein beetje pit door de chili. Dit is zo lekker dat je het bijna op zou willen lepelen 😉 Maak trouwens gerust een beetje extra saus om bij de beenham te serveren bijvoorbeeld, extra lekker.

Beenham gaar


Het recept voor beenham met sinaasappel en rozemarijn:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45-60 minuten | Totale tijd: ca. 1 uur en 15 minuten
Hoeveelheid:1 beenham – voldoende voor 3-4 personen

Wat heb je nodig voor beenham met sinaasappel en rozemarijn (ingrediënten):

  • 1 beenham (ca. 500 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • ½ eetlepel sinaasappelrasp (= rasp van een halve sinaasappel)
  • ½ theelepel chilivlokken
  • paar takjes rozemarijn

Hoe maak je beenham met sinaasappel en rozemarijn :

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak met een scherp mes rondom inkepingen in de beenham zodat je kleine vierkantjes of ruitjes krijgt.
    Dan kan de smaak van de saus er extra goed intrekken straks.
  3. Snijd de teentjes knoflook heel fijn (of pers ze uit) en doe ze in een klein kommetje.
  4. Ris de blaadjes van 1 takje rozemarijn en snijd ze fijn, voeg toe aan het kommetje.
  5. Doe hierbij verder de honing, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, chilivlokken en meng dit goed door elkaar.
  6. Smeer de beenham in met een deel van de saus en houd de rest apart.
  7. Zet de beenham in de oven voor ongeveer 45-60 tot hij mooi gaar is met een paar takjes rozemarijn in de ovenschaal.
  8. Bestrijk tussendoor elke 15 minuten de beenham met het mengsel tot deze op is.
  9. Haal de beenham uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat hem even een minuut of 5 nagaren voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk en fijne dagen!

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Truus

    Lekker . Kan dit ook met rollade? Die vind ik net iets minder droog

    14 december 2018 at 19:17
  • Beantwoorden Ruben

    Joehoe!
    Je bakt/schroeit de beenham voordat ie in de oven gaat niet eerst dicht hè?
    Groetjes!
    Ruben

    22 december 2018 at 07:43
    • Beantwoorden Eef

      Joehoe, nee Ruben gewoon zo hup de oven in 🙂

      30 december 2018 at 14:23
  • Beantwoorden Fridy

    Gaan de aardappels, tomaten , sinaasappel,etc, ook gelijk de oven mee in ??

    27 maart 2019 at 08:01
  • Laat een reactie achter