1u
4.50 van 8 stemmen

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Beenham met sinaasappel en rozemarijn. Een heerlijke smaakcombinatie die veel mensen erg lekker vinden. Niet zo vreemd want het frisse, zoetige van sinaasappel combineer je met de uitgesproken, herkenbare smaak van rozemarijn. Verder nog een beetje knoflook, een vleugje pit en een zoetige basis van honing en je beenhammetje kan niet meer stuk!

Beenham uit de oven met honing mosterd is een van mijn meest populaire recepten. Toevallig ook een kerstrecept van inmiddels alweer 2 jaar, maar eigenlijk kan een beenham uit de oven wat mij betreft het hele jaar door. Toch kies ik dit jaar weer voor zo’n heerlijke beenham als onderdeel van mijn kerst recepten. Waarom? Omdat het heerlijk is!

Makkelijk recept voor kerst

Hij is niet alleen heerlijk, een beenham uit de oven is een makkelijk recept voor kerst. Even de voordelen op een rij:

✓ Makkelijk om te maken: geen ingewikkelde bereidingswijze
✓ Weinig werk: insmeren met het sausje, elke 15 minuten een nieuw laagje erover en smullen maar!
✓ Relatief korte bereidingstijd: met een klein uurtje in de oven ben je er meestal wel (even afhankelijk van hoe groot je beenham is natuurlijk 😉 )

Bereidingswijze beenham

Bijgerechten met kerst

Bij deze beenham met sinaasappel en rozemarijn passen allerlei lekkere bijgerechten. Je kunt de groenten die je in de braadslee hebt gedaan erbij serveren bijvoorbeeld. Zoals je kunt zien op de foto heb ik wat aardappel, ui, knoflook, sinaasappel, rozemarijn, knoflook en cherrytomaten in de braadslee gedaan bij de beenham. In het recept benoem ik dit verder niet omdat het geen onderdeel is van het recept. Dit mag, maar hoeft niet.

Wat erg lekker is om erbij te serveren is bijvoorbeeld is aardappelgratin met kaas en ui, haricots verts in spek, zoete aardappelfrietjes uit de oven of stoofpeertjes met bessensap.

Sausje van rozemarijn, sinaasappel en honing

Sausje van sinaasappel, rozemarijn en honing

Dit sausje is wat ervoor zorgt dat deze beenham verrukkelijk wordt! Het sausje is zoet door de honing, fris door de sinaasappel, kruidig door de rozemarijn en knoflook en heeft een klein beetje pit door de chili. Dit is zo lekker dat je het bijna op zou willen lepelen 😉 Maak trouwens gerust een beetje extra saus om bij de beenham te serveren bijvoorbeeld, extra lekker.

Beenham gaar

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

Het recept voor beenham met sinaasappel en rozemarijn. Een heerlijk frisse, zoetige, kruidige beenham uit de oven.
4.50 van 8 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur

Ingrediënten

1 beenham (genoeg voor ca. 2-3 personen)
  • 1 beenham (ca 500 gram)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • ½ eetlepel sinaasappelrasp (= rasp van een halve sinaasappel)
  • ½ theelepel chilivlokken
  • paar takjes verse rozemarijn

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Maak met een scherp mes rondom inkepingen in de beenham zodat je kleine vierkantjes of ruitjes krijgt.Dan kan de smaak van de saus er extra goed intrekken straks.
  • Snijd de teentjes knoflook heel fijn (of pers ze uit) en doe ze in een klein kommetje.
  • Ris de blaadjes van 1 takje rozemarijn en snijd ze fijn, voeg toe aan het kommetje.
  • Doe hierbij verder de honing, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, chilivlokken en meng dit goed door elkaar.
  • Smeer de beenham in met een deel van de saus en houd de rest apart.
  • Zet de beenham in de oven voor ongeveer 45-60 tot hij mooi gaar is met een paar takjes rozemarijn in de ovenschaal.
  • Bestrijk tussendoor elke 15 minuten de beenham met het mengsel tot deze op is.
  • Haal de beenham uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat hem even een minuut of 5 nagaren voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk en fijne dagen!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 187kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 23g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 2g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Beenham met sinaasappel en rozemarijn

28 gedachten over “Beenham met sinaasappel en rozemarijn”

  1. Zou ik samen met de sinasappels ook mandarijntjes kunnen gebruiken? Lijk me namelijk erg lekker en geeft me meer het Kerstgevoel
    Groetjes Juliette

    Beantwoorden
    • Ik serveer hier meestal lekker iets van aardappeltjes bij zoals aardappelgratin, pomme duchess of aardappelkroketjes. Verder een salade, stoofpeertjes of gestoomde groenten bijvoorbeeld. In het artikel vind je enkele tips 🙂

      Beantwoorden
4.50 van 8 stemmen (8 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie