Beenham met sinaasappel en rozemarijn. Een heerlijke smaakcombinatie die veel mensen erg lekker vinden. Niet zo vreemd want het frisse, zoetige van sinaasappel combineer je met de uitgesproken, herkenbare smaak van rozemarijn. Verder nog een beetje knoflook, een vleugje pit en een zoetige basis van honing en je beenhammetje kan niet meer stuk!
Beenham uit de oven met honing mosterd is een van mijn meest populaire recepten. Toevallig ook een kerstrecept van inmiddels alweer 2 jaar, maar eigenlijk kan een beenham uit de oven wat mij betreft het hele jaar door. Toch kies ik dit jaar weer voor zo’n heerlijke beenham als onderdeel van mijn kerst recepten. Waarom? Omdat het heerlijk is!
Makkelijk recept voor kerst
Hij is niet alleen heerlijk, een beenham uit de oven is een makkelijk recept voor kerst. Even de voordelen op een rij:
✓ Makkelijk om te maken: geen ingewikkelde bereidingswijze
✓ Weinig werk: insmeren met het sausje, elke 15 minuten een nieuw laagje erover en smullen maar!
✓ Relatief korte bereidingstijd: met een klein uurtje in de oven ben je er meestal wel (even afhankelijk van hoe groot je beenham is natuurlijk 😉 )
Bijgerechten met kerst
Bij deze beenham met sinaasappel en rozemarijn passen allerlei lekkere bijgerechten. Je kunt de groenten die je in de braadslee hebt gedaan erbij serveren bijvoorbeeld. Zoals je kunt zien op de foto heb ik wat aardappel, ui, knoflook, sinaasappel, rozemarijn, knoflook en cherrytomaten in de braadslee gedaan bij de beenham. In het recept benoem ik dit verder niet omdat het geen onderdeel is van het recept. Dit mag, maar hoeft niet.
Wat erg lekker is om erbij te serveren is bijvoorbeeld is aardappelgratin met kaas en ui, haricots verts in spek, zoete aardappelfrietjes uit de oven of stoofpeertjes met bessensap.
Sausje van sinaasappel, rozemarijn en honing
Dit sausje is wat ervoor zorgt dat deze beenham verrukkelijk wordt! Het sausje is zoet door de honing, fris door de sinaasappel, kruidig door de rozemarijn en knoflook en heeft een klein beetje pit door de chili. Dit is zo lekker dat je het bijna op zou willen lepelen 😉 Maak trouwens gerust een beetje extra saus om bij de beenham te serveren bijvoorbeeld, extra lekker.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 beenham (ca 500 gram)
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels honing
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- ½ eetlepel sinaasappelrasp (= rasp van een halve sinaasappel)
- ½ theelepel chilivlokken
- paar takjes verse rozemarijn
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Maak met een scherp mes rondom inkepingen in de beenham zodat je kleine vierkantjes of ruitjes krijgt.Dan kan de smaak van de saus er extra goed intrekken straks.
- Snijd de teentjes knoflook heel fijn (of pers ze uit) en doe ze in een klein kommetje.
- Ris de blaadjes van 1 takje rozemarijn en snijd ze fijn, voeg toe aan het kommetje.
- Doe hierbij verder de honing, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, chilivlokken en meng dit goed door elkaar.
- Smeer de beenham in met een deel van de saus en houd de rest apart.
- Zet de beenham in de oven voor ongeveer 45-60 tot hij mooi gaar is met een paar takjes rozemarijn in de ovenschaal.
- Bestrijk tussendoor elke 15 minuten de beenham met het mengsel tot deze op is.
- Haal de beenham uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat hem even een minuut of 5 nagaren voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk en fijne dagen!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Truus says:
Lekker . Kan dit ook met rollade? Die vind ik net iets minder droog
Eef says:
Ja hoor dat kan prima 🙂
Truus says:
Lekker . Kan dit ook met rollade? Die vind ik net iets minder droog
Eef says:
Ja hoor dat kan prima 🙂
Ruben says:
Joehoe!
Je bakt/schroeit de beenham voordat ie in de oven gaat niet eerst dicht hè?
Groetjes!
Ruben
Eef says:
Joehoe, nee Ruben gewoon zo hup de oven in 🙂
Ruben says:
Joehoe!
Je bakt/schroeit de beenham voordat ie in de oven gaat niet eerst dicht hè?
Groetjes!
Ruben
Fridy says:
Gaan de aardappels, tomaten , sinaasappel,etc, ook gelijk de oven mee in ??
Eef says:
Ja dat kun je doen 🙂
Fridy says:
Gaan de aardappels, tomaten , sinaasappel,etc, ook gelijk de oven mee in ??
Eef says:
Ja dat kan 🙂 Je kunt het ook weglaten als je andere bijgerechten wilt maken.
Lia.visser says:
Ziet er heerlijk uit maar kan dit ook in de slowcooker en hoe lang dan?
Eef says:
Dat zou kunnen, zonder de aardappeltjes en het fruit dan 😉 Je bereidt hem dan ca. 2,5 tot 3 uur op low. Succes!
lia visser says:
dank je wel, fijne zondag verder
Hannah says:
Welke bijgerechten serveer jij?
Eef says:
Ik serveer hier meestal lekker iets van aardappeltjes bij zoals aardappelgratin, pomme duchess of aardappelkroketjes. Verder een salade, stoofpeertjes of gestoomde groenten bijvoorbeeld. In het artikel vind je enkele tips 🙂
Juliette says:
Zou ik samen met de sinasappels ook mandarijntjes kunnen gebruiken? Lijk me namelijk erg lekker en geeft me meer het Kerstgevoel
Groetjes Juliette
Eef says:
Dat is volgens mij heel lekker, zou ik zeker doen 🙂
Juliette says:
Het was lekker, de volgende keer maak ik het met sinasappels en volg ik jou recept want met manderijtjes wordt het wat bitter.
Eef says:
Ah wat jammer dat het door de mandarijntjes toch bitter wordt. Wel fijn dat je het nog even laat weten 🙂
Susanne says:
Als ik een rollade gebruik, dan moet ik hem toch wel eerst aanbraden? Doe ik dat dan zonder de saus of direct met de saus?
Eef says:
Een rollade is wat anders dan een beenham?
Maaike says:
Hoi, ik wil dit graag maken met kerst. Mijn gasten maken ook iets wat bij mij in de oven moet. Kan ik dit ook van tevoren maken en koud serveren?
Eef says:
Dat kan, maar warm is hij het lekkerst