Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui, het ideale bijgerecht voor bij… alles! Vlees, vis, groenten, een avondje AGV of juist een uitgebreide maaltijd met verschillende gerechten op tafel zoals tijdens de feestdagen: deze aardappelgratin met kaas en ui valt bij iedereen in de smaak.

Lekkere, warme, iets kruimige aardappel. Zachte, zoetige, rode ui en daarop een romige saus met kaas. Dat klinkt niet alleen heel erg lekker, dat is het ook! Dit heerlijke bijgerecht kun je zeker op tafel zetten deze feestdagen. Het is een feestje om te maken, om te zien én om te eten.

Aardappelgratin met kaas en ui

Het lekkerste aan deze aardappelgratin is natuurlijk de saus. Deze maakte ik op basis van een roux. Een roux is een verhit mengsel van vet en bloem. Dat klinkt misschien lastig maar dat valt echt alles mee en het is zeker niet moeilijk om te maken. Het komt er namelijk op neer dat je de boter laat smelten, de bloem erbij doet, dit even kort “bakt” en dan de melk erbij schenkt. Hierdoor krijg je nadat je de kaas erbij hebt gedaan een mooie lobbige saus die de ster is van deze heerlijke aardappelgratin. Laten we snel aan de slag gaan!

Aardappelgratin met kaas en ui


Het recept voor aardappelgratin met kaas en ui:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: 70 minuten
Hoeveelheid: bijgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig voor aardappelgratin met kaas en ui (ingrediënten):

  • 500 gram iets kruimige aardappelen
  • 175 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 á 3 takjes verse tijm
  • 1 grote rode ui
  • 1 flinke eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • ½ theelepel knoflookpoeder, peper & zout

Hoe maak je aardappelgratin met kaas en ui :

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de aardappels en snijd ze in dunne plakken.
    Het is handig om hiervoor een mandoline te gebruiken mocht je deze in huis hebben.
  3. Snijd de ui ook in dunne plakjes.
  4. Neem een ovenschaal met opstaande rand en vorm een rondje van de aardappelen met daartussen de rode ui zoals op de foto.
  5. Ris 2 á 3 takjes tijm en verdeel deze over de ovenschaal.
    We gaan nu de roux maken voor de saus.
  6. Hiervoor doe je de boter in een steelpan en laat je deze smelten.
  7. Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en bak je dit even mee tot het een dikke pasta is.
  8. Giet de melk erbij en met een garde roer je er een gladde saus van.
  9. Voeg de geraspte kaas toe en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met ½ theelepel knoflookpoeder, peper en zout.
  10. Giet de saus over de aardappels en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  11. Zet dit in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Haal daarna de aluminiumfolie eraf en bak de ovenschaal nog zo’n 15 minuten zodat de kaas goed gesmolten is. Eet smakelijk!

Aardappelgratin

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

20 reacties op “Aardappelgratin met kaas en ui”

  1. Hi Eef, klinkt erg lekker. Kende het recept al wel op de klassieke manier maar niet met rode ui. Leuke presentatie zo met die schijfjes op z’n kant. Alleen…..ik mis tussen stap 9 en 10 nog iets (Hoewel voor de hand liggend maar toch)…..giet de saus over de aardappels?!

  2. Hi Eef, klinkt erg lekker. Kende het recept al wel op de klassieke manier maar niet met rode ui. Leuke presentatie zo met die schijfjes op z’n kant. Alleen…..ik mis tussen stap 9 en 10 nog iets (Hoewel voor de hand liggend maar toch)…..giet de saus over de aardappels?!

    1. Hi Mo, ik gebruik vaak (jong) belegen kaas. Net iets rijper dan jonge en dus meer smaak, maar het smelt evengoed goed. Je hebt tegenwoordig ook lekkere mixen geraspte kaas die speciaal voor de garnering zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top