Aardappelgratin met kaas en ui, het ideale bijgerecht voor bij… alles! Vlees, vis, groenten, een avondje AGV of juist een uitgebreide maaltijd met verschillende gerechten op tafel zoals tijdens de feestdagen. Deze aardappelgratin met kaas en ui valt bij iedereen in de smaak.
Lekkere, warme, iets kruimige aardappel. Zachte, zoetige, rode ui en daarop een romige saus met kaas. Dat klinkt niet alleen heel erg lekker, dat is het ook! Dit heerlijke bijgerecht kun je zeker op tafel zetten deze feestdagen. Het is een feestje om te maken, om te zien én om te eten.
Aardappelgratin met kaas en ui
Het lekkerste aan deze aardappelgratin is natuurlijk de saus. Deze maakte ik op basis van een roux. Een roux is een verhit mengsel van vet en bloem. Dat klinkt misschien lastig, maar dat valt echt alles mee en het is zeker niet moeilijk om te maken. Het komt er namelijk op neer dat je de boter laat smelten, de bloem erbij doet, dit even kort ‘bakt’ en dan de melk erbij schenkt. Hierdoor krijg je nadat je de kaas erbij hebt gedaan een mooie lobbige saus die de ster is van deze heerlijke aardappelgratin. Laten we snel aan de slag gaan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram aardappelen (iets kruimig)
- 175 ml melk
- 50 gram geraspte kaas
- 2-3 takjes verse tijm
- 1 rode ui (grote)
- 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
- 1 eetlepel bloem
- ½ theelepel knoflookpoeder
- peper & zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Was de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Het is handig om hiervoor een mandoline te gebruiken mocht je deze in huis hebben.
- Snijd de ui ook in dunne plakjes.
- Neem een ovenschaal met opstaande rand en vorm een rondje van de aardappelen met daartussen de rode ui zoals op de foto.
- Ris 2 á 3 takjes tijm en verdeel deze over de ovenschaal.
- Maak de roux voor de saus. Hiervoor doe je de boter in een steelpan en laat je deze smelten.
- Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en bak je dit even mee tot het een dikke pasta is. Giet de melk erbij en met een garde roer je er een gladde saus van.
- Voeg de geraspte kaas toe en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met ½ theelepel knoflookpoeder, peper en zout.
- Giet de saus over de aardappels en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
- Zet dit in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Haal daarna het aluminiumfolie eraf en bak de ovenschaal nog zo'n 15 minuten zodat de kaas goed gesmolten is. Eet smakelijk!
Sandra says:
Wat ziet dat er mooi uit met die flinterdunne schijfjes, lijkt me heerlijk!
Eef says:
Dank je wel 🙂
Sandra says:
Wat ziet dat er mooi uit met die flinterdunne schijfjes, lijkt me heerlijk!
Wim says:
Hoi Eef, precies op tijd om het met Kerst te maken. Leuk om het zo te presenteren!
Eef says:
Dat dacht ik ook 🙂 Dank wim!
Wim says:
Hoi Eef, precies op tijd om het met Kerst te maken. Leuk om het zo te presenteren!
Cockie says:
Hi Eef, klinkt erg lekker. Kende het recept al wel op de klassieke manier maar niet met rode ui. Leuke presentatie zo met die schijfjes op z’n kant. Alleen…..ik mis tussen stap 9 en 10 nog iets (Hoewel voor de hand liggend maar toch)…..giet de saus over de aardappels?!
Eef says:
Oeps! Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het direct aangepast. Dank voor je oplettendheid 🙂
Cockie says:
Hi Eef, klinkt erg lekker. Kende het recept al wel op de klassieke manier maar niet met rode ui. Leuke presentatie zo met die schijfjes op z’n kant. Alleen…..ik mis tussen stap 9 en 10 nog iets (Hoewel voor de hand liggend maar toch)…..giet de saus over de aardappels?!
Mo says:
Wat voor kaas kun je hier het beste voor gebruiken? Wat geeft de meeste smaak?
Eef says:
Hi Mo, ik gebruik vaak (jong) belegen kaas. Net iets rijper dan jonge en dus meer smaak, maar het smelt evengoed goed. Je hebt tegenwoordig ook lekkere mixen geraspte kaas die speciaal voor de garnering zijn.
Mo says:
Wat voor kaas kun je hier het beste voor gebruiken? Wat geeft de meeste smaak?
Liset says:
is de temperatuur van de oven voor een heteluchtoven?
Eef says:
Voor al mijn recepten geldt, boven en onderwarmte, tenzij anders vermeld.
Liset says:
is de temperatuur van de oven voor een heteluchtoven?
Eef says:
Voor al mijn recepten geldt, boven en onderwarmte, tenzij anders vermeld.
Jannieke says:
Hoi Eef, welke maat ovenschaal gebruik je hiervoor?
Eef says:
Ik heb hiervoor een kleine ronde gebruikt met een diameter van ca. 20 cm. Maar elk ander (groter) formaat kan ook alleen wordt hij dan iets platter.