Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui, het ideale bijgerecht voor bij… alles! Vlees, vis, groenten, een avondje AGV of juist een uitgebreide maaltijd met verschillende gerechten op tafel zoals tijdens de feestdagen. Deze aardappelgratin met kaas en ui valt bij iedereen in de smaak.

Lekkere, warme, iets kruimige aardappel. Zachte, zoetige, rode ui en daarop een romige saus met kaas. Dat klinkt niet alleen heel erg lekker, dat is het ook! Dit heerlijke bijgerecht kun je zeker op tafel zetten deze feestdagen. Het is een feestje om te maken, om te zien én om te eten.

Aardappelgratin met kaas en ui

Het lekkerste aan deze aardappelgratin is natuurlijk de saus. Deze maakte ik op basis van een roux. Een roux is een verhit mengsel van vet en bloem. Dat klinkt misschien lastig, maar dat valt echt alles mee en het is zeker niet moeilijk om te maken. Het komt er namelijk op neer dat je de boter laat smelten, de bloem erbij doet, dit even kort ‘bakt’ en dan de melk erbij schenkt. Hierdoor krijg je nadat je de kaas erbij hebt gedaan een mooie lobbige saus die de ster is van deze heerlijke aardappelgratin. Laten we snel aan de slag gaan!

Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui

Aardappelgratin met kaas en ui uit de oven. Een heerlijk bijgerecht waar je iedereen blij mee maakt. Aardappels, ui, kaas en een romige saus.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelen (iets kruimig)
  • 175 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 1 rode ui (grote)
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Was de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Het is handig om hiervoor een mandoline te gebruiken mocht je deze in huis hebben.
  • Snijd de ui ook in dunne plakjes.
  • Neem een ovenschaal met opstaande rand en vorm een rondje van de aardappelen met daartussen de rode ui zoals op de foto.
  • Ris 2 á 3 takjes tijm en verdeel deze over de ovenschaal.
  • Maak de roux voor de saus. Hiervoor doe je de boter in een steelpan en laat je deze smelten.
  • Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en bak je dit even mee tot het een dikke pasta is. Giet de melk erbij en met een garde roer je er een gladde saus van.
  • Voeg de geraspte kaas toe en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met ½ theelepel knoflookpoeder, peper en zout.
  • Giet de saus over de aardappels en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  • Zet dit in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Haal daarna het aluminiumfolie eraf en bak de ovenschaal nog zo'n 15 minuten zodat de kaas goed gesmolten is. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 191kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 7g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 3g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Aardappelgratin

22 reacties op “Aardappelgratin met kaas en ui

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept