Amerikaanse appeltaart

Amerikaanse appeltaart

Amerikaanse appeltaart, dat is dus heel wat anders dan ons Hollandse appeltaart. Maar evengoed een lekkere manier om een appeltaart te maken, wat zeg ik, een HELE lekkere manier. Echt een aanrader om deze versie eens (en dan veel vaker, let maar op) te maken!

Wat is Amerikaanse appeltaart?

Er zitten best wat verschillen tussen de Amerikaanse appeltaart en die van ‘ons’. Het begint met het deeg, die maak je zonder suiker en bestaat uit een dunne laag onderop en een dunne laag bovenop de taart waarmee je hem afdekt.

Tijdens het bakken stoomt de binnenkant waardoor je een heerlijke zachte vulling krijgt. Om dat nog beter voor elkaar te krijgen snij je de appels in dunne plakjes en bak je die eerst met suiker en kruiden tot ze zacht worden, hierdoor krijg je een heerlijk zachte en kruidige vulling.

Amerikaanse appeltaart maken

Deep dish appeltaart

Ik bak de Amerikaanse appeltaart in een zogenaamde deep dish oftewel een diepe, ronde ovenschaal. Deze heb ik ooit gevonden in de kringloopwinkel en ik wist toen al dat ik deze taart ermee wilde maken, maar je kunt ook zo’n deep dish taartvorm gebruiken of een hoge quichevorm of ronde ovenschaal.

Amerikaanse appeltaart ingredienten

Makkelijke American pie deeg maken

Deze taart is absoluut niet moeilijk om te maken. Het deeg maak ik het liefst in een keukenmachine, maar kan ook met de hand en is zo klaar. Je pulseert het heel kort in een keukenmachine om er een pie deeg van te maken. Ook wel flaky dough genoemd. Het is voor het deeg heel belangrijk dat het water en de boter goed koud zijn. Je kunt het eventueel even in de vriezer zetten voor je begint met bakken.

Amerikaanse appeltaart vulling

Aan de slag met apple pie

Vervolgens maak je de vulling van appels. Voor het schillen van de appels ben ik momenteel helemaal fan van mijn appelschiller. Lekker makkelijk en zo ben je nog sneller klaar! Dan bak je ze even aan in de pan met wat boter. Dat zorgt ervoor dat de vulling heerlijk zacht wordt, maar dat de appels niet uit elkaar vallen.

Hoe dat kan? Dat heeft te maken met de pectine in de appels, die juist door het langzame verwarmen ervoor zorgt dat ze hun vorm behouden wanneer ze nogmaals gebakken worden. Mag je gelijk weer vergeten, maar ik vond het wel een leuk weetje.

Amerikaanse appeltaart deegrand vormen

Soorten appeltaart

Voor iedereen die dol is op appeltaart, is deze Amerikaanse appeltaart echt een aanrader. Het is weer eens wat anders en echt onwijs lekker. Ik vind deze taart ook heel geschikt als dessert met wat slagroom of een bolletje vanille-ijs erbij. Nog meer lekkere opties voor appeltaart:

Weer anders maar ook heerlijk is een Franse appeltaart. Maar onze eigen Hollandse appeltaart recept of appelkruimeltaart blijven natuurlijk ook altijd een goed idee!

Amerikaanse appeltaart recept

Amerikaanse appeltaart

Amerikaanse appeltaart

Recept voor de lekkerste deep dish Amerikaanse appeltaart. Met een heerlijke dunne korst en een zalige vulling. Deze appeltaart wil je maken!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Deeg rusten: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg
  • 325 gram bloem
  • 175 gram roomboter (koud – ongezouten)
  • snuf zout
  • 1 theelepel azijn
  • 125 ml ijskoud water
Voor de vulling
  • 25 gram roomboter
  • 1 kilo appels (jonagold bijv. – geschild en in dunne plakjes)
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment
  • snuf zout
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram maizena
  • ½ theelepel azijn
  • 1 eigeel (+ scheutje melk om mee in te smeren)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels kaneel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het deeg. Hiervoor doe je de bloem, roomboter (in kleine blokjes), zout en azijn in een keukenmachine. Pulseer het een paar keer en voeg ondertussen beetje bij beetje het water toe.
  • Blijf pulseren tot het een deegbal begint te worden. Let op dat je dit doet tot het deeg begint te vormen en niet te lang door mixt. Je kunt dit ook met de hand in een kom doen als je geen keukenmachine in huis hebt.
  • Verdeel het deeg in 2 delen (ca. 315 gram per stuk) en leg in de koelkast voor 30 minuten.
  • Smelt voor de vulling de boter in een pan, doe de appels erbij en schep ze om zodat ze bedekt zijn met een laagje boter.
  • Dan doe je de kruiden, snuf zout, azijn en basterdsuiker erbij. Maak een papje van de maïzena door het te mengen met 1 of 2 eetlepels koud water en voeg dit toe. Laat op laag vuur even koken tot de appels iets zachter zijn geworden. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 225 graden (boven- en onderwarmte).
  • Vet een ronde ovenschaal of deep dish in met boter. Rol één deel van het deeg uit tot een ronde lap. Doe in de ovenschaal en zorg dat het deeg iets over je bakvorm hangt. Maak met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de appelvulling over het deeg in de ovenschaal. Rol het tweede deel deeg uit. Leg dit over de appelvulling en vorm de randjes zoals op de foto hierboven of een ander patroontje dat je leuk vindt, maar zorg ervoor dat de naden dicht geknepen zijn.
  • Snij met een scherp mesje een leuk patroontje in de bovenkant voor wat luchtgaatjes. Smeer de bovenkant in met het eigeel. Meng de kaneel met de suiker en strooi de kaneelsuiker over de bovenkant.
  • Bak de appeltaart in 20 minuten in het midden van de hete oven en zet daarna de oven op 200 graden om de appeltaart nog 30-40 minuten verder af te bakken. Laat afkoelen en serveer met slagroom of een bolletje vanille-ijs naar smaak. Geniet ervan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 395kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 5g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Amerikaanse appeltaart

4 reacties op “Amerikaanse appeltaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *