Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel zoals je hem nog nooit hebt geproefd! Deze is zo ontzettend lekker, makkelijk om te maken en echt een allemansvriend. Hij is gemaakt met goed gekruide shoarma, een lekkere laag zuurkool, aardappelschijfjes en een roommengsel met crème fraîche en oude kaas. Zo lekker!

Makkelijke zuurkoolschotel

Dit najaar stort ik me volledig op het gemak van de Hollandse ovenschotel. Want geef toe, ze zijn lekker vullend, winters én de oven doet het meeste werk! Ideaal als je het mij vraagt. Ook kun je heerlijk variëren met ovenschotels, zo ook met deze zuurkoolschotel.

In dit recept gebruik ik bijvoorbeeld naturel zuurkool, maar je kunt ook gekruide zuurkool gebruiken, met bijvoorbeeld kerrie, voor nóg meer smaak! Ook bedek ik deze schotel met aardappelschijfjes, maar je zou ook aardappelpuree kunnen gebruiken.

Makkelijke zuurkoolschotel

Zuurkool als superfood

Eerlijk is eerlijk, zuurkool is een heerlijke manier om kool te eten. Je kunt het heel gemakkelijk kopen in de supermarkt, maar kijk ook eens rond op de markt of bij een biologische speciaalzaak. Sowieso wil ik je graag aansporen meer zuurkool te gaan eten deze winter, het is namelijk een echte Hollandse superfood!

Zuurkool ovenschotel

Gefermenteerde kool

Net als kimchi is zuurkool (mits zo bereidt) een gefermenteerde kool bereiding. Door de fermentatie zit zuurkool bomvol hele goede bacteriën en is echt werkelijk fantastisch voor je spijsvertering én weerstand. Ook kun je het bijzonder lang bewaren, perfect met die straffe wintermaanden in het verschiet.

En al krijgen we juist een zachte winter, dan is zuurkool nog steeds een hele goede vaste gast in je keukenkastje. Meer redenen nodig om zuurkool te eten? Probeer dan eens mijn zuurkoolrolletjes uit de oven!

Zuurkoolschotel met shoarma

Zuurkoolschotel met shoarma

Het geheime ingrediënt in deze heerlijke zuurkoolschotel is shoarma. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt een heerlijke smaak-combinatie! Ook is het ideaal als je bijvoorbeeld shoarma over hebt of als je lekker snel goed gekruid vlees wilt gebruiken.

De shoarma in dit recept heb ik zelf gemaakt van gekruide varkenslapjes die ik in reepjes heb gesneden. Lekker ruim kruiden met shoarmakruiden en je hebt een heerlijke shoarma. Je kunt ook voor kipshoarma gaan, maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door shoarma te halen bij de supermarkt of slager. Aan jou de keuze.

Zuurkoolschotel met roommengsel

Zuurkoolschotel maken

Deze ovenschotel is waanzinnig makkelijk om te maken, en daarom dus ook een van mijn favorieten. Nadat je de shoarma hebt gebakken en zuurkool hebt opgewarmd is het simpelweg een kwestie van laagjes bouwen in een ovenschaal, het roommengsel verdelen en aftoppen met geraspte kaas.

De oven doet vervolgens het laatste klusje; jou een warme ovenschotel leveren met een knapperige korst en perfect gesmolten kaas! Proef je het al?

Zuurkoolschotel recept
Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel zoals je hem nog nooit hebt geproefd! Deze is zo ontzettend lekker, makkelijk om te maken en echt een allemansvriend.
4.25 van 12 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram shoarmavlees
  • 500 gram zuurkool
  • 2 eieren
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel peterselie (fijn gesneden of gedroogd)
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepels knoflookpoeder
  • 500 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Bak de shoarma gaar en verdeel over een ovenschaal. Zorg dat de shoarma lekker gekruid is, voeg indien nodig nog wat extra (shoarma)kruiden toe.
  • Verwarm de zuurkool met 2 eetlepels water ca. 5 minuten in een steelpannetje.
  • Maak het roommengsel; meng de eieren met de crème fraîche, melk, peterselie, uien- en knoflookpoeder. Breng vervolgens het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zuurkool over de shoarma. Daaroverheen leg je de aardappelschijfjes trapsgewijs en giet hier het roommengsel overheen. Verdeel tot slot de geraspte oude kaas over de schotel.
  • Zet de ovenschaal nu in de oven voor ongeveer 30-40 minuten tot alles warm is en de kaas goudbruin. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 428kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 22g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Zuurkoolschotel

14 reacties op “Zuurkoolschotel

4.25 from 12 votes (12 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *