Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm

Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm

Soms is het met kerst fijn om juist te kiezen voor een eenvoudig te bereiden gerecht. Een zogenaamd het-kan-niet-mislukken recept waar je ook nog eens niet al te veel omkijken naar hebt. Zo kun je dan lekker met je vrienden en familie genieten van het kerstdiner zonder dat je nog uren in de keuken “moet” rondbrengen. Een goed voorbeeld hiervan is deze Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm. Simpel, smaakvol én eenvoudig te bereiden.

Ik zal eerlijk met je zijn, hier had ik eigenlijk dolgraag het recept van Beef Wellington met je willen delen. Helaas, net als bij iedereen mislukt er bij mij ook wel eens wat. Ik dacht dat ik een goed uitgewerkt recept had, ik had prachtig vlees gekocht; een mooi stuk malse ossenhaas. Een duur stukje vlees, dat ook nog eens 😉 . Toch mislukte het: het vlees was door en door gaar. Laat ik je vertellen dat is NIET lekker en dan baal je. Ach, het overkomt iedereen wel eens.

Hopelijk komt de Beef Wellington ooit nog eens op het menu van Eef Kookt Zo maar voor nu ben ik er wel eventjes van genezen 😉 . Daarom dacht ik waarom niet een foolproof, een echt het-kan-niet-mislukken recept voor kerst te maken. Een mooi product, varkensfiletrollade in dit geval en dat met enkele eenvoudige kruiden tot een heerlijk gerecht te maken. Het eindresultaat is de varkensfiletrollade met knoflook & tijm geworden. Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet ben ik dol op knoflook en de combinatie met tijm en de malse varkensfiletrollade is waanzinnig lekker. Serveer de varkensfiletrollade met wat zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met bessensap? Je kunt natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in het receptenoverzicht voor andere lekkere bijgerechten.

Wat heb je nodig voor een Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm:

Voorbereiding: 10  minuten | Kook & Oventijd: 45-55 minuten | Totale tijd: 65-75 minuten
Hoeveelheid: 1 x Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm van ca. 600-700 gram

  • 600 – 700 gram varkensfiletrollade
  • 6 teentjes knoflook
  • verse tijm
  • citroensap
  • versgemalen zwarte peper & zout
  • olijfolie & zout

Hoe je Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm maakt:

1. Haal de varkensfiletrollade ca. 60 minuten voordat je begint uit de koelkast. Zo kan de rollade alvast op kamer temperatuur komen en “schrikt” het vlees niet zo als het de hete pan in gaat. Dit voorkomt taai vlees. Haal ondertussen het velletje van de knoflooktenen en halveer ze.

2. Maak met een scherp mes inkeping in het vlees door met de punt van je mes in de rollade te snijden. Je kunt eventueel voorzichtig een beetje een heen weer bewegen met het mes zodat de inkeping ruim genoeg is om er straks een halve knoflookteen en wat verse tijm in te doen. Herhaal dit tot je 12 inkeping verdeeld over de gehele rollade hebt gemaakt. Vul de inkepingen met een halve teen knoflook, wat verse blaadjes tijm en een paar druppels citroensap. Breng de varkensfiletrollade verder op smaak door er versgemalen zeezout & zwarte peper over heen te doen (naar eigen smaak). Verwarm de oven voor op 170 graden.

3. Verhit een flinke eetlepel roomboter in een ruime koekenpan (liefst met dikke bodem) samen met 1 á 2 flinke eetlepels olijfolie. Als de boter heet is braad je de varkensfiletrollade in circa 5 minuten rondom aan. Haal daarna de varkensfiletrollade uit de pan en leg deze in een ovenschaal. Het vet uit de pan hoef je niet te bewaren.

4. Snij dunne plakjes van de roomboter en leg 2 tot 3 plakjes boter op de rollade en druppel er een beetje olijfolie over. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 35-45 minuten tot de rollade gaar is en het liefst mooi rosé. Bedruip de rollade elke 15 minuten met het bakvet. Controleer of de rollade gaar is, dit kun je eenvoudig op één van deze twee manieren doen. De eerste manier is door te voelen of de rollade gaar. Druk zachtjes op de rollade; breng je ringvinger naar je duim en als de muis van je hand gelijk voelt als het vlees dan is deze gaar. Een andere manier is door gebruik te maken van een vleesthermometer. Bij een temperatuur van 58-60 graden is het vlees mooi rosé. Maximaal ‘mag’ de binnentemperatuur 64 graden zijn, een hogere temperatuur dan dit betekent namelijk minder mals vlees.

5. Haal het vlees uit de oven als deze gaar is en bedek ‘m met aluminiumfolie. Laat de rollade ongeveer 10 minuutjes zo staan. Daarna kun je de varkensfiletrollade met knoflook & tijm gaan aansnijden.

Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm

Eet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Altijd heerlijk, een rollade! En wat zien die takjes tijm er gezellig uit, lijken wel kleine kerstboompjes 🙂

    21 december 2015 at 08:59
    • Beantwoorden Eef

      Weet je dat ik dat nu pas zie? Dat heb ik niet expres gedaan 😉

      27 december 2015 at 22:54

    Laat een reactie achter