Vanille cake met chocolade

Vanille cake met chocolade. Zo simpel, en zo lekker. Deze vanille cake met chocolade is een heerlijk baksel! Een soort marmercake, maar dan net anders. Met een heerlijke chocoladesmaak door de cacao én hazelnootpasta. Geloof mij maar, deze wil je maken.

De combinatie van vanille en chocolade is natuurlijk goud. Het is ying en yang en past zo ontzettend goed bij elkaar. Een klassieke smaakcombinatie in een cake en daardoor dus ook echt een cake die de meeste mensen wel kunnen waarderen.

Marmercake, maar dan anders

Eigenlijk wilde ik een marmercake maken, maar zoals je kunt zien is dat niet helemaal gelukt, haha. Daarvoor had het chocolade- en vanille beslag net even meer gemengd moeten zijn. Maar ach zo vind ik hem ook leuk en aan de smaak doet het echt helemaal niet af 😉 . Ik had de ingeving om de chocoladesmaak een extra kick te geven door er hazelnootpasta aan toe te voegen. Dus daardoor is hij ook weer anders geworden dan bij een klassieke marmercake. Maar ik ben toch wel erg blij dat ik de hazelnootpasta heb toegevoegd, want wauw, dat maakt deze cake echt nóg lekkerder.

Duppelop chocolade

Ik had toevallig net een potje heerlijke hazelnootpasta gekregen en die heb ik gebruikt. Als je hazelnootpasta gebruikt kun je natuurlijk (de bekendste) Nutella gebruiken, maar probeer ook eens die Rigoni di Asiago (met name te vinden bij reform) of Pernigotti (te vinden bij o.a. AH) en echt waanzinnig goed qua smaak. Je kunt in deze cake zowel de pure als de melk variant proberen. Door de cacaopoeder én de chocoladepasta komt de chocoladesmaak komt perfect tot z’n recht en combineert heerlijk met de vanille.

Klassieke vanille cake met chocolade

Laat je trouwens niet afschrikken door die twee kleuren. Het is echt kinderlijk eenvoudig om deze cake te maken. Het is namelijk niets meer dan een klassiek cakebeslag dat je na het maken halveert. Door de ene helft meng je vervolgens cacaopoeder (en hazelnootpasta) en een lepeltje melk en de ander laat je zo. Je kunt zelf bepalen hoe je ze vervolgens in de cakevorm verdeelt. Ik ging voor een heel dun laagje vanille, gevolgd door het chocoladebeslag en bovenop de rest van de vanille. Wil je een marmercake ervan maken, ga er dan lekker met een satéprikker doorheen. Wees daarbij niet al te voorzichtig zoals ik deed 😉

Basistips cake bakken

Het bakken van deze cake is trouwens ook heel klassiek, ca. een uurtje in de oven op 175 graden. Hou wel rekening met of je boven- en onderwarmte gebruikt of hetelucht. Boven- en onderwarmte is aan te raden, maar als je toch hetelucht gebruikt, zet dan de temperatuur van de oven wat lager en check de cake al vanaf 45 minuten met een satéprikker. Als die er zo goed als droog uitkomt, is je cake gaar. Test dit zeker op tijd want je wilt ook niet dat je cake te gaar, en dus droog wordt. Ook de grootte van je cakevorm maakt uit. Als je een grote gebruikt, hou er dan ook rekening mee dat je cake sneller gaar is.

Tip: bekijk ook mijn andere cake recepten >>

Vanille cake met chocolade

Vanille cake met chocolade. Klassieke vanillesmaak met cacaopoeder en extra toevoeging van hazelnootpasta. Makkelijk en heerlijk!
4.56 van 9 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • 200 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 4 eieren (middel)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel melk
  • 1,5 eetlepel hazelnootpasta

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop met een hand- of stamixer de boter en suiker luchtig, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg een voor een de eieren toe aan het beslag.
  • Meng dan met een spatel het zelfrijzend bakmeel er kort doorheen samen met een lekkere snuf zout.
  • Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  • Meng de helft van het beslag met de cacaopoeder, melk en hazelnootpasta.
  • Doe een dun laagje vanillebeslag in de cakevorm, dan het chocolademengsel, gevolgd door de rest van het vanillebeslag. Voor een marmereffect ga je er dan met een satéprikker nog doorheen om te mengen.
  • Bak de cake in ca. 60 minuten af.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 347kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwitten: 6g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept