Teriyakisaus

Teriyakisaus

Teriyakisaus maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je kunt deze heerlijke saus prima zelf thuis maken én het grote voordeel: helemaal naar eigen wens op smaak brengen. Het is een van mijn lievelingssauzen om mee te wokken en te marineren.

Zelf teriyakisaus maken

Als je mij al een tijdje volgt zal het je vast wel opgevallen zijn dat ik graag gerechten met teriyakisaus maak. Vis, vlees, gevogelte, het maakt alles heerlijk! Gelukkig kun je het ook makkelijk zelf maken, ik ga je vandaag vertellen hoe. Want geloof mij, zelfgemaakte teriyaki is zo veel lekkerder dan kant-en-klaar. 😉

Teriyakisaus recept

Recept teriyakisaus á la Eef

Teriyakisaus is een onmisbare smaakmaker in de Japanse keuken, het is veelzijdig te gebruiken en echt overal lekker bij. Het is een sausje dat je heel fijn zelf kunt maken en bewaren, zo heb je altijd een voorraadje klaarstaan voor een heerlijke maaltijd. Nog zo’n fijne; zelf chilisaus maken. Deze is in mijn koelkast ook onmisbaar!

Hoe lang kun je zelfgemaakte teriyakisaus bewaren?

Deze zelfgemaakte Japanse saus kun je minstens een week bewaren in de koelkast. Zorg dat het in een afgesloten verpakking zit, zoals een bakje met deksel of een flesje. Ik vind zelf een beugelfles erg fijn, dan kun je makkelijk schenken zodra je het wilt gebruiken.

Kip met teriyakisaus uit de oven

Recepten inspiratie

Zelf teryakisaus maken is erg eenvoudig, maar wat doe je er vervolgens mee? Ik geef je een paar van mijn favoriete recepten. Kook ze!

  • Zalm teriyaki – Heerlijke zalm uit de oven met teriyaki, rijst en knapperige groenten.
  • Kip teriyaki – Malse kipfilet gemarineerd in teriyaki, rijst, sesam en broccoli.
  • Beef teriyaki – Een smaakvolle wokmaaltijd met rundvlees, teriyaki, peultjes en champignons.
Teriyakisaus zelf maken
Teriyakisaus

Teriyakisaus

Teriyakisaus is een van mijn lievelings en onwijs makkelijk om zelf te maken. Heerlijk om vis, vlees of gevogelte in te marineren of mee te wokken!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 flesje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 teentje knoflook (fijn gesneden)
  • 1 theelepel gember (vers – geraspt)
  • 75 ml sojasaus
  • 25 ml water
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels maïzena (gemengd met 2 eetlepels koud water tot een papje)
  • 2 theelepels sesamolie
  • sesamzaadjes (optioneel)
  • zonnebloemolie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een een klein beetje zonnebloemolie in een klein steelpannetje en fruit de knoflook en gember kort aan tot het lekker begint te ruiken.
  • Doe dan de sojasaus, water, basterdsuiker, honing en rijstazijn erbij en breng zachtjes aan de kook.
  • Maak ondertussen het maïzena papje door 2 eetlepels maïzena te mengen met 2 eetlepels koud water en voeg dit toe aan de saus.
  • Kook in tot de gewenste dikte, let op dat de saus altijd nog ietsje indikt als het afkoelt dus kook het niet te dik in.
  • Voeg dan de sesamolie toe voor de smaak en naar wens kun je nog wat extra sesamzaadjes erbij doen.
  • Laat de saus afkoelen en giet in een bakje of (beugel)flesje. Dek af en zet in de koelkast of kook er direct mee. Geniet ervan!

handig om te weten:

In een afgesloten bakje 1 week houdbaar in de koelkast.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 86kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 8g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 0.3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Teriyakisaus

6 reacties op “Teriyakisaus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *