Teriyakisaus maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je kunt deze heerlijke saus prima zelf thuis maken én het grote voordeel: helemaal naar eigen wens op smaak brengen. Het is een van mijn lievelingssauzen om mee te wokken en te marineren.
Zelf teriyakisaus maken
Als je mij al een tijdje volgt zal het je vast wel opgevallen zijn dat ik graag gerechten met teriyakisaus maak. Vis, vlees, gevogelte, het maakt alles heerlijk! Gelukkig kun je het ook makkelijk zelf maken, ik ga je vandaag vertellen hoe. Want geloof mij, zelfgemaakte teriyaki is zo veel lekkerder dan kant-en-klaar. 😉
Recept teriyakisaus á la Eef
Teriyakisaus is een onmisbare smaakmaker in de Japanse keuken, het is veelzijdig te gebruiken en echt overal lekker bij. Het is een sausje dat je heel fijn zelf kunt maken en bewaren, zo heb je altijd een voorraadje klaarstaan voor een heerlijke maaltijd. Nog zo’n fijne; zelf chilisaus maken. Deze is in mijn koelkast ook onmisbaar!
Hoe lang kun je zelfgemaakte teriyakisaus bewaren?
Deze zelfgemaakte Japanse saus kun je minstens een week bewaren in de koelkast. Zorg dat het in een afgesloten verpakking zit, zoals een bakje met deksel of een flesje. Ik vind zelf een beugelfles erg fijn, dan kun je makkelijk schenken zodra je het wilt gebruiken.
Recepten inspiratie
Zelf teryakisaus maken is erg eenvoudig, maar wat doe je er vervolgens mee? Ik geef je een paar van mijn favoriete recepten. Kook ze!
- Zalm teriyaki – Heerlijke zalm uit de oven met teriyaki, rijst en knapperige groenten.
- Kip teriyaki – Malse kipfilet gemarineerd in teriyaki, rijst, sesam en broccoli.
- Beef teriyaki – Een smaakvolle wokmaaltijd met rundvlees, teriyaki, peultjes en champignons.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 teentje knoflook (fijn gesneden)
- 1 theelepel gember (vers – geraspt)
- 75 ml sojasaus
- 25 ml water
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels maïzena (gemengd met 2 eetlepels koud water tot een papje)
- 2 theelepels sesamolie
- sesamzaadjes (optioneel)
- zonnebloemolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een een klein beetje zonnebloemolie in een klein steelpannetje en fruit de knoflook en gember kort aan tot het lekker begint te ruiken.
- Doe dan de sojasaus, water, basterdsuiker, honing en rijstazijn erbij en breng zachtjes aan de kook.
- Maak ondertussen het maïzena papje door 2 eetlepels maïzena te mengen met 2 eetlepels koud water en voeg dit toe aan de saus.
- Kook in tot de gewenste dikte, let op dat de saus altijd nog ietsje indikt als het afkoelt dus kook het niet te dik in.
- Voeg dan de sesamolie toe voor de smaak en naar wens kun je nog wat extra sesamzaadjes erbij doen.
- Laat de saus afkoelen en giet in een bakje of (beugel)flesje. Dek af en zet in de koelkast of kook er direct mee. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Inge zegt:
Kan je dit ook invriezen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Dit hebben we zelf niet getest, maar denk dat het zeker kan!
Marijke zegt:
Vandaag de saus gemaakt en nu ligt de kipfilet te marineren om morgen gegeten te worden. De saus , die ik proefde, was al heerlijk. Morgen weet ik meer,
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat heerlijk! Ik ben erg benieuwd.
Thally zegt:
Heerlijk en makkelijk recept, Eef! Dankjewel!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je reactie 🙂