Zalm teriyaki, Een lekker en makkelijk recept voor zalm gebakken in de oven in Japanse teriyakisaus. De ideale maaltijd om indruk mee te maken, maar omdat het zo makkelijk is ook perfect voor drukke doordeweekse avonden waarbij je zin hebt in een écht lekkere, voedzame maaltijd!
Zelfgemaakte zalm teriyaki uit de oven
Teriyakisaus is een populaire toevoeging aan veel gerechten in de Japanse keuken. Het is een typische zoute umami saus die eigenlijk bij ieder rijstgerecht ontzettend lekker smaakt, zoals bij beef teriyaki. Maar ook deze zalm teriyaki is echt een enorm smaakbommetje! Ik serveer hem het liefste met rijst en een knapperige groente zoals broccoli, boontjes of asperges.
Japanse teriyakisaus zelf maken
Wat een ontzettend lekkere combinatie, deze zalm teriyaki! En dus helemaal zonder pakjes en zakjes, want de teriyakisaus is natuurlijk helemaal zelf gemaakt. Dat is namelijk heel erg makkelijk, je mengt alle ingrediënten, brengt het aan de kook en laat het rustig indikken. As easy as that.
De zalm met de saus gaar je vervolgens in de oven, als je dit nog niet eerder hebt geprobeerd dan raad ik je het zeer zeker aan. Echt een top manier van zalm bereiden, net zoals bij mijn recept voor zalm uit de oven. Je mengt alles samen en de oven doet de rest, ideaal!
Zalm teriyaki met groenten
Dus vandaag ligt de focus op de zalm teriyaki, een hele fijne basis voor een top gerecht. De rest hou ik lekker simpel. Wat gekookte rijst of noedels, een frisse salade en/of wat lekkere knapperige groentes! Ik vind zelf broccoli enorm lekker, maar je kunt ook kiezen voor boontjes, asperges of een andere groente naar keuze.
Teriyaki saus
In dit recept heb ik de hoeveelheid saus vrij ruim genomen, zo heb je voldoende om nog wat bij de rijst en groenten te serveren. Ik ben gek op die heerlijke, gebalanceerde smaak van dit Japanse sausje. Sowieso ben ik dol op de smaken van de Japanse keuken, kende je deze Japanse kipspiesjes al? Ook echt het proberen waard!
Zalm met teriyakisaus maken
De ster van dit gerecht, de teriyakisaus, is dus heel makkelijk om te maken. De rest ook trouwens, een écht Eef Kookt Zo receptje dus! Als de saus klaar is verdeel je deze over de zalm in een ovenschaal. Het geheel schuif je in de oven en laat je gaar bakken in ca. 15 minuten.
Genoeg tijd om de andere onderdelen van het gerecht te bereiden dus. Serveer alles samen, verdeel de saus eroverheen en garneer met wat bosui en sesamzaadjes! Super lekker, super snel en super voedzaam. Wat wil je nog meer 😉 ?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 ml sojasaus
- ½ eetlepel gember (geraspt)
- 2 teentjes knoflook (geraspt)
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel maïzena (+ 1 eetlepel water)
- 4 zalmmoten (ca. 150-200 gram per stuk, zonder vel)
- handje sesamzaadjes
- 2 bosuien (in ringen )
- rijst of noedels
- groene groenten (zoals broccoli, groene asperges, boontjes)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de sojasaus, gember, knoflook, honing en lichtbruine basterdsuiker in een kommetje.
- Meng de maïzena met het water klontvrij, voeg het dan toe aan de sojasaus en meng dit ook samen.
- Verwarm de saus in een steelpannetje tot deze ingedikt is, haal van het vuur en laat dan even 5 minuten afkoelen.
- Dep de zalmmoten droog met een keukenpapiertje, doe deze in een ovenschaal en giet de teriyakisaus over de zalm.
- Bak de zalm nu in 15-20 minuten gaar in de oven.
- Schep de saus* nadat de zalm gaar is over de zalm en garneer met sesamzaadjes en bosui. Serveer dit gerecht met rijst of noedels, groenten en een frisse salade naar keuze. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Aaldert Smoes says:
Hoelang kun je zelfgemaakte teriyaki saus bewaren?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Als je hem bewaart zonder dat hij in aanraking is geweest met rauwe vis of rauw vlees dan zou je hem denk ik wel een weekje in de koelkast, afgesloten kunnen bewaren! Altijd even ruiken en proeven bij twijfel 😉 .