Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte, Kookboeken

Yakitori – Japanse kipspiesjes

Yakitori - Japanse kipspiesjes

Yakitori oftewel Japanse kipspiesjes. Wanneer wij in een Japans restaurant uit eten gaan dan bestel ik ze eigenlijk altijd. Mals vlees, goed gekruid en zo waanzinnig lekker. Je kunt ze ook prima zelf maken en vandaag geef ik je hiervoor een heerlijk recept!

Dit heerlijke recept is afkomstig uit het kookboek van collega blogger Sabine Koning, bekend van Ohmyfoodness.nl. Een food & travel blog waar Sabine heerlijke recepten met je deelt maar ook haar passie voor reizen. Die combinatie komt perfect naar voren in haar kookboek: Reishonger.

Kookboek Reishonger - Sabine Koning

Reishonger

Reishonger is een heerlijk kookboek om uren in te bladderen. In het boek kom je veel handige tips en weetjes tegen en bij elk recept staat een persoonlijk verhaal. Mooie kleurrijke foto’s, duidelijke recepten en je krijgt direct zin om de keuken in te duiken met een van de recepten. Sabine neemt je mee van Japan naar Oostenrijk en van de United States naar Scandinavië en langs nog veel meer werelddelen en mooie landen. Bekende gerechten zoals kaiserschmarrn, nasi goreng en banh mi wisselen zich af met onbekendere gerechten waarvan je trek krijgt als je de foto ziet. Wat mij betreft echt een aanrader dit kookboek zeker als je graag een culinair uitstapje maakt buiten onze landsgrens. Het kookboek Reishonger van Sabine Koning is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor 22,50.

Japanse Yakitori

Een van de recepten uit dit kookboek waar ik direct nieuwsgierig naar was, is het recept voor Japanse yakitori. Zoals ik al eerder schreef is het een favoriet die ik graag bestel zodra we een keertje Japans eten. Zelf had ik het nog nooit gemaakt en zonde eigenlijk want nadat ik het recept van Sabine had geprobeerd wist ik het zeker: dit komt vaker op tafel! Malse kip, goed gekruid en ontzettend makkelijk om te maken. Vandaag mag ik het heerlijke recept van Sabine met je delen en ik kan maar één ding tegen je zeggen: maken! Deze is heerlijk 😉 !

Ik gebruik overigens kipdijfilet voor het maken van de yakitori, dat is iets vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft na het grillen.

Japanse Yakitori


Het recept voor yakitori:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 8-12 x yakitori

Wat heb je nodig voor yakitori (ingrediënten):

  • 500 gram kipdijfilet
  • 8 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 8 eetlepels zoute sojasaus
  • 4 eetlepels sake (rijstwijn)
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • zout

Overig: satéstokjes (tip: laat de satéstokjes een nachtje van te voren weken in een glas water, zo voorkom je dat de houten stokjes tijdens het grillen verbranden)

Hoe maak je yakitori :

  1. Snijd de kipdijfilet in kleine blokjes en breng het op smaak met zout. Rijg de kleine stukjes vlees aan het stokje en leg de saté afgedekt in de koelkast.
  2. Neem een steelpannetje en doe hierin de mirin, sake, zoute sojasaus en lichtbruine basterdsuiker. Roer dit even door, breng aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat dit zo’n 10-15 minuten zachtjes inkoken tot een stroperig mengsel oftewel “lak”.
  3. Verhit de grill of de barbecue en grill de yakitori gaar. Bestrijk de yakitori ondertussen met de “lak” en draai ze af en toe om zodat ze aan beide kanten gaar en lekker “gekruid” worden door de lak. Serveer met dun gesneden bosui, gefrituurde knoflook en/of sesamzaadjes. Lekker met een beetje sojasaus, rijst en groenten zoals choy sum bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

Yakitori - Japanse kipspiesjes

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Monique de Vries

    Heerlijk gegeten, wat een top recept

    21 mei 2018 at 19:01
  • Laat een reactie achter