Yakitori oftewel Japanse kipspiesjes. Wanneer wij in een Japans restaurant uit eten gaan dan bestel ik ze eigenlijk altijd. Mals vlees, goed gekruid en zo waanzinnig lekker. Je kunt ze ook prima zelf maken en vandaag geef ik je hiervoor een heerlijk recept!
Dit heerlijke recept is afkomstig uit het kookboek van collega blogger Sabine Koning, bekend van Ohmyfoodness.nl. Een food & travel blog waar Sabine heerlijke recepten met je deelt maar ook haar passie voor reizen. Die combinatie komt perfect naar voren in haar kookboek: Reishonger.
Reishonger
Reishonger is een heerlijk kookboek om uren in te bladderen. In het boek kom je veel handige tips en weetjes tegen en bij elk recept staat een persoonlijk verhaal. Mooie kleurrijke foto’s, duidelijke recepten en je krijgt direct zin om de keuken in te duiken met een van de recepten. Sabine neemt je mee van Japan naar Oostenrijk en van de United States naar Scandinavië en langs nog veel meer werelddelen en mooie landen. Bekende gerechten zoals kaiserschmarrn, nasi goreng en banh mi wisselen zich af met onbekendere gerechten waarvan je trek krijgt als je de foto ziet. Wat mij betreft echt een aanrader dit kookboek zeker als je graag een culinair uitstapje maakt buiten onze landsgrens. Het kookboek Reishonger van Sabine Koning is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor 22,50.
Japanse Yakitori
Een van de recepten uit dit kookboek waar ik direct nieuwsgierig naar was, is het recept voor Japanse yakitori. Zoals ik al eerder schreef is het een favoriet die ik graag bestel zodra we een keertje Japans eten. Zelf had ik het nog nooit gemaakt en zonde eigenlijk want nadat ik het recept van Sabine had geprobeerd wist ik het zeker: dit komt vaker op tafel! Malse kip, goed gekruid en ontzettend makkelijk om te maken. Vandaag mag ik het heerlijke recept van Sabine met je delen en ik kan maar één ding tegen je zeggen: maken! Deze is heerlijk 😉 !
Ik gebruik overigens kipdijfilet voor het maken van de yakitori, dat is iets vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft na het grillen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram kipdijfilet
- 8 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
- 8 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels sake (rijstwijn)
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd de kipdijfilet in kleine blokjes en breng het op smaak met zout. Rijg de kleine stukjes vlees aan het stokje en leg de saté afgedekt in de koelkast.
- Neem een steelpannetje en doe hierin de mirin, sake, zoute sojasaus en lichtbruine basterdsuiker. Roer dit even door, breng aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat dit zo'n 10-15 minuten zachtjes inkoken tot een stroperig mengsel oftewel "lak".
- Verhit de grill of de barbecue en grill de yakitori gaar. Bestrijk de yakitori ondertussen met de "lak" en draai ze af en toe om zodat ze aan beide kanten gaar en lekker "gekruid" worden door de lak. Serveer met dun gesneden bosui, gefrituurde knoflook en/of sesamzaadjes. Lekker met een beetje sojasaus, rijst en groenten zoals choy sum bijvoorbeeld. Eet smakelijk!
Monique de Vries says:
Heerlijk gegeten, wat een top recept
Eef says:
Blij dat het je gesmaakt heeft 😀
Monique de Vries says:
Heerlijk gegeten, wat een top recept
Eef says:
Blij dat het je gesmaakt heeft 😀
Annelies says:
Wat heerlijk én eenvoudig! Had verwacht dat er weinig smaak aan zou zitten, omdat er geen knoflook en gember in zit (doe ik altijd bij Saté Ajam), maar het is een écht Japanse smaak. Heb de saus ook door diverse roerbakgroenten gedaan en geserveerd met rijst. Top!
Eef says:
Top recept he!
Marleen says:
Kan ook in oven gril of gewoon in de oven? Zo ja hoe lang? Op grilplaat blijft meestal zo plakken!
Lijkt me heerlijk!
Eef says:
Ongetwijfeld, maar ik weet niet of je zo ook een heel lekker resultaat krijgt. Een beetje olie in de pan en niet té snel willen omdraaien helpen tegen het plakken.
Jacqueline Giesen says:
Hoi, lijken mij heerlijk! Kun je deze ook van te voren maken en dan opwarmen voor het serveren?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi! Ja dat kan, maar alle soorten spiesjes zijn wel het lekkerst ‘direct vers van de grill of BBQ’ 🙂