Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus is een makkelijk bijgerecht. Het is lekker, licht, gezond en snel klaar. Vandaag vertel ik je alles over deze onbekende groente, hoe je hem eventueel kunt vervangen en waarom hij zo lekker is.
Als je aan Chinese kool denkt, denk je waarschijnlijk aan een langwerpige kool met een witte onderkant en licht groene bladeren. Er zijn alleen wel meer Chinese kolen dan de bekende Chinese kool. Choy Sum is daar een voorbeeld van en wordt ook wel bloeiende Chinese kool genoemd omdat deze bladgroente simpelweg ook wel eens bloemen heeft. Op de foto zie je trouwens ook wat van die kleine gele bloemetjes.
Toko
Een tijdje terug had ik een foodbloggerstour door Den Haag waar we ook een soort van “supermarkt safari” deden door de Oriental supermarkt. Voor wie deze supermarkt niet kent: het is een grote keten met meerdere supermarkten gericht op Aziatische producten. Zodoende kwam ik voor het eerst in aanraking met Choy Sum. Een makkelijke groente die erg lijkt op haar bekendere zusje, paksoi.
Choy sum, makkelijke groente
Wat je eigenlijk alleen maar hoeft te doen is de choy sum even kort koken en daarna wokken en lekker op smaak brengen. Het recept voor choy sum met oestersaus is dan ook de bereidingswijze die ik mocht proeven tijdens in de Oriental supermarkt. Of laat ik het beter zeggen, dit is mijn interpretatie van het recept. Ik had namelijk geen recept en ben gewoon lekker aan de slag gegaan met dit idee. Resultaat: heerlijk!
Choy sum, choi sum, choy sam, tsoi sim…
Je kunt choy sum in de meeste toko’s vinden maar niet elke toko noemt deze groente ook choy sum om het ingewikkelder te maken 😉 . Op de website ‘Aziatische ingrediënten‘ vond ik ook deze benamingen: “Choy sum, Choi sum, Choy sam, Tsoi sim, Tsoi sam, Chinese bloeiende kool, Brassica rapa parachinensis, Chinese flowering cabbage, Saishin (Japans), Hokkien chai sim, ‘koolhart’, cài xīn (菜心)”
Choy sum lijkt op paksoi maar is wat voller van smaak, de stengels zijn ook los en iets dunner. Mocht je nu geen choy sum kunnen vinden kun je dit recept ook prima maken met paksoi. Het maakt een erg lekker, gezond en fris bijgerecht. Lekker met rijst bijvoorbeeld en kip char sui of zoete knoflook kip uit oven. Probeer het eens en waarschijnlijk heb je er, net als mij, dan een nieuwe favoriete groente bij!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram choy sum (bloeiende Chinese kool)
- 3 eetlepels oestersaus
- ½ eetlepel sesamolie
- olie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem een wok of koekenpan met hoge rand. Doe hier ruim water in met een snuf zout en breng aan de kook.
- Spoel de choy sum af en verwijder de kontjes. Dikke stelen snijd je eventueel door de lengte in de midden. Doe de choy sum in het kokende water en blancheer de groente enkele minuten. Haal daarna de groente uit de pan en leg op een bord.
- Giet het water uit de pan en verhit hier een beetje olie in. Doe de choy sum in de pan en wok/ bak deze even kort terwijl je er de sesamolie over doet voor de smaak.
- Leg de choy sum op een bord en giet hier een beetje oestersaus over. Garneer met gebakken uitjes, sesamzaadjes en/of gebakken knoflook naar smaak. Serveer er eventueel een lichte sojasaus bij. Eet smakelijk!
Danella says:
Ziet er lekker uit! Heb nog nooit bloeiende Chinese kool gehad, ben wel benieuwd.
Eef says:
Dank je wel! Aanrader om eens te proberen 🙂
Kreanimo says:
Ik had tot voor een paar weken geleden nog nooit oestersaus gebruikt in de keuken!
Maar bij een recept van de AH stond dat er bij en ik ben daar dus achter gaan zoeken.
Ik vind het erg geslaagd passen bij broccolirijst!
Hierbij gaat het ook vast super smaken!
Eef says:
Lekker he, oestersaus 🙂
Amylia says:
Ziet er verrukkelijk uit! (as always!)
Eef says:
Thx!
Tania says:
Deze groente kende ik nog niet. Het receptje ziet er alvast heel lekker uit
Lonneke says:
Nee dit zal dit iets voor mij zijn. Ik ben gek op de oosterse keuken maar heb het niet zo op oester saus, misschien wel lekker met een andere saus?
Eef says:
Je kunt elke saus proberen die je lekker lijkt. Bijvoorbeeld saus voor de gado gado kan hier ook heel lekker bij zijn.
Tanja says:
Oestersaus is ook een soort smaakmaker in de Chinese keuken. Als je dus heel sterk de oestersaus proeft, dan heb je er dus veelste veel in gedaan. Het moet een umami smaak geven.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Experimenteren met hoeveelheden is inderdaad een aanrader, om een gerecht helemaal naar je eigen smaak te krijgen 🙂
Patricia says:
Lijkt me heerlijk. Ik ga het zeker een keer proberen want ik ben gek op oestersaus en knoflook!!!
Sandra says:
Wat leuk dat je het hebt nagemaakt, zo simpel maar zo lekker was het! Staat ook nog op mijn lijstje 🙂 Die gebakken knoflook erop lijkt me erg lekker!
Eef says:
Zeker doen Sandra, is heerlijk 🙂 Benieuwd naar jouw versie!
Jill says:
Lekker! Eindelijk een aziatisch recept waar GEEN garnalen of een variant ervan wordt gebruikt! Ga het eens proberen, het lijkt me erg lekker!
Jill says:
Lekker! Eindelijk een aziatisch recept waar GEEN garnalen of een variant ervan wordt gebruikt! Ga het eens proberen, het lijkt me erg lekker!
Ester says:
Mmm klinkt super lekker! Deze ga ik opslaan en binnenkort eens proberen 🙂
Wim says:
choy sum is lekker voor roerbakken. Het heeft de smaak van spinazie terwijl pak soi
neutraler van smaak is maar wel weer knappiger!
Volgende maand verhuizen wij naar Zutphen en hoop ik dat daar ook ‘n goeie Chinese toko is..Woon nu nog in de buurt van de Albert Cuyp!!
Eef says:
Ohh, dat wordt vast even wennen dan! Heerlijk om zo dichtbij de Albert Cuyp te wonen met alles wat je daar vers kunt kopen. Hopelijk voor je hebben ze in Zutphen ook een fijne toko.