Choy Sum (Chinese kool) met oestersaus

Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus

Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus is een makkelijk bijgerecht. Het is lekker, licht, gezond en snel klaar. Vandaag vertel ik je alles over deze onbekende groente, hoe je hem eventueel kunt vervangen en waarom hij zo lekker is.

Als je aan Chinese kool denkt, denk je waarschijnlijk aan een langwerpige kool met een witte onderkant en licht groene bladeren. Er zijn alleen wel meer Chinese kolen dan de bekende Chinese kool. Choy Sum is daar een voorbeeld van en wordt ook wel bloeiende Chinese kool genoemd omdat deze bladgroente simpelweg ook wel eens bloemen heeft. Op de foto zie je trouwens ook wat van die kleine gele bloemetjes.

Toko

Een tijdje terug had ik een foodbloggerstour door Den Haag waar we ook een soort van “supermarkt safari” deden door de Oriental supermarkt. Voor wie deze supermarkt niet kent: het is een grote keten met meerdere supermarkten gericht op Aziatische producten. Zodoende kwam ik voor het eerst in aanraking met Choy Sum. Een makkelijke groente die erg lijkt op haar bekendere zusje, paksoi.

Choy sum, makkelijke groente

Wat je eigenlijk alleen maar hoeft te doen is de choy sum even kort koken en daarna wokken en lekker op smaak brengen. Het recept voor choy sum met oestersaus is dan ook de bereidingswijze die ik mocht proeven tijdens in de Oriental supermarkt. Of laat ik het beter zeggen, dit is mijn interpretatie van het recept. Ik had namelijk geen recept en ben gewoon lekker aan de slag gegaan met dit idee. Resultaat: heerlijk!

Choy sum, choi sum, choy sam, tsoi sim…

Je kunt choy sum in de meeste toko’s vinden maar niet elke toko noemt deze groente ook choy sum om het ingewikkelder te maken 😉 . Op de website ‘Aziatische ingrediënten‘ vond ik ook deze benamingen: “Choy sum, Choi sum, Choy sam, Tsoi sim, Tsoi sam, Chinese bloeiende kool, Brassica rapa parachinensis, Chinese flowering cabbage, Saishin (Japans), Hokkien chai sim, ‘koolhart’, cài xīn (菜心)”

Choy sum lijkt op paksoi maar is wat voller van smaak, de stengels zijn ook los en iets dunner. Mocht je nu geen choy sum kunnen vinden kun je dit recept ook prima maken met paksoi. Het maakt een erg lekker, gezond en fris bijgerecht. Lekker met rijst bijvoorbeeld en kip char sui of zoete knoflook kip uit oven. Probeer het eens en waarschijnlijk heb je er, net als mij, dan een nieuwe favoriete groente bij!

Choy Sum (Chinese kool) met oestersaus

Choy Sum (Chinese kool) met oestersaus

Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus

Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus is een makkelijk, gezond bijgerecht welke je zo op tafel zit.
3 van 1 stem
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 2 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram choy sum (bloeiende Chinese kool)
  • 3 eetlepels oestersaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • olie
ter garnering: sesamzaadjes, gebakken uitjes en/of gebakken knoflook

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Neem een wok of koekenpan met hoge rand. Doe hier ruim water in met een snuf zout en breng aan de kook.
    • Spoel de choy sum af en verwijder de kontjes. Dikke stelen snijd je eventueel door de lengte in de midden. Doe de choy sum in het kokende water en blancheer de groente enkele minuten. Haal daarna de groente uit de pan en leg op een bord.
    • Giet het water uit de pan en verhit hier een beetje olie in. Doe de choy sum in de pan en wok/ bak deze even kort terwijl je er de sesamolie over doet voor de smaak.
    • Leg de choy sum op een bord en giet hier een beetje oestersaus over. Garneer met gebakken uitjes, sesamzaadjes en/of gebakken knoflook naar smaak. Serveer er eventueel een lichte sojasaus bij. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Voldoende voor 2 personen als bijgerecht

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 62kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 6g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Choy Sum (Chinese kool) met oestersaus

    25 reacties op “Choy Sum (bloeiende Chinese kool) met oestersaus

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept