40 min.
3.67 van 6 stemmen

Zoete knoflook kip uit de oven

Kip uit de oven. Het is echt een van mijn favoriete bereidingswijze voor kip. In de oven kan de kip namelijk lekker langzaam garen, alle smaken trekken goed in, de kip blijft lekker mals én je hebt ook nog eens je handen vrij om andere dingen te doen in de keuken. Met enige regelmaat probeer ik dan ook weer nieuwe combinaties van verschillende smaken uit. Deze Zoete Knoflook Kip uit de Oven is een van die probeersels en is zó ontzettend lekker.

Een zoete lobbige saus met het kruidige van de knoflook en een zacht fris zuurtje door de citroen dat diep in de malse kip is getrokken, mmm. Dit is er echt eentje die je met rijst of juist gebakken aardappeltjes wilt serveren zodat je die saus helemaal kunt op smikkelen. Gek woord eigen ‘smikkelen’, maar meer dan op zijn plaats hier want dit is finger licking good 😉

Lekkere kip uit de oven

Ik gebruik kippendijen omdat deze wat vetter zijn en hierdoor ook malser blijven, maar je kunt eigenlijk elk soort kip gebruiken dat je lekker vind. Denk aan drumsticks, kippenbouten of kippenvleugels. Hou er wel rekening mee dat je qua gewicht dan iets meer nodig hebt, aangezien dit recept uitgaat van kippendijen zonder bot en de botjes in de drumsticks of de andere soorten kip eet je natuurlijk niet op.

Zoete Knoflook Kip uit de Oven

Zoete knoflook kip uit de oven

Zoete knoflook kip uit de oven is echt finger licking good. Ik ben dol op kip uit de oven. Dit recept is een favoriet!
3.67 van 6 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 750 gram kippendijen ( zonder bot)
  • 4 eetlepels roomboter
  • 5 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1 citroen
  • snufje gedroogde tijm
  • snufje gedroogde oregano
  • snufje gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram donkerbruine basterd suiker
  • zout en peper

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrooi de kippendijen met wat peper en zout, doe 2 eetlepels roomboter in de pan en bak ze om en om op hoog vuur in ongeveer 5 minuten goudbruin. Haal de kippendijen uit de pan en doe ze in een ruime ovenschaal.
  • Doe weer 2 eetlepels roomboter in de pan (op laag vuur) en fruit de fijngesneden knoflook. Voeg dan de gedroogde tijm, oregano en basilicum toe. Rasp wat citroenschil boven de pan, snij de citroen doormidden en druppel een beetje citroensap in de pan (ongeveer een halve eetlepel).
  • Roer goed door elkaar en voeg dan de honing en suiker toe. Zodra de suiker een beetje gesmolten is, giet je dit over de kippendijen in de ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven tot de kip mooi gaar en mals is.
  • Serveer met seizoensgroenten, een frisse salade en wat aardappeltjes of rijst.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 337kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 36g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 2g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Zoete Knoflook Kip uit de Oven

46 gedachten over “Zoete knoflook kip uit de oven”

  1. Yammie, yammie…… heeeeeerlijk kiprecept! Zal hier nog vele malen gegeten worden. De saus werd uit de schaal gelepeld. 1 kilo kippedijen voor 5 personen. Volgende keer maak ik 1 ½ kilo en ook dat gaat op 🙂 Wij hebben het gegeten met kropsla en vlaamse frieten.

    Beantwoorden
  2. Zowel kids, kleinkids als volwassenen vonden hem heerlijk. Ik heb dit recept dus ondergebracht bij vaker te maken recepten.
    Heerlijk en makkelijk te maken
    Groetjes Yvonne

    Beantwoorden
  3. Zowel kids, kleinkids als volwassenen vonden hem heerlijk. Ik heb dit recept dus ondergebracht bij vaker te maken recepten.
    Heerlijk en makkelijk te maken
    Groetjes Yvonne

    Beantwoorden
3.67 van 6 stemmen (6 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie