Zoete Knoflook Kip uit de Oven

Zoete knoflook kip uit de oven

Kip uit de oven. Het is echt een van mijn favoriete bereidingswijze om kip mee te maken. In de oven kan de kip namelijk lekker langzaam garen, alle smaken trekken goed in, de kip blijft lekker mals  én je hebt ook nog eens je handen vrij om andere dingen te doen in de keuken. Met enige regelmaat probeer ik dan ook weer nieuwe combinaties van verschillende smaken uit. Deze Zoete Knoflook Kip uit de Oven is een van die probeersels en is zó ontzettend lekker. Een zoete lobbige saus met het kruidige van de knoflook en een zacht fris zuurtje door de citroen dat diep in de malse kip is getrokken, hmm. Dit is er echt eentje die je met rijst of juist gebakken aardappeltjes wilt serveren zodat je die saus helemaal kunt op smikkelen. Gek woord eigen ‘smikkelen’ maar meer dan op zijn plaats hier want dit is finger licking good 😉

Ik gebruik kippendijen omdat deze wat vetter zijn en hierdoor ook malser blijven maar je kunt eigenlijk elk soort kip gebruiken wat je lekker vind. Denk aan drumsticks, kippenbouten of kippenvleugels. Houd er wel rekening mee dat je qua gewicht dan iets meer nodig hebt aangezien dit recept uitgaat van kippendijen zonder bot en de botjes in de drumsticks of de andere soorten kip eet je natuurlijk niet op.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Bereidingstijd 45 minuten

  • 750 gr kippendijen zonder bot
  • 100 gr donker bruine basterd suiker
  • 5 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • een snufje gedroogde tijm, oregano & basilicum
  • 4 el roomboter
  • zout & peper

Hoe je het maakt:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Doe 2 el roomboter in de pan. Bestrooi de kippendijen met wat peper en zout en bak ze om en om op hoog vuur in ongeveer 5 minuten goudbruin. Haal de kippendijen uit de pan en doe ze in een ruime ovenschaal.

3. Doe nu nog 2 el roomboter in de pan (op laag vuur) en fruit de fijngesneden knoflook even aan. Voeg daarna de gedroogde tijm, oregano & basilicum toe. Rasp wat citroen schil boven de pan, snij de citroen doormidden en druppel een beetje citroensap in de pan (ongeveer een halve eetlepel). Roer dit alles goed door elkaar tot de smaken goed vrijkomen en voeg als laatste de honing & suiker toe. Zodra de suiker zachtjes een beetje gesmolten is giet je dit over de kippendijen in de ovenschaal.

4. Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven tot de kip mooi gaar en mals is.

Serveer met seizoensgroenten, een frisse salade en wat aardappeltjes of rijst.

Zoete Knoflook Kip uit de OvenEet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

44 gedachtes op “Zoete knoflook kip uit de oven”

  1. Ooo..dit is zo lekker. Maak ook graag en regelmatig kip klaar in de oven. Blijft veel malser en de smaken trekken goed in. Ik ben dol op dit soort gerechten. Citroenkip, kip teriyaki…knoflookkip…hmmmm

    1. Hmm daar noem je wat kip teriyaki en citroenkip heerlijk! Citroenkip heb ik laatst nog gemaakt (een romige versie) maar de foto’s waren helaas niet goed gelukt dus hopelijk binnenkort weer op tafel voor een nieuwe poging. Heel vervelend 😉

  2. Hallo Eef. Ik volg je al een tijdje en vind dat je geweldig lekkere recepten hebt die ook nog simpel te maken zijn. Nu heb ik een vraagje over de kipknoflook hierboven. Wanneer doe je de honing erbij? Tegelijk met de suiker of gaat die over de kip als hij klaar is? Hoe dan ook…deze komt eerdaags hier op tafel!!!
    Bedankt…..

    1. Hi Marion,
      Bedankt voor je reactie. Super leuk om te lezen 🙂 !
      Dat is helaas een foutje in het recept zie ik: de honing voeg je namelijk tegelijk met de suiker toe. Heb het direct even aangepast, bedankt voor je oplettendheid 🙂 Laat je het me weten als je de Zoete Knoflook kip hebt gemaakt?
      Groetjes, eef

  3. Hi Eef,

    Bedankt voor je recept; heb het 2 weken geleden klaargemaakt en was zo lekker dat ik de familie met Kerst een nasi buffet met verse kipsaté en deze knoflookkip ga voorschotelen! De saus was alleen vrij dun en niet zo stroperig als ik had verwacht; heb ik teveel suiker gebruikt of ligt het aan de gezouten roomboter die ik heb gebruikt?

    1. Hoi Sander, dat klinkt als een heerlijk kerstmenu! Jammer om te lezen dat de saus wat aan de dunne kant was, deze “hoort” inderdaad een beetje dik/ stroperig te zijn. Ik denk niet dat het aan de roomboter ligt (ik gebruik namelijk zelf ook vaak gezouten roomboter) maar ik denk dat helpt het om de saus de volgende keer ietjes langer in te koken voor je deze over de kip doet. Dan verdampt het vocht en kookt de suiker iets in. Hoop dat dit helpt 🙂 Alvast een smakelijke & gezellige kerst toegewenst!

  4. Pingback: Eef Kookt Zo - Hallo 2016! | Eef Kookt Zo

  5. Hallo Eef, dit is werkelijk heerlijk! De kids konden niet stoppen. Volgende keer ga ik de rendang maken. Die ziet er ook fantastisch uit.

    1. Hi René, wat leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie 🙂 De rendang is ook zeker een aanrader om eens te maken. Lekker lang laten pruttelen, dan heb je een heerlijk diner (je kunt ‘m trouwens ook een dag van de te voren maken dan is de rendang nóg lekkerder)

  6. Hallo Eef, ben altijd op zoek naar lekkere recepten en ik kwam deze van jou tegen, we hebben het net op en zaaaaaalig. Deze gaat zeker vaker op tafel komen.

  7. Hallo Eef,dank je voor dit lekkere recept! We vonden het heerlijk maar wel errug zoet… De saus was dun, niet stroperig maar ik ga nog eens een poging wagen en dan wat minder suiker en wat ketjap voor wat tegenwicht voor het zoet. We aten er romige puree, sla en worteltjes bij. Yum.

    1. Hi Jet, wat goed om te horen dat jullie het lekker vonden en de combi met een romige puree, sla & worteltjes samen met dit recept klinkt heerlijk! Je kunt de saus wat langer inkoken dan wordt ‘ie wat dikker of een eetlepeltje maizena erin doet wonderen 🙂 Als je ‘m liever wat minder zoet wilt kun je ook wat meer honing gebruiken en wat minder basterdsuiker of in het algeheel wat minder suiker erin doen. Overigens lijkt een beetje ketjap erin mij ook geen slecht idee, benieuwd wat je daarvan vindt. Groetjes,

  8. Hoi Eef
    Kan ik de kip ook later afbakken? Ik wil het sochtends voor s’avonds al helemaal voorbereiden. Dus kip bakken en saus maken, alles in ovenschaal en een half uur voor het eten in de oven nog 30 min garen!?

    1. Hi Esther,

      Dat kan maar de kip wordt er wel erg droog van dus ik zou het je persoonlijk niet adviseren. Het lekkerst is hij als je hem klaar maar zoals in het recept 🙂

      Groetjes,

  9. Hoi Eef
    Kan ik de kip ook later afbakken? Ik wil het sochtends voor s’avonds al helemaal voorbereiden. Dus kip bakken en saus maken, alles in ovenschaal en een half uur voor het eten in de oven nog 30 min garen!?

  10. Heb de kip volgens recept gemaakt en het was hier een groot succes! Of ik het recept wil delen….Dank je wel!!

  11. Heeeeeerlijke kip gegeten!
    Ikzelf dijen en mijn man poten..
    Kwam op je site terecht omdat dochterlief ook Eef heet (gewoon alleen eef…) en zag je lekkere recepten. Heb aan deze kip schotel champignons toegevoegd, en ipv 5 tenen n hele bol knoflook gebruikt. Heeeeerlijk!
    Niet ingewikkeld maar wel heel erg lekker, top!!

  12. Heeeeeerlijke kip gegeten!
    Ikzelf dijen en mijn man poten..
    Kwam op je site terecht omdat dochterlief ook Eef heet (gewoon alleen eef…) en zag je lekkere recepten. Heb aan deze kip schotel champignons toegevoegd, en ipv 5 tenen n hele bol knoflook gebruikt. Heeeeerlijk!
    Niet ingewikkeld maar wel heel erg lekker, top!!

  13. Zowel kids, kleinkids als volwassenen vonden hem heerlijk. Ik heb dit recept dus ondergebracht bij vaker te maken recepten.
    Heerlijk en makkelijk te maken
    Groetjes Yvonne

  14. Zowel kids, kleinkids als volwassenen vonden hem heerlijk. Ik heb dit recept dus ondergebracht bij vaker te maken recepten.
    Heerlijk en makkelijk te maken
    Groetjes Yvonne

  15. Yammie, yammie…… heeeeeerlijk kiprecept! Zal hier nog vele malen gegeten worden. De saus werd uit de schaal gelepeld. 1 kilo kippedijen voor 5 personen. Volgende keer maak ik 1 ½ kilo en ook dat gaat op 🙂 Wij hebben het gegeten met kropsla en vlaamse frieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top