Kaiserschmarrn met aardbei. Een lekkere twist aan een klassiek Oostenrijks gerecht. Veel wintersportliefhebbers zullen deze lekkernij wel kennen, het wordt immers veelal gegeten tijdens de wintersport als nagerecht of als lunch.
Kaiserschmarrn of ook wel kaiserschmarren is een van oorsprong Oostenrijks gerecht. Het gerecht wordt gemaakt van eieren, bloem, suiker en melk. Het lijkt op de Nederlandse pannenkoek maar is dikker en luchtiger. Dit laatste komt omdat het eiwit opgeklopt door het beslag wordt gedaan. Kenmerkend is het feit dat kaiserschmarrn in stukken wordt gesneden tijdens het bakken met houten pollepels. Het wordt veelal geserveerd met poedersuiker en een soort pruimencompote: Zwetsenröster.
Kaiserschmarrn met een lekkere twist
Van origine zitten er ook rozijnen in kaiserschmarrn, maar zelf vind ik het lekkerder zonder. Ik liet dan ook de rozijnen achterwege en ook de pruimencompote en verving beide voor verse aardbeien. Een lekkere frisse twist aan dit klassieke gerecht. Natuurlijk kun je rozijnen toevoegen aan dit recept mocht je dat lekker vinden. Voeg dan ongeveer 50 gram gewelde rozijnen toe. Je kunt de rozijnen wellen in water, maar het wordt ook vaak in rum gedaan.
Overigens zijn er talloze variaties op dit klassieke recept met bijvoorbeeld kersen, kwark, chocolade, blauwe bessen en ik kan je vertellen: aardbeien smaken er ook heerlijk door!
Kaiserschmarrn is makkelijk om te maken. Je hebt er niet veel tijd voor nodig, maar het maakt wel een geweldig lekker gerecht. Vaak wordt dit gerecht als nagerecht gegeten, maar als lunch of ontbijt, zoals ik graag doe, kan ook meer dan prima. Het is namelijk een heel erg lekker ontbijt voor op de luie zondag, verwennerij!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eieren
- 50 gram bloem
- 50 ml melk
- 6 aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- boter, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Splits de eieren en klop het eiwit in een schone kom stijf met een snuf zout en het zakje vanillesuiker. Was en snijd de aardbeien in stukjes.
- In een andere kom klop je het eigeel samen met 2 eetlepels witte basterdsuiker in enkele minuten tot een luchtige, lichtgele massa.
- Doe de bloem bij het eigeel en mix dit samen met de melk tot een glad beslag. Spatel hier voorzichtig het eiwit door.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan en schenk de helft van het beslag erin. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.
- Scheur de pannenkoek met behulp van 2 pollepels in grove stukken. Voeg nog een klontje boter toe en bak de kaiserschmarrn nog even.
- Herhaal met de andere helft van het beslag.
- Serveer de kaiserschmarrn met poedersuiker en verdeel hierover de stukjes aardbei. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie Otter says:
Lekker he, kaiserschmarrn! Ik maak het regelmatig voor de lunch voor Bodhi. In Oostenrijk eten we het meestal met appelcompote. Mooie foto’s weer!
Eef says:
Ja heerlijk! Ik vind zelf die combinatie niet zo lekker vandaar ook dat ik aardbeien heb toegevoegd en ook de rozijnen achterwege heb gelaten. Een lekkere eigen twist dacht ik zo 🙂
Sandra says:
Naar dit recept keek ik al een tijdje uit 🙂 Ziet er overheerlijk uit en als pancake lover moet ik dit natuurlijk een keer proberen!
Eef says:
Ja, dit ga je lekker vinden! Dat weet ik zeker 🙂
Demi | StudioKOOK says:
Wat een verwennerij!