Nasi Goreng

Nasi Goreng

Nasi Goreng. Het gerecht wat door de meeste Nederlanders simpelweg Nasi genoemd wordt maar eigenlijk Nasi Goreng heet. Nasi betekent namelijk rijst en goreng betekent gebakken. Nasi is gebakken rijst en dus heet het eigenlijk Nasi Goreng. In Indonesië waar dit gerecht vandaan komt maken ze er trouwens niet zo’n poespas van als wij in Nederland doen, althans hoe ik het van huis uit altijd heb gegeten. Daar wordt nasi gemaakt van overgebleven rijst wat opgebakken wordt met een (hete) kruidenpasta en soms wat groenten. Variaties hierop zijn bijvoorbeeld  Nasi Goreng Ayam (met kip), Nasi Goreng Ikan Asin (met gebakken vis) of Nasi Goreng Peteh (met Petehbonen). Zelf maak ik Nasi Goreng het liefst met veel groenten en wat vlees, een gebakken ei en als bijgerecht kroepoek en eventueel wat ingelegde komkommer erbij, lekker. Helemaal lekker met een ijskoud biertje erbij.

Nasi Goreng

Tijdens mijn zoektocht naar een goed recept van Nasi goreng vroeg ik eens om me heen aan andere hoe zij hun Nasi Goreng het liefst maken. De meeste gebruiken een pakje kruidenmix omdat ze dit of lekkerder of juist makkelijker vinden, simpel zat. Jammer, want hoewel ik niets tegen pakjes heb vind ik wel dat je een gerecht als deze ook prima zonder pakjes zou moeten kunnen maken. Om ideeën op te doen voor de kruiden die ik wou gebruiken voor de nasi bekeek ik pakjes, kookboeken en websites. Uiteindelijk kwam ik op de blog van Ellen genaamd In My Red Kitchen een kruidencombi van komijnpoeder, kurkuma, korianderpoeder, gemberpoeder en ketjap tegen. Dit leek mij een heerlijke combinatie van kruiden en met dit idee dook ik de keuken in.
De verhoudingen paste ik iets aan en verder gebruikte ik wat sesamolie en wat sambal erbij voor wat extra pit. Voor bij de nasi maakte ik nog wat kipsaté (een recept hiervoor kun je HIER vinden) satésaus, serveerde wat kroepoek en een gebakte een ei. Voor de groenten koos ik voor lekker makkelijk; een zak vol gesneden groenten en hiervoor kun je natuurlijk zelf de versie kiezen die je lekker vindt of misschien heb je nog wat overgebleven groenten die je wilt opmaken.
Het recept waarvan ik mijn inspiratie voor de kruiden heb opgedaan heet Nasi zonder Pakjes van In My Red Kitchen en ziet er heerlijk uit. Neem er zeker even een kijkje. Hoewel ik zelf niet zo snel gehakt zou gebruiken voor nasi lijkt me dit recept juist wel een erg lekker en ga ik ‘m ook zeker zelf een keer proberen.

Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingstijd: 40 minuten

  • 300 gr ongekookte rijst gekookt (liefst een dag van te voren)
  • 400 gr gesneden groenten (nasi pakket, wokgroenten – wat je zelf lekker vindt)
  • 1 x recept Kipsaté
  • satésaus
  • 4 eitjes
  • 100 gram ham (vleeswaren – in plakjes)
  • 1 medium ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 tl laos (gemalen galangawortel)
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1 tl sambal
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el sesamolie
  • olie

Hoe je Nasi Goreng maakt:

1. Kook de rijst zoals je gewend bent of volgens de instructies op de verpakking (en.. voor het beste resultaat het liefst een dag van te voren).

2. Grill de kipsaté volgens dit recept en begin met het klaarmaken van wat satésaus.

3. Terwijl je satésaus aan het maken bent en de saté rustig aan het grillen is, snipper het uitje en snij je de teentjes knoflook fijn. Doe wat olie in de wok en fruit deze even aan. Als het lekker begint te ruiken voeg je 1 el sesamolie toe. Even goed door elkaar mengen.

4. Nu de gesneden groenten erbij en al ‘wokkende’ voeg je 1 el komijnpoeder, 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl laos, 1,5 tl kurkuma en 1 tl sambal. Meng alles goed door elkaar  tot de groenten een beetje geslonken zijn.

5. Voeg nu beetje bij beetje de rijst toe en schep dit door de groenten. Voeg de ham in blokjes gesneden toe. Zet de wok op laag vuur voor ongeveer 8 minuten terwijl je alles nog even goed door elkaar mengt.

6. Haal de saté van de grill en schenk hier wat satésaus over. Serveer los of straks op de nasi.

7. Bak een ei terwijl de nasi op laag vuur staat.

8. Schep de nasi op een bord en leg hierop een gebakken ei. Serveer met de saté (met saus) en eventueel wat kroepoek of gefrituurde uitjes.

Nasi GorengEet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

16 gedachtes op “Nasi Goreng”

  1. Pingback: Eef op Reis: Sulawesi| Indonesië (Deel 2) | Eef Kookt Zo

  2. Hallo Eef,
    Afgelopen tijd met veel plezier op je site aan het rondneuzen. Maar nassie zonder de combi van vlees en garnalen en zonder trassie ??????
    Groet,
    Jack

    1. Ha Jack, daar heb je he-le-maal gelijk in. Gelukkig heb ik later dat jaar veel geleerd tijdens mijn vakantie in Indonesië en zal ik snel eens een nieuwe versie uploaden mét trassie 🙂 Wist je trouwens dat ze in Indonesië een hele simpele nasi – nasi noemen? Gebakken rijst en een beetje sambal, dat is alles. Zelf houd ik meer van een goed gevulde nasi maar vond het een leuke weetje.

  3. Lang geleden ben ik er geweest. Maar opgegroeid in de 50-tiger jaren in Den Haag maakt je vanzelf een halve Indo !! Zag daar kinderen een kom witte rijst eten met een scheut (echte) zoete ketjap en wat Bawang Goreng !! Neem ik nog steeds als de rijst net klaar is !! Zaaaaaaalig
    Behalve trassie vind ik ook de combi van vlees en garnaal belangrijk. Soms doe ik als de boemboe klaar is ook wel eens een flinke eetlepel pindakaas erdoor.
    Dankje voor je snelle reactie !
    Groetje,
    Jack

  4. Nelly Carter

    Hallo Eef,

    Vanavond voor de eerste keer nasi gemaakt zonder pakje.
    Op het internet trof ik meerdere recepten hiervoor aan, maar ik heb de jouwe gekozen.
    En daar ben ik erg blij om: het was heerrrrrrrrrrrrrrrrlijk!!!
    Met smaak hebben we zitten eten en we zijn van plan dit regelmatig te maken.
    Dank je!

  5. Al een paar keer gemaakt. Echt superlekker. Nasi zonder conimex leek mij onmogelijk om te maken maar met al deze kruiden die ik gewoon in de kast had staan is het gelukt. Dit is echt mijn favoriete nasi goreng. Jouw app staat inmiddels ook op mijn startpagina want kom toch meestal bij Eefkooktzo.nl uit.

  6. Al een paar keer gemaakt. Echt superlekker. Nasi zonder conimex leek mij onmogelijk om te maken maar met al deze kruiden die ik gewoon in de kast had staan is het gelukt. Dit is echt mijn favoriete nasi goreng. Jouw app staat inmiddels ook op mijn startpagina want kom toch meestal bij Eefkooktzo.nl uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top