Kip teriyaki

Kip teriyaki

Kip teriyaki. Een lekkere, makkelijke maaltijd met gemarineerde kipfilet in teriyakisaus, rijst en groenten. Weer eens wat anders dan het AGV-tje, maar wel ontzettend lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens snel klaar!

Kip in teriyakisaus uit de oven

Ik heb alles in de oven gemaakt door gebruik te maken van de stoomfunctie. Daardoor wordt de kip teriyaki heerlijk mals en zijn de groenten en rijst lekker snel klaar. Heb je nou geen stoomfunctie, dan kun je de rijst en groenten ook koken natuurlijk en de kip op de gewone ovenstand bakken. Ook hartstikke lekker! In samenwerking met Panasonic kreeg ik hiervoor een prachtige 4-in1 stoomoven (model NN-DS59NB).

Tipje voor als je de kip gaat bakken in de oven: gebruik een bakpapiertje op de bakplaat. Teriyakisaus kan nog weleens flink aanbakken namelijk. Dus dat scheelt weer schoonmaken! Tenzij je een bakplaat met zeer goede anti-aanbaklaag hebt natuurlijk.

Kip met teriyakisaus uit de oven

Teriyaki kip maken

Deze kip teriyaki is heel eenvoudig om zelf te maken. Het lijkt misschien ingewikkeld om de saus zelf te maken, maar niets is minder waar. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en vervolgens even te laten indikken op het vuur. Super easy!

Vervolgens heb jij een mega lekkere teriyakisaus! Ik durf te wedden dat je deze veel lekkerder vindt dan die uit de winkel…

Teriyakisaus zelf maken

De lekkerste kip teriyaki

Vervolgens laat je de kip marineren in die heerlijk saus. Moet niet, maar daardoor krijg je wel de meeste smaak en het lekkerste resultaat. Tijdens en na het bakken bestrijk je de kip ook nog extra met de teriyakisaus, zo lekker!

Je kunt de kip serveren met rijst en broccoli, maar bijvoorbeeld noedels en andere groene groenten zoals boontjes of groene asperges kan natuurlijk ook! Net wat je lekker vindt.

Deze maaltijd met kip teriyaki kun je zeker een gezonde maaltijd noemen. Het bevat namelijk niet zoveel calorieën, maar is wel erg voedzaam.

Meer lekkers met teriyakisaus

Dat ik fan ben van teriyakisaus was je wellicht al opgevallen. Ik vind deze klassieke Japanse saus werkelijk om te smullen! En wat ik al zei, zo onwijs makkelijk om zelf te maken. Daar heb je echt geen pakjes of zakjes voor nodig.

Dit keer ging ik voor een versie met kip, maar het kan ook met vis of vlees. Zo maakte ik al eens deze zalm teriyaki en beef teriyaki.

Op zoek naar meer lekkere recepten met kip? Hier vind je al mijn kip recepten bij elkaar!

Snelle kip teriyaki uit de oven
Kip teriyaki

Kip teriyaki

Kip teriyaki. Een lekkere, makkelijke maaltijd met gemarineerde kipfilet in teriyakisaus, rijst en groenten. Makkelijk om te maken en zo lekker!
4.75 van 8 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Teriyaki saus
  • 75 ml sojasaus
  • 25 ml water
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels maizena (gemengd met 1 eetlepel koud water tot een papje)
  • 1 theelepel gember (vers, geraspt)
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 teen knoflook (fijn gesneden)
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • Sesamzaadjes (optioneel)
Overig
  • 500 gram kipfilet (4 stuks)
  • 200 gram rijst
  • 400 gram broccoli
  • bosui en sesamzaad ter garnering

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Verwarm de saus in een steelpannetje tot deze is ingedikt. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Naar smaak kun je eventueel nog wat sesamzaadjes toevoegen.
  • Marineer de kipfilets in 100 gram van de teriyaki saus (voor het beste resultaat een uurtje of langer). Wat je overhoudt kun je apart houden om de kipfilet tijdens het bakken mee te bestrijken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Als je een stoomoven hebt, stoom de rijst gaar in de stoomoven.
  • Kook de broccoli beetgaar in een pan met water en een snuf zout of stoom ze gaar in de stoomoven.
  • Verdeel de kipfilets over een met bakpapier beklede bakplaat (teriyaki saus kan erg aanbakken en dit scheelt schoonmaken).
  • Bak de kipfilets 10 minuten in de oven, bestrijk halverwege met de extra teriyaki saus en bak nog 10-15 minuten in de oven tot ze helemaal gaar zijn. Haal uit de oven en bestrijk nogmaals met een beetje saus.
  • Verdeel de rijst over 4 borden, daarna de broccoli en tot slot de kip teriyaki. Garneer naar smaak met bosui, sesamzaadjes en eventueel extra teriyaki saus. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 380kcal | Koolhydraten: 49g | Eiwitten: 35g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Kip teriyaki

8 reacties op “Kip teriyaki

4.75 from 8 votes (8 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *