Stroopwafelcake

Stroopwafelcake

Stroopwafelcake, dat hoor je goed! Deze super Hollandse cake is een goddelijke combinatie van smeuïge cake met karamel en natuurlijk stroopwafels! Hij is waanzinnig lekker bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat het kan. 😉

Cake met stroopwafel

Een lekker plakje cake, daar mag je mij echt voor wakker maken. En hoewel de klassieke cake natuurlijk heerlijk is, ben ik ook zeker te paaien voor een cake met een uniek ‘smaakje’.

Zo vind je in mijn cake recepten een scala aan heerlijke cakes. Met chocolade, noten, fruit en zelfs pompoen! Deze stroopwafelcake ontbrak echter nog, dus het werd hoog tijd om die te gaan maken.

Stroopwafel cake

Zelfgemaakte stroopwafel cake

Dit recept voor stroopwafelcake is verbazingwekkend simpel, het kost je ongeveer tien minuten om de cake ‘ovenklaar’ te hebben. Daarna kun je rustig achterover leunen en wachten tot je cake gaar is terwijl je keuken zich langzaam vult met die heerlijke geur.

Zodra hij klaar is moet je hem wel even laten afkoelen, daarna decoreer je hem met bebogeen of karamel en mini stroopwafels. Klinkt simpel toch?

Stroopwafelcake ingredienten

Stroopwafelcake recept met bebogeen

Voor deze cake gebruikte ik bebogeen. Bebogeen is een karamelpasta zónder boter, ontwikkeld tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog door Benninga’s Friesche Margarinefabriek. Omdat (room)boter in die tijd bijna niet verkrijgbaar was gebruikte Benninga suikerbieten om deze zoete ontbijtpasta te maken.

Tegenwoordig vind je bebogeen, nog volgens origineel recept, van het merk De Ruijter. Een interessant stukje Nederlandse geschiedenis dus! Hoe mooier dan deze te gebruiken in een super Hollands geïnspireerd cakerecept?

Kun je geen bebogeen vinden? Dan kun je ook andere karamelpasta gebruiken of zelf karamel maken. Bron: Wikipedia

Stroopwafel cake plakje

De lekkerste cakes zelf maken

Als je een kijkje neemt tussen mijn bakrecepten zie je dat ik naast koken ook zeker van bakken hou. Een van mijn favoriete bakrecepten is deze appelcake met kaneel. Maar misschien dat deze stroopwafelcake wel mijn nieuwe favoriet is geworden. 😉

Volgens mij hoef ik je geen reden meer te geven om deze stroopwafelcake eens te proberen. Hij is namelijk makkelijk om te maken, smeuïg, zoet en nou ja.. hij is gewoon fan-tas-tisch. Snel aan de slag dus!

Stroopwafelcake recept
Stroopwafelcake

Stroopwafelcake

Stroopwafelcake, een goddelijke combinatie van smeuïge cake met karamel en natuurlijk stroopwafels! Lekker bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat het kan.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 12 plakken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren (middelgroot)
  • 75 gram crème fraîche
  • 50 ml karnemelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 275 gram bloem
  • 200 gram mini stroopwafels
  • 150 gram bebogeen of karamel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de suiker met de roomboter in ca. 5 minuten luchtig.
  • Voeg stuk voor stuk de eieren toe aan het beslag.
  • Voeg dan de crème fraîche, karnemelk, bakpoeder, baking soda, zout en bloem toe en meng tot je een egaal beslag hebt.
  • Snijd 100 gram van de stroopwafels in kleine stukjes en meng dit door het beslag.
  • Verdeel het beslag over een ingevette en beklede cakevorm met bakpapier en bak in ca. 50-60 minuten gaar.
  • Check met een satéprikker of de cake gaar is. Als deze er droog uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake eventjes afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.
  • Smelt de bebogeen en giet dit gelijkmatig over de cake heen. Verdeel de overige stroopwafels over de cake. Geniet ervan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 451kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 6g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Stroopwafelcake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *