Koekjes met speculoos

Speculoos koekjes

Speculoos koekjes! Oftewel, koekjes met Speculoos. In deze koekjes heb ik zowel de Speculoospasta als de koekjes zelf (“Speculoosjes”) verwerkt. Als je net als ik ook zo dol bent op Speculoos, dan hoef je dus niet verder te zoeken. Want ik heb een waanzinnig lekker, over the top Speculoos recept voor je!

Speculoos of Speculaas?

Zoals ik al schreef ben ik echt gék op Speculoos! Het wordt vaak verward met speculaas en om dit verschil goed uit te leggen, moest ik zelf ook even Google raadplegen. Speculaas is iets typisch Nederlands en gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid.

De smaak van de bekende Speculoosjes, worden verkregen door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos. Sommige Belgische fabrikanten noemen hun producten bewust ‘speculoos‘ om aan te geven dat er geen speculaas- of koekkruiden in zitten.

Koekjes met Speculoos

Speculoos dus: ik ben er dól op en je vindt op mijn blog dan ook verschillende recepten waarin ik Speculoos heb verwerkt. Mijn Speculoos cheesecake is bijvoorbeeld écht een showstopper! Hij is het hele jaar door lekker, maar je wil ‘m vooral onthouden om te serveren op Pakjesavond 😉 .

Mijn toetjes met Speculoos zijn heel simpel om te maken, maar door het serveren in kleine glaasjes ook échte eye catchers op tafel en zoooo lekker! En nu komen er dus koekjes met Speculoos in dit Speculoos-lijstje bij en dit zou zomaar niet eens het laatste recept zijn dat ik met Speculoos maak… Je zou door mijn enthousiasme bijna denken dat ik gesponsord word door Speculoos hè? Helaas (nog) niet 😉 .

Speculoos koekjes recept

Speculoos koekjes recept

Het deeg van deze koekjes is echt heel simpel om te maken. Het lijkt een beetje op Maizena koekjes als je dat kent. De textuur van Maizena koekjes is anders dan je gewend bent van ‘gewone’ koekjes. Ze smelten op je tong en zijn zacht zoet. Er zit immers ook maizena in en dat zorgt voor die kruimelige structuur van maizena koekjes.

Het is dus ook écht een koekje om te eten met een flinke pot thee ernaast. Je rolt het deeg in balletjes en daarna door de verkruimelde Speculoosjes. In het midden van de koekjes maak je met je duim of een lepel een kuiltje en dit vul je met Speculoospasta.

Speculooskoekjes decoreren

Na het bakken versier je de koekjes met een beetje speculoospasta en witte chocolade, die je hebt verwarmd zodat je er mooie streepjes van kunt maken met een spuitzakje. Nog een leuke budget-tip van mij: je kunt dit ook gewoon met een boterhamzakje of diepvrieszakje doen en daar een puntje vanaf knippen! De koekjes zijn een plaatje om te zien én om van te proeven 🙂 .

Speculoos koekjes
Koekjes met speculoos

Speculoos koekjes

Speculoos koekjes oftewel koekjes met Speculoos. Met Speculoospasta én Speculoosjes – hou je van Speculoos dan moet je deze zeker proberen!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Opstijven koelkast: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 12 koekjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
  • 125 gram bloem
  • 35 gram poedersuiker
  • 25 gram maizena
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 snuf zout
  • 25 gram Speculoosjes
  • 100 gram Speculoospasta

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix de roomboter, poedersuiker, kaneel en het vanille extract goed door elkaar tot een luchtig geheel.
  • Meng dan beetje bij beetje de bloem, maizena en een snuf zout door het beslag tot je een mooi dik deeg hebt. Rol hier een bol van.
  • Verpak de bol deeg in huishoudfolie en laat dit een half uur opstijven koelkast. Verkruimel ondertussen de Speculoosjes en doe dit in een kom.
  • Draai gelijke bolletjes van het deeg (je kunt ongeveer 12 bolletjes uit dit deeg halen) en rol deze door de verkruimelde Speculoosjes. Als het niet goed blijft plakken, maak dan de bolletjes even nat met een klein beetje water.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Druk de koekjes iets plat. Maak met je duim of een maatlepeltje een kuiltje in de koekjes. Vul elk kuiltje met 1-1,5 theelepel Speculoospasta.
  • Bak de koekjes in ca. 10 minuten gaar in de oven. Laat ze iets afkoelen en smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Verwarm ook de rest van de Speculoos in de magnetron tot het vloeibaar is.
  • Doe de gesmolten Speculoospasta en witte chocolade in een spuitzak (of boterhamzakje waar je een klein puntje vanaf knipt) en trek mooie sliertjes over de koekjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 2g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Koekjes met speculoos

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept