fbpx
Maizena Koekjes

Maizena Koekjes (Gomma Koekjes)

Maizena koekjes. Voor ik ze ging maken kwam ik ze constant overal tegen. Ken je dat, dat je iets in je hoofd hebt om te maken en dat het lijkt alsof je het overal tegenkomt. Zoals jullie misschien wel weten is mijn kook-to-do lijstje lang, lang, laahaang maar er kan er weer een afgestreept worden 😉 ! Maizena koekjes of zoals ze ook wel genoemd worden: Gomma koekjes. Ze zijn lekker maar ook zeker apart te noemen. Heel anders dan de gewone koekjes van bloem, boter, ei en suiker maar zeker voor herhaling vatbaar. Benieuwd naar dit recept?  Lees dan snel verder…

Maizena koekjes komen uit de Surinaamse Keuken en worden daar ook wel Gomma koekjes genoemd. ‘Gomma’ betekent lijm, stijfsel en daarom moet  je lekker veel kopjes thee drinken bij deze koekjes. De textuur van Maizena koekjes of Gomma koekjes is anders dan je gewend bent van ‘gewone’ koekjes. Ze smelten op je tong en zijn zacht zoet. De gekleurde suikermuisjes geven een speels effect én wat kleur aan deze ietwat bleke koekjes. Zo horen ze, wittig, bak ze zeker dan ook niet goudbruin. Neem er een lekkere bak thee bij en kruip op de bank met je zelfgemaakte maizena koekjes. Het proberen waard deze heerlijke koekjes.

Maizena Koekjes

Maizena koekjes

Makkelijk recept om heerlijke maizena koekjes zelf te maken.
4.32 van 41 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram maizena
  • 200 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren (middel)
  • 2 zakjes vanille suiker
  • bakje suikermuisjes

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • In een ruime kom doe je de eieren en deze klop je met een garde los. Voeg de boter, suiker en vanille suiker toe. Meng dit goed door elkaar. Zeef de maizena en voeg dit beetje bij beetje toe tot je een mooi egaal wit deeg hebt.
  • Als het deeg erg zacht is kun je deze even een klein uurtje in de koelkast zodat het kan opstijven en daardoor ook harder wordt.
  • Neem vervolgens een ruime bakplaat en bekleed deze met bakpapier. 
  • Maak nu bolletjes (ter grote van een walnoot) van het deeg ( je kunt eventueel wat maizena op je handen doen om het plakken tegen te gaan). Druk de bolletjes met een vork iets aan – doe dit twee kanten op zodat je een ruitjespatroon krijgt – en bestrooi met de suikermuisjes. Leg de koekjes goed uit elkaar, ze zullen namelijk nog iets groter worden en bak de maizena koekjes ca. 15-20 minuten. Ze hoeven -mogen zelfs- niet bruin worden!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 188kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 1g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 5g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Maizena Koekjes

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

59 reacties op “Maizena Koekjes (Gomma Koekjes)”

    1. De smaak is anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld ‘gewone’ zandkoekjes maar erg lekker en zeker de moeite waard om eens te proberen 😉

    2. 5 stars
      Ik heb ze vandaag gemaakt! En wat is dit heerlijk makkelijk te maken zeg! En super goedkoop eigenlijk ook😍
      Ik heb een paar zonder sprenkelingen en de rest met ze zijn verrukkelijk🤤

  1. Ze zien er mooi en lekker uit! Met welke bereidingsmethode heb je ze gemaakt? Conventional of Traditional? En is het mogelijk met kristalsuiker, want volgens mij worden de koekjes dan hard?

    1. Ik maak mijn maizena koekjes zelf altijd met kristalsuiker. Deze koekjes zijn niet echt hard te noemen, “bros” is een betere omschrijving. Succes!

  2. Hoi Eef. Na je receptje voor krokante kipvleugeltjes te hebben gemaakt(die nu steevast elke week op het menu staan hier)ben ik weer even door al je recepten gegaan en kwam ik de Gomma-koekjes tegen.En ja hoor..alweer zo’n top recept!!Al 3 keer gemaakt en ze waren heerlijk….Vant weekend ga ik je gevulde champignons receptje proberen….Groetjes Anja

    1. Wat een super leuke reactie! Dank je wel Anja, blij dit te lezen en hoop dat de champignons net zo in de smaak vallen 🙂

    1. Wat gek! Heb je misschien de oven op hete lucht staan of kon je geen balletjes vormen van het deeg? Ze moeten namelijk niet uitlopen dus er gaat wat mis vrees ik…

  3. 072design

    Wat gek! Heb je misschien de oven op hete lucht staan of kon je geen balletjes vormen van het deeg? Ze moeten namelijk niet uitlopen dus er gaat wat mis vrees ik…

  4. Hoi eef
    Ik ben er nu ook mee bezig. Maizena koekjes zijn altijd al mijn lievelings koekjes geweest. Ik ga ze nu voor het eerst zelf maken. Mijn vader is surinaams en koopt ze altijd in een winkeltje, maar deze zien er ook heel lekker uit.

    Milou, 14 jaar

    1. Wat ontzettend leuk om te lezen Milou. Super dat je al zo lekker bezig bent in de keuken. Hoop dat de koekjes goed gelukt zijn en dat je vader er ook van heeft mogen snoepen 🙂

  5. Hoi eef
    Ik ben er nu ook mee bezig. Maizena koekjes zijn altijd al mijn lievelings koekjes geweest. Ik ga ze nu voor het eerst zelf maken. Mijn vader is surinaams en koopt ze altijd in een winkeltje, maar deze zien er ook heel lekker uit.

    Milou, 14 jaar

  6. Hallo Eef leuk dat je het recept van de Maizena koekjes op je site hebt. Ik maak het al sinds ik 7 jaar oud ben van mijn overgroot oma geleerd. Alles klopt alleen het origineel wordt met basterd suiker gemaakt en er gaat een half theelepel amandel essence bij. Het smelt dan echt op je tong, maar breekt heel snel.

  7. Hallo Eef leuk dat je het recept van de Maizena koekjes op je site hebt. Ik maak het al sinds ik 7 jaar oud ben van mijn overgroot oma geleerd. Alles klopt alleen het origineel wordt met basterd suiker gemaakt en er gaat een half theelepel amandel essence bij. Het smelt dan echt op je tong, maar breekt heel snel.

  8. 072design

    Wat ontzettend leuk om te lezen Milou. Super dat je al zo lekker bezig bent in de keuken. Hoop dat de koekjes goed gelukt zijn en dat je vader er ook van heeft mogen snoepen 🙂

  9. Hi, hebvandaag maizena koekjes gemaakt en inderdaad gebruiken wij in Suriname ook amandel essence . Maar ze zijn heel goed gelukt.

  10. Hi, hebvandaag maizena koekjes gemaakt en inderdaad gebruiken wij in Suriname ook amandel essence . Maar ze zijn heel goed gelukt.

  11. Hallo Eef,
    Ik maak ook Gommakoekjes, in dezelfde verhoudingen als jij! Nu heb ik uit gebrek aan genoeg maizena, de helft van het droge bestanddeel boekweitmeel gebruikt…
    Het deeg is ineens veel natter..

    1. Dan kan kloppen, boekweitmeel is namelijk zeker niet hetzelfde als maizena. Als je het recept aanhoudt dan komt het goed 🙂

  12. Hallo Eef,
    Ik maak ook Gommakoekjes, in dezelfde verhoudingen als jij! Nu heb ik uit gebrek aan genoeg maizena, de helft van het droge bestanddeel boekweitmeel gebruikt…
    Het deeg is ineens veel natter..

  13. ook hier alles uitgelopen tot één geheel. Oven op boven en onderverwarming gezet 180 graden. deeg was wel zacht, ondanks in de koelkast. Jammer.. Wat kunnen we anders doen?

  14. ook hier alles uitgelopen tot één geheel. Oven op boven en onderverwarming gezet 180 graden. deeg was wel zacht, ondanks in de koelkast. Jammer.. Wat kunnen we anders doen?

    1. Dag Eef, gomma koekjes worden niet gemaakt met maizena en zijn dus géén maiskoekjes. Normaliter worden ze gemaakt met cassave meel, maar omdat dit niet beschikbaar was in Nederland, werd er maizena gebruikt.

  15. Hoi Eef,
    voor hoeveel koekjes is dit recept?
    wij willen deze koekjes maken voor een ouderavond op school
    groetjes,
    Celine, Tessa, Sara en Dana!

  16. Hoi Eef,
    voor hoeveel koekjes is dit recept?
    wij willen deze koekjes maken voor een ouderavond op school
    groetjes,
    Celine, Tessa, Sara en Dana!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top