Maizena koekjes. Voor ik ze ging maken kwam ik ze constant overal tegen. Ken je dat, dat je iets in je hoofd hebt om te maken en dat het lijkt alsof je het overal tegenkomt. Zoals jullie misschien wel weten is mijn kook-to-do lijstje lang, lang, laahaang maar er kan er weer een afgestreept worden 😉 ! Maizena koekjes of zoals ze ook wel genoemd worden: Gomma koekjes. Ze zijn lekker maar ook zeker apart te noemen. Heel anders dan de gewone koekjes van bloem, boter, ei en suiker maar zeker voor herhaling vatbaar. Benieuwd naar dit recept? Lees dan snel verder…
Maizena koekjes komen uit de Surinaamse Keuken en worden daar ook wel Gomma koekjes genoemd. ‘Gomma’ betekent lijm, stijfsel en daarom moet je lekker veel kopjes thee drinken bij deze koekjes. De textuur van Maizena koekjes of Gomma koekjes is anders dan je gewend bent van ‘gewone’ koekjes. Ze smelten op je tong en zijn zacht zoet. De gekleurde suikermuisjes geven een speels effect én wat kleur aan deze ietwat bleke koekjes. Zo horen ze, wittig, bak ze zeker dan ook niet goudbruin. Neem er een lekkere bak thee bij en kruip op de bank met je zelfgemaakte maizena koekjes. Het proberen waard deze heerlijke koekjes.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram maizena
- 200 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 2 eieren (middel)
- 2 zakjes vanille suiker
- bakje suikermuisjes
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- In een ruime kom doe je de eieren en deze klop je met een garde los. Voeg de boter, suiker en vanille suiker toe. Meng dit goed door elkaar. Zeef de maizena en voeg dit beetje bij beetje toe tot je een mooi egaal wit deeg hebt.
- Als het deeg erg zacht is kun je deze even een klein uurtje in de koelkast zodat het kan opstijven en daardoor ook harder wordt.
- Neem vervolgens een ruime bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
- Maak nu bolletjes (ter grote van een walnoot) van het deeg ( je kunt eventueel wat maizena op je handen doen om het plakken tegen te gaan). Druk de bolletjes met een vork iets aan – doe dit twee kanten op zodat je een ruitjespatroon krijgt – en bestrooi met de suikermuisjes. Leg de koekjes goed uit elkaar, ze zullen namelijk nog iets groter worden en bak de maizena koekjes ca. 15-20 minuten. Ze hoeven -mogen zelfs- niet bruin worden!
Ellen says:
Wauw, dit heb ik nog nooit geproefd! Ben nieuwsgierig naar hoe het smaakt!
Eefkooktzo says:
De smaak is anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld ‘gewone’ zandkoekjes maar erg lekker en zeker de moeite waard om eens te proberen 😉
Bianca says:
Ik doe er zelf 3 theelepeltjes custard bij dan plakt het minder en smaakt goed
Priya says:
Dat is niet eens nodig als je het op de juiste manier maakt.
Senna says:
Heel erg lekker ik heb het vaker gemaakt met mijn Surinaamse oma ook een leuk klusje om te maken
Cynthia says:
Ik heb ze vandaag gemaakt! En wat is dit heerlijk makkelijk te maken zeg! En super goedkoop eigenlijk ook????
Ik heb een paar zonder sprenkelingen en de rest met ze zijn verrukkelijk????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Diana says:
De koekjes zijn heerlijk. super recept.
heb 215 gram suiker toegevoegd was een beetje zoet , maar een weetje voor de volgende baksessie.
Tacha says:
Surinaamse koekjes.lekker hoor
Gem says:
Dit is Goddelijk !!! Alleen als je beslag lukt dan eet ik dan al op zo lekker is het mmmmm
Renate says:
Net gemaakt en helemaal blij…
morgen gaan ze mee naar het werk
Eef says:
Wat leuk! Hoop dat je collega’s er ook van genoten hebben 🙂
Ria says:
Kan ik de suiker ook door honing vervangen en zo ja hoeveel honing heb ik dan nodig?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we niet getest, dus durf ik je niet te zeggen. Maar je kunt het uiteraard proberen!
Stephanie says:
Ze zien er mooi en lekker uit! Met welke bereidingsmethode heb je ze gemaakt? Conventional of Traditional? En is het mogelijk met kristalsuiker, want volgens mij worden de koekjes dan hard?
Eef says:
Ik maak mijn maizena koekjes zelf altijd met kristalsuiker. Deze koekjes zijn niet echt hard te noemen, “bros” is een betere omschrijving. Succes!
Anja says:
Hoi Eef. Na je receptje voor krokante kipvleugeltjes te hebben gemaakt(die nu steevast elke week op het menu staan hier)ben ik weer even door al je recepten gegaan en kwam ik de Gomma-koekjes tegen.En ja hoor..alweer zo’n top recept!!Al 3 keer gemaakt en ze waren heerlijk….Vant weekend ga ik je gevulde champignons receptje proberen….Groetjes Anja
Eef says:
Wat een super leuke reactie! Dank je wel Anja, blij dit te lezen en hoop dat de champignons net zo in de smaak vallen 🙂
Petra says:
Kunnen deze koekjes ook suikervrij gemaakt worden?
Eef says:
Nee, dan worden de koekjes lang niet zo lekker 😉
Tasja says:
Ik maak ze met kokosbloesemsuiker. Ze worden dan wat donkerder maar net zo lekker! Je hebt iets minder suiker nodig dan het recept, ik gebruik 20% minder
Petra says:
Kunnen deze koekjes ook suikervrij gemaakt worden?
Arnold says:
hai,mijn koekjes lopen helemaal uit in de oven,het word 1 massa gebruikt ik dan te weinig maizena?
Eef says:
Wat gek! Heb je misschien de oven op hete lucht staan of kon je geen balletjes vormen van het deeg? Ze moeten namelijk niet uitlopen dus er gaat wat mis vrees ik…
Arnold says:
hai,mijn koekjes lopen helemaal uit in de oven,het word 1 massa gebruikt ik dan te weinig maizena?
Eef says:
Wat gek! Heb je misschien de oven op hete lucht staan of kon je geen balletjes vormen van het deeg? Ze moeten namelijk niet uitlopen dus er gaat wat mis vrees ik…
Milou says:
Hoi eef
Ik ben er nu ook mee bezig. Maizena koekjes zijn altijd al mijn lievelings koekjes geweest. Ik ga ze nu voor het eerst zelf maken. Mijn vader is surinaams en koopt ze altijd in een winkeltje, maar deze zien er ook heel lekker uit.
Milou, 14 jaar
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen Milou. Super dat je al zo lekker bezig bent in de keuken. Hoop dat de koekjes goed gelukt zijn en dat je vader er ook van heeft mogen snoepen 🙂
Milou says:
Hoi eef
Ik ben er nu ook mee bezig. Maizena koekjes zijn altijd al mijn lievelings koekjes geweest. Ik ga ze nu voor het eerst zelf maken. Mijn vader is surinaams en koopt ze altijd in een winkeltje, maar deze zien er ook heel lekker uit.
Milou, 14 jaar
Dhyana says:
Hallo Eef leuk dat je het recept van de Maizena koekjes op je site hebt. Ik maak het al sinds ik 7 jaar oud ben van mijn overgroot oma geleerd. Alles klopt alleen het origineel wordt met basterd suiker gemaakt en er gaat een half theelepel amandel essence bij. Het smelt dan echt op je tong, maar breekt heel snel.
Eef says:
Hi Dhyana, dank voor je aanvulling. Klinkt goed! Ga ik eens proberen 🙂
Dhyana says:
Hallo Eef leuk dat je het recept van de Maizena koekjes op je site hebt. Ik maak het al sinds ik 7 jaar oud ben van mijn overgroot oma geleerd. Alles klopt alleen het origineel wordt met basterd suiker gemaakt en er gaat een half theelepel amandel essence bij. Het smelt dan echt op je tong, maar breekt heel snel.
Luna says:
Hallo Dhyana,
Ik neem aan gewoon witte bastaardsuiker? En blijft de hoeveelheid dan hetzelfde in dit recept? Dus 200 gram suiker.
Groetjes luna
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen Milou. Super dat je al zo lekker bezig bent in de keuken. Hoop dat de koekjes goed gelukt zijn en dat je vader er ook van heeft mogen snoepen 🙂
Roline says:
Hi, hebvandaag maizena koekjes gemaakt en inderdaad gebruiken wij in Suriname ook amandel essence . Maar ze zijn heel goed gelukt.
Eef says:
Dank voor je reactie en aanvulling Roline, leuk 🙂
Roline says:
Hi, hebvandaag maizena koekjes gemaakt en inderdaad gebruiken wij in Suriname ook amandel essence . Maar ze zijn heel goed gelukt.
Eef says:
Dank voor je reactie en aanvulling Roline, leuk 🙂
Maris says:
Hoi, kan je de koekjes invriezen?
Eef says:
Dat raad ik je niet aan. Ik denk dat de smaak en textuur daar niet beter van worden namelijk.
Alex says:
Hoe lang zijn ze eigenlijk houdbaar?
Eef says:
Mits goed bewaard een dag of 2 á 3 – mits je er zo lang vanaf kunt blijven 😉
Colynda says:
Je kunt ze wel in een goed afgesloten bakje of zak bewaren!
Maris says:
Hoi, kan je de koekjes invriezen?
Eef says:
Dat raad ik je niet aan. Ik denk dat de smaak en textuur daar niet beter van worden namelijk.
Alexandra says:
Hallo Eef,
Ik maak ook Gommakoekjes, in dezelfde verhoudingen als jij! Nu heb ik uit gebrek aan genoeg maizena, de helft van het droge bestanddeel boekweitmeel gebruikt…
Het deeg is ineens veel natter..
Eef says:
Dan kan kloppen, boekweitmeel is namelijk zeker niet hetzelfde als maizena. Als je het recept aanhoudt dan komt het goed 🙂
Alexandra says:
Hallo Eef,
Ik maak ook Gommakoekjes, in dezelfde verhoudingen als jij! Nu heb ik uit gebrek aan genoeg maizena, de helft van het droge bestanddeel boekweitmeel gebruikt…
Het deeg is ineens veel natter..
Alex says:
Hoe lang zijn ze eigenlijk houdbaar?
Eef says:
Dan kan kloppen, boekweitmeel is namelijk zeker niet hetzelfde als maizena. Als je het recept aanhoudt dan komt het goed 🙂
Eef says:
Mits goed bewaard een dag of 2 á 3 – mits je er zo lang vanaf kunt blijven 😉
Margriet says:
ook hier alles uitgelopen tot één geheel. Oven op boven en onderverwarming gezet 180 graden. deeg was wel zacht, ondanks in de koelkast. Jammer.. Wat kunnen we anders doen?
Margriet says:
ook hier alles uitgelopen tot één geheel. Oven op boven en onderverwarming gezet 180 graden. deeg was wel zacht, ondanks in de koelkast. Jammer.. Wat kunnen we anders doen?
Nicky says:
Dag Eef, gomma koekjes worden niet gemaakt met maizena en zijn dus géén maiskoekjes. Normaliter worden ze gemaakt met cassave meel, maar omdat dit niet beschikbaar was in Nederland, werd er maizena gebruikt.
Colynda says:
Je kunt ze wel in een goed afgesloten bakje of zak bewaren!
Senna says:
Heel erg lekker ik heb het vaker gemaakt met mijn Surinaamse oma ook een leuk klusje om te maken
Bianca says:
Ik doe er zelf 3 theelepeltjes custard bij dan plakt het minder en smaakt goed
Abmgnm says:
Gomma koekjes en maïzena koekjes zijn 2 verschillende koekjes.
Abmgnm says:
Gomma koekjes en maïzena koekjes zijn 2 verschillende koekjes.
Willeke says:
Hoi Eef,
voor hoeveel koekjes is dit recept?
wij willen deze koekjes maken voor een ouderavond op school
groetjes,
Celine, Tessa, Sara en Dana!
Willeke says:
Hoi Eef,
voor hoeveel koekjes is dit recept?
wij willen deze koekjes maken voor een ouderavond op school
groetjes,
Celine, Tessa, Sara en Dana!
raiyaan says:
top koek!!!! echt proberen!!!!
Katharina says:
Mijn moeder en ik gebruiken dit recept altijd sinds we deze een aantal jaren geleden hebben gevonden! Altijd super lekker en mooi resultaat. Iedereen die ze proeft vind ze ook altijd fantastisch, echt een hit!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂