Sinterklaastaart. Om te vieren dat de Sint weer in het land is heb ik vandaag wel een heel spectaculair baksel voor je: de ultieme sinterklaastaart! Hier ga je indruk mee maken ook al is hij niet moeilijk om te maken.
Feestelijke sinterklaastaart
Wat een spektakel is deze taart! Zowel in de looks als in de smaak is het echt een op en top sinterklaastaart geworden. De taart is namelijk gemaakt van cake met speculaaskruiden, gevuld met witte chocoladebotercrème en pepernoten (eigenlijk kruidnoten, ik weet het). De sintdecoratie op de taart maakt het feestelijke geheel af.
Nog zo’n lekker en leuk sinterklaasbaksel is deze pepernotencake. Die is altijd een hit bij jong en oud! Ben je juist op zoek naar iets kleins en makkelijks voor Sinterklaas, dan is dit pepernoten toetje weer heel erg leuk.
Sinterklaastaart maken
Deze sinterklaastaart maken is echter absoluut niet moeilijk. Ik gebruikte deze hoge springvorm waardoor ik het beslag in één keer kon bakken. De cake snij ik vervolgens in drie plakken, besmeer ze met botercrème en bouw de taart op. Dan smeer je de taart af, versier je ‘m en aanvallen maar! Voor die mooie toefjes op de taart gebruik ik graag een spuitzak met mijn favoriete spuitmondje Wilton 2d.
Mocht je geen hoge springvorm hebben, maar wel de lage springvorm, dan kun je de cake uiteraard ook in 3 keer bakken. Net zo makkelijk. Let wel: de baktijd zal dan een stuk korter zijn.
Sinterklaastaart recept
De taart is echt verrukkelijk, maar wel vrij machtig. Je kunt dan ook zeker 12 stukken uit de taart halen, waarschijnlijk wel meer. Je kunt het ook goed voorbereiden. De cake kun je zeker 1-2 dagen van tevoren al bakken, dan kan hij ook goed afkoelen voor je de taart gaat opbouwen.
Taart voor pakjesavond
Je kunt de sinterklaastaart maken met pakjesavond op 5 december. Daar is dit bakstel natuurlijk bij uitstek geschikt voor. Maar ook tijdens de periode dat de Sint in het land is, voor een verjaardag of wanneer dan ook is het een aanrader.
Serveer de taart op een groot bord of een mooi taartplateau. Een lekker kopje warme chocolademelk maken voor erbij, en het is helemaal een feestje!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren (middelgroot)
- 120 gram zure room
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 150 gram pepernoten
- 200 gram witte chocolade
- 400 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram pepernoten
- 100 gram witte chocolade
- chocoladesint, chocoladeletter, chocolademuntjes, pepernoten etc.
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Klop de boter en basterdsuiker gedurende 5 minuten met een mixer tot het romig is.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, gevolgd door de zure room, zelfrijzend bakmeel, snuf zout en koekkruiden.
- Voeg de pepernoten toe en schep het beslag om.
- Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake in ca. 40 minuten gaar.
- Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen de botercrème.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de roomboter met de poedersuiker en vanille extract gedurende 10 minuten op de hoogste stand tot het wit en luchtig is, klop dan de witte chocolade er doorheen.
- Snijd de cake in 3 gelijke plakken, verdeel een kwart van de botercrime over 2 plakken cake. Verdeel er wat pepernoten over en stapel dan de plakken cake op elkaar.
- Smeer met de helft van de resterende botercreme over de taart in gewenste dikte botercreme.
- Smelt de witte chocolade voor de drip au bain marie en verdeel over de taart.
- Spuit met de overige botercreme toefjes met een gekarteld spuitmondje. Decoreer de taart naar wens met Sinterklaas-decoratie en snoepgoed. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wendy Koelewijn says:
Welke diameter springvorm en hoogte heb je gebruikt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Wendy, de springvorm staat in een linkje onder de ingrediënten!
Rianne Sinkeldam says:
Het linkje naar de springvorm verwijst niet naar de hoge springvorm die jij hebt gebruikt. Zou je die er nog bij kunnen zetten?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Rianne, we hebben het linkje even aangepast. Hij staat er nu goed in!
Julia says:
Dag Eef,
Als ik de cake een dag van tevoren bak, zou ik de botercreme ook een dan van tevoren moeten voorbereiden? Zo ja, bewaar ik het in de koelkast?
Dankje!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat je zelf fijn vindt! Kan van tevoren maar moet niet per se. De botercreme kun je een dagje buiten de koelkast bewaren (dan wel weer even opkloppen voor je het gaat gebruiken).
Samantha says:
Hoi ik ben de cake nu aan het bakken, maar de binnenkant wordt niet gaat. Ik heb hem inmiddels al 20 minuten langer in de oven gezet, maar nog weinig verandering. Kan dit door grotere eieren komen?
Eef says:
Dat kan zeker dan heeft de cake meer vocht, daarbij is elke oven anders dus neem je tijd en laat hem gerust langer in de oven staan als hij dat nodig heeft. Probeer niet elke 5 minuten de oven open te doen (dan heb je kans dat hij inzakt)
Rijk says:
Ik zie bij de ingrediënten lijst pepernoten staan. Op de foto’s alleen kruidnootjes. Dan vertrouw ik het recept gelijk niet meer. Jammer.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Pepernoten en kruidnoten is een term die veelal door elkaar gebruikt wordt, maar we bedoelen natuurlijk officieel kruidnoten.
Wendy says:
Dag Eef nog een vraagje;
Met bakpapier bekleden bedoel je dan alleen de bodem en de ronde binnenkant invetten?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Wendy, dat kan zeker als je een goeie bakvorm met anti-aanbaklaag. Je kan ook de binnenkant en bodem bekleden, als je de binnenkant hebt ingevet plakt het bakpapier er goed op en kun je het op maat knippen!
chris. Meelberghs says:
kan je de peper of kruidnoten ook vervangen door stukjes speculooskoekjes?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan zeker, klinkt lekker!