Sinterklaastaart

Sinterklaastaart

Sinterklaastaart. Om te vieren dat de Sint weer in het land is heb ik vandaag wel een heel spectaculair baksel voor je: de ultieme sinterklaastaart! Hier ga je indruk mee maken ook al is hij niet moeilijk om te maken.

Feestelijke sinterklaastaart

Wat een spektakel is deze taart! Zowel in de looks als in de smaak is het echt een op en top sinterklaastaart geworden. De taart is namelijk gemaakt van cake met speculaaskruiden, gevuld met witte chocoladebotercrème en pepernoten (eigenlijk kruidnoten, ik weet het). De sintdecoratie op de taart maakt het feestelijke geheel af.

Nog zo’n lekker en leuk sinterklaasbaksel is deze pepernotencake. Die is altijd een hit bij jong en oud! Ben je juist op zoek naar iets kleins en makkelijks voor Sinterklaas, dan is dit pepernoten toetje weer heel erg leuk.

Sinterklaastaart maken

Sinterklaastaart maken

Deze sinterklaastaart maken is echter absoluut niet moeilijk. Ik gebruikte deze hoge springvorm waardoor ik het beslag in één keer kon bakken. De cake snij ik vervolgens in drie plakken, besmeer ze met botercrème en bouw de taart op. Dan smeer je de taart af, versier je ‘m en aanvallen maar! Voor die mooie toefjes op de taart gebruik ik graag een spuitzak met mijn favoriete spuitmondje Wilton 2d.

Mocht je geen hoge springvorm hebben, maar wel de lage springvorm, dan kun je de cake uiteraard ook in 3 keer bakken. Net zo makkelijk. Let wel: de baktijd zal dan een stuk korter zijn.

Ingredienten sinterklaastaart

Sinterklaastaart recept

De taart is echt verrukkelijk, maar wel vrij machtig. Je kunt dan ook zeker 12 stukken uit de taart halen, waarschijnlijk wel meer. Je kunt het ook goed voorbereiden. De cake kun je zeker 1-2 dagen van tevoren al bakken, dan kan hij ook goed afkoelen voor je de taart gaat opbouwen.

Stukjes Sinterklaastaart op een bordje met chocolademelk

Taart voor pakjesavond

Je kunt de sinterklaastaart maken met pakjesavond op 5 december. Daar is dit bakstel natuurlijk bij uitstek geschikt voor. Maar ook tijdens de periode dat de Sint in het land is, voor een verjaardag of wanneer dan ook is het een aanrader.

Serveer de taart op een groot bord of een mooi taartplateau. Een lekker kopje warme chocolademelk maken voor erbij, en het is helemaal een feestje!

Sinterklaastaart recept
Sinterklaastaart

Sinterklaastaart

Sinterklaastaart. De ultieme taart voor tijdens Sinterklaas. Een echt spektakelstuk waar je indruk mee maakt, maar niet moeilijk is om te maken!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Cake
  • 300 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 120 gram zure room
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 150 gram pepernoten
Vulling en topping
  • 200 gram witte chocolade
  • 400 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram pepernoten
Drip
  • 100 gram witte chocolade
Decoratie
  • chocoladesint, chocoladeletter, chocolademuntjes, pepernoten etc.

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Klop de boter en basterdsuiker gedurende 5 minuten met een mixer tot het romig is.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe, gevolgd door de zure room, zelfrijzend bakmeel, snuf zout en koekkruiden.
  • Voeg de pepernoten toe en schep het beslag om.
  • Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake in ca. 40 minuten gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen de botercrème.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de roomboter met de poedersuiker en vanille extract gedurende 10 minuten op de hoogste stand tot het wit en luchtig is, klop dan de witte chocolade er doorheen.
  • Snijd de cake in 3 gelijke plakken, verdeel een kwart van de botercrime over 2 plakken cake. Verdeel er wat pepernoten over en stapel dan de plakken cake op elkaar.
  • Smeer met de helft van de resterende botercreme over de taart in gewenste dikte botercreme.
  • Smelt de witte chocolade voor de drip au bain marie en verdeel over de taart.
  • Spuit met de overige botercreme toefjes met een gekarteld spuitmondje. Decoreer de taart naar wens met Sinterklaas-decoratie en snoepgoed. Geniet ervan!

handig om te weten:

Ik gebruikte spuitmond Wilton 2D, maar je kunt iedere gekartelde spuitmond gebruiken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 872kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwitten: 9g | Vetten: 61g | Verzadigd vet: 37g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Sinterklaastaart

14 thoughts on “Sinterklaastaart

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept