Chocolademelk maken. Sommige gerechten of drankjes hebben een nostalgische waarde. Een voorbeeld daarvan, althans voor mij, is ouderwetse chocolademelk. Zo heel af en toe tijdens de koude wintermaanden maakte mijn moeder vroeger wel eens echte, pure chocolademelk voor mij. Niet met een of andere aanmaakpoeder, maar gewoon met pure échte cacaopoeder, een klein beetje suiker en natuurlijk warme melk. Héérlijk!
Vandaag deel ik mijn recept met je voor een heerlijke ouderwetse chocolademelk. Om lekker mee op te warmen in de winter. Je hebt voor dit chocolademelk basisrecept slechts 3 ingrediënten nodig: melk, cacaopoeder en naar smaak een beetje suiker. Je kunt, als je plantaardige melk gebruikt, dit recept dus ook eenvoudig vegan of lactosevrij maken mocht je dat willen.
Zelfgemaakte chocolademelk met cacaopoeder
Mijn favoriete zelfgemaakte chocolademelk maak ik met écht cacaopoeder. Dat is ongezoete cacaopoeder en die heeft een heerlijke pure chocoladesmaak. Eigenlijk heb ik het standaard in huis. Het is ideaal om mee te bakken en mocht je een keer trek hebben in een heerlijke kop chocolademelk dan heb je waarschijnlijk alles wel in huis. Serveer naar wens met een lekkere dot slagroom en doe eens chique, wat extra cacaopoeder eroverheen. Proost!
Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere Sinterklaas lekkernijen om erbij te maken bekijk dan eens alle Sinterklaas recepten >>

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 ml melk (evt. plantaardige melk)
- 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
- 2-4 theelepels suiker
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot deze warm is en net niet kookt.
- In een ruim glas doe je 1 flinke eetlepel cacaopoeder en 2 - 4 theelepels suiker naar smaak.
- Doe hierbij een klein beetje melk en roer er een glad papje van.
- Voeg daarna de rest van de warme melk bij het papje en roer alles goed door. Serveer naar smaak met slagroom.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
saskia says:
hier ook HET recept voor warme chocomelk….alleen mijn moeder, ik dus ook, maak het papje met koffieroom…. net even een vollere smaak…..
Eef says:
Was een lekkere toevoeging een beetje koffieroom erbij dat moet zeker lekker smaken!
Kajaka says:
Correctie!
Stap 3: voeg een klein scheutje koffiemelk toe.
Eef says:
Dat is niet hoe mijn moeder het vroeger maakte 😉
Gerda says:
Heerlijk Eef! We hebben genoten van je recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Gerard Dirks says:
Hallo
Ik heb ben sind tijden opzoek naar een paar echte recepten uit Nederland. Ik woon in het buitenland en kan niet ff om de hoek een product kopen.
Ik weet hoe je een chocolademelk kookt, ik zou echter graag een recept hebben voor de echte Chocomel von Nutricia.
Hetzelfde geld voor de “Zaanse mayonaise”.
Schijnbaar zijn die wensen die zo geheim zij als het recept voor Coca-Cola ?!?
Misschien weet iemand hoe ich “chocomel” kan koken.
Michael says:
Uitstekende verhouding, met complimenten van mijn visite. Ik heb alles gewoon in de pan gedaan en ben met een garde blijven roeren.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen!