Chocolademelk maken. Sommige gerechten of drankjes hebben een nostalgische waarde. Een voorbeeld daarvan, althans voor mij, is ouderwetse chocolademelk. Zo heel af en toe tijdens de koude wintermaanden maakte mijn moeder vroeger wel eens echte, pure chocolademelk voor mij. Niet met een of andere aanmaakpoeder, maar gewoon met pure échte cacaopoeder, een klein beetje suiker en natuurlijk warme melk. Héérlijk!
Vandaag deel ik mijn recept met je voor een heerlijke ouderwetse chocolademelk. Om lekker mee op te warmen in de winter. Je hebt voor dit chocolademelk basisrecept slechts 3 ingrediënten nodig: melk, cacaopoeder en naar smaak een beetje suiker. Je kunt, als je plantaardige melk gebruikt, dit recept dus ook eenvoudig vegan of lactosevrij maken mocht je dat willen.
Zelfgemaakte chocolademelk met cacaopoeder
Mijn favoriete zelfgemaakte chocolademelk maak ik met écht cacaopoeder. Dat is ongezoete cacaopoeder en die heeft een heerlijke pure chocoladesmaak. Eigenlijk heb ik het standaard in huis. Het is ideaal om mee te bakken en mocht je een keer trek hebben in een heerlijke kop chocolademelk dan heb je waarschijnlijk alles wel in huis. Serveer naar wens met een lekkere dot slagroom en doe eens chique, wat extra cacaopoeder eroverheen. Proost!
Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere Sinterklaas lekkernijen om erbij te maken bekijk dan eens alle Sinterklaas recepten >>


Ingrediënten
- 250 ml melk (evt. plantaardige melk)
- 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
- 2-4 theelepels suiker
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot deze warm is en net niet kookt.
- In een ruim glas doe je 1 flinke eetlepel cacaopoeder en 2 - 4 theelepels suiker naar smaak.
- Doe hierbij een klein beetje melk en roer er een glad papje van.
- Voeg daarna de rest van de warme melk bij het papje en roer alles goed door. Serveer naar smaak met slagroom.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Wat voor koekje heb je op de foto naast de chocolademelk? Het ziet er zo lekker uit maar krijg het niet gevonden op je site.
Ah nee die heb ik niet zelfgemaakt waren koekjes van de bakker. Kokosmakronen met chocolade. Deze lijken erop: https://www.eefkooktzo.nl/kokosmakronen/
Ipv suiker had ik het met 2 theelepels honing gedaan en was heerlijk. En gezonder dan suiker.
Goed om te horen! Al blijft honing natuurlijk ook suiker, alleen natuurlijke suiker. Net wat je zelf het fijnste vindt om te gebruiken!
Minder reclames
Via de knop direct naar recept helemaal bovenaan sla je alle tekst en reclames over 😉
Uitstekende verhouding, met complimenten van mijn visite. Ik heb alles gewoon in de pan gedaan en ben met een garde blijven roeren.
Wat fijn om te horen!
Hallo
Ik heb ben sind tijden opzoek naar een paar echte recepten uit Nederland. Ik woon in het buitenland en kan niet ff om de hoek een product kopen.
Ik weet hoe je een chocolademelk kookt, ik zou echter graag een recept hebben voor de echte Chocomel von Nutricia.
Hetzelfde geld voor de “Zaanse mayonaise”.
Schijnbaar zijn die wensen die zo geheim zij als het recept voor Coca-Cola ?!?
Misschien weet iemand hoe ich “chocomel” kan koken.
Heerlijk Eef! We hebben genoten van je recept.
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Correctie!
Stap 3: voeg een klein scheutje koffiemelk toe.
Dat is niet hoe mijn moeder het vroeger maakte 😉
hier ook HET recept voor warme chocomelk….alleen mijn moeder, ik dus ook, maak het papje met koffieroom…. net even een vollere smaak…..
Was een lekkere toevoeging een beetje koffieroom erbij dat moet zeker lekker smaken!
Hmm lekker hoor en een klein stukje pure chocola erin gedaan
Lekker!