Sinterklaaskoeken. Onweerstaanbaar, zo kan ik ze het beste in 1 woord omschrijven. Ontzettend lekkere koeken die ook nog eens superleuk zijn om te maken. Helemaal in de sinterklaas-sfeer met de decoratie én smaak. Echt een aanrader om deze koeken voor sinterklaas te maken!
Ken je die accounts op Instagram waar ze van die mega grote chocolate chip cookies verkopen met vanalles erin? Die vind ik er altijd zo fantastisch uitzien! Toen ik laatst bezig was met mijn peanut butter chocolate chip pretzel cookies bedacht ik me dat ik ook wel zo’n soort ‘loaded’ cookie voor Sinterklaas kon maken. Dus een chocolate chip cookie als basis maar dan volledig in Sinterklaas stijl. Nou ik kan je inmiddels vertellen, dat was een goed idee. En dat is een understatement 😉 .
Koekjes voor Sinterklaas
Dit recept is dus gebaseerd op mijn ‘gewone’ chocolate chip cookies. Die zijn van zichzelf al fantastisch, al zeg ik het zelf, maak ze maar om dat voor jezelf te bepalen. Maar ik durf je wel toe te zeggen dat ze je niet zullen teleurstellen. Deze sinterklaaskoeken zijn daar dus een variatie op. Ik wilde het liefst de sinterklaas-smaak én look terugbrengen in deze koeken voor sinterklaas. Bij de ‘smaak van sinterklaas’ denk ik direct aan pepernoten (of kruidnoten eigenlijk), maar die leken me dan weer niet zo geschikt om te verwerken in de koekjes. Ze leken me wat te groot en te hard om te gebruiken in deze cookies die toch ietwat chewy zijn van binnen en licht krokant van buiten, maar daarvoor had ik wel een ander idee!
Geweldige sinterklaaskoeken
Schuddebuikjes! Die ken je vast wel, van die kleine ronde mini koekjes die naar speculaas smaken en je op je brood kunt doen. Die zijn net even wat kleiner en zachter dan pepernoten/kruidnoten (net hoe je ze noemt, en ja pepernoten is de officiële benaming, I know…) en daarom naar mijn inziens erg geschikt voor deze koekjes. Dat had ik goed ingeschat, want het bleek inderdaad een gouden zet en perfect bij deze koekjes te passen!
Samen koekjes bakken
Maar niet alleen de schuddebuikjes hebben een sinterklaas-touch gegeven aan deze koekjes, ook de koek- en speculaaskruiden door het deeg, de amandelspijs in stukjes op de koeken én de decoratie van chocolade munten maken deze sinterklaaskoeken helemaal af. Super leuk ook om deze koeken voor sinterklaas samen met kinderen te maken! Of maak er een kook(mid)dagje van en maak ook een van deze andere sinterklaas recepten voor allerlei lekkers op tafel tijdens Sinterklaas. Dan kan het feest echt niet meer stuk.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- ½ theelepel baking soda (of zout)
- 100 gram pure chocolade (in stukjes of chips)
- 100 gram melk chocolade (in stukjes of chips)
- 100 gram amandelspijs
- 2 handjes schuddebuikjes (+ extra)
- 1 zakje chocolade munten
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de boter, basterdsuiker, suiker en vanillesuiker in een grote kom en mix dit met een mixer.
- Doe vervolgens het eitje erbij, dan het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden en de baking soda. Meng door elkaar tot een compacte bol van deeg.
- Meng de chocolade stukjes of chips en de schuddebuikjes door het deeg.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel (met een ijsschep) bolletjes van het deeg over de bakplaat.
- Leg de koekjes ruim uit elkaar, bak eventueel in 2 delen af.
- Bak de koekjes voor ca. 12 minuten in de oven. Zorg ervoor dat de randjes licht goudbruin zijn en de binnenkant blijft dan lekker chewy.
- Zorg dat de schuddebuikjes, chocomunten (in stukjes) en de amandelspijs (in stukjes) klaarliggen zodra de koekjes uit de oven komen.
- Decoreer de warme koekjes naar wens. Nog even laten afkoelen (als dat lukt tenminste) en geniet ervan!