Romige Risotto met Champignons

Seizoensgroenten februari

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groente er in februari in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten in februari

Februari valt nog onder de winter en zit bomvol heerlijke, stevige groenten. Denk hierbij aan kolen, wortelgroenten en andere winterharde vitamine-bommetjes. Qua winterse recepten denk je al snel aan voedzame stampotten en hartverwarmende soepjes, zo warm je lekker snel op. Van klassieke erwtensoep tot aan een lekkere risotto.

Lokale producten uit het seizoen

Zoek eens een lokale boer op op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk super goed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van februari voor je op een rijtje gezet.

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand februari in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Recepten seizoensgroenten februari

Romige Risotto met Champignons

1. Paddenstoelen – Risotto

Paddenstoelen, kleine pareltjes die gigantisch veel smaak kunnen toevoegen! Ik vind ze heerlijk en gebruik ze ook graag. Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar bevatten ook veel vitamines en mineralen, zo kom je de winter wel door.

Dit recept voor paddenstoelen risotto is echt heerlijk, makkelijk en op en top comfort food!
Bekijk het recept voor risotto >>

Erwtensoep met kip

2. Knolselderij – Erwtensoep met kip

Knolselderij is een knolsoort die boven de grond groeit. Het is, laten we eerlijk zijn, niet de mooiste groente (esthetisch gezien) maar hij is enorm lekker! Knolselderij heeft een lichte anijsachtige en aardse smaak en is heerlijk in erwtensoep.

Een snelle, smaakvolle erwtensoep met knolselderij, pastinaak en kip.
Bekijk het recept voor erwtensoep met kip >>

Klassieke bolognese saus

3. Bleekselderij – Bolognese saus

Bleekselderij is een verrassend veelzijdige groente. Hij wordt vaak als basis gebruikt voor soepen en sauzen in de vorm van een mirepoix of WUPS (wortel-ui-prei-selderij). Zodoende ook in de alom bekende bolognese saus!

Dit is een basisrecept voor een bolognese saus die iedereen eigenlijk in zijn repertoire moet hebben. Met een goeie basis en pancetta voor extra diepte.
Bekijk het recept voor bolognese saus >>

koolrolletjes

4. Savooiekool – Gevulde koolrolletjes

Savooiekool is een van de oudste koolsoorten uit het Middellandse Zeegebied. Het is een stevige, frisse kool die je op veel verschillende manieren kan verwerken.

Deze koolrolletjes zijn het perfecte bijgerecht! Gevuld met rijst, gedroogde vruchten, warme specerijen en pompoen.
Bekijk het recept voor gevulde koolrolletjes >>

Worteltjestaart

5. Wortelen – Worteltjestaart

Wortelen, wat kan ik daar nog over vertellen? Misschien wel een van de bekendste en meest gebruikte groenten in het Nederlandse huishouden. Ze groeien in principe het hele jaar door in verschillende vormen, maar in de winter kun je heerlijke, stevige winterpenen krijgen. Een beetje zoet van smaak en lekker in zowel hartige als zoete gerechten.

Deze worteltjestaart is kruidig, licht zoet, smeuïg. Dit is er eentje waarvan je oprecht heel erg blij gaat worden!
Bekijk het recept voor worteltjestaart >>

6 reacties op “Seizoensgroenten februari

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *