Ovenschotel met prei en gehakt. Een waanzinnig lekkere en écht makkelijke ovenschotel met kipgehakt, prei, kerrie en een romige laag aardappelpuree. Dit recept is echt een aanrader als je op zoek bent naar een makkelijke ‘comfort food’ ovenschotel.
Ik ben dol op ovenschotels. Je kunt er alle kanten mee op en je kunt er lekker veel groenten in kwijt. Vaak kun je ze ook nog eens goed voorbereiden, net zoals met deze ovenschotel met prei en gehakt. Je kunt hem ’s morgens of de dag van te voren volledig klaar maken (inclusief de oventijd) en de volgende dag hoef je hem alleen nog even op te warmen in de oven. Op 175 graden voor ongeveer 20-25 minuten, eventueel met een velletje aluminiumfolie erover als de bovenkant te snel verkleurd. Ideaal als je een drukke dag hebt en toch lekker en gezond wilt eten.
Ovenschotel met prei en gehakt
In plaats van ‘gewoon’ gehakt zoals rundergehakt heb ik dit keer eens voor kipgehakt gekozen. Als je mij al langer volgt weet je dat ik graag kipgehakt gebruik in recepten. Kipgehakt is mager, je kunt er alle kanten mee op en het neemt smaken van bijvoorbeeld kruiden ontzettend goed op. Daarbij is het weer eens wat anders dan de ‘gewoon’ gehakt en dat is voor de afwisseling natuurlijk fijn.
Ik heb dit keer, en dat zal je misschien verbazen, geen kaas gebruikt voor over mijn ovenschotel. Simpelweg omdat ik het niet nodig vond en je mist het ook helemaal niet (schreef deze kaaskop 😉 ). Doordat we de aardappelpuree bovenop doen in plaats van onderop krijgt de aardappelpuree in de oven een heerlijk, dun, goudbruin korstje. Daaronder wordt het extra smeuïg en bijna romig van structuur en smaak. Waanzinnig lekker, probeer het eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappels (iets kruimig)
- 300 gram kipgehakt
- 750 gram prei (ca. 3 flinke preien voor 4 personen)
- 200 gram crème fraîche
- 100 ml kookroom
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 ei (middel)
- 1½ eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel peterselie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- olie, peper, zout, nootmuskaat, scheutje melk
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes.
- Kook de aardappels in een pan met ruim water en een snuf zout gaar.
- Snipper ondertussen het uitje en snij de knoflook fijn.
- Snij de prei in dunne ringen.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg het kipgehakt toe en breng op smaak met peper, zout en 2 theelepels paprikapoeder.
- Zodra het gehakt gaar is, voeg je de prei toe en deze bak je even mee. Strooi de kerriepoeder eroverheen.
- Terwijl de aardappels koken en je het gehakt en de prei aan het bakken bent maken we het roommengsel.
- Meng hiervoor 150 gram crème fraîche, 100 ml kookroom, 1 ei, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 theelepel uienpoeder door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze fijn tot een puree of gebruik hiervoor een pureeknijper. Meng 50 gram crème fraîche, een scheutje melk en naar smaak peper, zout en nootmuskaat door de aardappelpuree.
- Verdeel het gehakt met de prei over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree daar weer overheen. Strooi er naar wens nog een beetje extra fijngesneden peterselie over.
- Zet de ovenschaal voor ca. 25 minuten in de oven tot de aardappelpuree licht goudbruin is en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ientje says:
Dit was verrukkelijk
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Angelique says:
Ik had geen crème fraiche in huis. Maar had door de room en over de puree geraspte kaas gedaan. Het was heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een goede oplossing, blij dat het zo lekker heeft gesmaakt! Creativiteit is altijd goed als het op koken aan komt!
Polina says:
Super leuk recept om te maken en voor te bereiden! En niet te duur ???????????? nu de oven in en het zal vast heerlijk smaken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, eet smakelijk 🙂
Amée says:
Hoi hoi, welke afmetingen moet de ovenschotel hebben voor een recept van 4 personen?
Eef says:
Dat neemt niet zo nauw op de centimeter, gewoon een ruime ovenschaal of 2 kleinere 🙂
Patricia says:
Hallo wat moet ik verstaan onder crème fraiche is dit slagroom
Eef says:
Crème fraiche is volgens mij in België gelijk aan slagroom alleen heeft het de consistentie van zure room (het is alleen niet zuur om het duidelijker te maken 😉 ) In dit recept kun je het vervangen voor slagroom, maar als de slagroom vloeibaar is dan iets minder gebruiken.
Jessy says:
Voedingswaarden zijn per hoeveel gram ? Mvg
Eef says:
Die zijn per persoon 😉
Esther Penterman says:
Lekker recept voor herhaling vatbaar ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Riek says:
Een heerlijk recept, net gemaakt!
Ga er vast een goede beurt mee maken!
Hartelijk dank!
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Kimberly says:
Hoi kan ik de kookroom ook vervangen door slagroom?
Eef says:
Ja dat kan prima uiteraard niet opgeklopte slagroom.
Roos says:
In het recept staat 250 gr prei (3 flinke preien). Wat moet het zijn? 3 preien wegen veel meer dan 250 gram
Eef says:
Ik heb 3 preien gebruikt en na het wassen en snijden (beide uiteindes snij je er natuurlijk vanaf) hield ik ongeveer 250 gram over. Iets meer of iets minder is geen enkel probleem in dit recept
Astrid says:
Dit recept lijkt me heerlijk om te maken.Heb zojuist de ingrediënten in huis gehaald. Morgen maken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, ik hoop dat hij in de smaak valt bij je 🙂
H. Klerks says:
Smaakte heerlijk! Maar 20 minuten bereidingstijd is echt te kort. Was ruim een half uur bezig voordat het in de oven stond.
Eef says:
De bereidingstijd is een gemiddelde van hoe lang ik zelf mee bezig was. Iedereen werkt op een ander tempo dus het geeft echt niet als je iets langer bezig bent geweest. Neem lekker de tijd in de keuken en doe er zo lang over als je nodig hebt 🙂
Eggink says:
dat is in Belgie platte kaas
wil says:
kan je dit gerecht ook een dag van te voren maken?
en de frambose cheese cake ?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima, even opwarmen in de oven 🙂
Henk Peeters says:
Super, heb hamblokjes gebruikt ipv gehakt, maar erg lekker!
Peter says:
Leuk recept maar als je het aantal personen invult kloppen de verhoudingen niet met het recept jammer
Eef says:
Hoe bedoel je dat ze dan niet kloppen? Alles veranderd mee, elk ingrediënt dus ook de verhoudingen…?
Rianne says:
Heerlijk! Mijn kids en ik hebben ervan genoten! Voor herhaling vatbaar.
Tamara says:
Vandaag gemaakt omdat ik eens iets nieuws wou proberen. Deze is echt heerlijk. De combinatie van de kerrie met het kippegehakt is echt lekker. En door de witte saus wordt de ovenschotel romig en vol van smaak. Een echte aanrader.
Jessica says:
Heb het vandaag gemaakt, mijn zoontje en ik hebben ervan gesmuld! Heeeerlijk!
PO says:
Al verschillende keren gemaakt en het is heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Yvon says:
Makkelijk geschreven recept, alles volgens de richtlijnen
Nu in de oven ziet er geweldig uit , zal vast ook zo smaken , niets verkeerd er in !
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Camille says:
Smakelijk gerecht. Bij de ingrediënten lijkt iets niet te kloppen wat betreft de hoeveelheid prei. Drie grote preien is circa 750 gram. Dat is ook een betere verhouding ten opzicht van de aardappelen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het gelijk even aangepast in het recept. Bedankt voor je oplettendheid!
Tom van Berkel says:
Beste Eef, de schotel staat nu in de oven. Alleen de geur is al vijf sterren waard! Het kan niet mis volgens mij! Ik heb er een extra eitje bij gedaan, gewoon voor de hebberigheid. Het wordt zometeen vast een feestje aan tafel… Dank voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou wat ontzettend leuk om te lezen! Hopelijk is het een feestje geworden. Bedankt voor het delen.
Mijke says:
Zou je dit recept ook kunnen maken met kipfilet in plaats van kipgehakt? Ivm glutenallergie.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben wij niet geprobeerd, dus durven niet te zeggen hoe het zal smaken. Maar probeer het gerust 🙂
Wessel Bosch says:
De prij gehaktschotel, hebben er van gesmuld.
Gr Wessel
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
yay, dat horen we graag 🙂 Bedankt voor je reactie!
Christina says:
Hier in Canada hebben we ook gesmuld van deze overheerlijke preischotel! Gaan het zeker vaker eten…
Bij het gehaktmengsel heb ik zo’n 100 gram spekjes meegebakken. Een goede combi vonden wij. Delicious meal volgens de kids👍🏻
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat top Christina, dankjewel! Klinkt heerlijk!
Essie says:
Ik ga a s donderdag ook een preischotel maken voor een grote groep dementerende ouderen en hun begeleiders. Ipv aardappelen kies ik voor ovenaardappelpuree, 10 preien en 1,5 kilo gehakt. Het gehakt bak ik rul met wat gehaktkruiden De prei kook ik en giet ik af en dan roer ik er groentesaus met tuinkruiden ( pakje van honig) erdoor heen. Dan wordt alles in een grote ovenschaal in laagjes opgebouwd en als laatste doe ik er wat paneermeel over voor een lekker korstje.
Dit is zo n zalige combinatie..
En als extra vlees krijgen de oudjes er een slavink bij.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk en ideaal voor een groter gezelschap, kook ze!
Jasmine says:
Hallo,
Ik wil dit recept gaan uitproberen maar ik was benieuwd of ik de creme fraiche kan vervangen voor zure room?
Gr. Jasmine
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Jasmine, dat lijkt me geen probleem!
Sanne says:
Kan je deze schotel weer opnieuw verwarmen of is de aardappelpuree dan niet goed meer?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
We hebben het niet getest, maar lijkt me prima moeten kunnen 🙂
Jose de Weijer says:
Hoi,
Vraagje: gaat het gehakt mengsel op de bodem of de puree?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het gehaktmengsel is de eerste laag. Zie stap 12 in het recept 🙂
Nick says:
Er is geschreven….
“Verdeel het gehakt met de prei over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree over de bodem”. Dient hier het laatste woord ‘bodem’ niet vervangen te worden door ‘gehakt-prei mengsel’. Dit ligt immers al op de bodem…..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Uiteindelijk ligt de bodem er nog steeds onder ;-). Maar je hebt gelijk hoor, dat is duidelijker, ik ga het even aanpassen.
Dittie says:
Echt heerlijk,
Vandaag die preischotel gemaakt, zelfs de kleinkinderen vonden het echt lekker.
Bedankt voor het recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Erwin says:
Heerlijk recept. Kids vonder het ook super lekker. Het valt me echter op dat het aantal prei wat je gebruikt bij het verhogen van het aantal personen gelijk blijft terwijl het gewicht wel aangepast wordt. Misschien aangeven hoeveel prei per persoon of hoeveel prei bij 4 personen ;-).
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Erwin, en ook bedankt dat je dit opvalt! Ik kan de ‘3 preien’ niet mee laten rekenen maar heb het er eventjes iets duidelijker bij gezet. Fijne dag!
Jan says:
Heb u voor de derde keer deze schotel gemaakt.
Elke keer als we andere gasten krijgen maak ik deze schotel. Iedereen is tot nu toe erg enthousiast.
Het is echt eenvoudig en heerlijk.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Jan!
Anita Timmermans says:
Het was super lekker en zeker voor herhaling vatbaar 👍😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat super om te horen! Bedankt voor het delen! 🙂