fbpx
Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt. Een waanzinnig lekkere en écht makkelijke ovenschotel met kipgehakt, prei, kerrie en een romige laag aardappelpuree. Dit recept is echt een aanrader als je op zoek bent naar een makkelijke ‘comfort food’ ovenschotel.

Ik ben dol op ovenschotels. Je kunt er alle kanten mee op en je kunt er lekker veel groenten in kwijt. Vaak kun je ze ook nog eens goed voorbereiden, net zoals met deze ovenschotel met prei en gehakt. Je kunt hem ‘s morgens of de dag van te voren volledig klaar maken (inclusief de oventijd) en de volgende dag hoef je hem alleen nog even op te warmen in de oven. Op 175 graden voor ongeveer 20-25 minuten, eventueel met een velletje aluminiumfolie erover als de bovenkant te snel verkleurd. Ideaal als je een drukke dag hebt en toch lekker en gezond wilt eten.

Ovenschotel met prei en gehakt

In plaats van ‘gewoon’ gehakt zoals rundergehakt heb ik dit keer eens voor kipgehakt gekozen. Als je mij al langer volgt weet je dat ik graag kipgehakt gebruik in recepten. Kipgehakt is mager, je kunt er alle kanten mee op en het neemt smaken van bijvoorbeeld kruiden ontzettend goed op. Daarbij is het weer eens wat anders dan de ‘gewoon’ gehakt en dat is voor de afwisseling natuurlijk fijn.

Ik heb dit keer, en dat zal je misschien verbazen, geen kaas gebruikt voor over mijn ovenschotel. Simpelweg omdat ik het niet nodig vond en je mist het ook helemaal niet (schreef deze kaaskop 😉 ). Doordat we de aardappelpuree bovenop doen in plaats van onderop krijgt de aardappelpuree in de oven een heerlijk, dun, goudbruin korstje. Daaronder wordt het extra smeuïg en bijna romig van structuur en smaak. Waanzinnig lekker, probeer het eens!

Makkelijke ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt

Makkelijke ovenschotel met prei, gehakt en aardappelen
5 van 1 stem
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 300 gram kipgehakt
  • 250 gram prei (ca. 3 flinke preien)
  • 200 gram crème fraîche
  • 100 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei (middel)
  • eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • olie, peper, zout, nootmuskaat, scheutje melk

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes.
  • Kook de aardappels in een pan met ruim water en een snuf zout gaar.
  • Snipper ondertussen het uitje en snij de knoflook fijn.
  • Snij de prei in dunne ringen.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg het kipgehakt toe en breng op smaak met peper, zout en 2 theelepels paprikapoeder.
  • Zodra het gehakt gaar is, voeg je de prei toe en deze bak je even mee. Strooi de kerriepoeder eroverheen.
  • Terwijl de aardappels koken en je het gehakt en de prei aan het bakken bent maken we het roommengsel.
  • Meng hiervoor 150 gram crème fraîche, 100 ml kookroom, 1 ei, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 theelepel uienpoeder door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze fijn tot een puree of gebruik hiervoor een pureeknijper. Meng 50 gram crème fraîche, een scheutje melk en naar smaak peper, zout en nootmuskaat door de aardappelpuree.
  • Verdeel het gehakt met de prei over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Strooi er naar wens nog een beetje extra fijngesneden peterselie over.
  • Zet de ovenschaal voor ca. 25 minuten in de oven tot de aardappelpuree licht goudbruin is en eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 567kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 22g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 16g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top