koolrolletjes

Gevulde koolrolletjes

Gevulde koolrolletjes. Wat een heerlijk bijgerecht is dit! Gevulde koolrolletjes met rijst, groenten, gedroogd fruit en kruiden. Superleuk om deze ‘pakketjes’ te maken en een lekker voor bij een uitgebreid diner zoals het kerstdiner. En je maakt ze ook nog eens in een handomdraai.

Als je op zoek bent naar een lekker vegetarisch bijgerecht, of zelfs een vegan bijgerecht, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze gevulde koolrolletjes zijn echt heer-lijk! Ze zijn goedgevuld met een hele smaakvolle vulling, die zowel kruidig als een klein beetje zoet is. Echt een verrassing om dit te serveren als bijgerecht!

Gevulde koolrolletjes als bijgerecht

Wat zo leuk is aan deze vegetarische koolrolletjes, is dat het echt een verrassing is als je dit serveert doordat de vulling ‘ingepakt’ is. Ik heb savooiekool gebruikt, want die fantastisch mooie groene bladeren zijn uitermate geschikt om de gevulde koolrolletjes met rijst mee te maken. Door de intens groene kleur, maar ook omdat het heerlijk van smaak is. Het wordt ook wel savooikool, groenekool of groene kool genoemd en is dus een soort kool. Van alle koolsoorten is dit een van de alleroudste, het werd voor het eerst gebruikt rondom het Middellandse Zeegebied. Het is dan ook vernoemd naar de regio Savoye in Frankrijk. Het seizoen loopt doorgaans van juni t/m maart.

Vegetarische koolrolletjes

Vegetarische koolrolletjes

Misschien heb je de gevulde koolrolletjes weleens voorbijzien komen, vaak zijn ze gevuld met gehakt. Ook lekker, maar deze vegetarische koolrolletjes doen daar zeker niet voor onder.  Om de vulling wat ‘body’ te geven, heb ik rijst gebruikt. Dat plakt ook een beetje, neemt smaken goed op en zo heb je alsnog een compacte vulling en maak je dus mooie gevulde koolrolletjes met rijst. In combinatie met de pompoen, kruiden én het gedroogde fruit krijg je zo een heerlijk (bij)gerechtje.

Koolrolletjes met rijst

Heerlijk vegetarisch bijgerecht

Ik koos ervoor om de gevulde koolrolletjes nog even te stoven in de oven in tomatenblokjes. Dat past er echt supergoed bij en geeft het geheel nog een soort sausje en smeuïgheid. Als je een volledig vegetarisch (kerst)menu of zelfs vegan wil maken, dan kan ik je deze pompoen rollade er ook van harte bij aanraden. Extra leuk dat er dan ook nog pompoen in deze vulling zit! Wil je meerdere bijgerechten serveren tijdens bijvoorbeeld kerst? Bekijk dan ook zeker eens deze bijgerechten kerst eens.

Gevulde koolrolletjes

koolrolletjes

Gevulde koolrolletjes

Deze gevulde koolrolletjes met rijst zijn een heer-lijk vegetarisch bijgerecht. Makkelijk en fantastisch van smaak. Echte kleine cadeautjes!
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 8 grote groene koolbladeren (savooiekool)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
  • 150 gram pompoenblokjes
  • 50 gram rijst
  • ½ theelepel piment
  • 50 gram zongedroogde tomaat (in kleine stukjes)
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 1 handje gedroogde abrikoos (in kleine stukjes)
  • 1 theelepel tijm (gedroogd)
  • ½ theelepel kaneel
  • 200 gram tomatenblokjes
  • amandelvlokken
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
  • Voeg dan de blokjes pompoen toe en bak tot deze iets zachter worden.
  • Voeg de rijst toe samen met 300 ml water en de halve theelepel piment. Laat dit ca. 5 minuten even zachtjes koken.
  • Doe de zongedroogde tomaat vervolgens bij de rijst en pompoen in de koekenpan. Samen met de gedroogde cranberry’s en stukjes abrikoos.
  • Breng het aan de kook en verder op smaak met tijm, peper, zout en een snufje kaneel. Kook tot de rijst gaar is en al het vocht verdampt is waardoor de vulling niet te vochtig is. Laat afkoelen.
  • Pluk 8 mooie grote bladeren van de kool. Blancheer de bladeren in ca. 3 minuten in een ruime pan met water en een snuf zout.
  • Snij het hardste beginstukje van de nerf uit ieder blad. Schep ca. 2-3 eetlepels van de vulling in elk blad en rol ze voorzichtig op.
  • Doe de tomatenblokjes in de ovenschaal en leg de rolletjes erop met de naad naar beneden.
  • Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en bak de koolrolletjes 30 minuten. Garneer met amandelvlokken en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 220kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 6g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

koolrolletjes

koolrolletjes Pinterest Collage

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept