Gevulde pompoen, een heerlijk recept voor gevulde pompoen. Met dit makkelijke vegetarische hoofdgerecht voor kerst steel jij deze kerst de show! En mag ik je direct een geheimpje verklappen? Hij is niet alleen fan-tas-tisch lekker, hij is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.
Vorig jaar maakte ik hem voor het eerst, een gevulde pompoen. Echt totaal wat anders dan wat ik normaal maak, maar ik was meteen enthousiast! Het is namelijk een pronkstuk voor op tafel. Volledig vegetarisch (zelfs vegan) en ontzettend lekker! Ik ben dol op pompoen en vulde de pompoen met lekkere winterse smaken. Zodat die smaken lekker intrekken in de pompoen, maar je ook nog eens een heerlijke vulling hebt om van te snoepen.
Gevulde pompoen uit de oven
Want dat doe je zeker. Ik heb inmiddels de vulling zelfs al een keer als snelle maaltijd gemaakt, want zo lekker is ‘ie. Met wat kleine aanpassingen, maar het is een vulling van rijst, stukjes pompoen, cranberry, gedroogde abrikoos en kruiden zoals piment en kaneel. Echt geloof mij, dit MOET je een keer proberen. Of je nu volledig vega of vegan gaat voor kerst of voor een (vega) etentje eens een echte showstopper zoekt om te maken, dit is je recept.
Makkelijk vegetarisch hoofdgerecht kerst
Het is namelijk een fan-tas-tisch lekker en écht makkelijk recept om te maken. Je maakte de vulling, holt de pompoen uit, voegt dat toe aan de vulling, vult de pompoen en je rolt de pompoen in aluminiumfolie. De oven doet de rest voor je. Even in een notendop natuurlijk. In het recept zelf vertel ik je stap voor stap wat je precies moet doen.
Maar geloof me, dit is geen moeilijk recept en het ziet er evengoed fantastisch uit. Wat wil je nog meer?
Pompoen rollade
Serveer deze pompoen rollade met aardappeltjes zoals pomme duchess of krieltjes uit de oven en een lekkere frisse salade, geroosterde groenten en/of beetgaar gekookte groenten zoals haricot verts of wat dacht je van deze leuke mini quiches met spinazie en geitenkaas (ook vega).
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 hele flespompoen*
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 75 gram rijst
- ½ theelepel piment
- 75 gram zongedroogde tomaten (in kleine stukjes)
- 1 handje gedroogde cranberry's
- 1 handje gedroogde abrikoos (in kleine stukjes)
- 150 gram spinazie (vers)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- (olijf)olie, peper, zout en kaneel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hol de pompoen goed uit met een lepel of mes tot je een ruime centimeter vruchtvlees over houdt tegen de schil zoals je kunt zien op de foto.
- Hou het vruchtvlees van de pompoen apart en snij dit in kleine blokjes (de zaadjes heb je verder niet nodig voor dit recept).
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
- Voeg dan de blokjes pompoen toe en bak tot deze iets zachter worden.
- Voeg de rijst toe samen met 200 ml water en de halve theelepel piment. Laat dit ca. 5 minuten even zachtjes koken.
- Doe de zongedroogde tomaat vervolgens bij de rijst en pompoen in de koekenpan. Samen met de gedroogde cranberry’s en stukjes abrikoos.
- Voeg handje voor handje de spinazie toe samen met de tijm.
- Breng dit weer aan de kook en verder op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.
- Kook dit tot de rijst gaar is en al het vocht verdampt is waardoor de vulling niet te vochtig is.
- Schep de rijst in beide uitgeholde kanten van de pompoen en druk de helften op elkaar. Je kunt hem eventueel inbinden met wat keukentouw.
- Smeer de pompoen in met olijfolie en verdeel er naar smaak wat peper en zout over.
- Pak de pompoen stevig in met aluminiumfolie en zet hem vervolgens voor 2 uur in de oven.
- Na de oventijd laat je de pompoen nog een kwartiertje uit de oven ingepakt in het aluminiumfolie en hierna kun je de pompoen voorzichtig uitpakken en in plakken snijden. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne says:
Hallo Eef,
er zit best wat verschil in de pompoenrolladerecepten die ik heb gelezen. Sommigen bakken hem eerst voor, vullen hem en bakken hem dan af. Jij doet dat niet. Jij verpakt hem wel in aluminiumfolie, anderen niet. Bij de een gaat hij 1 uur in de oven, bij de anderen 2. Moet ik hem wel of niet voorbakken? Moet ik hem wel of niet schillen, wordt de schil zo zacht dat je dat kan eten?
Het zou verstandig zijn het eerst uit te proberen, maar ik ben in mijn eentje…….
Dank voor jouw antwoorden. Groetjes Anne.
Eef says:
Ik heb geen verstand van de andere recepten natuurlijk dus daarover kan ik je niet informeren. Dit is hoe ik het doe. De schil wordt niet eetbaar, die is eigenlijk (vind ik) nooit lekker. Maar door hem erin te bakken krijg je een prachtig resultaat, gaart de binnenkant ontzettend mooi en kun je er lekker van smikkelen en dat buitenste randje laat je lekker op je bord liggen (of eet je wel op als je het lekker vindt) 🙂
Sabina says:
Ha Eef,
Leuk recept! Ik denk erover om het morgenavond mee te nemen als hoofdgerecht voor een etentje van een vriendin. Kan ik het denk je ook een uur thuis in de oven doen, en dan nog een uur bij haar thuis? Zodat het iets sneller klaar is.
Alvast bedankt!
Eef says:
Hi Sabina, ik zou hem dan helemaal gaar maken zodat je hem alleen nog hoeft op te warmen.
Anke says:
Dag Eef,
Vooraf klaar maken en savonds op kunnen warmen zou heel fijn: hoe warm ik die pompoen op zonder dat het verpieterd uit de oven komt? Heb je tips? Alvast veel dank!
Eef says:
Goed inpakken in aluminiumfolie en langzaam garen. Ik zou hem daarbij al niet té gaar klaar maken de eerste keer
Corien says:
Hoihoi, hoelang vtv kan je dit maken? Ik wil dit over 2 dagen eten en eigenlijk vandaag maken, kan dat?
Alles maken, in alu folie in de koelkast bewaren? En hoelang opwarmen en op hoeveel graden?
Eef says:
Ik durf het je niet te zeggen, ik heb het zelf nog niet zo ver vooruit gemaakt en verspreid over 2 dagen. Kwestie van uitproberen 🙂
Sas says:
Hey klinkt heerlijk en ik wil.m vanavond proberen, maar ik heb nog één vraag: je schrijft dat je de pompoen helemaal moet uithollen en het vruchtvlees in blokjes moet snijden en mee moet bakken, maar op het plaatje zie ik nog best veel vruchtvlees aan de schil zitten.. hoeveel vruchtvlees moet je laten zitten? Tnx
Eef says:
Ongeveer 1 centimeter. Ik zie inderdaad dat dat even duidelijker kan dus heb het direct aangepast 🙂
Henny says:
Hoi Eef, wil graag de pompoen maken. Vraag 1 leg ik hem in de oven op het rooster of op de bakplaat
Vraag 2 waar kan ik keukentouw kopen. Niet bij ons in de suoermarkt te krijgen.
Alvast bedankt voor je reactie
Henny
Eef says:
Ik koop het zelf altijd bij dille & kamille, maar daar heb je nu met de lockdown weinig aan natuurlijk. De grote AH heeft het vaak ook wel in de winkels liggen dus misschien daar even kijken?
Ik zou hem om de bakplaat of in een ruime ovenschaal leggen
Joke says:
Hoi Eef
Zou ik dit ŕecept ook kunnen maken en dan invriezen?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Joke, dat hebben wij nog nooit gedaan dus daarover kunnen we helaas geen advies geven.
Marieke says:
Heeft iemand al ervaren of je het vooraf klaar kan maken? Wij hebben een voorgerecht dat ook in de oven moet. Jammer om dan twee uur tussen voor- en hoofdgerecht te hebben.
Wat zijn de tips?
Eef says:
Je kunt hem van te voren voorbereiden en dan opwarmen
Marian says:
Eef ik wil deze ook graag maken met Kerst, maar wil het ook van tevoren maken en bereiden. Het opwarmen moet dat ook op 180 graden en is dan 1 uur voldoende? En ik neem aan dan ook 8n aluminiumfolie. Ik hoor het graag
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou ik inderdaad op 180 graden doen, even in de gaten houden als het donker wordt een folietje erover. Afhankelijk van je oven vermoed ik 30 minuutjes max dat het wel goed warm is (als je het opnieuw opwarmt).
Irene Slot says:
Welke rijst soort gebruik je Eef?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Gewone witte rijst, je kunt ook notenrijst of bijvoorbeeld volkorenrijst gebruiken!
Silvia says:
Hallo Eef, zojuist dit gerecht gemaakt. Het is heel lekker maar ik mis nog wat pit er in. Heb je een advies hiervoor?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Poeh, dat is afhankelijk van wat voor pit je wilt haha! Je kunt verse of gedroogde chili toevoegen, zwarte/rode/witte peper, harissa, sriracha of zelfs een beetje sambal..
Iris says:
Hi Eef, lijkt me een lekker recept! Ik wil dit graag maken als hoofdgerecht van een diner. Ik vroeg me af of je nog tips hebt voor een bijgerecht ernaast?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi iris, in het artikel hebben we twee leuke bijgerechtjes genoemd zoals de pomme duchess, krieltjes uit de oven of mini quiches! Je kunt er natuurlijk ook een lekkere salade bij maken. Kook ze!
Erna says:
Het pompoen vruchtvlees was erg smaakloos. De vulling was wel lekker.
Zou nog iets meer gekruid of pittiger mogen zijn
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat jammer om te horen! Het vruchtvlees is onderdeel van de vulling, of heb je het los verwerkt? Wellicht had je teveel vruchtvlees? Het is in ieder geval de bedoeling om het te mengen. Uiteraard kun je altijd hoger op smaak brengen naar eigen wens!