Gevulde pompoen

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen, een heerlijk recept voor gevulde pompoen. Met dit makkelijke vegetarische hoofdgerecht voor kerst steel jij deze kerst de show! En mag ik je direct een geheimpje verklappen? Hij is niet alleen fan-tas-tisch lekker, hij is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.

Vorig jaar maakte ik hem voor het eerst, een gevulde pompoen. Echt totaal wat anders dan wat ik normaal maak, maar ik was meteen enthousiast! Het is namelijk een pronkstuk voor op tafel. Volledig vegetarisch (zelfs vegan) en ontzettend lekker! Ik ben dol op pompoen en vulde de pompoen met lekkere winterse smaken. Zodat die smaken lekker intrekken in de pompoen, maar je ook nog eens een heerlijke vulling hebt om van te snoepen.

Gevulde pompoen uit de oven

Want dat doe je zeker. Ik heb inmiddels de vulling zelfs al een keer als snelle maaltijd gemaakt, want zo lekker is ‘ie. Met wat kleine aanpassingen, maar het is een vulling van rijst, stukjes pompoen, cranberry, gedroogde abrikoos en kruiden zoals piment en kaneel. Echt geloof mij, dit MOET je een keer proberen. Of je nu volledig vega of vegan gaat voor kerst of voor een (vega) etentje eens een echte showstopper zoekt om te maken, dit is je recept.

Gevulde pompoen rollade voor kerst

Makkelijk vegetarisch hoofdgerecht kerst

Het is namelijk een fan-tas-tisch lekker en écht makkelijk recept om te maken. Je maakte de vulling, holt de pompoen uit, voegt dat toe aan de vulling, vult de pompoen en je rolt de pompoen in aluminiumfolie. De oven doet de rest voor je. Even in een notendop natuurlijk. In het recept zelf vertel ik je stap voor stap wat je precies moet doen. 

Maar geloof me, dit is geen moeilijk recept en het ziet er evengoed fantastisch uit. Wat wil je nog meer?

Serveer dit hoofdgerecht met aardappeltjes zoals pomme duchess of krieltjes uit de oven en een lekkere frisse salade, geroosterde groenten en/of beetgaar gekookte groenten zoals haricot verts of wat dacht je van deze leuke mini quiches met spinazie en geitenkaas (ook vega).

Gevulde pompoen rollade

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen, een heerlijk recept voor gevulde pompoen. Met dit makkelijke vegetarische hoofdgerecht voor kerst steel jij de show!
4.29 van 7 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 6 plakken**

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 hele flespompoen*
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 75 gram rijst
  • ½ theelepel piment
  • 75 gram zongedroogde tomaten (in kleine stukjes)
  • 1 handje gedroogde cranberry's
  • 1 handje gedroogde abrikoos (in kleine stukjes)
  • 150 gram spinazie (vers)
  • 1 theelepel tijm (gedroogd)
  • (olijf)olie, peper, zout en kaneel

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hol de pompoen goed uit met een lepel of mes.
  • Hou het vruchtvlees van de pompoen apart en snij dit in kleine blokjes (de zaadjes heb je verder niet nodig voor dit recept).
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
  • Voeg dan de blokjes pompoen toe en bak tot deze iets zachter worden.
  • Voeg de rijst toe samen met 200 ml water en de halve theelepel piment. Laat dit ca. 5 minuten even zachtjes koken.
  • Doe de zongedroogde tomaat vervolgens bij de rijst en pompoen in de koekenpan. Samen met de gedroogde cranberry’s en stukjes abrikoos.
  • Voeg handje voor handje de spinazie toe samen met de tijm.
  • Breng dit weer aan de kook en verder op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.
  • Kook dit tot de rijst gaar is en al het vocht verdampt is waardoor de vulling niet te vochtig is.
  • Schep de rijst in beide uitgeholde kanten van de pompoen en druk de helften op elkaar. Je kunt hem eventueel inbinden met wat keukentouw.
  • Smeer de pompoen in met olijfolie en verdeel er naar smaak wat peper en zout over.
  • Pak de pompoen stevig in met aluminiumfolie en zet hem vervolgens voor 2 uur in de oven.
  • Na de oventijd laat je de pompoen nog een kwartiertje uit de oven ingepakt in het aluminiumfolie en hierna kun je de pompoen voorzichtig uitpakken en in plakken snijden. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Dit recept is voor een middelgrote flespompoen (ca. 1 kg). Heb je een grote of juist een kleine, pas dan het recept iets aan. Je kunt de hoeveelheden voor de vulling eenvoudig aanpassen en heb je wat vulling over dan maakt dat een lekkere, snelle maaltijd of lunch (tip!)
** Reken ongeveer 2 plakken per persoon

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 199kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 6g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Gevulde pompoen”

  1. Hallo Eef,
    er zit best wat verschil in de pompoenrolladerecepten die ik heb gelezen. Sommigen bakken hem eerst voor, vullen hem en bakken hem dan af. Jij doet dat niet. Jij verpakt hem wel in aluminiumfolie, anderen niet. Bij de een gaat hij 1 uur in de oven, bij de anderen 2. Moet ik hem wel of niet voorbakken? Moet ik hem wel of niet schillen, wordt de schil zo zacht dat je dat kan eten?
    Het zou verstandig zijn het eerst uit te proberen, maar ik ben in mijn eentje…….
    Dank voor jouw antwoorden. Groetjes Anne.

    1. Eef

      Ik heb geen verstand van de andere recepten natuurlijk dus daarover kan ik je niet informeren. Dit is hoe ik het doe. De schil wordt niet eetbaar, die is eigenlijk (vind ik) nooit lekker. Maar door hem erin te bakken krijg je een prachtig resultaat, gaart de binnenkant ontzettend mooi en kun je er lekker van smikkelen en dat buitenste randje laat je lekker op je bord liggen (of eet je wel op als je het lekker vindt) 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top