Gevulde pompoen, een heerlijk recept voor gevulde pompoen. Met dit makkelijke vegetarische hoofdgerecht voor kerst steel jij deze kerst de show! En mag ik je direct een geheimpje verklappen? Hij is niet alleen fan-tas-tisch lekker, hij is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.
Vorig jaar maakte ik hem voor het eerst, een gevulde pompoen. Echt totaal wat anders dan wat ik normaal maak, maar ik was meteen enthousiast! Het is namelijk een pronkstuk voor op tafel. Volledig vegetarisch (zelfs vegan) en ontzettend lekker! Ik ben dol op pompoen en vulde de pompoen met lekkere winterse smaken. Zodat die smaken lekker intrekken in de pompoen, maar je ook nog eens een heerlijke vulling hebt om van te snoepen.
Gevulde pompoen uit de oven
Want dat doe je zeker. Ik heb inmiddels de vulling zelfs al een keer als snelle maaltijd gemaakt, want zo lekker is ‘ie. Met wat kleine aanpassingen, maar het is een vulling van rijst, stukjes pompoen, cranberry, gedroogde abrikoos en kruiden zoals piment en kaneel. Echt geloof mij, dit MOET je een keer proberen. Of je nu volledig vega of vegan gaat voor kerst of voor een (vega) etentje eens een echte showstopper zoekt om te maken, dit is je recept.
Makkelijk vegetarisch hoofdgerecht kerst
Het is namelijk een fan-tas-tisch lekker en écht makkelijk recept om te maken. Je maakte de vulling, holt de pompoen uit, voegt dat toe aan de vulling, vult de pompoen en je rolt de pompoen in aluminiumfolie. De oven doet de rest voor je. Even in een notendop natuurlijk. In het recept zelf vertel ik je stap voor stap wat je precies moet doen.
Maar geloof me, dit is geen moeilijk recept en het ziet er evengoed fantastisch uit. Wat wil je nog meer?
Serveer dit hoofdgerecht met aardappeltjes zoals pomme duchess of krieltjes uit de oven en een lekkere frisse salade, geroosterde groenten en/of beetgaar gekookte groenten zoals haricot verts of wat dacht je van deze leuke mini quiches met spinazie en geitenkaas (ook vega).

Gevulde pompoen
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 hele flespompoen*
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 75 gram rijst
- ½ theelepel piment
- 75 gram zongedroogde tomaten (in kleine stukjes)
- 1 handje gedroogde cranberry's
- 1 handje gedroogde abrikoos (in kleine stukjes)
- 150 gram spinazie (vers)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- (olijf)olie, peper, zout en kaneel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hol de pompoen goed uit met een lepel of mes.
- Hou het vruchtvlees van de pompoen apart en snij dit in kleine blokjes (de zaadjes heb je verder niet nodig voor dit recept).
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
- Voeg dan de blokjes pompoen toe en bak tot deze iets zachter worden.
- Voeg de rijst toe samen met 200 ml water en de halve theelepel piment. Laat dit ca. 5 minuten even zachtjes koken.
- Doe de zongedroogde tomaat vervolgens bij de rijst en pompoen in de koekenpan. Samen met de gedroogde cranberry’s en stukjes abrikoos.
- Voeg handje voor handje de spinazie toe samen met de tijm.
- Breng dit weer aan de kook en verder op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.
- Kook dit tot de rijst gaar is en al het vocht verdampt is waardoor de vulling niet te vochtig is.
- Schep de rijst in beide uitgeholde kanten van de pompoen en druk de helften op elkaar. Je kunt hem eventueel inbinden met wat keukentouw.
- Smeer de pompoen in met olijfolie en verdeel er naar smaak wat peper en zout over.
- Pak de pompoen stevig in met aluminiumfolie en zet hem vervolgens voor 2 uur in de oven.
- Na de oventijd laat je de pompoen nog een kwartiertje uit de oven ingepakt in het aluminiumfolie en hierna kun je de pompoen voorzichtig uitpakken en in plakken snijden. Eet smakelijk!