Pompoen muffins

Pompoen muffins

Pompoen muffins. Dit heerlijke recept voor muffins met pompoen is echt een aanrader. Het is een op en top herfstig bak projectje. De muffins zijn lekker smeuïg en kruidig. Kruidig door de kaneel, kruidnagel en kardemom. En de kokosbloesemsuiker zorgt voor een beetje een karamelachtige smaak, zo lekker!

Wat een wisselvallig weer hé de afgelopen tijd. Heerlijke zonnige dagen afgewisseld met druilerige en regenachtige dagen. Juist op de regenachtige dagen vind ik het heerlijk om lekker de keuken in te duiken en te bakken. Het huis vult zich met lekkere geuren en je hebt wat lekkers voor bij de koffie of thee.

Muffins met pompoen

Wat maakt deze muffins dan zo lekker? Ten eerste de warme kruiden, zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Dit zorgt voor een heerlijke kruidige smaak. De pompoen die door het beslag zit zorgt ervoor dat de muffins lekker smeuïg worden. Eigenlijk net als dat de wortelen daarvoor zorgen in carrotcake, of carrot cake muffins. Wil je meer bakken met pompoen, bekijk dan eens deze heerlijke recepten met pompoen voor meer inspiratie voor zoete én hartige recepten. 

Pompoen muffins recept

Wat is het verschil tussen een muffin en een cupcake?

Nu denk je misschien: muffin, cupcake, is dat niet hetzelfde? Nope, zeker niet. Het verschil tussen muffins en cupcakes zit hem vooral in de structuur. Waar cupcakes meer cake-achtig zijn, zijn muffins qua structuur juist meer een beetje zoals brood. Zo zit er verschil in het beslag, maar ook mix je het beslag voor cupcakes langer en cupcakes versier je vaak nog met botercrème bijvoorbeeld en sprinkles. Waar muffins meestal gewoon klaar zijn als ze uit de oven komen. Wel wordt er vaak fruit gebruikt in het beslag van de muffin zelf. Zoals bij deze blueberry muffins.

Hoe bewaar je muffins?

Muffins bewaar je het beste afgesloten in een bakje zodat ze niet uitdrogen. Het is niet nodig om muffins in de koelkast te bewaren, daar worden ze vaak niet lekkerder van. Je kunt muffins in een afgesloten bakje ongeveer een week bewaren op een koele, donkere plek. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de voorraadkast.

Pompoenen

Muffins maken

Zoals je wel hebt kunnen lezen, is muffins maken eigenlijk heel erg makkelijk. En daarnaast ook nog eens heel lekker! Alhoewel ik zeker ook dol ben op cupcakes, maak je mij zeker ook heel blij met een lekkere muffin. En dat zijn deze muffins met pompoen absoluut. Vooral door het gebruik van de pompoenpuree in het beslag worden ze lekker smeuïg. Het kruimeldeeg bovenop geeft het een crunch. En de kruiden, de kokosbloesemsuiker en de donkere basterdsuiker geven de muffins dan weer een diepe kruidige smaak. Echt een heerlijke combi!

Pompoen muffins maken

Pompoen muffins

Pompoen muffins

Heerlijk recept voor kruidige pompoen muffins. Een ideaal baksel voor de herfst. Smeuïg, smaakvol en gewoon heel erg lekker!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de pompoen muffins:
  • 125 gram bloem
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gember (gemalen)
  • ½ theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 100 gram pompoenpuree*
  • 2 eieren (middel)
  • 50 ml zonnebloemolie
Voor de kruimellaag
  • 50 gram bloem
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kruidnagel (gemalen)
  • ½ theelepel gember (gemalen)
  • ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 50 gram roomboter (ongezouten, koud)
  • 1 eetlepel havermout (optioneel)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de muffinvormpjes over de muffin-/cupcakevorm.
  • Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar en dan de 'natte' ingrediënten. Schep de twee mengsels dan door elkaar. Meng niet teveel, maar wel genoeg zodat het mooi gemengd is (klontjes mogen als je muffins gaat maken).
  • Maak dan de kruimellaag door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een kruimeldeeg.
  • Vul de muffinvormpjes bijna helemaal vol (laat ongeveer een halve cm van de rand). Verdeel daar de kruimellaag over. Strooi optioneel nog wat havermout eroverheen.
  • Bak de muffins in ca. 15 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn (als je deze in de muffins steekt en ze komen er schoon uit, zijn ze gaar).
  • Laat de muffins iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Pompoenpuree kun je kant en klaar kopen (let wel op, hier is vaak suiker aan toegevoegd), maar je kunt pompoenpuree ook heel makkelijk zelf maken. Neem dan de dubbele hoeveelheid aan pompoen dan je nodig hebt voor dit recept om voldoende puree te kunnen maken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 276kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 4g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 4g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pompoen muffins

Pompoen muffins Pinterest Collage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept