Carrot cake muffins met een lekkere fris-zoete frosting

Carrot cake muffins

Carrot cake muffins, met Pasen weer voor de deur mag een recept zoals deze natuurlijk niet ontbreken voor tijdens de brunch of lunch. Een heerlijke zoete lekkernij die bij de meeste mensen goed in de smaak valt en weer eens wat anders dan de bekende carrot cake in taartvorm.

Vrijwel iedereen kent de carrot cake wel. Een heerlijke, zacht zoete en licht kruidige carrot cake welke vaak is voorzien van een lekkere laag frosting. Net zoals de carrot cake die je op mijn blog kunt vinden zijn deze muffins er ook echt eentje in de categorie: ‘kan-niet-mislukken’.

Kruiden voor de carrot cake muffins

Laat je niet tegenhouden door het lijstje kruiden tussen de ingrediënten voor deze carrot cake muffins. In totaal zijn het 5 verschillende soorten kruiden (m.u.v. het zout) waarvan je waarschijnlijk de meeste wel in huis hebt zoals kaneel en nootmuskaat. Geen zin om alle kruiden in huis te halen? Je kunt de kruiden ook eventueel vervangen door 2½ theelepel koekkruiden. Net even makkelijker, ook lekker maar als het even kan raad ik je wel de kruiden uit dit recept aan, dat maakt ze toch net even iets specialer en de kruiden komen net even beter tot hun recht in de carrot cake muffins.

Carrot cake gezond?

Toen ik, jaren geleden, voor het eerst hoorde over carrot cake dacht ik dat het om een soort van hartige en gezonde taart ging. Helaas, deze muffins zijn zeker niet gezond te noemen en nee, ook niet omdat er wortels in zitten maar dat hoeft ook niet altijd. Niet elk recept hoeft gezond te zijn en soms is het ook gewoon ontzettend lekker om te genieten van echte suiker, lekkere kruiden en de perfecte frosting. In deze carrot cake muffins gebruik je overigens geen roomboter maar zonnebloemolie. Dit zorgt er namelijk voor dat de muffins lekker smeuïg en zacht van structuur worden.

Carrot cake muffins met een lekkere fris-zoete frosting


Het recept voor carrot cake muffins:

Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 50 minuten (+afkoelen van de muffins)
Hoeveelheid: 6 muffins

Wat heb je nodig voor carrot cake muffins (ingrediënten):

  • 100 gram wortel
  • 80 gram licht bruine basterdsuiker
  • 60 gram bloem
  • 30 gram walnoten
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • snuf zout

overig: 6 muffin vormpjes en een muffin bakvorm

Hoe maak je carrot cake muffins :

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil en rasp de wortels fijn en hak de walnoten fijn.
  3. In een ruime kom doe je het eitje, zonnebloemolie, basterdsuiker en het vanille extract. Meng dit vervolgens goed door elkaar.
  4. Voeg daarna de bloem toe en meng dit weer goed door elkaar. Daarna het bakpoeder, zout, kaneel, gemberpoeder, kruidnagelpoeder en de nootmuskaat erdoor. Schep tot slot de geraspte wortel erdoor en de fijngehakte walnoten (houd een beetje van de fijngehakte walnoten apart ter decoratie van de muffins).
  5. Vul de vormpjes met het beslag en doe ze in een muffin bakvorm. Zet de muffins voor ongeveer 25-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Test of de muffins gaar zijn door er een satéprikker in te doen en als deze er schoon uitkomt dan zijn de muffins gaar. Laat de muffins na het bakken volledig afkoelen.
  6. Terwijl de muffins in de oven zitten maak je de frosting door 150 gram roomkaas te mengen met 40 gram poedersuiker en ½ theelepel citroenrasp. Zet de frosting in de koelkast tot de muffins volledig afgekoeld zijn na het bakken. Wanneer de muffins afgekoeld zijn voorzie je alle muffins van een laagje frosting en verdeel je hierover het restant van de fijngehakte walnoten. Eet smakelijk!

De muffins kun je het beste bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijven ze 2 tot 3 dagen goed.


Carrot cake muffins met een lekkere fris-zoete frosting

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

10 gedachtes op “Carrot cake muffins”

  1. A bite of cravings

    Als je de suiker vervangt door kokosbloemsuiker zijn ze ook nog niet zo ongezond hoor! 🙂 Ze zien er heerlijk uit. X

    1. Dank je wel 🙂 Maar ook kokosbloesemsuiker is toch ook suiker, weliswaar met meer voedingsstoffen dan gewone (geraffineerde) suiker maar het blijft suiker. Niet dat dat erg is natuurlijk, ik zou de laatste zijn die zegt dat je geen suiker zou moeten eten 😉 maar gezond worden ze daar toch niet meteen van?

  2. Hoi Eef, leuke blog en lekker recept! Ik heb de frosting gemaakt met roomkaas, sap van een limoen en een beetje limoencest erover heen strooien. Groetjes Micky

  3. Als je het dubbele aantal wilt (12 stuks) dan neem ik aan dat je van alle ingredienten het dubbele aantal/maat moet nemen?

  4. Als je het dubbele aantal wilt (12 stuks) dan neem ik aan dat je van alle ingredienten het dubbele aantal/maat moet nemen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top