De klassieke quiche lorraine is wereldberoemd en niet voor niets. Het is een simpele quiche gemaakt van eieren, spekjes, kaas en room. Zo ontzettend lekker, smaakvol en echt een van mijn lievelingsquiches uit de Franse keuken.
De oorsprong van de quiche lorraine
Wist je dat de klassieke quiche lorraine haar naam te danken heeft aan de streek Lotharingen waar het recept oorspronkelijk vandaan komt? In het Frans heet deze streek Lorraine. Vandaar!
Dit gebied behoorde afwisselend bij Duitsland of Frankrijk en in de late middeleeuwen werd daar voor het eerst een koek met een vulling met o.a. ei gemaakt. Koek in het Duits is ‘kuche’, dat werd later ‘kiche’ en daarna pas gebruikten we de naam quiche.
Dol op Franse recepten
Of het quiche lorraine recept officieel Duits of Frans is, is dus ook een beetje discutabel. Op mijn blog vind je trouwens nog meer heerlijke Franse recepten voor de liefhebber.
Klassieke quiche lorraine
In de loop van de tijd is het recept steeds verfijnder geworden, later kwam er bijvoorbeeld pas spek bij en werd het deeg meer een korstdeeg of bladerdeeg in plaats van (restjes) brooddeeg waar het oorspronkelijk mee werd gemaakt.
Wel of geen kaas?
Dé quiche lorraine maak je met een vulling van ei, crème fraîche en uiteraard spek. Je leest het goed, officieel hoort er dus géén kaas in het traditionele recept thuis, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik er wel kaas in doe, want ja kaas 😉 .
Ik vind kaas nou eenmaal heel erg lekker en ik weet ook dat heel veel mensen wel graag kaas gebruiken in een quiche lorraine. Mocht je dat nu echt een schande vinden, kun je het uiteraard ook zonder maken.
Quiche lorraine met Gruyère
Qua soort kaas heb ik trouwens gekozen voor Gruyère wat je veel ziet bij quiche lorraine. Deze kaassoort is wat zoeter en nootachtig en dat past er perfect bij. Maar je kunt uiteraard ook gewone belegen kaas gebruiken, dan is het nog steeds heerlijk.
Quiche lorraine recept
Dit recept voor quiche lorraine heb ik gemaakt met bladerdeeg als bodem. Ik vind dat persoonlijk erg lekker bij een quiche omdat het bladerdeeg krokant maar toch ook zacht is. Hartige taart- of quichedeeg is vaak wat steviger, maar kan uiteraard ook. Het is maar net wat je het lekkerste vindt!
Ik serveer deze klassieke quiche lorraine graag met een frisse salade erbij. Dan is het een perfect avondmaal. Ook lekker om te serveren in kleine stukjes als hapje bij een feestje trouwens.
Meer recepten voor quiches
De quiche lorraine is uiteraard dé klassieker onder de quiches, maar er zijn natuurlijk nog veel meer varianten. In mijn lijstje met quiche recepten vind je nog veel meer heerlijke opties. Klassiekers, maar ook moderne variaties!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 175 gram spekjes
- 5 eieren (middel)
- 100 ml kookroom
- 250 gram crème fraîche
- 125 gram Gruyère** (geraspt)
- peper, zout, nootmuskaat
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel het bladerdeeg over een quichevorm, prik gaatjes in de bodem en bak de quiche nu ca. 15-20 minuten blind voor met keramische bonen (of andere blindbakvulling) erin.
- Bak de spekjes uit en laat het overtollige vet uitlekken op een keukenpapiertje.
- Mix de eieren, kookroom, créme fraîche, geraspte kaas en spekjes door elkaar en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verdeel het mengsel over de bodem en bak de quiche nu in ca. 40-45 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een lekkere frisse salade naar smaak. Eet smakelijk!
Rita De Swaef says:
Dus ik moet de kaas door niets vervangen en mag het gewoon weglaten? Super wat ik eet totaal geen kaas en in veel gerechten zit ik met problemen omdat ik niet weet of er iets anders in de plaats moet of niet.
Groetjes en bedankt voor je inspiratievolle tips!
Rita
Eef says:
Ja dat klopt, dan laat je hem gewoon achterwege 🙂