De klassieke quiche lorraine is wereldberoemd en niet voor niets. Het is een simpele quiche gemaakt van eieren, spekjes, kaas en room. Zo ontzettend lekker, smaakvol en echt een van mijn lievelingsquiches uit de Franse keuken.
De oorsprong van de quiche lorraine
Wist je dat de klassieke quiche lorraine haar naam te danken heeft aan de streek Lotharingen waar het recept oorspronkelijk vandaan komt? In het Frans heet deze streek Lorraine. Vandaar!
Dit gebied behoorde afwisselend bij Duitsland of Frankrijk en in de late middeleeuwen werd daar voor het eerst een koek met een vulling met o.a. ei gemaakt. Koek in het Duits is ‘kuche’, dat werd later ‘kiche’ en daarna pas gebruikten we de naam quiche.
Dol op Franse recepten
Of het quiche lorraine recept officieel Duits of Frans is, is dus ook een beetje discutabel. Op mijn blog vind je trouwens nog meer heerlijke Franse recepten voor de liefhebber.

Klassieke quiche lorraine
In de loop van de tijd is het recept steeds verfijnder geworden, later kwam er bijvoorbeeld pas spek bij en werd het deeg meer een korstdeeg of bladerdeeg in plaats van (restjes) brooddeeg waar het oorspronkelijk mee werd gemaakt.
Wel of geen kaas?
Dé quiche lorraine maak je met een vulling van ei, crème fraîche en uiteraard spek. Je leest het goed, officieel hoort er dus géén kaas in het traditionele recept thuis, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik er wel kaas in doe, want ja kaas 😉 .
Ik vind kaas nou eenmaal heel erg lekker en ik weet ook dat heel veel mensen wel graag kaas gebruiken in een quiche lorraine. Mocht je dat nu echt een schande vinden, kun je het uiteraard ook zonder maken.
Quiche lorraine met Gruyère
Qua soort kaas heb ik trouwens gekozen voor Gruyère wat je veel ziet bij quiche lorraine. Deze kaassoort is wat zoeter en nootachtig en dat past er perfect bij. Maar je kunt uiteraard ook gewone belegen kaas gebruiken, dan is het nog steeds heerlijk.

Quiche lorraine recept
Dit recept voor quiche lorraine heb ik gemaakt met bladerdeeg als bodem. Ik vind dat persoonlijk erg lekker bij een quiche omdat het bladerdeeg krokant maar toch ook zacht is. Hartige taart- of quichedeeg is vaak wat steviger, maar kan uiteraard ook. Het is maar net wat je het lekkerste vindt!
Ik serveer deze klassieke quiche lorraine graag met een frisse salade erbij. Dan is het een perfect avondmaal. Ook lekker om te serveren in kleine stukjes als hapje bij een feestje trouwens.
Meer recepten voor quiches
De quiche lorraine is uiteraard dé klassieker onder de quiches, maar er zijn natuurlijk nog veel meer varianten. In mijn lijstje met quiche recepten vind je nog veel meer heerlijke opties. Klassiekers, maar ook moderne variaties!


Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 175 gram spekjes
- 5 eieren (middel)
- 100 ml kookroom
- 250 gram crème fraîche
- 125 gram Gruyère** (geraspt)
- peper, zout, nootmuskaat
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel het bladerdeeg over een quichevorm, prik gaatjes in de bodem en bak de quiche nu ca. 15-20 minuten blind voor met keramische bonen (of andere blindbakvulling) erin.
- Bak de spekjes uit en laat het overtollige vet uitlekken op een keukenpapiertje.
- Mix de eieren, kookroom, créme fraîche, geraspte kaas en spekjes door elkaar en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verdeel het mengsel over de bodem en bak de quiche nu in ca. 40-45 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een lekkere frisse salade naar smaak. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



What is cooking cream? I’m in Canada and we don’t use that term. Thank you.
I think it’s simulair to heavy cream or (i don’t know if you have this) unwhipped and unsweetend whipped cream
Als ik dit gerecht voor in de kraamweek wil maken…
Bak ik hem dan af in de oven en stop hem met taart vorm en al in de vriezer of…?
Lekker afbakken, aflaten koelen en dan in stukken in de vriezer doen verpakt in huishoudfolie 🙂
Beste Eef , heb jij nog een tip hoe ik de quiche uit de vorm krijg ? Helaas wil de onderkant niet altijd meewerken . Groet van Marjo.
Een quichevorm met losse bodem is dan heel handig, of bakpapier gebruiken.
Dank voor de tip !
Hi!
Ik zou graag deze quiche maken voor in de kraamweek, hoe kan ik dat het beste aanpakken? Bakken, invriezen en dan opnieuw bakken? Veranderd er dan iets in de tijden?
Alvast bedankt voor de hulp!!
Slim! Ik zou hem inderdaad bakken en dan invriezen (eventueel al per 1-2 stukjes bijvoorbeeld in folie). Je kunt het dan even opwarmen weer in de oven, paar minuutjes op 180 graden doe ik meestal.
Heerlijk Eef
Fijn om te horen! 😀
Hallo,
Ik wil de quiche een dag van tevoren maken en op de dag zelf, warm serveren.
Kan dat? En zo ja, op hoeveel graden en hoe lang?
Alvast bedankt.
Ja hoor dat kan zeker, ik zou hem dan even op kamer temperatuur laten komen en op 160 graden zo’n 10-15 minuten afgedekt met aluminiumfolie opwarmen. Je kunt de kerntemperatuur altijd even checken met een satéprikker (even voelen hoe warm hij van binnen is) of een keuken thermometer om het zeker te weten.
Lekker recept Eef! Meestal maakte ik dit met deeg maar dit is veel lekkerder.
Ik moet je alleen zeggen dat ik mij erger aan alle reclame tussendoor, Ik weet dat jij er financieel op vooruit gaat maar ik vind het heel storend.
Verder ben ik blij met je heerlijke recepten en gezellige ideeën 😊
Dat is heel leuk om te horen en de reclame die hoort erbij om de website snel & veilig draaiend te houden. Daarbij wil ik graag voor iedereen mijn recepten beschikbaar maken ipv een betaal portaal wat je nu helaas al veel ziet bij kranten en dergelijk <3
Eef kan je deze ook in de airfryer maken en wat zijn dan de baktijd.
Dat zou zeker moeten kunnen, ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik durf alleen niet te zeggen hoe lang en hoe heet je hem dan zou moeten doen.
Hoi,
Op 200 graden is de quiche bij ons al op 20 minuten al bijna te bruin. Wat nu? Lager in graden op dezelfde tijd of is hij al gaar?
Hi Mina, dat kan hoor! Is hij wel gaar? Sommige ovens zijn nou eenmaal sterker dan andere, je zou hem op 180 kunnen zetten en/of de eerste helft van de baktijd even kunnen afdekken met aluminiumfolie zodat hij niet te snel bruin wordt.
Hey,
Ik heb dit recept al enige tijd opgeslagen staan en al een keer of drie gemaakt. Nu wilde ik weer de quiche gaan maken, met eigen deeg. En zie ik dat het bericht gewijzigd is. Het stuk over eigen deeg maken is er uit gehaald, dit vind ik erg jammer en zou graag willen weten hoe je die deeg maakte. Zodat ik het deze keer even kan opschrijven.
Hi Idonea, we hebben het bericht niet gewijzigd maar ik snap dat je graag eigen deeg wilt maken! Dat recept hebben we gelukkig ook, ik deel hem met je.
https://www.eefkooktzo.nl/quichedeeg-basisrecept-stap-voor-stap/
Heerlijk heb hem met Pasen gemaakt! Wil hem nu nog eens maken maar is het recept veranderd? Ik mis nu de prei in het recept en op de foto?
Lekker, leuk om te horen! In Quiche Lorraine is geen prei, ik heb wel andere quiche recepten waaronder een met prei en ham. Misschien bedoel je die? Ik zet de link er even bij voor je. Kook ze!
https://www.eefkooktzo.nl/quiche-ham-en-prei/
Hi Elke,
Wat fijn, ik dacht dat ik gek was geworden, maar het recept is inderdaad veranderd! Volgens mij zat er eerst ook geen kookroom in..
Hier hetzelfde.. Met Pasen gemaakt (en hij was goed) maar nu is het recept inderdaad anders. Gelukkig hadden we nog een screenshot van de ingrediënten lijst van het recept zoals die daadwerkelijk rond Pasen was:
1 rol hartige taartdeeg
200 gram spekjes
175 gram crème fraîche
100 gram prei
100 gram kaas (geraaspt)
100 ml melk
3 eieren (middel)
peper, zout en nootmuskaat
Het klopt inderdaad dat dit recept een update heeft gehad! Eens in de zoveel tijd kijken we naar oude recepten en maken we nieuwe foto’s en kijken we nog eens naar het recept. Maar natuurlijk is het heel persoonlijk of je deze nieuwe versie of de oudere het lekkerste vindt.
Jammer dat dit recept is aangepast,oude recept was top.
Gelukkig had iemand anders in de reactie het oude recept nog🙌🏻.
Hoi Eef,
Misschien eem stomme vraag… maar hoe doe je blindbakken?
Groetjes suus
Hi Suus, blindbakken doe je door het deeg in de vorm te doen,een velletje bakpapier erop te leggen en vervolgens te vullen met bakbonen. Als je geen bakbonen hebt kun je ook ongekookte rijst of gedroogde (kikker)erwten gebruiken. Zie stap 1 en 2 voor de temperatuur/tijden. Op deze manier krijg je een mooie krokante bodem voor de je quiche omdat je hem blind voorbakt. Kook ze!
Dankjwel. Ga het vanvond uit proberen? Kam je dit ook dag van te voren maken? En koud serveren?
Groetjes
Ja hoor dat kan zeker!
Dus ik moet de kaas door niets vervangen en mag het gewoon weglaten? Super wat ik eet totaal geen kaas en in veel gerechten zit ik met problemen omdat ik niet weet of er iets anders in de plaats moet of niet.
Groetjes en bedankt voor je inspiratievolle tips!
Rita
Ja dat klopt, dan laat je hem gewoon achterwege 🙂