Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

Quiche lorraine met prei en spekjes

De quiche lorraine is een klassieker uit de Franse keuken. Origineel vaak gemaakt met een zanddeegbodem en gevuld met spekjes, ei en kaas. Eenvoudig, klassiek en verrukkelijk lekker. Zelf mis ik alleen de groenten als ik hem zo maak dus ik geef er een lekkere twist aan met prei en maak dus een quiche lorraine met prei en spekjes.

Eigenlijk is het gewoon op en top comfortfood, zo’n warme, lekker geurende quiche. Elke keer als ik hem maak hoop ik op een stukje voor de lunch voor de volgende dag maar helaas… meestal is hij schoon op! Ach, dat zegt natuurlijk ook wel genoeg 😉 . Deze quiche is echt een aanrader!

Lekker met groenten

Niet genoeg aan alleen prei qua groenten voor het avondeten? Serveer een lekkere, frisse en simpele salade bij de quiche en je hebt een complete maaltijd!

Je kunt zelf het deeg maken voor de quiche maar je kunt ook kiezen voor kant en klaar. Je kunt hartige taartdeeg vinden in de diepvries maar tegenwoordig vind je ook hartige taartdeeg van Tante Fanny in de koeling bij de meeste supermarkten. Deze kreeg ik laatst toegestuurd om eens te proberen en ik ben er erg enthousiast over. Een makkelijk deeg welke erg lekker is en extra handig: er zit direct bakpapier omheen.

Hoe maak je zelf de bodem van een quiche?

De bodem van een quiche maak je door een zanddeeg te maken. Voor een quiche met een diameter van 28 centimeter (welke ik ook gebruik voor het recept) houd je de volgende ingrediënten aan: 250 gram bloem, 125 gram koude roomboter, 100 ml koud water en een snuf zout. Kneed dit door elkaar tot een mooi deeg en laat het eerst 1 uur opstijven in de koelkast. Na het opstijven rol je het uit tot een lap deeg en verdeel je het over de ingevette quiche.

Aan jou de keuze: maak zelf de bodem of ga voor iets makkelijker en sneller door een kant en klare bodem te gebruiken. Maar nu eerst aan de slag met deze heerlijke quiche!

Een quiche lorraine met prei en spekjes

Quiche lorraine met prei en spekjes

De heerlijke Franse klassieker: een quiche lorraine met spekjes en prei. Lekker en écht makkelijk om te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol hartige taartdeeg
  • 200 gram spekjes
  • 175 gram crème fraîche
  • 100 gram prei
  • 100 gram kaas (geraspt)
  • 100 ml melk
  • 3 eieren (middel)
  • peper, zout en nootmuskaat

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Maak het deeg voor de bodem zelf of zorg ervoor dat je deze, indien nodig, laat ontdooien.
  • Vet de quichevorm in en verdeel hierover de bodem.
  • Bak de spekreepjes even uit in de pan tot ze gaar en iets krokant zijn.
  • Was de prei en snijd deze in dunne ringen.
  • Neem een ruime kom en meng hierin de volgende ingrediënten voor de vulling: 3 eieren, melk, crème fraîche en 75 gram geraspte kaas.
  • Breng dit op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de helft van de prei en de spekreepjes over de quiche.
  • Giet hierover het mengsel en daarover verdeel je de rest van de spekjes en prei.
  • Tot slot de rest van de geraspte kaas erover en zet de quiche in de oven voor ongeveer 40-45 minuten deze deze gaar en goudbruin is. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 698kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 25g | Vetten: 49g | Verzadigd vet: 25g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

24 reacties op “Quiche lorraine met prei en spekjes”

  1. Teun Zuidema

    Ik heb wel regelmatig dat de bodem van een quiche wat vochtig blijft. Dus gaatjes in de bodem prikken en wat paneermeel over de bodem strooien. Als je melk gebruikt, is er dan niet meer kans dat de bodem vochtig blijft?

  2. Eef

    Hi Teun,

    Ik bak mijn quichevorm altijd even (blind) voor zodat de bodem al wat gaarder is en niet vochtig is na het bakken. Probeer dat eens, je zult echt een wereld van verschil merken.

    1. Eef

      Ja zoiets, ik ‘gooi’ hem meestal in de oven als die al even aan het voorverwarmen is. Een minuutje of 3-5, meestal ben ik groenten of iets anders aan het snijden in de keuken en dan kijk ik steeds even. Het gaat erom dat de bodem gaar begint te worden. Hoeft niet door en door gaar, maar beginnend zodat het vocht meer opneemt.

    1. Eef

      Dat kan, ik heb ze niet in huis dus ik doe het eigenlijk altijd zonder en dat gaat prima. Bolt de bodem iets op dan druk ik hem na het bakken weer terug in de vorm. In die paar minuten kan er niet zoveel gebeuren eigenlijk, 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top