Volg mij:
Hartige Taarten & Quiches, Hoofdgerechten

Quiche lorraine met prei en spekjes

Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

De quiche lorraine is een klassieker uit de Franse keuken. Origineel vaak gemaakt met een zanddeegbodem en gevuld met spekjes, ei en kaas. Eenvoudig, klassiek en verrukkelijk lekker. Zelf mis ik alleen de groenten als ik hem zo maak dus ik geef er een lekkere twist aan met prei en maak dus een quiche lorraine met prei en spekjes.

Eigenlijk is het gewoon op en top comfortfood, zo’n warme, lekker geurende quiche. Elke keer als ik hem maak hoop ik op een stukje voor de lunch voor de volgende dag maar helaas… meestal is hij schoon op! Ach, dat zegt natuurlijk ook wel genoeg 😉 . Deze quiche is echt een aanrader!

Lekker met groenten

Niet genoeg aan alleen prei qua groenten voor het avondeten? Serveer een lekkere, frisse en simpele salade bij de quiche en je hebt een complete maaltijd!

Je kunt zelf het deeg maken voor de quiche maar je kunt ook kiezen voor kant en klaar. Je kunt hartige taartdeeg vinden in de diepvries maar tegenwoordig vind je ook hartige taartdeeg van Tante Fanny in de koeling bij de meeste supermarkten. Deze kreeg ik laatst toegestuurd om eens te proberen en ik ben er erg enthousiast over. Een makkelijk deeg welke erg lekker is en extra handig: er zit direct bakpapier omheen.

Hoe maak je zelf de bodem van een quiche?

De bodem van een quiche maak je door een zanddeeg te maken. Voor een quiche met een diameter van 28 centimeter (welke ik ook gebruik voor het recept) houd je de volgende ingrediënten aan: 250 gram bloem, 125 gram koude roomboter, 100 ml koud water en een snuf zout. Kneed dit door elkaar tot een mooi deeg en laat het eerst 1 uur opstijven in de koelkast. Na het opstijven rol je het uit tot een lap deeg en verdeel je het over de ingevette quiche.

Aan jou de keuze: maak zelf de bodem of ga voor iets makkelijker en sneller door een kant en klare bodem te gebruiken. Maar nu eerst aan de slag met deze heerlijke quiche!

Een quiche lorraine met prei en spekjes


Het recept voor quiche lorraine met prei en spekjes:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor quiche lorraine met prei en spekjes (ingrediënten):

  • 1 x bodem hartige taart/ quiche deeg
  • 200 gram spekjes
  • 175 gr crème fraîche
  • 100 gram prei
  • 100 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 eieren (middel)
  • peper, zout en nootmuskaat

Quichevorm met een diameter van 26 tot 28 centimeter.

Hoe maak je een quiche lorraine met prei en spekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Maak het deeg voor de bodem zelf of zorg ervoor dat je deze, indien nodig, laat ontdooien.
  3. Vet de quichevorm in en verdeel hierover de bodem.
  4. Bak de spekreepjes even uit in de pan tot ze gaar en iets krokant zijn.
  5. Was de prei en snijd deze in dunne ringen.
  6. Neem een ruime kom en meng hierin de volgende ingrediënten voor de vulling: 3 eieren, melk, crème fraîche en 75 gram geraspte kaas.
  7. Breng dit op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  8. Verdeel de helft van de prei en de spekreepjes over de quiche.
  9. Giet hierover het mengsel en daarover verdeel je de rest van de spekjes en prei.
  10. Tot slot de rest van de geraspte kaas erover en zet de quiche in de oven voor ongeveer 40-45 minuten deze deze gaar en goudbruin is. Eet smakelijk!

Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden MARIJKE

    Ik maak eigenlijk nooit een quiche maar deze ziet er goed uit!

    11 september 2017 at 20:00
  • Beantwoorden Sandra

    Een echte klassieker! Ik doe zelf ook altijd prei in mijn quiche lorraine, een prima combinatie!

    11 september 2017 at 20:24
    • Beantwoorden Eef

      Wat toevallig! Fijne combinatie he met prei 🙂

      17 september 2017 at 17:32
  • Beantwoorden Tamara

    Het ziet er echt heeerlijk uit!

    12 september 2017 at 09:20
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Tamara 🙂

      17 september 2017 at 17:32
  • Beantwoorden Daniëlle

    Mmm hier krijg ik gelijk trek in!

    25 september 2017 at 14:06
  • Laat een reactie achter