Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

Quiche lorraine met prei en spekjes

De quiche lorraine is een klassieker uit de Franse keuken. Origineel vaak gemaakt met een zanddeegbodem en gevuld met spekjes, ei en kaas. Eenvoudig, klassiek en verrukkelijk lekker. Zelf mis ik alleen de groenten als ik hem zo maak dus ik geef er een lekkere twist aan met prei en maak dus een quiche lorraine met prei en spekjes.

Eigenlijk is het gewoon op en top comfortfood, zo’n warme, lekker geurende quiche. Elke keer als ik hem maak hoop ik op een stukje voor de lunch voor de volgende dag maar helaas… meestal is hij schoon op! Ach, dat zegt natuurlijk ook wel genoeg 😉 . Deze quiche is echt een aanrader!

Lekker met groenten

Niet genoeg aan alleen prei qua groenten voor het avondeten? Serveer een lekkere, frisse en simpele salade bij de quiche en je hebt een complete maaltijd!

Je kunt zelf het deeg maken voor de quiche maar je kunt ook kiezen voor kant en klaar. Je kunt hartige taartdeeg vinden in de diepvries maar tegenwoordig vind je ook hartige taartdeeg van Tante Fanny in de koeling bij de meeste supermarkten. Deze kreeg ik laatst toegestuurd om eens te proberen en ik ben er erg enthousiast over. Een makkelijk deeg welke erg lekker is en extra handig: er zit direct bakpapier omheen.

Hoe maak je zelf de bodem van een quiche?

De bodem van een quiche maak je door een zanddeeg te maken. Voor een quiche met een diameter van 28 centimeter (welke ik ook gebruik voor het recept) houd je de volgende ingrediënten aan: 250 gram bloem, 125 gram koude roomboter, 100 ml koud water en een snuf zout. Kneed dit door elkaar tot een mooi deeg en laat het eerst 1 uur opstijven in de koelkast. Na het opstijven rol je het uit tot een lap deeg en verdeel je het over de ingevette quiche.

Aan jou de keuze: maak zelf de bodem of ga voor iets makkelijker en sneller door een kant en klare bodem te gebruiken. Maar nu eerst aan de slag met deze heerlijke quiche!

Een quiche lorraine met prei en spekjes

Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

Quiche lorraine met prei en spekjes

De heerlijke Franse klassieker: een quiche lorraine met spekjes en prei. Lekker en écht makkelijk om te maken.
4.62 van 26 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol hartige taartdeeg
  • 200 gram spekjes
  • 175 gram crème fraîche
  • 100 gram prei
  • 100 gram kaas (geraspt)
  • 100 ml melk
  • 3 eieren (middel)
  • peper, zout en nootmuskaat

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
  • Maak het deeg voor de bodem zelf of zorg ervoor dat je deze, indien nodig, laat ontdooien.
  • Vet de quichevorm in en verdeel hierover de bodem.
  • Bak de spekreepjes even uit in de pan tot ze gaar en iets krokant zijn.
  • Was de prei en snijd deze in dunne ringen.
  • Neem een ruime kom en meng hierin de volgende ingrediënten voor de vulling: 3 eieren, melk, crème fraîche en 75 gram geraspte kaas.
  • Breng dit op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de helft van de prei en de spekreepjes over de quiche.
  • Giet hierover het mengsel en daarover verdeel je de rest van de spekjes en prei.
  • Tot slot de rest van de geraspte kaas erover en zet de quiche in de oven voor ongeveer 40-45 minuten deze deze gaar en goudbruin is. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 698kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 25g | Vetten: 49g | Verzadigd vet: 25g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Een stukje van de quiche lorraine gevuld met prei en spekjes

38 reacties op “Quiche lorraine met prei en spekjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept