Pindakaas

Pindakaas

Pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? Hier stond vroeger standaard de Calvé pindakaas pot op tafel tijdens het ontbijt én de lunch. Maar wist je dat het ook heel makkelijk zelf kunt maken? De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn pinda’s, zout en een beetje olie. Dat is alles!

En het is ook nog eens in een kwartiertje klaar. Echt waar, zo simpel is het. Het is eigenlijk een kwestie van pinda’s roosteren (want dat geeft simpelweg vééééél meer smaak dus sla die stap niet over) en dan fijnmalen in een keukenmachine met een snuf zout en eventueel een beetje olie tot je de gewenste consistentie hebt. Makkelijker wordt het niet. En dan heb je dus zelf pindakaas gemaakt, superleuk toch? En zelfgemaakt is en blijft het allerlekkerst 😉

Is pindakaas gezond?

Volgens het Voedingscentrum valt 100% pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout in de Schijf van Vijf onder broodbeleg. Aan de hand van die informatie kun je dus stellen dat pindakaas gezond is. Maar kan een product op zichzelf staand wel gezond zijn? Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je gehele voedingspatroon en weten wat goed is voor jouw lijf. Dat is altijd goed om in je achterhoofd te houden als je je afvraagt of iets gezond is en of je dat eigenlijk zo zou kunnen stellen.

Zelf pindakaas maken

Hoe maak je pindakaas?

Je roostert de pinda’s, maalt ze fijn en voegt er naar wens olie, zout of iets anders aan toe. Ik zei het al, zelf pindakaas maken is een klusje van niks en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Hoe kan het dan toch dat de ene pindakaas anders smaakt dan de ander? Dat kan te maken hebben met hoe intens de pinda’s geroosterd worden en andere toevoegingen. Tegenwoordig zie je steeds meer 100% pindakaas-soorten. Wat eigenlijk niets meer inhoudt dan dat de basis van die pindakaas bestaat uit enkel pinda’s. Er zijn wel variaties, bijvoorbeeld karamel zeezout of chili en je kunt natuurlijk volop experimenteren met je zelfgemaakt pindakaas door allerlei lekkere smaakjes toe te voegen.

Pindakaas recept

Meer lekkers met pindakaas

Jouw zelfgemaakte pindakaas kun je natuurlijk lekker op je broodje smeren. Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk mee bakken of koken! Wat dacht je van pindakaaskoekjes of zelfgemaakte satésaus? Deze pindakaasbrownies zijn trouwens ook echt goddelijk en deze pindakaaskoeken dan, ook echt fantastisch. Zou ik van pindakaas houden denk je? 😉 Ga er lekker mee aan de slag en laat mij vooral even weten hoe het gelukt is!

Pindakaas maken

Pindakaas

Pindakaas

Een makkelijk en lekker basisrecept om zelf pindakaas te maken. Maar 3(!) ingrediënten nodig, aanrader!
4.63 van 8 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram pinda’s (ongezouten)
  • snuf zout
  • 2-3 theelepels olie (let op: gebruik een neutrale olie)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rooster de pinda’s even kort in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken.
  • Laat de pinda’s afkoelen en doe ze in de keukenmachine.
  • Maal de pinda’s fijn en voeg tijdens het malen een snuf zout en twee of drie theelepels olie toe tot je een mooie gladde pindakaas krijgt.
  • Bewaar de pindakaas in een afgesloten pot op een donkere, koele plek.

handig om te weten:

Tip: voeg eens wat chilivlokken, stukjes grof gehakte pinda’s of juist wat stukjes (pure) chocolade toe voor de variatie.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1443kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwitten: 65g | Vetten: 126g | Verzadigd vet: 19g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pindakaas

Pindakaas Pinterest Collage

3 thoughts on “Pindakaas

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept