15 min.
4.63 van 8 stemmen

Pindakaas

Pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? Hier stond vroeger standaard de Calvé pindakaas pot op tafel tijdens het ontbijt én de lunch. Maar wist je dat het ook heel makkelijk zelf kunt maken? De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn pinda’s, zout en een beetje olie. Dat is alles!

En het is ook nog eens in een kwartiertje klaar. Echt waar, zo simpel is het. Het is eigenlijk een kwestie van pinda’s roosteren (want dat geeft simpelweg vééééél meer smaak dus sla die stap niet over) en dan fijnmalen in een keukenmachine met een snuf zout en eventueel een beetje olie tot je de gewenste consistentie hebt. Makkelijker wordt het niet. En dan heb je dus zelf pindakaas gemaakt, superleuk toch? En zelfgemaakt is en blijft het allerlekkerst 😉

Is pindakaas gezond?

Volgens het Voedingscentrum valt 100% pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout in de Schijf van Vijf onder broodbeleg. Aan de hand van die informatie kun je dus stellen dat pindakaas gezond is. Maar kan een product op zichzelf staand wel gezond zijn? Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je gehele voedingspatroon en weten wat goed is voor jouw lijf. Dat is altijd goed om in je achterhoofd te houden als je je afvraagt of iets gezond is en of je dat eigenlijk zo zou kunnen stellen.

Zelf pindakaas maken

Hoe maak je pindakaas?

Je roostert de pinda’s, maalt ze fijn en voegt er naar wens olie, zout of iets anders aan toe. Ik zei het al, zelf pindakaas maken is een klusje van niks en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Hoe kan het dan toch dat de ene pindakaas anders smaakt dan de ander? Dat kan te maken hebben met hoe intens de pinda’s geroosterd worden en andere toevoegingen. Tegenwoordig zie je steeds meer 100% pindakaas-soorten. Wat eigenlijk niets meer inhoudt dan dat de basis van die pindakaas bestaat uit enkel pinda’s. Er zijn wel variaties, bijvoorbeeld karamel zeezout of chili en je kunt natuurlijk volop experimenteren met je zelfgemaakt pindakaas door allerlei lekkere smaakjes toe te voegen.

Pindakaas recept

Meer lekkers met pindakaas

Jouw zelfgemaakte pindakaas kun je natuurlijk lekker op je broodje smeren. Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk mee bakken of koken! Wat dacht je van pindakaaskoekjes of zelfgemaakte satésaus? Deze pindakaasbrownies zijn trouwens ook echt goddelijk en deze pindakaaskoeken dan, ook echt fantastisch. Zou ik van pindakaas houden denk je? 😉 Ga er lekker mee aan de slag en laat mij vooral even weten hoe het gelukt is!

Pindakaas maken

Pindakaas

Pindakaas

Een makkelijk en lekker basisrecept om zelf pindakaas te maken. Maar 3(!) ingrediënten nodig, aanrader!
4.63 van 8 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Totale tijd15 minuten

Ingrediënten

1 pot
  • 250 gram pinda’s (ongezouten)
  • snuf zout
  • 2-3 theelepels olie (let op: gebruik een neutrale olie)

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Rooster de pinda’s even kort in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken.
  • Laat de pinda’s afkoelen en doe ze in de keukenmachine.
  • Maal de pinda’s fijn en voeg tijdens het malen een snuf zout en twee of drie theelepels olie toe tot je een mooie gladde pindakaas krijgt.
  • Bewaar de pindakaas in een afgesloten pot op een donkere, koele plek.
Goed om te weten:
Tip: voeg eens wat chilivlokken, stukjes grof gehakte pinda’s of juist wat stukjes (pure) chocolade toe voor de variatie.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 1443kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwitten: 65g | Vetten: 126g | Verzadigd vet: 19g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Pindakaas

Pindakaas Pinterest Collage

7 gedachten over “Pindakaas”

    • Ja dat vinden wij wel erg lekker erin, dat maakt het extra zacht en smeuïg. Maar pas het vooral aan naar eigen smaak!

      Beantwoorden
  1. Ja hoor Pindakaas ben ik ook mee opgegroeid. Wij kinderen en mijn vader vonden dat heel lekker, mijn moeder echter niet. Soms deden we er jam op zoals in Amerika, peanut butter and jelly, maar ik vond het lekkerst met hagelslag erop. Nu ga ik het zelf een keer maken.
    Jolanda

    Beantwoorden
4.63 van 8 stemmen (7 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie