Volg mij:
(Zoete) Baksels

Pindakaaskoekjes (makkelijk recept)

Pindakaaskoekjes

Pindakaaskoekjes, voor de echte pindakaas liefhebber zijn dit de ultieme koekjes. Krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. Zacht zoet en een heerlijke volle pindakaas smaak. Wat wil je nog meer?

Het recept voor pindakaaskoekjes is echt zo’n perfect basisrecept. Vrijwel iedereen kent het maar iedereen maakt ze toch op zijn of haar eigen manier. Je kunt pindakaaskoekjes met maar 3 (!) ingrediënten maken. Dan maak je ze met pindakaas, suiker en ei. Zelf voeg ik er liever nog een beetje bloem aan toe voor het echte “koekjes” gevoel en een klein scheutje vanille extract voor de perfecte smaak.

Pindakaas

Ik ben echt dol op pindakaas. Niet voor niets staat er ook een heuse cheesecake met pindakaas en chocolade op mijn blog. Heerlijk! Vooral de combinatie pindakaas en chocolade is voor mij echt een ultieme verwennerij. Natuurlijk vind ik pindakaas van Calvé heerlijk maar ook eigen merk Albert Heijn is erg lekker en die smeuïge Amerikaanse (ik kan even niet op de naam komen) is ook zeker niet verkeerd. Ik denk dat iedereen dat wel heeft, zijn of haar voorkeur qua pindakaas. Tenminste als je van pindakaas houdt…

… en als je van pindakaas houdt dan moet je deze koekjes echt een keer maken. Ze zijn verrukkelijk. Maar pas wel op want voor je het weet zijn ze… op! Gut, dat rijmt.

Pindakaaskoekjes

Koekjes

Moeilijk om te maken zijn deze koekjes zeker niet, integendeel. Binnen een half uurtje ben je allang klaar met deze koekjes en kun je ze gaan proeven. Het leuke aan dit recept vind ik dat je de pindakaas eigenlijk als boter gebruikt. Normaliter gebruik je suiker, ei, bloem en boter voor het maken van koekjes en in dit recept vervang je eigenlijk boter voor pindakaas.

Je krijgt een lekker stevig deeg waar je makkelijk balletjes van kunt rollen. Het leuke en tegelijk ook meest kenmerkende van deze koekjes is het ruitjespatroon. Deze maak je door de balletjes met een vork plat te drukken en je vork daarna een kwartslag te draaien en weer zachtjes in het deeg te drukken. Ook is het leuk om deze koekjes eens met de kids te maken. Lekker makkelijk maar ook vrij weinig kans op een ontzettende bende en dat is stiekem best wel fijn, toch 😉 ?!

Pindakaaskoekjes


Het recept voor pindakaaskoekjes:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: ca. 22 stuks

Wat heb je nodig voor pindakaaskoekjes (ingrediënten):

  • 250 gram pindakaas
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • scheutje vanilleextract

Hoe je pindakaaskoekjes maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de bloem, ei, suiker, pindakaas en een scheutje vanille extract in een ruime kom. Mix dit met een handmixer of keukenmachine goed door elkaar. Kneed het deeg daarna met de hand tot een compact deeg.
  3. Maak balletjes ter grote van een walnoot van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Druk de balletjes met een vork aan en draai vervolgens de vork een kwartslag en druk weer in het deeg zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
  5. Doe de koekjes in de oven en bak ze in 15 minuten gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Pindakaaskoekjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

16 Reacties

  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Lekker! Ga me eens wagen aan dit recept.

    6 februari 2017 at 08:30
    • Beantwoorden Eef

      Echt een aanrader! Zeker eens proberen 🙂

      6 februari 2017 at 20:56
  • Beantwoorden Sandra

    Deze lijken me erg lekker! Leuk ook met dat ruitjespatroon, ziet er meteen vrolijk uit 🙂

    6 februari 2017 at 09:27
    • Beantwoorden Eef

      Ja toch, anders is het ook maar een saai plat koekje. Wel een heel lekker saai plat koekje dat dan weer wel 😉

      6 februari 2017 at 20:56
  • Beantwoorden Ohmydish

    Ik HOU van pindakaas, kan deze koekjes vanaf het scherm bijna ruiken 😀

    6 februari 2017 at 20:44
  • Beantwoorden Marlies

    Leuk recept! Ik ben dol op pindakaas!

    7 februari 2017 at 06:38
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel! Ik ook! Pindakaas is verslavend lekker 😉

      12 februari 2017 at 13:19
  • Beantwoorden Jessica

    Leuk! Ik ga ze zo even maken maar dan met Tahin! Leuk blog heb je.

    23 december 2017 at 15:04
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb ze gezien op Instagram Jessica, wat ontzettend leuk (en lekker!) zagen de koekjes eruit 🙂

      31 december 2017 at 00:28
  • Beantwoorden Yasmina

    Lekker!

    Ik gebruik geen suiker, naar hoe kan ik dat het beste vervangen?

    Dank je wel!

    7 januari 2018 at 11:04
    • Beantwoorden Eef

      Niet, voor dit recept heb je echt suiker nodig. Zonder suiker gaat het recept helaas niet lukken 🙂

      7 januari 2018 at 16:50
  • Beantwoorden Eleonora

    Heb ze vandaag gemaakt met maar 100 gram suiker en half ei extra.
    Goed gelukt en lekker!

    15 januari 2018 at 19:07
  • Beantwoorden Sven

    Hy ik ben 12 ik moest voor schrijf les een recept over schrijven allen nu wil ik het zelf ook maken maar mijn vraag is kun je het ook met vanille aroma doen inplaats van vanille extract

    5 februari 2019 at 20:07
    • Beantwoorden Eef

      Hi Sven, yes dat is redelijkerwijs hetzelfde en kun je voor elkaar uitwisselen. Extract is puurder en vaak lekkerder van smaak 🙂

      8 februari 2019 at 12:23

    Laat een reactie achter