Pindakaaskoekjes, voor de echte pindakaas liefhebber zijn dit de ultieme koekjes. Krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. Zacht zoet en een heerlijke volle pindakaas smaak. Wat wil je nog meer?
Het recept voor pindakaaskoekjes is echt zo’n perfect basisrecept. Vrijwel iedereen kent het maar iedereen maakt ze toch op zijn of haar eigen manier. Je kunt pindakaaskoekjes met maar 3 (!) ingrediënten maken. Dan maak je ze met pindakaas, suiker en ei. Zelf voeg ik er liever nog een beetje bloem aan toe voor het echte “koekjes” gevoel en een klein scheutje vanille extract voor de perfecte smaak.
Pindakaas
Ik ben echt dol op pindakaas. Niet voor niets staat er ook een heuse cheesecake met pindakaas en chocolade op mijn blog. Heerlijk! Vooral de combinatie pindakaas en chocolade is voor mij echt een ultieme verwennerij. Natuurlijk vind ik pindakaas van Calvé heerlijk maar ook eigen merk Albert Heijn is erg lekker en die smeuïge Amerikaanse (ik kan even niet op de naam komen) is ook zeker niet verkeerd. Ik denk dat iedereen dat wel heeft, zijn of haar voorkeur qua pindakaas. Tenminste als je van pindakaas houdt…
… en als je van pindakaas houdt dan moet je deze koekjes echt een keer maken. Ze zijn verrukkelijk. Maar pas wel op want voor je het weet zijn ze… op! Gut, dat rijmt.
Koekjes
Moeilijk om te maken zijn deze koekjes zeker niet, integendeel. Binnen een half uurtje ben je allang klaar met deze koekjes en kun je ze gaan proeven. Het leuke aan dit recept vind ik dat je de pindakaas eigenlijk als boter gebruikt. Normaliter gebruik je suiker, ei, bloem en boter voor het maken van koekjes en in dit recept vervang je eigenlijk boter voor pindakaas.
Je krijgt een lekker stevig deeg waar je makkelijk balletjes van kunt rollen. Het leuke en tegelijk ook meest kenmerkende van deze koekjes is het ruitjespatroon. Deze maak je door de balletjes met een vork plat te drukken en je vork daarna een kwartslag te draaien en weer zachtjes in het deeg te drukken. Ook is het leuk om deze koekjes eens met de kids te maken. Lekker makkelijk maar ook vrij weinig kans op een ontzettende bende en dat is stiekem best wel fijn, toch 😉 ?!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram pindakaas
- 150 gram suiker
- 100 gram bloem
- 1 ei (middel)
- 1 theelepel vanilleextract
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de bloem, ei, suiker, pindakaas en een scheutje vanille extract in een ruime kom. Mix dit met een handmixer of keukenmachine goed door elkaar. Kneed het deeg daarna met de hand tot een compact deeg.
- Maak balletjes ter grote van een walnoot van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de balletjes met een vork aan en draai vervolgens de vork een kwartslag en druk weer in het deeg zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
- Doe de koekjes in de oven en bak ze in 15 minuten gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
Demi | StudioKOOK says:
Lekker! Ga me eens wagen aan dit recept.
Eef says:
Echt een aanrader! Zeker eens proberen 🙂
Sandra says:
Deze lijken me erg lekker! Leuk ook met dat ruitjespatroon, ziet er meteen vrolijk uit 🙂
Eef says:
Ja toch, anders is het ook maar een saai plat koekje. Wel een heel lekker saai plat koekje dat dan weer wel 😉
Ohmydish says:
Ik HOU van pindakaas, kan deze koekjes vanaf het scherm bijna ruiken 😀
Eef says:
Haha dat lees ik graag 😀
Bellie frikandellie says:
Mijn koekjes zijn nog vrij zacht hoort dit?
Eef says:
Ja ze mogen een beetje zacht van binnen zijn en licht krokant van buiten. Als ze nog heel zacht zijn dan moeten ze nog even langer in de oven.
Marlies says:
Leuk recept! Ik ben dol op pindakaas!
Eef says:
Dank je wel! Ik ook! Pindakaas is verslavend lekker 😉
Jessica says:
Leuk! Ik ga ze zo even maken maar dan met Tahin! Leuk blog heb je.
Eef says:
Ik heb ze gezien op Instagram Jessica, wat ontzettend leuk (en lekker!) zagen de koekjes eruit 🙂
Jessica says:
Leuk! Ik ga ze zo even maken maar dan met Tahin! Leuk blog heb je.
Eef says:
Ik heb ze gezien op Instagram Jessica, wat ontzettend leuk (en lekker!) zagen de koekjes eruit 🙂
Yasmina says:
Lekker!
Ik gebruik geen suiker, naar hoe kan ik dat het beste vervangen?
Dank je wel!
Eef says:
Niet, voor dit recept heb je echt suiker nodig. Zonder suiker gaat het recept helaas niet lukken 🙂
Yasmina says:
Lekker!
Ik gebruik geen suiker, naar hoe kan ik dat het beste vervangen?
Dank je wel!
Eef says:
Niet, voor dit recept heb je echt suiker nodig. Zonder suiker gaat het recept helaas niet lukken 🙂
Eleonora says:
Heb ze vandaag gemaakt met maar 100 gram suiker en half ei extra.
Goed gelukt en lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Eleonora says:
Heb ze vandaag gemaakt met maar 100 gram suiker en half ei extra.
Goed gelukt en lekker!
Sven says:
Hy ik ben 12 ik moest voor schrijf les een recept over schrijven allen nu wil ik het zelf ook maken maar mijn vraag is kun je het ook met vanille aroma doen inplaats van vanille extract
Eef says:
Hi Sven, yes dat is redelijkerwijs hetzelfde en kun je voor elkaar uitwisselen. Extract is puurder en vaak lekkerder van smaak 🙂
Sven says:
Hy ik ben 12 ik moest voor schrijf les een recept over schrijven allen nu wil ik het zelf ook maken maar mijn vraag is kun je het ook met vanille aroma doen inplaats van vanille extract
Valerie says:
Ik denk dat het Amerikaanse merk wat je bedoelt Jiffy is, maar ik kan me ook vergissen
Eef says:
Jaaaa dat is ‘m inderdaad volgens mij of was het Skippy (volgens mij zijn die even smeuïg 🙂 )
KoVo Montana says:
Hmm ziet er lekker en simpel uit! Ik ga het zometeen proberen. Scheelt dat ik de ingrediënten al in huis heb liggen.
Leuke pagina Eef keep up the good work!
Eef says:
Leuk om te lezen, thanks 🙂
Jony says:
Hoi,
Hoe lang kan ik ze ongeveer bewaren? Ik wil ze cadeau doen.
Eef says:
Een dag of 2-3 in een afgesloten koektrommel met wel lukken 🙂
Nico says:
Hoi Eef,
Leuk recept! Wat voor suiker gebruik je? Ik heb rietsuiker gebruikt maar volgens mij is dat iets te grof, het deeg wordt dan ook een beetje korrelig.
Groetjes,
Nico
Eef says:
Klopt dat is wat grover. Als ik het niet anders bij vermeld is het altijd gewone kristalsuiker.
Marleen says:
Ik ga deze koekjes zeker eens maken! Hoe en hoelang kan ik deze koekjes het beste bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! In een afgesloten bakje denk ik dat je ze wel een weekje kunt bewaren.
Louise says:
Ze zijn super en heel makkelijk en snel te maken.
Elly says:
heerlijk en lekker makkelijk om te maken met je (klein)kinderen die meestal wel van pindakaas houden
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel voor je leuke reactie Elly!