Pindakaas brownies. Pindakaas is echt een allemansvriend. Zeker als je pindakaas ook nog eens gaat combineren met chocolade… dan heb je een regelrechte winnaar. Althans wel als je het aan mij vraagt. Deze waanzinnig lekkere, smeuïge pindakaas brownies zijn dan ook geen lang leven geschoren 😉 .
Ik moet het eerlijk zeggen, en misschien wel als een disclaimer bij dit recept vermelden: het is namelijk verschrikkelijk moeilijk om van deze brownies af te blijven… Ze zijn echt verslavend lekker. De volle smaak van de chocolade en dan pindakaas als tegenhanger – a match made in heaven.
Pindakaas brownies
Ik ben dol op brownies. Gewoon de klassieke brownies vind ik al heerlijk, maar voor variaties zoals deze met pindakaas of deze salted caramel brownies of deze red velvet cheesecake brownies, daarvoor kun je mij gewoon wakker maken. Zo ontzettend lekker vind ik dat. Wel als ze goed gebakken zijn overigens. Er is (bijna) niets erger dan een droge brownie. Dat zou letterlijk verboden moeten worden.
Brownies met pindakaas en pinda’s
Het leuke aan deze brownies is dat ze een lekkere ‘bite’ hebben door de pinda’s die erdoorheen zitten én er bovenop. Die combinatie van een iets krokant dun korstje, de smeuïge binnenkant van de brownie met rijke chocolade en hartige pindakaas met stukjes pinda’s. Oh jongens, ik baal gewoon dat ze op zijn terwijl ik dit aan het typen ben…
Wat heb je nodig voor pindakaas brownies?
Eigenlijk niet zo heel veel. Je hebt chocolade, roomboter, eieren, suiker en bloem nodig. Verder natuurlijk pindakaas, pinda’s en een theelepeltje Buijsman voeg ik graag toe. Heb je dat niet, dan kun je het eventueel vervangen voor een theelepeltje instant espressopoeder. Buijsman is gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse en wordt vaak aan koffie toegevoegd als smaakmaker, maar doet het dus ook uitstekend in combinatie met chocolade.
Let’s swirl!
Omdat het oog ook wat wil en omdat het gewoon lekker is, ‘swirlen’ we ook nog wat pindakaas over de bovenkant van de brownies. En dat is niets meer dan een paar dotten, iets gesmolten pindakaas verdelen over de brownies en er even doorheen met een satéprikker en je hebt al van die mooie swirls. Het ziet er misschien lastig uit, maar geloof mij, dat is het alles behalve.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram pure chocolade (in stukjes)
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 2 eieren (middel)
- 175 gram suiker
- 75 gram pindakaas
- 1 theelepel vanille-extract
- 40 gram pinda's (ongezouten)
- 75 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 1 theelepel buijsman
- zout
- 1 eetlepel pinda's (ongezouten - grof gehakt)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Smelt de chocolade en roomboter au bain marie of in de magnetron.
- Klop de eieren samen met de suiker bijna wit en luchtig.
- Meng 2 eetlepels pindakaas (ca 25 gram) door de gesmolten roomboter en chocolade samen met het vanille-extract.
- Schep de pinda's, bloem, cacaopoeder en Buijsman voorzichtig door de eieren gevolgd door het pindakaas-chocolade-botermengsel. Voeg naar smaak wat zout toe.
- Vet een bakvorm in of bekleed met wat bakpapier.
- Verdeel hierover het beslag. Verwarm de rest van de pindakaas, verdeel in dotten over het beslag en maak 'swirls' met een satéprikker erdoorheen. Strooi de gehakte pinda's eroverheen.
- Bak de brownies in ca. 30-35 minuten gaar (controleer met een satéprikker of de brownies gaar zijn). Even laten afkoelen, in blokjes snijden en eet smakelijk!