Brownies recept. Noem het zwangerschaps cravings of gewoon heel erg zin hebben ergens in, maar ik had laatst dus echt zo’n enorme trek in brownies. Écht lekkere brownies, want soms vallen gekochte brownies een beetje tegen…
Er zijn maar een paar zaken die ik ken die écht lekkere brownies hebben. Bij de rest moet je stiekem een beetje uit de beurt blijven, want die zorgen er niet voor dat die trek wordt gestild. Mocht je op zoek zijn naar heerlijke brownies ga dan eens langs bij bijvoorbeeld Waldo’s Brownies (gewoon fan). Die kan ik je meer dan van harte aanbevelen.
De perfecte brownie
Helaas zit Waldo’s Brownies niet bij mij om de hoek, dus hoogzwanger in corona-tijden blijf ik liever iets meer in de buurt. Kijk ik nu op zijn website, zie ik dat je ook kunt bestellen… Oei, dat had ik eerder moeten weten 😉 of niet want nu heb ik een heerlijk recept voor brownies voor je! Echt zo’n lekker brownie recept met een licht knapperige buitenkant en een smeuïge, bijna kleverige binnenkant. Precies zoals ik vind dat dé lekkerste brownie zou moeten zijn.
Brownies met walnoten
Ik heb een ‘trucje’ als ik brownies maak. Ik smelt de chocolade namelijk niet eerst. Het beslag maak ik met pure cacaopoeder waardoor je een heerlijke volle chocoladesmaak krijgt. De stukjes chocolade meng ik door het beslag. Hierdoor smelten ze pas tijdens het bakken en daardoor krijg je nog beter die heerlijke chocoladesmaak in je brownies. Klein verschil in bereiding, groot verschil in smaak.
Wat heb je nodig om brownies te bakken?
Eigenlijk niet zo heel veel! De volgende ingrediënten zijn de basis:
- Roomboter (ongezouten)
- Bloem
- Suiker
- Cacaopoeder (ongezoet)
- Chocolade (puur en melk)
- Eieren
Verder kun je van alles aan je brownies toevoegen. Ik ging dit keer voor walnoten, maar andere noten zoals pecannoten of stukjes amandel kunnen heel erg lekker zijn. Stukjes koek zoals Oreo’s of Speculoos, fruit zoals frambozen of doe eens gek en strooi er een beetje zeezout erover. Of je doet dat gewoon niet en gaat voor naturel. Net zo fantastisch lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram roomboter (ongezouten)
- 250 gram suiker
- 75 gram cacaopoeder (ongezoet)
- snuf zout
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren (middel)
- 75 gram bloem
- 100 gram chocolade (Mix van puur en melk in kleine stukjes)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm in en/of bedek met bakpapier.
- Smelt de boter even rustig op laag vuur in een pan en doe de gesmolten boter daarna in een ruime kom (evt. van een standmixer).
- Voeg de suiker, cacaopoeder en een snufje zout toe aan de gesmolten boter. Meng alles goed door elkaar tot een egale glimmende massa.
- Voeg dan het vanille extract toe en roer dit goed door elkaar. De eieren één voor één erbij terwijl je op een rustig tempo alles blijft mengen.
- Tot slot voeg je de bloem toe. Mix nu alles op middelhoge snelheid voor een minuutje of 3-4 goed door elkaar.
- Schep dan de stukjes chocolade door het beslag (voeg eventueel de walnoten toe) en verdeel het beslag vervolgens over de bakvorm.
- Zet de bakvorm in de oven voor ongeveer 30-40 minuten tot de brownies gaar zijn (check met een satéprikker of de brownies gaar zijn - als deze er schoon uit komt zijn ze gaar).
- Laat de brownies afkoelen, snij ze in gelijke stukken en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Cissy says:
Het lekkerste brownie recept voor mij…ik gebruik deze altijd als basis voor allerlei verschillende varianten
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Selena says:
Hoelang kan je ze bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Een weekje in een goed afgesloten trommel, zelf bewaar ik ze altijd buiten de koelkast om uitdroging te voorkomen.
Ineke Wiegers says:
Hoi,
Als je frambozen op de brownie wilt, wanneer voeg je deze toe? Voor of na het bakken?
Ineke Wiegers says:
Hoi,
Als je frambozen op de brownie wilt, wanneer voeg je deze toe? Voor of na het bakken?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Ineke! Dit hebben wij zelf (nog) niet gedaan, maar het is idd mogelijk om frambozen door het beslag heen te mengen en dit mee te bakken 🙂
Sandra says:
Hoi eef als eerste dank je wel voor al die heerlijke recepten ze zijn echt heerlijk🥰🥰 ik had een.vraagje bij de bloem moet je dan geen bakpoeder gebruiken of moet het zelfrijzend bakmeel zijn .
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Sandra! Nee, je wil geen rijsmiddel in deze brownies, want dan wordt het een soort van chocoladecake en we willen juist brownies. Brownies mogen een beetje zacht en kleverig zijn, dat is het juist het lekkerste aan brownies ☺️
Miranda says:
Hoi Eef, welke maat bakvorm heb je voor recept gebruikt?
Bedankt alvast!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Miranda, voor deze is een bakvorm van 20 x 20 cm gebruikt (er staat een linkje in de ingrediëntenlijst) !
Feliz says:
Heerlijk recept, ik heb de chocola gesmolten en door het beslag gemixt.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂