Volg mij:
(Zoete) Baksels

Salted caramel brownies

Salted caramel brownies

Als we het gaan hebben over goddelijk, waanzinnig, overdreven lekker dan moeten we het eens gaan hebben over deze salted caramel brownies. Ja, ze smaken zoals ze klinken: meer dan lekker! Gezond? Nee, maar dat hoeft ook niet altijd. Het moet alleen wel het zondigen waard zijn en dat zijn deze salted caramel brownies 100%!

Dit waanzinnig lekkere recept heb ik niet zelf bedacht, i wish. Het is een recept van niemand minder dan Donna Hay. Als we het hebben over keukenprinsessen of misschien beter: kookgodin dan kun je haar naam vinden bij die beschrijving in het woordenboek. Mevrouw Hay maakt overigens niet alleen de lekkerste recepten ze weet ze namelijk met haar team ook perfect op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is een icoon als het gaat om tv-persoonlijkheden en ze is meer dan goed in wat ze doet.

Salted caramel brownies

 

Fan zijn van salted caramel brownies

Je begrijpt het vast: ik ben best een beetje fan van Donna Hay. Nu vind ik het woord “fan” altijd een beetje, ja hoe zeg je dat, puberaal misschien? Als ik het over fan zijn heb moet ik altijd denken aan de 12-jarige ik die fan was van de Spice Girls. Ja, even met de billen bloot: dat was ik. Mijn ouders hebben gevochten om wie mij mocht vertellen dat Geri Halliwel de Spice Girls ging verlaten. En huilen hé, zoals een echte fangirl dat doet. Het betekende het einde van de Spice Girls tijd en tegelijkertijd voor mij het einde van “fan zijn”. Maar toegegeven, inmiddels zo’n 15 jaar laten ben ik best een beetje fan van Donna Hay en best een beetje boel fan van deze waanzinnig lekkere salted caramel brownies.

Salted caramel brownies


Het recept voor salted caramel brownies:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 1 uur en 15 minuten (+afkoelen)
Hoeveelheid: ca. 20 stukjes

Wat heb je nodig voor salted caramel brownies (ingrediënten):

Voor de brownies:

  • 265 gram suiker
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 gram pure chocolade
  • 110 gram bloem
  • 3 eieren
  • 2 eetlepel cacaopoeder
  • zeezout

Voor de karamel:

  • 330 gram suiker
  • 180 ml slagroom
  • 125 ml water
  • 90 gram roomboter (ongezouten)

Overig: suikerthermometer

Hoe maak je salted caramel brownies :

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de chocolade en de boter in een steelpannetje en verhit dit tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en laat dit even afkoelen.
  3. Neem een ruime kom en doe daar de suiker, eieren, bloem en cacaopoeder in en meng dit door elkaar. Voeg dan het chocolademengsel toe en mix dit goed door het beslag.
  4. Vet een bakvorm of ovenschaal van 20 x 30 cm in of bedek deze met bakpapier. Giet hier het beslag in en bak dit voor ongeveer 30-35 minuten tot de brownies gaar zijn. Test eventueel met een satéprikker of de brownies gaar zijn door erin te prikken. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan zijn je brownies gaar. Laat de brownies daarna volledig afkoelen.
  5. Zodra de brownies afgekoeld zijn gaan we de karamel maken. Doe hiervoor de slagroom en de room in een steelpannetje en verhit dit tot de boter gesmolten is. Zet dit daarna apart.
  6. In een andere steelpannetje doe je de suiker en het water. Zet het vuur hoog tot het begint te koken en kook het mengsel (zonder te roeren!) tot het 175 graden heeft. Je kunt eventueel de pan wel rustig heen en weer wiegen. Haal de pan vervolgens van het vuur.
  7. Voeg dan de room en boter toe en roer het geheel om het te mengen. Zet het pannetje weer op het vuur en kook het op laag vuur voor ongeveer 5 minuten in tot de karamel iets dikker is geworden.
  8. Giet de caramel over de brownies en laat die nu ongeveer 4-5 uur volledig afkoelen.
  9. Verdeel wat zeezout naar smaak over de brownies wanneer deze volledig afgekoeld zijn en snijd ze dan in stukjes. Eet smakelijk!

Bewaar de brownies afgesloten in de koelkast dan blijven ze zo’n 2 á 3 dagen goed.


Salted caramel brownies

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Ik heb het je al gezegd: ik neem het je echt een beetje kwalijk dat je deze niet mee hebt genomen naar werk :p Deze lijken me echt zo waanzinnig lekker!

    6 november 2017 at 19:57
  • Beantwoorden Diana

    Ik heb geen suikerthermometer kan ik de salted caramel brownies ook zonder de thermometer maken?

    6 november 2017 at 21:21
    • Beantwoorden Eef

      Je kunt het op het oog proberen maar ik raad je toch echt een aan suikerthermometer te gebruiken. Dan weet je zeker dat je het beste resultaat krijgt.

      11 november 2017 at 09:59
  • Beantwoorden Lianne

    Ik heb paar weken geleden een suikerthermometer gekregen voor mn verjaardag, die kan ik mooi gebruiken. 🙂

    10 november 2017 at 11:14
    • Beantwoorden Eef

      Kijk, komt hij gelijk van pas 😉

      11 november 2017 at 09:59

    Laat een reactie achter