Paddenstoelensoep met bladerdeeg. Een hele simpele, maar fan-tas-tisch lekkere soep om te maken. Romig, bomvol paddenstoelen en champignons en met lekker veel smaak. Feestelijk afgedekt met een dakje van bladerdeeg.
Paddenstoelensoep met bladerdeeg
Ik ben gek op de klassieke champignonsoep, maar deze paddenstoelensoep is nét wat specialer met allerlei verschillende paddenstoelen en champignons en een lekker krokant dakje van bladerdeeg. Hij is super makkelijk om te maken en een feestje om te zien én te eten.
De combinatie van de hartige, romige umami smaak en het krokante bladerdeeg is echt hemels! Zo’n ander fantastisch recept met paddenstoelen en bladerdeeg is dit recept voor zelf ragout maken.
Eef’s paddenstoelensoep recept
Deze heerlijke paddenstoelensoep is ondertussen vaste prik geworden in huize ‘Kookt Zo’. Perfect om lekker mee op te warmen op een koude dag, maar ook heerlijk als lichte lunch. Het is een lekkere romige, dikke soep. Je kunt hem natuurlijk zo dik maken als je zelf wilt door langer of korter in te koken.
Je kunt de soep prima van tevoren maken en eventueel invriezen. Eventjes voor het serveren doe je de soep in de oven met het bladerdeeg en voilà! Een heerlijk soepje met een feestelijke touch.
Op zoek naar nog een feestelijk recept met paddenstoelen? Probeer dan eens deze risotto champignons!
Zelf paddenstoelensoep maken
Natuurlijk is het echt super eenvoudig om deze paddenstoelensoep zelf te maken, anders zou het geen Eef Kookt Zo recept zijn ;-). Je bakt de gesneden paddenstoelen met wat boter en tijm, voegt bloem toe en maakt de basis van een roux. Ik gebruik hier het liefste deze ovale zwarte pan van Le Creuset voor.
Vervolgens giet je de bouillon en room erbij en breng je de soep op smaak. Even koken en dan kun je de soep verdelen over ovenbestendige soepkommen. Verdeel het bladerdeeg er als een dakje overheen en bak af in de oven.
Leuke tip voor de feestdagen, of een andere gelegenheid: decoreer het bladerdeeg met bijvoorbeeld (sesam)zaadjes, tijm of Parmezaanse kaas. Ook kun je vormpjes uitsteken, zoals een kerstboom, uit extra bladerdeeg en dit bovenop je ‘dakje’ leggen voor het afbakken. De keuze is reuze!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram paddenstoelen mix
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 2 takjes verse tijm
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter champignonbouillon
- 150 ml kookroom/slagroom
- 4 plakjes bladerdeeg (uit de koeling of ontdooid)
- 1 ei + een scheutje melk
- boter, verse peterselie, peper en zout
- optioneel: geraspte Parmezaanse kaas
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Borstel de paddenstoelen schoon en snij in plakjes.
- Verhit een beetje boter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Bak dan de paddenstoelen mee samen met de tijm.
- Als ze bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk dan de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en als het kookt roer je de room erdoor.
- Laat de soep een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Vis de takjes van de tijm uit de soep. Schenk de soep in hittebestendige kom, bestrijk de randen van de kom met het ei, leg het bladerdeeg eroverheen.
- Bestrijk de bladerdeegdakjes met de rest van het ei en strooi er wat sesamzaadjes (of een mix van sesam/ maanzaadjes), tijm en/of Parmezaanse kaas over en bak in 8-10 min gaar en goudbruin. Serveer direct, eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anouska Beerlage says:
Ik ben dit dit aan het maken maar waar blijft de peterselie? Ik zie het nergens in de omschrijving staan? Kijk ik er nou overheen? 🙈🙈
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed punt! Dat is een foutje, die hoort niet in dit recept. Ga het gelijk even aanpassen.
Angelique says:
Met kerst gemaakt en niet alleen super makkelijk, super lekker maar ook super leuk! Net een paddestoel wat er uit de oven kwam! Te leuk. Bedankt voor dit lekkere recept 🙂 Grt, uit HHW
Eef says:
Ja leuk he, ziet er direct gezellig uit 🙂
Erica Slingerland says:
Leent deze soep zich er ook voor om te pureren?
Eef says:
Ja op zich zou dat zeker wel kunnen maar dan ben je natuurlijk wel de stukjes paddestoelen kwijt en wordt hij iets dikker (voeg eventueel wat extra vocht toe in dat geval :))
Jacqueline Zuurbier says:
Ga t maken!!Maar oh wat jammer..stom eigenlijk dat ik de vuurvaste kommen heb weggedaan met verhuizen!!
Zie dat ze duur zijn!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! En oh ja dat snap ik, wellicht vind je ze nog ergens in de aanbieding!