Macaroni met gehakt

Een klassieker: macaroni met gehakt en groenten. Een heerlijke pasta met lekker veel verschillende groenten en gehakt. Dus als je net als ik bent opgegroeid in de jaren ’80\ ’90 dan ken je deze ouderwetse macaroni ongetwijfeld wel!

Ouderwets macaroni recept

Het voelt eigenlijk een beetje gek om deze macaroni met gehakt ouderwets te noemen, maar dat is dit recept toch inmiddels wel een beetje. Of klassiek, zo kun je het ook noemen 😉 .

Want ‘vroeger’ toen ik nog een kleine Eef was, kwam dit gerecht vaak genoeg bij ons thuis op tafel. Echt een familie favoriet en dat is hij eigenlijk nog steeds! Vaak met smack toen trouwens, nu ga ik liever voor gehakt.

Macaroni met gehakt en groenten

Niet zo gek ook want het is een echte allemansvriend. Jong en oud is dol op de pastasoort macaroni en de groenten en tomatensaus maken het tot een erg smakelijk en smeuïg geheel.

De kruiden geven het veel smaak en de geraspte kaas maakt het uiteraard helemaal af. Wij aten het vroeger thuis trouwens vaak met wat zoetzure komkommer erbij, lekker fris!

Tip: als je het sausje net iets zoeter wilt, kun je er eventueel 2 theelepels suiker of honing aan toevoegen. Zeker geen must, maar als je van een zoetig sausje houdt kun je het eens proberen.

Makkelijk macaroni recept

En dan is deze macaroni met gehakt en groenten ook nog eens heel makkelijk om te maken! Binnen een half uurtje staat het al op tafel. Top ook dat je weet dat iedereen, zowel de kids als jijzelf, voldoende groenten binnen krijgt en mocht je restjes overhouden, dan is het een heerlijke lunch!

Net even wat anders maar zeker ook een aanrader is deze macaroni ovenschotel. En deze is wel wat meer werk, maar ook absoluut geweldig en ideaal om een grote pan van te maken en porties van in te vriezen: bolognesesaus.

Macaroni met gehakt

Een klassieker: macaroni met gehakt. Een heerlijke pasta met lekker veel verschillende groenten en gehakt. Ouderwetse macaroni!
4.38 van 37 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram macaroni
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 rode paprika (in kleine blokjes)
  • 250 gram champignons (in plakjes)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram )
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 courgette (in kleine blokjes)
  • 1 blik tomatenblokjes (425 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • geraspte kaas en verse basilicum (garnering)
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kook de macaroni beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg dan de paprika en champignons toe en bak enkele minuten mee.
  • Doe de tomatenpuree erbij, bak even mee en voeg het gehakt toe.
  • Bak het gehakt rul en kruid ondertussen met Italiaanse kruiden, gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
  • Als het gehakt gaar is voeg je de courgette toe, bak mee tot het gaar is.
  • Voeg het blik tomatenblokjes toe, breng aan de kook. Voeg de laurierblaadjes toe en laat nog 5 minuten sudderen. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer met geraspte kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 481kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwitten: 31g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

17 thoughts on “Macaroni met gehakt

  • Lijkt me lekker en simpel.
    Maar een vraagje.. wat is de toegevoegde waarde van een half blikje tomatenblokjes boven een paar honderd gram verse tomaten???

    • Ik begrijp je vraag niet helemaal? We gebruiken een heel blikje, niet een halve. Als je vers wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook, zeker nu tomaten in het seizoen zijn. Maar in de winter wanneer het niet zo smakelijke waterbommetjes zijn ga ik het liefst voor tomaten in blik. Daar zit niets extra’s bij (let uiteraard even op welk blik je koopt ;-)) en zo heb je wel die heerlijke volle smaak van tomaat.

  • 1/2 blikje komt omdat ik recept had aangepast voor 2 personen.
    Inderdaad, de smaak van tomaten wijkt weleens af van hoe ze horen te smaken. Blik tomaten geven dan misschien een meer constante kwaliteit qua smaak (zomer en winter door)
    Bedankt voor tip

  • Gerda Horst-Alberts says:

    Ik heb het gemaakt voor mijn, toch wel, kritische kleinkinderen van 8 en 5. Zij lusten bijna geen enkele groenten, laat staan als er grote stukken in zitten. Ik heb de laurier er niet in gedaan (vond dit een te sterke smaak voor de kinderen) en heb nog wel een aubergine erbij gedaan. Alles in kleine blokjes en mee gebakken. En wat denk je????
    Ze hebben gesmuld.

  • Elly van Wissen says:

    5 sterren
    Voor de eerste keer gemaakt. Had een ietwat zurige smaak. Maar met een beetje maggi erover was het heerlijk. Heb 3 porties ingevroren.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat fijn om te horen! Dat ‘zurige’ komt waarschijnlijk door de tomatenpuree, je kan dit de volgende keer oplossen door het iets langer aan te bakken (daardoor karamelliseren de suikers in de tomatenpuree en wordt hij minder zurig) of door een klein beetje bakingsoda (mespuntje) of suiker toe te voegen. De bakingsoda neutraliseert de zuurtegraad een beetje, maar suiker werkt natuurlijk ook prima! Hopelijk heb je er iets aan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept