Zoetzure komkommer, dit was toen ik opgroeide echt de standaard salade bij ons thuis die je in de zomer eigenlijk altijd wel in de koelkast kon vinden. Het blijft gekoeld lang goed, past overal bij en is heerlijk verfrissend tijdens de warme zomerdagen. Hoe je zelf deze smaakmaker kunt maken leg ik je vandaag uit!
Zoetzure komkommer salade
Deze zoetzure komkommer salade is echt ongelooflijk lekker bij.. nou ja, eigenlijk alles. Ik vind het heerlijk om hem te serveren bij (pittige) Aziatische gerechten, zoals deze zoetzure kip! Het is ook heerlijk op een broodje, zoals deze met hete kip, of als bijgerecht bij de BBQ bijvoorbeeld. Lekker fris met een bite en een beetje pit, echt top!

Groenten inleggen met zoetzuur
Deze salade is een vorm van groenten inleggen. Zoetzure komkommer is één van mijn favorieten, naast ingelegde rode ui. Je kunt allerlei groenten makkelijk inleggen met zoetzuur, het lekkerste is wel om een groente te gebruiken die een bite heeft. Anders verliest het snel z’n structuur, komkommer is dus echt perfect.
Experimenteer ook eens met wortel of koolsoorten, ook heerlijk én een goeie manier om groenten die je anders misschien zou weggooien te verwerken!

Zelf zoetzure komkommer maken
Dit lekkere bijgerecht is zo gemaakt. Je maakt een simpele zoetzuur met water, azijn, citroensap en suiker en brengt deze vervolgens op smaak. Ik gebruik daarvoor een rode chili, peperkorrels en rode ui. Je kan natuurlijk meer of minder rode chili of peper toevoegen naar smaak. Ik vind het juist lekker als de zoetzure komkommer een beetje pit heeft, maak hem vooral naar je eigen smaak!
De zoetzure komkommer is het lekkerste als je hem een nachtje in de koelkast laat trekken, je kan hem vervolgens enkele dagen bewaren in de koelkast. Pas wel op; het is zo lekker dat je zo weer nieuwe staat te maken 😉 !


Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel citroensap
- zwarte peper naar smaak
- optioneel: piment korrels
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snij de komkommer in dunne plakjes, halveer indien gewenst en doe ze in een ruime kom.
- Snij de rode ui in en rode peper in ringen. Verwijder eventueel de zaadjes van de rode peper voor iets minder pit en/of voeg een halve rode peper toe in plaats van een hele.
- Voeg de ui en rode peper toe aan de komkommer.
- Doe de azijn, water, suiker en het citroensap erbij.
- De komkommer moet nu net onder 'water' staan (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water toe). Breng op smaak met zwarte peper en voeg eventueel nog wat piment korrels toe voor extra smaak.
- Meng dit door elkaar. Dek de kom af of doe de salade in een weckpot of herbruikbare plastic bak. Bewaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



hoi, ik had ergens een recept met zoetzure komkommer met peper waarbij de azijn+water+suiker gekookt werden, hier gaat het gewoon in koude azijn, wat is het verschil daar tussen?
Je kunt het koken zodat de suiker iets beter oplost.
Heerlijk recept voor zoetzure komkommer!
Waarom voeg je nog citroensap toe ? Is de azijn niet zuur genoeg?
En kun je ook appelazijn gebruiken of is dat n verkeerde smaak?
De citroen is ook voor smaak en je kunt ook appelazijn gebruiken alleen zal de kleur ietsje donkerder zijn dan natuurlijk
Hoi Eef,die je de azijn en water koud in t potje of verwarm je t eerst? Met ingelegde ui wordt nl aangeraden om t warm toe te voegen. Bij vooebaat dank voor je antwoord
Gr. Bea
Klopt, dat maakt de ui wat zachter. Hierbij wil je dat de komkommer knapperig blijft dus dan doen we dat niet 🙂
Ik heb de komkomer, gesneden en de azijn en suiker in een lege augurken pot gedaan
Ze staan nu niet onder vocht
Is dat erg, of kan ik gewoon nog wat azijn aan de pot toevoegen??
Ja je kunt dan altijd watt extra vocht toevoegen. Of wellicht iets zwaars erop leggen zodat ze in het vocht worden gedrukt.
Ik maak al jaren (Surinaams) zuurgoed. 3 bekertjes azijn, 1 bekertje water, flink zout en (basterd)suiker naar smaak, zwarte peper en mosterdzaadjes. Even laten koken en heet op de komkommer of ui, of welke stevige groente je wil gieten. Laten afkoelen en smullen maar..,
Heerlijk!
Ik hou van zuur dus word hier wel blij van! Was lekker!
Wat top! 🙂
Kan ik de suiker vervangen door zoetstof, of is dat niet aan te raden?
Dat hebben we zelf niet getest, maar zou je uiteraard kunnen proberen!
Ik gebruik meer suiker en laat even de kook erover komen. In wekpotten blijft de salade maanden lang goed en is altijd gemakkelijk voorhanden.
Een heerlijke salade, of zo uit de kast of even vooraf in de koelkast.
Dankjewel Christine, en bedankt voor je tip!
Ik mis de kruiden die mijn Oma al 100 jaar geleden gebruikte Laurierblaadjes zwarte peperkorrels en kruidnagelen.
Hi! Ik zie dat 1 portie ong 129 kcal is. Maar ik kan nergens vinden hoeveel porties het totale gerecht is 🙂
Hi Mandy, bovenaan de ingrediëntenlijst zie je portiegrootte/omschrijving. In dit geval is het per potje berekend, dit potje bevat ongeveer 129 kcal.
Wij vroegen ons af of je de azijn kan hergebruiken of dat dit bederft of iets dergelijks? Om verspilling tegen te gaan zegmaar (en zo ja hoe lang?)
Hi Sofie, dat kan zeker. Hoe vaak is ook sterk afhankelijk van hoelang je met een potje doet natuurlijk. Ik zou zelf aanraden het eerst 1-2 te hergebruiken en wel telkens even te ruiken, kijken en proeven.
Als ik een augurken pot leeg heb doe ik er komkommer in en ook wel eens een gekookt ei….heerlijk als je dat in de koelkast bewaard…
Wat een goede tip, dankjewel voor het delen 🙂
Super leuk recept en heerlijk fris.
Mijn vraag is, waarom kan je dit maar een paar dagen bewaren?
Alvast dank voor je antwoord
Vriendelijke groet Astrid
Hi Astrid, dankjewel voor je reactie! Aangezien je ze niet echt weckt is de houdbaarheid wat korter dan andere ingeblikte groenten of groenten uit pot.
Hallo Eef
Ik heb de komkomers ingemaakt, in schone uitgekookte jampotjes, ik heb alles in de potjes gedaan, maar vergeten ze op z n kop te zetten, zijn ze nu wel of niet vacuüm? Ik heb 3 potjes.
Alvast bedankt voor je antwoord
Groet Hanja
Dat durf ik je niet te zeggen, dat is wat lastig beoordelen op afstand en dit recept hebben we zelf niet op die wijze bewaard.
JP je kunt makkelijk controleren of een potje vacuüm is door op het dekseltje te drukken als je het in kunt drukken (klikken) is het niet vacuüm.
Weckpotjes kun je ook makkelijk controleren als het lipje van de weckelastiek naar beneden wijst is het vacuüm zo heb je in een oogopslag alle potjes gecontroleerd
Groet Pieter
Hey,
Ik gebruik ook rijstazijn.
Een ietsie pietsie zoet.
Heerlijke salade voor ieder eetmoment.
Bedankt voor het delen.
Wat heerlijk! 🙂
Mocht je het toevallig in huis hebben dan zou ik rijstazijn gebruiken ipv gewone azijn, het maakt het net even wat lekkerder. 🙂
Wat een goede tip, dat gaan wij ook eens proberen.
Ik vind het te zuur, wat kan ik eraan doen, om het wat zoeter te krijgen.
Hi Jeanine, dan kun je naar smaak wat meer suiker toeveogen!
Ik maak het met witte wijn azijn. Halveer de komkommer en lepel ook de zaadjes eruit, scheelt een bittertje.
Met of zonder pitjes kan beide natuurlijk 🙂