zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, dit was toen ik opgroeide echt de standaard salade bij ons thuis die je in de zomer eigenlijk altijd wel in de koelkast kon vinden. Het blijft gekoeld lang goed, past overal bij en is heerlijk verfrissend tijdens de warme zomerdagen. Hoe je zelf deze smaakmaker kunt maken leg ik je vandaag uit!

Zoetzure komkommer salade

Deze zoetzure komkommer salade is echt ongelooflijk lekker bij.. nou ja, eigenlijk alles. Ik vind het heerlijk om hem te serveren bij (pittige) Aziatische gerechten, zoals deze zoetzure kip! Het is ook heerlijk op een broodje, zoals deze met hete kip, of als bijgerecht bij de BBQ bijvoorbeeld. Lekker fris met een bite en een beetje pit, echt top!

Ingredienten voor zoetzure komkommer

Groenten inleggen met zoetzuur

Deze salade is een vorm van groenten inleggen. Zoetzure komkommer is één van mijn favorieten, naast ingelegde rode ui. Je kunt allerlei groenten makkelijk inleggen met zoetzuur, het lekkerste is wel om een groente te gebruiken die een bite heeft. Anders verliest het snel z’n structuur, komkommer is dus echt perfect.

Experimenteer ook eens met wortel of koolsoorten, ook heerlijk én een goeie manier om groenten die je anders misschien zou weggooien te verwerken!

Zelf zoetzure komkommer maken

Zelf zoetzure komkommer maken

Dit lekkere bijgerecht is zo gemaakt. Je maakt een simpele zoetzuur met water, azijn, citroensap en suiker en brengt deze vervolgens op smaak. Ik gebruik daarvoor een rode chili, peperkorrels en rode ui. Je kan natuurlijk meer of minder rode chili of peper toevoegen naar smaak. Ik vind het juist lekker als de zoetzure komkommer een beetje pit heeft, maak hem vooral naar je eigen smaak!

De zoetzure komkommer is het lekkerste als je hem een nachtje in de koelkast laat trekken, je kan hem vervolgens enkele dagen bewaren in de koelkast. Pas wel op; het is zo lekker dat je zo weer nieuwe staat te maken 😉 !

zoet zure komkommer
zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, een heerlijke smaakmaker en bijgerecht! Hij past overal bij en is heerlijk verfrissend tijdens de warme zomerdagen.
4.41 van 22 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • zwarte peper naar smaak
  • optioneel: piment korrels

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de komkommer in dunne plakjes, halveer indien gewenst en doe ze in een ruime kom.
  • Snij de rode ui in en rode peper in ringen. Verwijder eventueel de zaadjes van de rode peper voor iets minder pit en/of voeg een halve rode peper toe in plaats van een hele.
  • Voeg de ui en rode peper toe aan de komkommer.
  • Doe de azijn, water, suiker en het citroensap erbij.
  • De komkommer moet nu net onder 'water' staan (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water toe). Breng op smaak met zwarte peper en voeg eventueel nog wat piment korrels toe voor extra smaak.
  • Meng dit door elkaar. Dek de kom af of doe de salade in een weckpot of herbruikbare plastic bak. Bewaar in de koelkast. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: het lekkerste is om de komkommer een nachtje te laten trekken in de koelkast. Hij blijft dan enkele dagen goed.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 129kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 4g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
zoetzure komkommer

10 thoughts on “Zoetzure komkommer

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept