fbpx
Broodje hete kip

Broodje hete kip

Een broodje hete kip, een echte verwennerij op z’n tijd. Dit heerlijke broodje hete kip is makkelijk om te maken en zet je met een half uurtje al op tafel. Lekker voor de lunch maar ook zeker meer dan prima voor het avondeten met een lekkere salade erbij. Hoe pittig je dit broodje kip maakt, dat bepaal jij!

Als je mij al een tijdje volgt weet je het wel, we zijn inmiddels druk aan het klussen in ons huis en daar gaat vrijwel elk vrij uurtje aan op. Bij klussen hoort natuurlijk ook een lekkere lunch, zeker als vrienden en familie druk aan het helpen zijn. Zo ontstond het idee om eens een broodje hete kip te maken. Heerlijk maar ook lekker snel klaar en makkelijk om te maken. Die laatste twee zijn natuurlijk tijdens een drukke (klus)dag enigszins essentieel te noemen.

Surinaams

Toen ik in Amsterdam op school zat was er een Surinaams eettentje om de hoek. Hier kon je allerlei lekkere Surinaamse gerechten halen waaronder een broodje hete kip met “zuur”. Met zuur wordt (ingelegde) komkommer bedoeld. Je had geloof ik mild, pittig en extra pittig. Ik koos altijd voor pittig, dat was voor mij meer dan pittig genoeg. Er waren er ook genoeg die juist voor mild gingen en dat juist heel erg pittig vonden terwijl de bikkels die voor extra pittig gingen dat weer prima vonden. Het idee voor het broodje hete kip komt dan ook hier vandaan. Hoe de kip was gemarineerd? Geen idee, ik heb nooit een recept gevraagd destijds en ik weet ook niet of het eettentje überhaupt nog bestaat. Dit is mijn eigen recept voor een broodje hete kip en ik moet zeggen, hij is heerlijk!

Lekker pittig

Dat is het grappige, vind ik, met pittig eten. Wat de een lekker pittig vind is voor de ander heel erg heet en vice versa. Meestal weet je je eigen grenzen hier op een gegeven moment wel in. In dit gerecht gebruik ik 4 theelepels sambal op 600 gram kipfilet. Voor mij is dit prima. Het broodje is niet té heet maar ook zeker niet te mild. Volgens mij hoor ik in de “categorie” gemiddeld qua pittig eten dus afhankelijk waar je jezelf schaalt kun je de theelepels sambal vermeerderen of juist verminderen. Even proeven en je weet of de saus naar smaak is. In het recept kom ik hier nog even bij je op terug.

Op een broodje of met wat rijst

De hete kip kun je eten op een zacht mini puntje of juist een knapperige pistolet. Serveer er wat plakjes komkommer of juist wat plakjes ingelegde komkommer bij. Eventueel een paar dunne ringetjes rode peper voor wat extra pit. Ook zonder broodje is de kip heerlijk, lekker met wat rijst en wat ingelegde komkommer bijvoorbeeld. Je kunt ‘m als lunch eten maar ook als avondeten doet hij het erg goed deze hete kip.

 

Broodje hete kip

Broodje hete kip

Een broodje hete kip. Heerlijk voor de lunch of als snelle maaltijd.
4.34 van 9 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 10 kleine witte puntjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 10 mini witte puntjes
 • 600 gram kipfilet
 • 100 ml water
 • 3 tenen knoflook
 • 2 rode ui
 • 3 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel maizena
 • 1 eetlepel chilisaus
 • 4 theelepels sambal oelek
 • 1 theelepel geraspte gember
 • peper, zout, olijfolie
 • Plakjes komkommer en eventueel wat fijngesneden rode peper om erbij te serveren.

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Snipper twee rode uitjes en snijd 3 knoflookteentjes fijn.
 • Snijd de kipfilet in dunne reepjes.
 • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de uitjes en knoflook aan tot deze glazig en zacht zijn.
 • Voeg dan 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 4 theelepels sambal oelek en 1 theelepel geraspte gember toe. Bak dit op laag vuur een paar minuutjes mee, af en toe even doorroeren zodat er een lekker sausje ontstaat.
 • Proef de saus of deze naar smaak is en voeg eventueel naar smaak wat extra sambal toe. Als je niet zeker weet of 4 theelepels sambal misschien te heet voor je is kun je er ook eerst 2 in doen en de saus op dit moment nog aanpassen naar smaak.
 • Voeg vervolgens de kipfilet toe en bak deze gaar. Af en toe even omscheppen.
 • Voeg tot slot 100 ml water toe en roer dit er doorheen.
 • Voeg daarna 1 eetlepel maizena toe zodat het sausje iets indikt.
 • Daarna nog 1 eetlepel chilisaus erbij en naar smaak wat zwarte peper en zout.
 • Snijd de broodjes open en beleg ze met een paar plakjes komkommer en een paar eetlepels hete kip.
 • Garneer eventueel met een paar ringetjes rode peper voor wat extra pit. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Of serveer de hete kip op pistolets. Dan kun je er met dit recept ongeveer 5 tot 6 vullen.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 248kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 15g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 3g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Broodje hete kip

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

24 reacties op “Broodje hete kip”

 1. Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik zou het zelf alleen maken met een smeltbroodje, inplaats van een witte bol. Je hebt trouwens een leuke blog 🙂

 2. nou ik ga er niets aan veranderen! wat heerlijk….. gisteravond mijn vrouw er mee verrast…. ze vond het heerlijk 🙂

 3. Pingback: 9x MIJN FAVORIETE RECEPT VAN MEDEBLOGGERS! • VYELLA.NL

 4. Prima recept zeg, ik heb het met gua bao broodjes en zoetzure komkommer gegeten en ga het zeker vaker maken

 5. Het was weer super lekker, Eef!! We hebben allemaal gesmuld. Zelfs de kids (21 en 23) die geen makkelijk eters zijn waren aangenaam verrast. Bedankt !!

 6. Hoi Eef, ik heb je vorige week “ontdekt” 😉 de kip-tandoori heb ik al gemaakt. Het was heerlijk. Voor vanavond staat de hete kip op het menu Ik maak het met zilvervliesrijst. Nu even een vraagje, wat mij opvalt is dat jij bij deze gerechten eerst een ‘saus’ maakt en dan de kip toevoegd. Bij de kip-tandoori moet je de kip marineren in griekse yoghurt. Ik heb hem nog vacuüm weg gezet in de koelkast. (Daar word de kip zo lekker mals van) Toch vond ik de kip wat aan de droge kant. Doordat je door de marinade de kip niet goed kunt aanbraden (denk ik) bij de hete kip voeg je ook de kip later toe aan de saus. Kun je hem dan wel aanbakken? Excuses voor mijn lang verhaal.
  Lieve Groet Erica

  1. Wat leuk om te lezen Erica 🙂 Dank je wel!

   Als je het vuur iets lager zet dan bakt de kip wat rustiger gaar en zal hij lekker mals blijven, althans zo doe ik het altijd met gemarineerde kip 🙂 Dan duurt het wel ietsje langer misschien maar je hebt heerlijk kip. Hoop dat het broodje hete kip inmiddels gesmaakt heeft! Groetjes,

  2. Je kunt ook de kip even een kwartiertje voorkoken in water met een bouillonblokje. Dan is ie zeker gaar, mals en niet droog.

 7. Hoi Eef, ik heb je vorige week “ontdekt” 😉 de kip-tandoori heb ik al gemaakt. Het was heerlijk. Voor vanavond staat de hete kip op het menu Ik maak het met zilvervliesrijst. Nu even een vraagje, wat mij opvalt is dat jij bij deze gerechten eerst een ‘saus’ maakt en dan de kip toevoegd. Bij de kip-tandoori moet je de kip marineren in griekse yoghurt. Ik heb hem nog vacuüm weg gezet in de koelkast. (Daar word de kip zo lekker mals van) Toch vond ik de kip wat aan de droge kant. Doordat je door de marinade de kip niet goed kunt aanbraden (denk ik) bij de hete kip voeg je ook de kip later toe aan de saus. Kun je hem dan wel aanbakken? Excuses voor mijn lang verhaal.
  Lieve Groet Erica

  1. Wat leuk dat je nog even een berichtje geeft 🙂 Dank je wel! Zilvervliesrijst ga ik eens proberen, lijkt me heerlijk!

 8. Zo dat was lekker!!! Wel uitgeschoten met de sambal haha. We hebben de hete kip op Turks brood belegd! En daarover heen atjar tompoer….hmmmm zalliiggg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept
Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top