Een broodje hete kip, een echte verwennerij op z’n tijd. Dit heerlijke broodje hete kip is makkelijk om te maken en zet je met een half uurtje al op tafel. Lekker voor de lunch maar ook zeker meer dan prima voor het avondeten met een lekkere salade erbij. Hoe pittig je dit broodje kip maakt, dat bepaal jij!
Als je mij al een tijdje volgt weet je het wel, we zijn inmiddels druk aan het klussen in ons huis en daar gaat vrijwel elk vrij uurtje aan op. Bij klussen hoort natuurlijk ook een lekkere lunch, zeker als vrienden en familie druk aan het helpen zijn. Zo ontstond het idee om eens een broodje hete kip te maken. Heerlijk maar ook lekker snel klaar en makkelijk om te maken. Die laatste twee zijn natuurlijk tijdens een drukke (klus)dag enigszins essentieel te noemen.
Surinaams
Toen ik in Amsterdam op school zat was er een Surinaams eettentje om de hoek. Hier kon je allerlei lekkere Surinaamse gerechten halen waaronder een broodje hete kip met “zuur”. Met zuur wordt (ingelegde) komkommer bedoeld. Je had geloof ik mild, pittig en extra pittig. Ik koos altijd voor pittig, dat was voor mij meer dan pittig genoeg. Er waren er ook genoeg die juist voor mild gingen en dat juist heel erg pittig vonden terwijl de bikkels die voor extra pittig gingen dat weer prima vonden. Het idee voor het broodje hete kip komt dan ook hier vandaan. Hoe de kip was gemarineerd? Geen idee, ik heb nooit een recept gevraagd destijds en ik weet ook niet of het eettentje überhaupt nog bestaat. Dit is mijn eigen recept voor een broodje hete kip en ik moet zeggen, hij is heerlijk!
Lekker pittig
Dat is het grappige, vind ik, met pittig eten. Wat de een lekker pittig vind is voor de ander heel erg heet en vice versa. Meestal weet je je eigen grenzen hier op een gegeven moment wel in. In dit gerecht gebruik ik 4 theelepels sambal op 600 gram kipfilet. Voor mij is dit prima. Het broodje is niet té heet maar ook zeker niet te mild. Volgens mij hoor ik in de “categorie” gemiddeld qua pittig eten dus afhankelijk waar je jezelf schaalt kun je de theelepels sambal vermeerderen of juist verminderen. Even proeven en je weet of de saus naar smaak is. In het recept kom ik hier nog even bij je op terug.
Op een broodje of met wat rijst
De hete kip kun je eten op een zacht mini puntje of juist een knapperige pistolet. Serveer er wat plakjes komkommer of juist wat plakjes ingelegde komkommer bij. Eventueel een paar dunne ringetjes rode peper voor wat extra pit. Ook zonder broodje is de kip heerlijk, lekker met wat rijst en wat ingelegde komkommer bijvoorbeeld. Je kunt ‘m als lunch eten maar ook als avondeten doet hij het erg goed deze hete kip.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 10 mini witte puntjes
- 600 gram kipfilet
- 100 ml water
- 3 tenen knoflook
- 2 rode ui
- 3 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel chilisaus
- 4 theelepels sambal oelek
- 1 theelepel geraspte gember
- peper, zout, olijfolie
- Plakjes komkommer en eventueel wat fijngesneden rode peper om erbij te serveren.
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper twee rode uitjes en snijd 3 knoflookteentjes fijn.
- Snijd de kipfilet in dunne reepjes.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de uitjes en knoflook aan tot deze glazig en zacht zijn.
- Voeg dan 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 4 theelepels sambal oelek en 1 theelepel geraspte gember toe. Bak dit op laag vuur een paar minuutjes mee, af en toe even doorroeren zodat er een lekker sausje ontstaat.
- Proef de saus of deze naar smaak is en voeg eventueel naar smaak wat extra sambal toe. Als je niet zeker weet of 4 theelepels sambal misschien te heet voor je is kun je er ook eerst 2 in doen en de saus op dit moment nog aanpassen naar smaak.
- Voeg vervolgens de kipfilet toe en bak deze gaar. Af en toe even omscheppen.
- Voeg tot slot 100 ml water toe en roer dit er doorheen.
- Voeg daarna 1 eetlepel maizena toe zodat het sausje iets indikt.
- Daarna nog 1 eetlepel chilisaus erbij en naar smaak wat zwarte peper en zout.
- Snijd de broodjes open en beleg ze met een paar plakjes komkommer en een paar eetlepels hete kip.
- Garneer eventueel met een paar ringetjes rode peper voor wat extra pit. Eet smakelijk!
gea says:
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik zou het zelf alleen maken met een smeltbroodje, inplaats van een witte bol. Je hebt trouwens een leuke blog 🙂
Eef says:
Wat lief! Dank je wel!
john says:
nou ik ga er niets aan veranderen! wat heerlijk….. gisteravond mijn vrouw er mee verrast…. ze vond het heerlijk 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen John 🙂 Dank voor je reactie!
9x MIJN FAVORIETE RECEPT VAN MEDEBLOGGERS! • VYELLA.NL says:
[…] BROODJE HETE KIP – EEF KOOKT ZO […]
Iris says:
Al een paar keer gemaakt, supperr lekker broodje!!
Eef says:
Wat goed om te lezen Iris! Blij dat het broodje in de smaak valt 🙂
Matthea Zevenhoven says:
Vanavond gemaakt. Volgens mijn zoon is dit het lekkerste broodje hete kip ever!
Eef says:
Wat leuk om te lezen dank je wel voor je reactie
Eri says:
Prima recept zeg, ik heb het met gua bao broodjes en zoetzure komkommer gegeten en ga het zeker vaker maken
Eef says:
Oh heerlijk! Dat is ook een heerlijke combinatie. Bedankt voor de tip 🙂
Edine says:
Het was weer super lekker, Eef!! We hebben allemaal gesmuld. Zelfs de kids (21 en 23) die geen makkelijk eters zijn waren aangenaam verrast. Bedankt !!
Eef says:
Kijk! Zo lees ik het graag 😀 Dank voor je reactie Edine.
Erica says:
Hoi Eef, ik heb je vorige week “ontdekt” 😉 de kip-tandoori heb ik al gemaakt. Het was heerlijk. Voor vanavond staat de hete kip op het menu Ik maak het met zilvervliesrijst. Nu even een vraagje, wat mij opvalt is dat jij bij deze gerechten eerst een ‘saus’ maakt en dan de kip toevoegd. Bij de kip-tandoori moet je de kip marineren in griekse yoghurt. Ik heb hem nog vacuüm weg gezet in de koelkast. (Daar word de kip zo lekker mals van) Toch vond ik de kip wat aan de droge kant. Doordat je door de marinade de kip niet goed kunt aanbraden (denk ik) bij de hete kip voeg je ook de kip later toe aan de saus. Kun je hem dan wel aanbakken? Excuses voor mijn lang verhaal.
Lieve Groet Erica
Eef says:
Wat leuk om te lezen Erica 🙂 Dank je wel!
Als je het vuur iets lager zet dan bakt de kip wat rustiger gaar en zal hij lekker mals blijven, althans zo doe ik het altijd met gemarineerde kip 🙂 Dan duurt het wel ietsje langer misschien maar je hebt heerlijk kip. Hoop dat het broodje hete kip inmiddels gesmaakt heeft! Groetjes,
Dick says:
Je kunt ook de kip even een kwartiertje voorkoken in water met een bouillonblokje. Dan is ie zeker gaar, mals en niet droog.
Erica says:
Hoi Eef, ik heb je vorige week “ontdekt” 😉 de kip-tandoori heb ik al gemaakt. Het was heerlijk. Voor vanavond staat de hete kip op het menu Ik maak het met zilvervliesrijst. Nu even een vraagje, wat mij opvalt is dat jij bij deze gerechten eerst een ‘saus’ maakt en dan de kip toevoegd. Bij de kip-tandoori moet je de kip marineren in griekse yoghurt. Ik heb hem nog vacuüm weg gezet in de koelkast. (Daar word de kip zo lekker mals van) Toch vond ik de kip wat aan de droge kant. Doordat je door de marinade de kip niet goed kunt aanbraden (denk ik) bij de hete kip voeg je ook de kip later toe aan de saus. Kun je hem dan wel aanbakken? Excuses voor mijn lang verhaal.
Lieve Groet Erica
Erica says:
Dankjewel voor je reactie, het was heerlijk en zeker ook een aanrader met zilvervliesrijst!
Eef says:
Wat leuk dat je nog even een berichtje geeft 🙂 Dank je wel! Zilvervliesrijst ga ik eens proberen, lijkt me heerlijk!
Erica says:
Dankjewel voor je reactie, het was heerlijk en zeker ook een aanrader met zilvervliesrijst!
Jantine says:
Zo dat was lekker!!! Wel uitgeschoten met de sambal haha. We hebben de hete kip op Turks brood belegd! En daarover heen atjar tompoer….hmmmm zalliiggg!
Eef says:
Wat fijn om te lezen! Lekker met atjar, goed idee 🙂
M Van Doorn says:
Heerlijk van genoten.????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Tsikimo says:
Net gemaakt,
Heerlijk!
Benieuwd wat man en zoon er vanavond van gaan vinden! 🙂
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Kariena nauta says:
Ik wilde je even bedanken voor dit heerlijke recept …
Ik heb het ondertussen al wel 13 a 14 x gemaakt al doe ik er meer sambal in en maak ik het nu met mn eigen gevoel en geur en proeven en staat wel 1x per 10 dgn op tafel…
Vaak met rijst en gewokte spitskool..
Dus nogmaals bedankt ?
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Peronne says:
Ik ben hem nu aan het maken ben benieuwd ik heb er ook taugé aan toegevoegd.en de kip eerst gekookt en dan met de mixer krij je leker lose stukjes kip.
Groetjes peronne
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Is het goed gelukt? Dat klinkt in ieder geval als een lekkere toevoeging en goede tip van de mixer 🙂