Lamsrack uit de oven met een kruidenkorst. Malse, rosé gebakken lamsrack met een heerlijke, licht krokante korst met verse kruiden zoals tijm, rosemarijn, salie en peterselie. Krokant door de panko en langzaam gegaard in de oven. Een feestje om op tafel te zetten deze kerst!
Misschien denk je bij lamsrack, oei lastig. Maar als ik je nou eens vertel dat het reuze meevalt? Het lamsvlees braad je even kort aan in de pan, dan maak je de kruidenkorst en die verdeel je over de lamsrack. Daarna gaat hij een klein halfuurtje de oven in en that’s it! Geloof me, als ik het kan, kan jij het ook.
Lamsrack uit de oven met een kruidenkorst, makkelijk recept
Wat handig is bij dit soort stukken vlees is een kernthermometer. Voor nog geen 20 euro kun je zo’n dingetje kopen. Het handigste is een digitale met een pen die je in het vlees kunt steken. Dan blijft de display buiten de oven en kun je eenvoudig zien of het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Deze kernthermometer heeft een alarm waarbij je kunt instellen bij welke kerntemperatuur hij af moet gaan. Zo weet je exact wanneer je vlees perfect rosé is. Voor een lamsrack is dit bij een kerntemperatuur van 52 graden.
Lekker voor bij een lamsrack
Met dit pronkstuk op tafel heb je eigenlijk alleen nog wat lekkere bijgerechten nodig en je kerstdiner is compleet. Lekker voor erbij (klik op de linkjes om naar de recepten te gaan):
- Witlof gratin uit de oven
- Stoofpeertjes met bessensap
- Aardappelgratin met Parmezaanse kaas
- Frisse witlofsalade met appel
- Haricots verts in spek
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 lamsrack (ca. 400 gram)
- 50 gram roomboter + extra
- 25 gram panko
- 2 tenen knoflook
- 5 takjes tijm (vers)
- 2 takjes rozemarijn (vers)
- 2 takjes salie (vers)
- 1 eetlepel peterselie (fijngesneden - vers)
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en haal ongeveer een klein uurtje van te voren de lamsrack alvast uit de koelkast zodat hij op temperatuur kan komen.
- Hak de tijm, de rozemarijn, de saliebladeren en de peterselie fijn. Snij de knoflook fijn.
- Meng de kruiden, citroensap en de knoflook door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak de lamsrack aan beide kanten even kort aan.
- Leg de lamsrack in een ovenschaal en smelt 50 gram boter.
- Giet de boter, beetje bij beetje, bij het kruidenmengsel. Roer alles goed door elkaar.
- Schep als laatste de panko erdoor en smeer dan de bolle kant van de lamsrack in met het kruidenmengsel.
- Steek de kernthemometer in de lamsrack en bak hem in ca. 20-30 minuten rosé. De lamsrack is goed als de kerntemperatuur 52 graden is. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
M.C. says:
Heerlijk! Dank je wel
Myrna Reterink says:
Ik heb dit recept al vaker gemaakt, heeeerlijk! Dank je wel !
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Mirjam says:
Ik mis het citroensap in het gerecht?
Eef says:
Ik zie het, meteen aangepast 🙂
Adriaan says:
Heerlijk. Dit jaar met kerst weer gemaakt.
Alleen, als ik het kruidenmengsel op het vlees smeer, dan blijft het niet goed zitten en valt het meeste er weer af; dat was de vorige keer ook zo. Doe ik iets verkeerd ?
Eef says:
Het vlees niet droogdeppen misschien?