Abrikoos kruimeltaart

Kruimeltaart met abrikoos

Kruimeltaart met abrikoos. Wat een fantastisch lekkere kruimeltaart is dit geworden. Friszure abrikozen in combinatie met kruimeldeeg en warme kruiden. Echt een heerlijke combinatie aan smaken en helemaal niet moeilijk om te maken!

Ik ben sowieso verzot op kruimeltaarten. Kruimeldeeg en fruit vind ik nou eenmaal geweldig samen, maak er een taart van en je hebt een kruimeltaart. Klinkt heel simpel en eigenlijk is dat het ook. En daar houden we van in huize ‘Kookt zo’. Lekker en makkelijk. Eerder maakte ik al een kruimel plaattaart met rabarber en aardbei en een appelkruimelcheesecake met karamel, en aan het rijtje kruimeltaarten voeg ik nu dus deze zomerse kruimeltaart met abrikoos toe. Wat écht een toppertje is!

Abrikoos kruimeltaart

Ik ben niet alleen gek op kruimeltaarten, maar ook op crumbles an sich. Oftewel vers fruit waar je een kruimeldeeg overheen doet en deze zo afbakt. Zo zou abrikoos crumble ook echt een heerlijk toetje zijn. Zo is deze apple crumble al jaren favoriet. Wat is dan het verschil met een kruimeltaart? Nou, dan heb je maar liefst 2 lagen kruimeldeeg en ertussen een fruitlaag. Waardoor het dus een taartje is. Lekker om ook te serveren als feestelijk taartje of als verwennerij voor jezelf, je lief en/of je gezin.

Abrikozen-kruimeltaart

Vegan kruimeltaart met abrikoos

Je zou het bijna niet geloven, maar deze kruimeltaart met abrikoos is ook nog eens volledig vegan. Mits je vegan boter gebruikt natuurlijk, maar verder zijn alle ingrediënten al plantaardig van zichzelf. Ideaal toch?! Ik maakte deze vegan kruimeltaart met abrikoos dan ook voor V’gan magazine. Ik deed in opdracht voor V’gan recept ontwikkeling en foodfotografie. Ontzettend leuk om voor een ander platform dit te mogen doen en zeker ook als je het, zoals met een tijdschrift, ook echt in ‘handen’ krijgt. Het aller-allerlaatste nummer (althans voor nu 😉 ) waaraan ik heb meegewerkt ligt nu in de winkel. Ik vond het een eer om bijna een jaar voor de redactie te mogen werken en wie weet wat er in de toekomst gebeurd, maar voor nu heb ik besloten even te stoppen. Want met een al drukker wordende website (yes, we gaan naar elke dag een nieuw recept!) moet je soms keuzes maken en om te stoppen met het magazine was daar een van.

Abrikozen

Zomerse abrikozen

Weer even terug naar deze zomerse taart want abrikozen zijn op en top zomerfruit. Ze behoren tot de categorie steenfruit, net zoals perziken, nectarines, kersen en pruimen. Deze fruitsoorten hebben allemaal een harde pit in de kern. Die krijg je er overigens heel eenvoudig uit bij abrikozen. Even met een scherp mesje langs de zijkant en je wipt de pit er zo uit. Makkelijker dan bij de andere steenfruit-soorten vind ik zelf. Abrikozen zijn in de zomer op hun best, dan is de smaak het allerlekkerst!

Abrikozen kruimel gebak

Kruimeltaart met abrikoos

Ik vind de abrikozen fantastisch smaken in combinatie met het kruimeldeeg. Dat komt doordat abrikozen lekker zoet zijn, maar ook een licht zuurtje hebben en daar hou ik persoonlijk enorm van. Zo vind ik abrikozenjam ook echt heerlijk. In deze kruimeltaart met abrikoos heb ik de abrikozen nog op smaak gebracht met wat kaneel en kardemom, en dat is echt een hele lekkere combinatie geworden. Dus ik zou zeggen, maak deze abrikoos kruimeltaart eens en ervaar zelf hoe lekker het is 🙂 .

Kruimeltaart met abrikozen

Abrikoos kruimeltaart

Kruimeltaart met abrikoos

Makkelijk recept voor een fantastische zomerse kruimeltaart met abrikoos. Absoluut een aanrader om te maken!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het kruimeldeeg:
  • 250 gram bloem
  • 225 gram (plantaardige) roomboter (ongezouten, koud)
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
Voor de abrikooslaag:
  • 500 gram abrikoos
  • 75 gram suiker
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels custardpoeder of maizena

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in en bedek met een velletje bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg door elkaar tot een kruimelig deeg. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed niet te lang door.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
  • Snij de abrikozen in kleine stukjes, schep de kruiden, suiker en custardpoeder (of maizena) erdoor en verdeel het over de bodem.
  • Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
  • Zet de kruimeltaart in de voorverwarmde oven en bak in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de kruimeltaart met abrikoos volledig afkoelen en snij hem daarna in 12 stukken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 311kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 3g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Abrikoos kruimeltaart

Kruimeltaart met abrikozen Pinterest Collage

2 thoughts on “Kruimeltaart met abrikoos

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept