Krokante kikkererwten is een lekker én ook nog eens een gezond tussendoortje. Ideaal als hartige snack en als je trek hebt in wat te knabbelen. Deze kikkererwten zijn geroosterd in de oven en voorzien van een lekker hartig kruidenjasje van zout, paprikapoeder & uienpoeder. Heerlijk zijn ze en ze zijn ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Wist je trouwens dat 2016 uitgeroepen is tot jaar van de boon? Dat is niet voor niets, bonen zijn gezond én weer helemaal hip!
Krokante Kikkererwten, al een tijdje een kleine hype onder de gezonde tussendoortjes. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er niet heel erg enthousiast van werd toen ik ze voor het eerst zag. Kikkererwten zijn heerlijk hoor, ik gebruik ze graag in de keuken bijvoorbeeld voor falafel of een lekkere hummus met rode biet. Zo geroosterd in de oven trok me op de een of andere manier simpelweg niet. Dit bleef zo tot ik ze laatst gewoon een keer probeerde.
Nieuwsgierig…
Ik was bij mijn ouders thuis en mijn moeder die ook dol is op koken en nieuwe dingen uitproberen had ze toevallig gemaakt. Nieuwsgierig als ik dan ook weer ben probeerde ik een paar van die krokante kikkererwten. Lekker! Ik moest mijn mening eigenlijk direct bijstellen en sterker nog de volgende dag stond ik in de keuken om ze zelf eens te maken. Ik maakte er mijn eigen versie van met kruiden die ik lekker vind én met sesamolie. Sesamolie geeft een heerlijke zachte nootachtige smaak aan deze snack. De krokante kikkererwten krijgen hierdoor een lekkere ‘bite’.
Écht lekker knapperig…
Als je ze maakt zorg er dan voor dat je de kikkererwten pas uit de oven haalt wanneer ze écht goed krokant zijn. Je wilt namelijk juist die lekkere crunchy bite hebben en niet dat de binnenkant nog een beetje zacht is. Dat is namelijk niet lekker. Probeer er dan ook gerust eentje aan tegen het einde van de baktijd (voorzichtig: ze zijn heet!) en als ze goed knapperig zijn kunnen ze uit de oven. Zijn ze nog een beetje zacht van binnen dat laat je ze nog even wat langer in de oven, zo simpel is dat.
Uit een blik of zelf weken?
Eigenlijk is de keuze aan jouw. Kikkererwten zijn hoe dan ook ontzettend gezond omdat ze bomvol eiwitten en vezels zitten. Laatst vertelde ik al in ‘Nieuws voor Foodies‘ dat Albert Heijn zijn assortiment heeft uitgebreid met veel gedroogde bonen waaronder dus ook de kikkererwt. Nu zijn de kikkererwten het allerlekkerst als je ze zelf hebt geweekt. Dit doe je door ze zo’n 8 uur te laten weken en vervolgens nog een kwartiertje te koken maar ik kan me ook goed voorstellen dat je hier misschien niet zo’n zin in hebt. Bij dezelfde kruidenier kun je prima terecht voor een blik kikkererwten. In het recept heb ik dan ook voor het gemak gekozen om de hoeveelheid van een gemiddeld blik aan te houden. Een blik kikkererwten is doorgaans 400 gram en ca. 240 gram uitlekgewicht. Gebruik je gedroogde bonen ga dan uit van een ruim koffiekopje en je hebt ook voldoende voor dit recept.
Het recept voor krokante Kikkererwten:
Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 1 schaaltje krokante kikkererwten
Wat heb je nodig voor krokante Kikkererwten (ingrediënten):
- 1 blik kikkererwten, 400 gram (uitlekgewicht ca. 240 gram)
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel zout
Hoe maak je krokante Kikkererwten :
- Verwam de oven voor op 220 graden.
- Spoel de kikkererwten goed af, dep ze daarna echt goed droog en doe ze in een kommetje. Meng de 2 theelepels sesamolie door de kikkererwten.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de met sesamolie bedekte kikkererwten. Zet ze vervolgens voor een 20 á 25 minuten in de oven. Schep de kikkererwten elke 5 minuten even om en zodra ze goed krokant zijn, zijn ze klaar.
- Doe de krokante kikkererwten in een kom en doe hierbij de paprikapoeder, uienpoeder en het zout. Even goed omscheppen zodat alle kikkererwten voorzien zijn van een lekker laagje, even laten afkoelen en snacken maar!
Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!
41 reacties op “Krokante Kikkererwten”
Grappig, heb deze al vaak langs zien komen maar mij trok het ook nooit zo. Maar toch lekker dus! Je moet er straks maar even wat meer over vertellen 🙂
Ja ik was ook echt aangenaam verrast en nu kan ik er bijna geen genoeg van krijgen haha 😉
Ook ff lekker snel te maken in airfryer, dan 20-25 min op 150 gr
Lekker hè Eef , knabbelen zonder schuldgevoel
Wel he 🙂 Bedankt voor de tip voor de airfryer, ga ik de volgende keer eens proberen 😀
Door de sla zijn ze ook erg lekker!
Dat is zeker zo, goede tip 🙂
Ik heb het een keer geprobeerd, maar toen posten ze allemaal. Resultaat: een hele vieze oven:( heb jij daar geen last van?
Bedoel popten
Hi Marieke, ik moet je eerlijk zeggen dat mij dat nog nooit is overkomen. Heb ook even op google gekeken voor je of ik misschien kon achterhalen waarom dit gebeurd maar heb echt geen idee. Durf het je dan ook niet te zeggen 🙁
Ik vond ze niet knapperig en niet lekker sorry ik had er meer van verwacht
Wat jammer om te lezen Ingrid! Smaken verschillen natuurlijk en bij kikkererwten is het echt een gevalletje je houdt ervan of juist totaal niet. Wat betreft de “knapperigheid” (leuk woord 😉 ) je moet er echt goed voor zorgen dat de kikkererwten na het omspoelen goed afgedroogd worden. Zijn ze te nat dan kun je ze inderdaad bijna niet knapperig krijgen.
Ik vind ze heerlijk, ben echt verslaafd. Maak ze in de airfryer 35 minuten op 150 gr
Af en toe omschudden.
Wel eerst goed afspoelen en doormaken, beetje olie, kruiden naar smaak.
Echt knapperig
Hi Eef!
Dat ziet er lekker uit! Kun je de kikkererwten ook nog enkele dagen bewaren?
Of zijn ze dan niet meer knapperig?
Hi Kim, de kikkererwten kun je prima een paar dagen bewaren. Zorg er voor dat je een schoon potje hebt met een goed afsluitbare deksel. Het allerlekkerste zijn ze natuurlijk vers maar afgesloten zijn ze een paar dagen zeker nog lekker knapperig zodat je af en toe een handje kunt snacken 🙂 groetjes eef
Eef bedankt voor je kippesoep hij is zalig, ga nu zeker ook de kikkererwten uit-proberen bedankt.groetjes ans/
Wat leuk om te lezen Ans! Dank je wel voor je reactie 🙂
Hallo Eef,
Dit is echt super lekker, soort nootjes zijn ze zo ik maak ook wel eens andere recepten van je via pinterest
Groetjes
Klopt inderdaad net een soort nootjes! Wat goed om te lezen 🙂 Dank je voor je leuke reactie Annika.
Oke ik ben ook gezwicht….ik zocht eiwit rijke recepten en tussendoortjes dus vandaag toch de benodigdheden opgehaald en ga zo eens aan de slag. Krijg ik misschien als niet vleesetende toch nog mijn eiwitjes lekker binnen.
Lekker! Eet smakelijk alvast 🙂
Oke ik ben ook gezwicht….ik zocht eiwit rijke recepten en tussendoortjes dus vandaag toch de benodigdheden opgehaald en ga zo eens aan de slag. Krijg ik misschien als niet vleesetende toch nog mijn eiwitjes lekker binnen.
Wat er bij mij is misgegaan weet ik niet maar op een gegeven moment ging mijn rookmelder af en stond mn keuken vol rook en in de oven zwart geblakerde erwtjes!
Wat gek! Zou het kunnen dat je oven wellicht wat hoog afgesteld staat? Je zou de temperatuur iets lager kunnen zetten. Gebruik ook altijd boven en onderwarmte – geen hete lucht.
Aha dat zou het wel eens geweest kunnen zijn. Ik had de oven idd op hete lucht én beven en onder warmte staan. Tnx, ik ga het nog een keer proberen!
Wat er bij mij is misgegaan weet ik niet maar op een gegeven moment ging mijn rookmelder af en stond mn keuken vol rook en in de oven zwart geblakerde erwtjes!
Ik vraag me altijd af of je dan de velletjes van de kijkererwten eraf moet halen. Dat doe ik altijd wel maar dat lees ik nooit terug. Maar vind het super veel werk
Nee hoor hoeft niet, althans ik doe het eigenlijk nooit 🙂
Ik vraag me altijd af of je dan de velletjes van de kijkererwten eraf moet halen. Dat doe ik altijd wel maar dat lees ik nooit terug. Maar vind het super veel werk
serieus.. kwam deze al meerdere malen tegen op pinterest en eindelijk dit recept gevolgd. TOP! zorg erg goed voor uitlekken.. en wellicht wat langer.. sommige erwten popten zelfs als popcorn bij mij. Maar erg smakkelijke snack na het uitgaan vanavond!
Wat leuk, lekker zijn ze! Bij mij zijn ze nog niet gepopt… benieuwd hoe dat smaakt!
serieus.. kwam deze al meerdere malen tegen op pinterest en eindelijk dit recept gevolgd. TOP! zorg erg goed voor uitlekken.. en wellicht wat langer.. sommige erwten popten zelfs als popcorn bij mij. Maar erg smakkelijke snack na het uitgaan vanavond!
Nee hoor hoeft niet, althans ik doe het eigenlijk nooit 🙂
Kan ik de sesamolie ook vervangen door een andere olie? Olijfolie, kokosolie bijv.
Zou ik je niet aanraden. Sesamolie is er echt voor de smaak en dat maakt deze kikkererwten nou net zo lekker.
Kan ik de sesamolie ook vervangen door een andere olie? Olijfolie, kokosolie bijv.
Ik maak ze ook al geruime tijdje alleen gebruik ik chilipoeder, paprikapoeder en wat komijnenpoeder, wordt het lekker pittig van.