Krokante Kikkererwten

Krokante Kikkererwten

Krokante kikkererwten is een lekker én ook nog eens een gezond tussendoortje. Ideaal als hartige snack en als je trek hebt in wat te knabbelen. Deze kikkererwten zijn geroosterd in de oven en voorzien van een lekker hartig kruidenjasje van zout, paprikapoeder & uienpoeder. Heerlijk zijn ze en ze zijn ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Wist je trouwens dat 2016 uitgeroepen is tot jaar van de boon? Dat is niet voor niets, bonen zijn gezond én weer helemaal hip!

Krokante Kikkererwten, al een tijdje een kleine hype onder de gezonde tussendoortjes. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er niet heel erg enthousiast van werd toen ik ze voor het eerst zag. Kikkererwten zijn heerlijk hoor, ik gebruik ze graag in de keuken bijvoorbeeld voor falafel of een lekkere hummus met rode biet. Zo geroosterd in de oven trok me op de een of andere manier simpelweg niet. Dit bleef zo tot ik ze laatst gewoon een keer probeerde.

Nieuwsgierig…

Ik was bij mijn ouders thuis en mijn moeder die ook dol is op koken en nieuwe dingen uitproberen, had ze toevallig gemaakt. Nieuwsgierig als ik dan ook weer ben probeerde ik een paar van die krokante kikkererwten. Lekker! Ik moest mijn mening eigenlijk direct bijstellen en sterker nog, de volgende dag stond ik in de keuken om ze zelf eens te maken. Ik maakte er mijn eigen versie van met kruiden die ik lekker vind én met sesamolie. Sesamolie geeft een heerlijke zachte nootachtige smaak aan deze snack. De krokante kikkererwten krijgen hierdoor een lekkere ‘bite’.

Écht lekker knapperig…

Als je ze maakt zorg er dan voor dat je de kikkererwten pas uit de oven haalt wanneer ze écht goed krokant zijn. Je wilt namelijk juist die lekkere crunchy bite hebben en niet dat de binnenkant nog een beetje zacht is. Dat is namelijk niet lekker. Probeer er dan ook gerust eentje tegen het einde van de baktijd (voorzichtig: ze zijn heet!) en als ze goed knapperig zijn kunnen ze uit de oven. Zijn ze nog een beetje zacht van binnen, dan laat je ze nog even wat langer in de oven, zo simpel is dat.

Uit een blik of zelf weken?

Eigenlijk is de keuze aan jou. Kikkererwten zijn hoe dan ook ontzettend gezond omdat ze bomvol eiwitten en vezels zitten. Laatst vertelde ik al in ‘Nieuws voor Foodies‘ dat Albert Heijn zijn assortiment heeft uitgebreid met veel gedroogde bonen, waaronder dus ook de kikkererwt. Nu zijn de kikkererwten het allerlekkerst als je ze zelf hebt geweekt. Dit doe je door ze zo’n 8 uur te laten weken en vervolgens nog een kwartiertje te koken. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je hier misschien niet zo’n zin in hebt. Bij dezelfde kruidenier kun je prima terecht voor een blik kikkererwten. In het recept heb ik dan ook voor het gemak gekozen om de hoeveelheid van een gemiddeld blik aan te houden. Een blik kikkererwten is doorgaans 400 gram en ca. 240 gram uitlekgewicht. Gebruik je gedroogde bonen, ga dan uit van een ruim koffiekopje en je hebt ook voldoende voor dit recept.

Krokante Kikkererwten

Krokante Kikkererwten

Krokante Kikkererwten

Krokante Kikkererwten, een gezond tussendoortje welke ontzettend lekker is. Deze hartige versie is echt een aanrader om eens te maken!
4 van 1 stem
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 1 schaaltje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 blik kikkererwten (400 gram (uitlekgewicht ca. 240 gram))
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Spoel de kikkererwten goed af, dep ze daarna echt goed droog en doe ze in een kommetje. Meng de sesamolie door de kikkererwten.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de kikkererwten hierover. Zet ze vervolgens voor 20 á 25 minuten in de oven. Schep de kikkererwten elke 5 minuten even om en zodra ze goed krokant zijn, zijn ze klaar.
  • Doe de krokante kikkererwten in een kom en doe de paprikapoeder, uienpoeder en het zout erbij. Even goed omscheppen zodat alle kikkererwten voorzien zijn van een lekker laagje, even laten afkoelen en snacken maar!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 504kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwitten: 26g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Krokante Kikkererwten

41 thoughts on “Krokante Kikkererwten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept