Kip met cashewnoten uit de wok. Een heerlijk recept uit de Aziatische keuken welke je al binnen een half uur op tafel zet. De kip is boterzacht en samen met frisse groene groenten en knapperige cashewnoten een top maaltijd uit de wok.
Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je het wel, ik ben dol op gerechten die je binnen 30 minuten op tafel kunt zetten en daarnaast kook ik graag uit de Aziatische keuken. Een top combinatie zeker als de wok er aan te pas komt. Wokken doe ik graag maar tegelijkertijd is het ook iets wat met vlagen komt. De ene periode tover ik verschillende gerechten uit mijn wok en de andere periode ligt ‘ie een beetje te verstoffen in de kast. Gek eigenlijk hoe dat soort dingen gaan.
Snel klaar
Dit heerlijke gerechtje, kip met cashewnoten uit de wok is gezond, lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens binnen 30 minuten klaar! Juist, wat wil je nog meer ;). De kip is super mals, precies zoals bij een goed Aziatisch restaurant. De cashewnoten geven een lekkere bite en de groene groenten een frisse en zacht zoete smaak, heerlijk!
Jouw keuze
Ik ben in dit recept overigens bewust niet uitgegaan van één soort groenten omdat er simpelweg genoeg keuze is. Meestal gebruik ik zelf sugarsnaps in dit gerecht. Sugarsnaps zijn heerlijk knapperig en fris van smaak. Een mooie combinatie met de kip en cashewnoten maar ook groene baby asperges zoals ik deze keer heb gebruikt zijn heerlijk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor sperziebonen, edamame, bimi (baby broccoli), kleine broccoli roosjes of wat dacht je van peultjes of groene paprika. Ongeacht welke je ook kiest de bereidingswijze is voor alle groene groenten bijna gelijk. Even wat water met een snuf zout aan de kook brengen en daarna de groenten kort blancheren tot ze beetgaar zijn. In de wok erbij en wokken maar!
Malse kip
In het artikel ‘Basic Cooking #2: Baking Soda‘ heb ik je verteld dat je met Baking Soda kip super mals kunt maken. In dit recept gaan we daarmee ook aan de slag. Het voordeel van Baking Soda is dat het de kip super mals maakt en dat is nou precies wat dit recept van kip met cashewnoten uit de wok zó ontzettend lekker maakt! Het is geen verplichte stap maar ik zou zeggen probeer het eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram kipfilet (in blokjes)
- 200 gram groene groenten (bijv. sugar snaps, bimi, groene baby asperges)
- 80 gram cashewnoten (ongezouten)
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- ½ eetlepel oestersaus
- 2 theelepels maizena
- 1½ theelepel rijstazijn
- 2 theelepels baking soda
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepels water
- olie, witte peper en zout
- Serveer met: rijst of noodles
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de kip in een ruime schaal en schep hier 2 theelepels baking soda door en laat dit ongeveer 10 minuten marineren. Spoel de kip hierna goed af met water zodat alle baking soda van de kip is (doe je dit niet dan wordt de kip gigantisch zout...). Zet ondertussen en pan met water en een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
- Ondertussen maak je ook saus alvast klaar. Dit doe je door de oestersaus, sojasaus, water, 1 theelepel witte peper, suiker, ½ theelepel rijstazijn, sesamolie en een snufje zout in een ruime kom te doen en dit goed door elkaar te mixen.
- Dep de kip droog met keukenpapier en doe er 2 theelepels maizena en 1 theelepel rijstazijn bij. Laat dit vervolgens 5 minuten marineren.
- Doe tegelijkertijd de groene groenten in het pannetje met kokend water en kook/ blancheer de groenten een paar minuten tot ze beetgaar zijn.
- Als de kip klaar is met marineren doe je wat olie in een wok en bak de kip tot deze gaar is. Haal uit de wok en zet apart.
- Doe een extra eetlepel olie in de wok en doe nu de gember, ui en groene groenten erbij. Even kort wokken en tot slot de saus erbij. Omscheppen en daarna de kip erbij. Voeg de cashewnoten toe en meng alles nog even goed door elkaar. Serveer met rijst of de sesam noodles. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Geïnspireerd op het recept van Rasamalaysia.
Roos says:
Heerlijke recept! Ik wist helemaal niet dat je kip knapperiger kon maken met baking soda, goed om te weten 🙂
Nienke says:
Klinkt goed!
Han says:
Heerlijk recept, ik voegde de 2e keer wel meer groenten toe zoals paksoi..en kippedij ipv kipfilet…
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂