fbpx
Gingerbread tulband

Gingerbread tulband recept (vegan)

Gingerbread tulband recept. Als er iets helemaal “feestdagen-proof” is, is dat een tulband wel. Zeker als je een heerlijke tulband cake maakt bomvol gingerbread kruiden zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Doe daarover nog een laagje glazuur en deze smaakvolle, kruidige, licht zoete en ook nog eens volledig vegan gingerbread tulband is om je vingers bij af te likken!

Is het geen plaatje deze mooie tulband? Ik heb zo’n prachtige tulbandvorm van Nordic Ware. Oerdegelijke kwaliteit, bakt als een zonnetje en is ook nog eens ontzettend mooi. Nee, dit is niet gesponsord. Gewoon zelf gekocht, maar mocht je nog op zoek zijn naar een mooie bakvorm dan kan ik je die zeker aanraden!

Gingerbread cake

Gingerbread is natuurlijk over komen waaien vanuit Amerika. Het is een kruidenmengsel welke in allerlei baksels wordt gebruikt waarvan de gingerbread cookies denk ik wel het meest bekend zijn. Ook wel gingerbread men genoemd. Herkenbaar door de vorm en die uitgesproken gingerbread smaak. Het lijkt een beetje op ‘onze’ koekkruiden, maar dan iets (meer) gember erin. Net even anders van smaak. Ik vind het heerlijk en kruide er deze cake mee.

Tulband recept met gingerbread kruiden

Gingerbread tulband recept

Nu kun je dit recept natuurlijk ook prima in een gewone cakevorm maken (let wel even op dat je een ruime of twee kleine cakevormen gebruikt) of zelfs in een springvorm. Pas dan wel de bereidingstijd aan omdat die door de vorm ook (iets) zal afwijken. Kwestie van uitproberen en testen met een satéprikker of de cake gaar is. Ik gebruikte zoals gezegd een tulbandvorm, ik vind dat altijd zo feestelijk! Dat maakt deze tulband dan ook direct geschikt voor de feestdagen. Lekker als tussendoortje bij de koffie of na het (kerst)diner als feestelijke afsluiting.

Een stukje van de gingerbread tulband

Glazuur hoort erbij

Dat is echt de kers op de taart of beter gezegd de kers op de cake 😉 . Een spierwitte glazuur op deze prachtige bruine cake geeft een mooi contrast van kleur, het oog wil immers ook wat toch. Daarnaast past het glazuur ook gewoon heel erg goed bij deze cake. Het zorgt voor net een lekker zoetje bij de luchtige, kruidige cake. 

Gingerbread tulband recept

Gingerbread tulband recept

Gingerbread tulband recept. Een heerlijke tulband cake bomvol gingerbread kruiden zoals kaneel, kardemom en kruidnagel, lekker!
5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de tulband
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 4 eetlepels water
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 250 gram appelmoes (ongezoet)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • 175 gram amandelmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kruidnagel gemalen
  • 2 theelepels kardemom
  • zout
Voor het glazuur
  • 150 gram poedersuiker
  • melk (plantaardig)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng het lijnzaad met het water en laat even apart staan (dit is de vegan ei vervanger).
  • Verwarm de appelstroop kort in de magnetron of in een pannetje zodat het vloeibaar wordt.
  • Vet de tulbandvorm in met olie of een plantaardige boter.
  • Meng de eivervanger nu met de appelmoes, kokosbloesemsuiker, amandelmelk en vanille-extract en voeg als laatst de appelstroop toe. Meng even goed door elkaar in de keukenmachine tot een glad beslag.
  • Voeg dan de bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, kruiden en een lekkere snuf zout toe en mix dit even heel kort door elkaar tot het net gemengd is (let op: niet teveel mengen dan wordt de cake niet zo luchtig).
  • Giet het beslag in de tulbandvorm en bak het in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar en controleer met een satéprikker of hij klaar is.
  • Even laten afkoelen en dan omdraaien op een koelrek en volledig laten afkoelen.
  • Maak vervolgens het glazuur door de poedersuiker te mengen met een klein beetje (plantaardige) melk tot een dik papje en giet dit over de tulband.
  • Laat de glazuur uitharden en snij de tulband in stukjes.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 259kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Gingerbread tulband

Gingerbread tulband Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

5 reacties op “Gingerbread tulband recept (vegan)”

  1. Hilde Schaap

    Nog ter aanvulling; op advies van m’n zoon citroenzest door het glazuur gedaan. En heb soja ‘melk’ i.p.v. amandel ‘melk’ gebruikt en er twee druppels amandel essence door gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top