Gingerbread tulband recept. Als er iets helemaal “feestdagen-proof” is, is dat een tulband wel. Zeker als je een heerlijke tulband cake maakt bomvol gingerbread kruiden zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Doe daarover nog een laagje glazuur en deze smaakvolle, kruidige, licht zoete en ook nog eens volledig vegan gingerbread tulband is om je vingers bij af te likken!
Is het geen plaatje deze mooie tulband? Ik heb zo’n prachtige tulbandvorm van Nordic Ware. Oerdegelijke kwaliteit, bakt als een zonnetje en is ook nog eens ontzettend mooi. Nee, dit is niet gesponsord. Gewoon zelf gekocht, maar mocht je nog op zoek zijn naar een mooie bakvorm dan kan ik je die zeker aanraden!
Gingerbread cake
Gingerbread is natuurlijk over komen waaien vanuit Amerika. Het is een kruidenmengsel welke in allerlei baksels wordt gebruikt waarvan de gingerbread cookies denk ik wel het meest bekend zijn. Ook wel gingerbread men genoemd. Herkenbaar door de vorm en die uitgesproken gingerbread smaak. Het lijkt een beetje op ‘onze’ koekkruiden, maar dan iets (meer) gember erin. Net even anders van smaak. Ik vind het heerlijk en kruide er deze cake mee.
Gingerbread tulband recept
Nu kun je dit recept natuurlijk ook prima in een gewone cakevorm maken (let wel even op dat je een ruime of twee kleine cakevormen gebruikt) of zelfs in een springvorm. Pas dan wel de bereidingstijd aan omdat die door de vorm ook (iets) zal afwijken. Kwestie van uitproberen en testen met een satéprikker of de cake gaar is. Ik gebruikte zoals gezegd een tulbandvorm, ik vind dat altijd zo feestelijk! Dat maakt deze tulband dan ook direct geschikt voor de feestdagen. Lekker als tussendoortje bij de koffie of na het (kerst)diner als feestelijke afsluiting.
Glazuur hoort erbij
Dat is echt de kers op de taart of beter gezegd de kers op de cake 😉 . Een spierwitte glazuur op deze prachtige bruine cake geeft een mooi contrast van kleur, het oog wil immers ook wat toch. Daarnaast past het glazuur ook gewoon heel erg goed bij deze cake. Het zorgt voor net een lekker zoetje bij de luchtige, kruidige cake.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 4 eetlepels water
- 3 eetlepels appelstroop
- 250 gram appelmoes (ongezoet)
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 125 ml amandelmelk
- 1 eetlepel vanille-extract
- 250 gram bloem
- 175 gram amandelmeel
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 4 theelepels kaneel
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kruidnagel gemalen
- 2 theelepels kardemom
- zout
- 150 gram poedersuiker
- melk (plantaardig)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng het lijnzaad met het water en laat even apart staan (dit is de vegan ei vervanger).
- Verwarm de appelstroop kort in de magnetron of in een pannetje zodat het vloeibaar wordt.
- Vet de tulbandvorm in met olie of een plantaardige boter.
- Meng de eivervanger nu met de appelmoes, kokosbloesemsuiker, amandelmelk en vanille-extract en voeg als laatst de appelstroop toe. Meng even goed door elkaar in de keukenmachine tot een glad beslag.
- Voeg dan de bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, kruiden en een lekkere snuf zout toe en mix dit even heel kort door elkaar tot het net gemengd is (let op: niet teveel mengen dan wordt de cake niet zo luchtig).
- Giet het beslag in de tulbandvorm en bak het in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar en controleer met een satéprikker of hij klaar is.
- Even laten afkoelen en dan omdraaien op een koelrek en volledig laten afkoelen.
- Maak vervolgens het glazuur door de poedersuiker te mengen met een klein beetje (plantaardige) melk tot een dik papje en giet dit over de tulband.
- Laat de glazuur uitharden en snij de tulband in stukjes.
Anneke Galema says:
Dit heerlijke recept:
Gemaakt in een koperen tulbandvorm, super gelukt.
Bedankt????????
Eef says:
Graag gedaan, fijne dagen 😀
Dees Wilgehof-Sodaar says:
Kun je een alternatief aanraden voor amandelmeel? Wij zijn allergisch voor noten, maar een mooie tulband bij de kerstbrunch mag natuurlijk niet ontbreken. Je vegan ontbijtkoek was een succes, dus ik dit recept ook graag maken.
Eef says:
Je zou eventueel gewone bloem kunnen gebruiken of havermeel, maar omdat ik het zelf niet geprobeerd heb durf ik niet te zeggen of dit 1 op 1 is qua verhoudingen. Kwestie van uitproberen.
Hilde says:
TE LEKKER.
Super goed gelukt.
Heb de kruidnagel vervangen door gemalen piment. Echt een goed recept!
Thanks!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel Hilde 🙂
Hilde Schaap says:
Nog ter aanvulling; op advies van m’n zoon citroenzest door het glazuur gedaan. En heb soja ‘melk’ i.p.v. amandel ‘melk’ gebruikt en er twee druppels amandel essence door gedaan.