Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes (gingerbread men)

Gingerbread koekjes oftewel gingerbread men. Een heerlijk, kruidig koekje wat perfect past bij de koffie of thee tijdens de feestdagen. Een koekje waar je zowel volwassenen als kinderen erg blij mee maakt. Laat de kids bijvoorbeeld hun eigen koekjes decoreren, vinden ze vast leuk!

Dit koekje is voornamelijk bekend doordat het in Amerika veel gemaakt wordt tijdens de feestdagen. Je zou kunnen zeggen dat het typisch kerst is. Dat zou je kunnen zeggen ware het niet dat wij in Nederland wonen en andere dingen als typisch kerst zien… toch?! Of blijft ons beeld van een typische kerst constant veranderen door social media, tv, tijdschriften en commercie? Wellicht ietwat diepzinnige gedachtes voor als we het over koekjes hebben 😉 .

Gember fan

Koekjes dus! Gingerbread koekjes om precies te zijn. Een van oorsprong Amerikaans koekje waar je inmiddels in Nederland ook mee dood gegooid wordt. Jammer? Integendeel! Dit koekje is namelijk waanzinnig lekker. Nu hoor ik je denken: “maar Eef zo’n beetje alles met gember erin bejubel je”. Daar kan ik je geen ongelijk in geven. Als gigantische gember fan en ook gemberkoekjes fan stonden deze koekjes al lang, heel lang op mijn lijstje om eens te maken, maar die vorm hè…

Noem het, het lot

Die vorm is nou eenmaal niet zo makkelijk te vinden. Zeker niet wanneer je als foodblogger al vroeg in het jaar wilt starten met het maken van kerst recepten. Nu wil het zo dat mijn collega ergens eind van de zomer naar de Hema moest en ik vind dat wel gezellig dus ik dacht ga even mee. Eenmaal bij de Hema aangekomen was daar een gigantische sale met (je raad het niet) een tonnetje voor 2 euro bomvol koekjesvormen. Ik stond natuurlijk het tonnetje van alle kanten te bekijken om te zien of ik mijn zoektocht naar het gingerbread koekvormpje kon staken. Jawel! Tussen de vormpjes van kerstbomen, schoenen (echt), ruimteschepen en gelukkig ook “gewoon” ronde vormpjes lag het gingerbread mannetje. Het tonnetje ging mee naar huis en zo kon ik aan de slag met deze heerlijke koekjes.

Gingerbread koekjes

Lekker dat deze koekjes zijn! Ze zijn knapperig, vol van smaak door de kruiden en heel licht zoet. Zeker niet té zoet en dat is maar goed ook, want er mag nog flink wat decoratie overheen. Glazuur noemen we dat en ik ben meestal niet zo’n ster in het decoreren van baksels.

Freubel koningin

Geduld daar zit het ‘m vaak in. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf verrast heb met hoe netjes ze zijn uitgevallen. Natuurlijk de echte freubel koningin of decoratieprinses die dit leest barst in lachen uit en dat mag, dat mag zeker maar ik was er stiekem best een klein beetje trots op en ook dat mag je weten.

Decoreren

In het recept heb ik het decoreren niet zo uitgebreid beschreven. Dit omdat ik vind dat je daar lekker je fantasie op los moet laten en omdat je het hiermee jezelf zo makkelijk of zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Je hebt trouwens handige stiften in de supermarkt, decoratiestiften noemen ze dat geloof ik. Een kleine tube met glazuur erin en die zijn natuurlijk ontzettend handig om te gebruiken hiervoor. Tipje van mij 😉 .

Zelf glazuur maken

Je kunt, zoals ik deed, ook zelf glazuur maken. Dit doe je een klein beetje op gevoel. Doe een eetlepel of 2 á 3 met poedersuiker in een kommetje en druppel, druppeltje voor druppeltje, een beetje water erbij tot je een dikke pasta hebt. Dit kun je door middel van een spuitzak met dun mondje over de koekjes decoreren. Je maakt dan 3 kleine bakjes met glazuur en doet in één bakje een beetje rode kleurstof en in het andere bakje een beetje groene kleurstof. Zo heb je wit, groen en rood. Reken ook de druppels kleurstof mee als vocht, dus begin daar eerst mee en voeg dan wat druppels water toe. Hierbij geldt, met een klein beetje glazuur kom je een heel eind. Heel veel heb je namelijk niet nodig.

Trek in meer lekkere zoete baksels? Bekijk dan het overzicht van alle zoete baksels eens.

Gingerbread koekjes
Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes oftewel gingerbread men of gingerbread man. Een heerlijke Amerikaanse koekje met Nederlands recept. Echt een aanrader!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Opstijven en afkoelen: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 18 koekjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram appelstroop
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel piment (gemalen )
  • snuf kruidnagel (gemalen)
  • snuf zout
  • glazuur ter decoratie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bruine basterdsuiker en roomboter in een keukenmachine of ruime kom en klop dit tot een romig geheel. Voeg dan de appelstroop toe en klopt dit er doorheen.
  • Doe de bloem samen met de bakpoeder en alle kruiden in een ruime kom en mix dit door elkaar. Voeg dit toe aan de basterdsuiker, roomboter en appelstroop. Mix vervolgens tot een compact deeg. Wanneer je een keukenmachine gebruikt, altijd nog even met de hand doorkneden.
  • Laat het deeg minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg daarna uit (bedek de werkplek eventueel met bloem) en steek er met de koekjesvorm vervolgens koekjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten.
  • Laat de koekjes daarna volledig afkoelen op een rooster en versier ze met glazuur.

handig om te weten:

* Hoeveelheid koekjes afhankelijk van de grootte van je koekjesvorm

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 86kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 1g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Gingerbread koekjes

13 thoughts on “Gingerbread koekjes (gingerbread men)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept