Volg mij:
(Zoete) Baksels

Gingerbread koekjes (gingerbread men)

Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes oftewel gingerbread men. Een heerlijk, kruidig koekje wat perfect past bij de koffie of thee tijdens de feestdagen. Een koekje waar je zowel volwassenen als kinderen erg blij mee maakt. Laat de kids bijvoorbeeld hun eigen koekjes decoreren, vinden ze vast leuk!

Dit koekje is voornamelijk bekend doordat het in Amerika veel gemaakt wordt tijdens de feestdagen. Je zou kunnen zeggen dat het typisch kerst is. Dat zou je kunnen zeggen ware het niet dat wij in Nederland wonen en andere dingen als typisch kerst zien… toch?! Of blijft ons beeld van een typische kerst constant veranderen door social media, tv, tijdschriften en commercie? Wellicht ietwat diepzinnige gedachtes voor als we het over koekjes hebben 😉 .

Gember fan

Koekjes dus! Gingerbread koekjes om precies te zijn. Een van oorsprong Amerikaans koekje waar je inmiddels in Nederland ook mee dood gegooid wordt. Jammer? Integendeel! Dit koekje is namelijk waanzinnig lekker. Nu hoor ik je denken: “maar Eef zo’n beetje alles met gember erin bejubel je”. Daar kan ik je geen ongelijk in geven. Als gigantische gember fan en ook gemberkoekjes fan stonden deze koekjes al lang, heel lang op mijn lijstje om eens te maken maar die vorm hé…

Noem het, het lot

Die vorm is nou eenmaal niet zo makkelijk te vinden. Zeker niet wanneer je als foodblogger al vroeg in het jaar wilt starten met het maken van kerst recepten. Nu wil het zo dat mijn collega ergens eind van de zomer naar de Hema moest en ik vind dat wel gezellig dus ik dacht ga even mee. Eenmaal bij de Hema aangekomen was daar een gigantische sale met (je raad het niet) een tonnetje voor 2 euro bomvol koekjesvormen. Ik stond natuurlijk het tonnetje van alle kanten te bekijken om te zien of ik mijn zoektocht naar het gingerbread koekvormpje kon staken. Jawel! Tussen de vormpjes van kerstbomen, schoenen (echt), ruimteschepen en gelukkig ook “gewoon” ronde vormpjes lag het gingerbread mannetje. Het tonnetje ging mee naar huis en zo kon ik aan de slag met deze heerlijke koekjes.

Gingerbread koekjes

Lekker dat deze koekjes zijn! Ze zijn knapperig, vol van smaak door de kruiden en heel licht zoet. Zeker niet té zoet en dat is maar goed ook want er mag nog flink wat decoratie overheen. Glazuur noemen we dat en ik ben meestal niet zo’n ster in het decoreren van baksels.

Freubel koningin

Geduld daar zit het ‘m vaak in. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf verrast heb met hoe netjes ze zijn uitgevallen. Natuurlijk de echte freubel koningin of decoratieprinses die dit leest barst in lachen uit en dat mag, dat mag zeker maar ik was er stiekem best een klein beetje trots op en ook dat mag je weten.

Decoreren

In het recept heb ik het decoreren niet zo uitgebreid beschreven. Dit omdat ik vind dat je daar lekker je fantasie op los moet laten en omdat je het hiermee jezelf zo makkelijk of zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Je hebt trouwens handige stiften in de supermarkt, decoratiestiften noemen ze dat geloof ik. Een kleine tube met glazuur erin en die zijn natuurlijk ontzettend handig om te gebruiken hiervoor. Tipje van mij 😉 .

Zelf glazuur maken

Je kunt, zoals ik deed, ook zelf glazuur maken. Dit doe je een klein beetje op gevoel. Doe een eetlepel of 2 á 3 met poedersuiker in een kommetje en druppel, druppeltje voor druppeltje, een beetje water erbij tot je een dikke pasta hebt. Dit kun je door middel van een een spuitzak met dun mondje over de koekjes decoreren. Je maakt dan 3 kleine bakjes met glazuur en doet in één bakje een beetje rode kleurstof en in het andere bakje een beetje groene kleurstof. Zo heb je wit, groen en rood. Reken ook de druppels kleurstof mee als vocht dus begin daar eerst mee en voeg dan wat druppels water toe. Hierbij geldt, met een klein beetje glazuur kom je een heel eind. Heel veel heb je namelijk niet nodig.

Gingerbread koekjes


Het recept voor gingerbread koekjes:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten (+ afkoelen en een half uurtje in de koelkast om op te stijven)
Hoeveelheid: ca. 18 koekjes (afhankelijk van de grote van je koekjesvorm)

Wat heb je nodig voor gingerbread koekjes (ingrediënten):

  • 175 gram bloem
  • 100 gram appelstroop
  • 60 gram roomboter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • een snufje kruidnagelpoeder
  • een snufje zout

Extra:
koekjesvorm in de vorm van een gingerbread men
glazuur om de koekjes mee te versieren (zie bovenstaand)

Hoe je gingerbread koekjes maakt:

  1. Doe de bruine basterdsuiker en roomboter in een keukenmachine of ruime kom en klop dit tot een romig geheel. Voeg dan de appelstroop toe en klopt dit er doorheen.
  2. Doe de bloem samen met 2 theelepels bakpoeder, 1½ theelepel gemberpoeder, ½ theelepel kaneel, ¼ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel gemalen piment, een snufje kruidnagelpoeder en een snufje zout in een ruime kom en mix dit door elkaar. Voeg dan de bloem en de kruiden toe aan de basterdsuiker, roomboter en appelstroop. Mix dit vervolgens tot een compact deeg. Wanneer je een keukenmachine gebruikt altijd nog even met de hand doorkneden. Laat het deeg vervolgens minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  3. Rol het deeg daarna uit (bedek de werkplek eventueel met bloem) en steek er met de koekjesvorm vervolgens koekjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten.
  4. Laat de koekjes daarna volledig afkoelen op een rooster en versier ze met glazuur.

Gingerbread koekjes

Trek in meer lekkere zoete baksels? Bekijk dan het overzicht van alle zoete baksels eens.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Marijke

    Wat een prachtige koekjes. Ziet er schitterend uit!

    9 december 2016 at 09:11
  • Beantwoorden Sandra

    Wat een schatjes 🙂 Ze zijn echt heel goed gelukt, mag je terecht trots op zijn! En ga lekker door met recepten met gember want gember is de bom!

    9 december 2016 at 20:16
  • Beantwoorden Nina

    Deze net voor het eerst gemaakt en ze zijn perfect gelukt. Superrecept, voor herhaling vatbaar!!!

    24 november 2017 at 18:46
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie Nina 🙂

      26 november 2017 at 14:02

    Laat een reactie achter