Flammkuchen deeg

Flammkuchen deeg. Dit is een basisrecept om zelf flammkuchen deeg te maken. Het is een klein klusje en zo maak je in een handomdraai zelf de lekkerste flammkuchens! Ik maak al heel wat jaren zelf mijn flammkuchen deeg en het recept is klassiek. Simpel, makkelijk en met deze verhoudingen maak je 4 middelgrote flammkuchens die in elke oven passen.

Wat is flammkuchen deeg?

Je vraagt je misschien af, wat is flammkuchen deeg eigenlijk precies. Nou, in tegenstelling tot bijvoorbeeld pizzadeeg, is deeg voor een flammkuchen flinterdun en bakt heerlijk krokant. Het bestaat maar uit een handjevol ingrediënten en is binnen tien minuten gemaakt. Ideaal dus! Je kunt het deeg met oneindig veel verschillende ingrediënten beleggen. Probeer bijvoorbeeld eens deze flammkuchen met serranoham of flammkuchen met zalm!

Waar komt de flammkuchen vandaan?

Flammkuchen is een gerecht dat in verschillende regio’s van Duitsland wordt gemaakt. De basis is meestal hetzelfde en de dunne bodem van de flammkuchen wordt altijd ingesmeerd met crème fraîche of roomkaas. Afhankelijk van het gebied kan de naam verschillen, zo heet hij bijvoorbeeld flammekueche (Elzassisch), flammkuchen (Duits) of tarte flambée (Frans). Tip, om de bodem zo dun mogelijk te maken is het bij een flammkuchen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld pizza) handig om een deegroller te gebruiken.

Voordat de pizza populair werd in de jaren 60, was de flammkuchen een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd hij vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen, grappig hè?

Flammkuchen deeg zelf maken

Zoals ik al zei is dit een ongelooflijk makkelijk recept dat niet kan mislukken, helemaal hufter-proof dus! Ik ben gek op makkelijke basisrecepten voor dit soort gerechten. Net als pizzadeeg of quiche kun je het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Maar er gaat natuurlijk niets boven een huisgemaakte maaltijd 😉 . Mocht je naast het flammkuchen deeg en pizzadeeg recept nóg een heerlijk basisrecept willen toevoegen, dan heb ik ook een quichedeeg recept voor je!

Flammkuchen deeg recept

Zo maak jij zelf thuis flammkuchen deeg. Dit recept kan niet mislukken en zorgt voor de lekkerste zelfgemaakte flammkuchens!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijzen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 4 flammkuchen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml water (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd )
  • 400 gram bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
Optioneel: ½ theelepel suiker om de gedroogde gist sneller te activeren

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Doe het lauwwarme water, de gist en eventueel een halve theelepel suiker in een kom en meng dit even door elkaar. Dit laat je een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
    • Dan voeg je de bloem, olijfolie en zout toe en kneed je hier met de hand of een keukenmachine een soepel deeg van.
    • Vorm er een bol van en lege deze in een ingevette kom. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden.
    • Dan kun je het deeg in 4 delen verdelen, dun uitrollen en beleggen naar keuze.
    • Bak de flammkuchen in 10-15 minuten goudbruin en licht krokant. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 374kcal | Koolhydraten: 77g | Eiwitten: 11g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 0.2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

    6 thoughts on “Flammkuchen deeg

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept