Cupcakes (basisrecept + botercréme)

Cupcakes, wie kent ze niet. Zo lekker, makkelijk om te maken en je kunt er volop mee variëren. Dit basisrecept is je go-to recept als je cupcakes wilt maken. De ideale basis die van zichzelf al heerlijk is en waarmee je natuurlijk ook volop kunt variëren!

Wat zijn cupcakes?

Precies zoals de naam het zegt, een klein gebakje dat meestal gebakken wordt in een papieren of aluminum bakje. Eigenlijk een mini versie van een cake. Je kunt cupcakes op verschillende manieren maken en vervolgens vullen en versieren.

Vandaag deel ik een heel fijn basisrecept met je, dit zijn de lekkerste cakejes die je voor elk feestje kunt maken! Ze zijn heerlijk luchtig en hebben een lekkere vanillesmaak.

Wat is het verschil tussen muffins en cupcakes?

Muffins en cupcakes zijn zeker niet hetzelfde. Je bakt ze beide kleine gebakjes, maar verder is de bereidingswijze heel anders. Bij muffins meng je de natte en droge ingrediënten apart door elkaar, dit voeg je vervolgens samen. Bij cupcakes maak je echt een cakebeslag met een mixer.

Bij muffins gebruik je ook vaak alleen olie en bij cupcakes boter. Muffins zijn wat steviger en meer brood-achtig. Het beslag vul je bij muffins helemaal tot bovenaan de vormpjes en ze rijzen nog flink boven de vormpjes uit. Bij cupcakes vul je de vormpjes tot 3 kwart en blijven plat of met een lichte bolling.

Cupcakes basisrecept variaties

Met dit recept maak je ‘gewone’ cupcakes. Die zijn op zichzelf al heerlijk, maar uiteraard kun je zéker variëren met dit recept. Ik geef je wat opties:

  • Meng er wat citroenrasp en/of sap door voor een frisse variant.
  • Maak er chocolade cakejes van door 20 gram cacaopoeder toe te voegen en optioneel nog 30 ml espresso of een lepeltje Buisman voor een intensere chocoladesmaak. De koffie versterkt de chocoladesmaak enorm, echt eens proberen!
  • Voor een sinaasappelversie kun je sinaasappelrasp en/of -sap erdoor heen mengen.
  • Nootjes door de cupcake is ook lekker, bijvoorbeeld grof gehakte pistachenootjes.

Cupcakes vullen

Je kunt ze vervolgens ook nog een vulling geven. Hiervoor haal je een beetje cake uit het midden (met een lepeltje of een speciale cupcakeboor) en vervolgens vul je dat met een vulling naar wens. Bijvoorbeeld jam, lemon curd, (boter)crème of chocolade.

Waarmee cupcakes decoreren?

Je kunt ze decoreren met botercrème of een frosting. Vervolgens kun je ze versieren met sprinkles, chocolade, vers fruit, marsepein, nootjes, caramel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zeker heel leuk om ze in een bepaald thema te decoreren!

Zelf ben ik fan van deze witte chocolade botercrème als topping, die is áltijd goed. Maar je kunt uiteraard ook voor een andere smaak botercrème gaan. Ook kun je variëren met hoe je het op de cakejes spuit.

Ik heb hier gekozen voor een Russische nozzle 901 spuitmond, Wilton 8B is vergelijkbaar. Andere favorieten zijn bijvoorbeeld Wilton 2D of Wilton 1M.

Zo maak je cupcakes

Cupcakes maken is niet moeilijk, het is vergelijkbaar met het bakken van een cake, maar dan in kleine vorm. Natuurlijk heb ik wat tips voor je waardoor het nóg makkelijker wordt en je zeker weet dat jouw cupcakes gaan lukken:

  • Tip 1: zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dan voorkom je dat het beslag en de botercrème gaat schiften.
  • Tip 2: iedere oven is anders, leer je oven goed kennen en pas eventueel de oven temperatuur aan. Ik gebruik altijd boven- en onderwarmte.
  • Tip 3: vul de cupcakevormpjes tot 2/3 en niet voller. Dan voorkom je dat ze te hoog worden. Je kunt hier heel handig een ijsschep voor gebruiken.
  • Tip 4: overmix het beslag niet, dan krijg je vaak een te compacte of droge cake.
  • Tip 5: om klontjes te voorkomen, kun je de bloem en het bakpoeder zeven.
  • Tip 6: test of de cupcakes gaar zijn door met een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken, check of deze er schoon uitkomt óf duw zachtjes in het midden en als de cupcake terugveert is deze gaar.

Cupcakes bewaren

Wil je de cupcakes bewaren? Zonder decoratie kun je ze goed afgesloten prima een paar dagen op kamertemperatuur bewaren, dan blijven ze mooi zacht. Met decoratie kun je ze 1-2 dagen goed afgesloten op kamertemperatuur bewaren en daarna bewaar je ze nog ca. 1-2 dagen in de koelkast.

Als je ze gaat serveren, laat ze dan altijd eerst op kamertemperatuur komen, dan zijn ze het allerlekkerst! Je kunt ze ook invriezen. Sluit ze dan wederom goed af en dan blijven ze zo’n 3 maanden goed. Ik zou adviseren om de cakejes en de botercrème los van elkaar in te vriezen.

Cupcakes

Een lekker en echt makkelijk basisrecept voor de lekkerste vanille cupcakes. Met dit cupcakes basisrecept kun je volop variëren!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 18 cupcakes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cupcakes:
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 4 eieren (m)
  • 4 eetlepels volle melk (kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille extract (of vanille pasta)
Voor de botercrème:
  • 150 gram witte chocolade
  • 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Cupcakes maken

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder in een ruime kom.
  • Mix de roomboter met de suiker gedurende 5 minuten met een mixer, voeg dan de eieren 1 voor 1 toe. Mix dit gedurende 1 minuut op een middelhoge stand.
  • Voeg de bloem met de bakpoeder toe en mix gedurende 30 seconden op de laagste stand.
  • Mix nu gedurende 1 minuut op een hoge stand. Voeg dan de melk en vanille toe en mix nogmaals 30 seconden op een middelhoge stand.
  • Verdeel de cupcake papiertjes in een muffinvorm en vul deze voor driekwart met beslag.
  • Bak de cupcakes in de oven gedurende 20 minuten, controleer of ze gaar zijn.*
  • Laat de cupcakes ca. 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze dan eruit en laat verder afkoelen op een rooster.

Botercrème maken

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie** en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de roomboter met de poedersuiker en vanille extract gedurende 10 minuten op de hoogste stand tot het wit en luchtig is, klop dan de witte chocolade er doorheen.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met gewenst spuitmondje en spuit toefjes op de (afgekoelde) cupcakes. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Test of de cupcakes gaar zijn door met een satéprikker in het midden van een cupcake te testen of deze er schoon uitkomt óf duw zachtjes in het midden en als de cupcake terugveert is deze gaar.
**Bij au bain-marie smelt je de chocolade met indirecte hitte boven een waterbad. Vul een steelpan met een laag water en leg hier een roestvrijstalen kom op, de bodem van de kom mag het water niet aanraken. Verhit vervolgens rustig de steelpan zodat het water heet wordt en smelt de chocolade al roerend in de kom erboven dankzij de indirecte hitte van de stoom van het waterbad.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 368kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 3g | Vetten: 26g | Verzadigd vet: 16g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

One thought on “Cupcakes (basisrecept + botercréme)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept